Zobacz pełną wersję : Bol Glowy
WITAM.
I zaczelo sie a wlasciwie jeszcze nie ale bol glowy juz jest.
Problem polega na tym ze wchodze w lustrznki i mam taki wybor:
nikon d80 +nikon 18-70mm za ok 3500zl ---nowy
lub
nikon d200 body ,uzywane jeszcze na gwarancji zrobione jakies 3000-5000 zdjec -- za ta sama kase.
Do niego moge miec 18-70mm za ok 700zl na poczatek musialo by mi wystarczyc bo w pierwszej kolejnosci planuje zakup lampy,potem jakies tele.
Zaznaczam ze nie posadam zadnej szklarni a fotografie traktuje jako hobby moze w przyszlosci jakas przysluga weselna:)
Do tej pory uzywalem lumixa fz-30
Dzieki za podpowiedzi.
Krzysztof-KP
14-12-2007, 18:40
Nie będę tutaj oryginalny i powtórzę to, co także inni wiele razy:
ważniejsze od samego body jest raczej dobre, jasne szkło.
Jeżeli tylko i wyłącznie zdjęcia amatorskie - to (teoretycznie) w zupełności wystarczy Ci D80. Wierz mi, tym aparatem spokojnie możesz również obskoczyć wspomniane wesela. Wiadomo, że D200 to większy prestiż i z pewnością solidniejsza konstrukcja przeznaczona do bardziej zaawansowanych użytkowników. Jednak efekt końcowy z obydwu body jest bardzo podobny.
Na Twoim miejscu kupiłbym używane D80, skompletował zestaw dobrych szkieł, nabrał "szlifów" i dopiero po pewnym czasie myślał o przesiadce na "poważniejsze" body.
Tez bylen za d80 ale zaczolem sie wachac jak zobaczylem za ile moge miec d200 ,no i solidny korpus to dla mnie wielki plus.I jeszcze cena d80 ktora spada strasznie i nie chce stracic za wiele jak bylo w przypadku lumixa gdzie w ciagu roku 50%:(
sprocket
14-12-2007, 19:19
ginter - to ty chcesz lokowac kapital w aparaty czy zdjecia robic.
ginter - to ty chcesz lokowac kapital w aparaty czy zdjecia robic.
oczywiscie zdjecia,ale na uzywanym d200 mniej strace niz na nowym d80.nie chce wydac 3,5tys jak za jakis rok bedzie wart 2,5 ,a d200 za ta sama cene napewno nie straci tyle mimo to ze starszy .Moze sie myle,no nie wiem.
Dariusz Walus
14-12-2007, 19:38
Bierz D200 i nawet sie nie zastanawiaj nad D80.
Na dzien dzisiejszy nie widze nic lepszego w stosunku jakosc-cena.
jaki przebieg uwaza sie z ok jesli chodzi o roczny sprzet.
Jest sporo D200 wyprzedawanych przez foto-hobbistów, z przebiegiem koło 10 tys.
3-5 k no niemal nowka. Bierz d200.
Cześć
Ja kupił bym nowe D80 następnie SB800 i sprawdził się w roli "fotografa ślubnego" - jak wyjdzie z czasem kupisz lepsze body np D300, a D80 zostawisz sobie na zapas (taki trzeba mieć) a jak nie spodoba się fotografia ślubna to zostaniesz z nowym D80 - takie jest moje zdanie
I oczywiście jasne obiektywy to podstawa!