Zobacz pełną wersję : oświetlenie z góry w studio
krzysiek1304
29-01-2006, 16:44
Moze ktoś z forumowiczów doświadczenie nt. oświetlenia z góry w studio ?
Nie chcę pchać się w pantografy i podobnego typu systemy zawieszenia sufitowego, gdyż lokal w ktorym chce zrobić studio, nie jest moją własnością.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://brilliantphoton.com/forums/new_studio_01.jpg)
Myślałem nad takim zestawem jak na zdjęciu. statyw z wysięgnikiem + odpowiednia lampa z softboxem. Lampa przydała by się z panelem sterującym. Jednak nie wiem w jaką markę pchać się (czy w tym przypadku, trzymac sie zasady czym wieksza liczba juli w lampie to lepiej ?) oraz jakich rozmiarów softbox. Tym badziej gdzie to kupić. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady. Mam do wydania 3000 pln na całość.
przede wszystko napisz jak wysokie masz studio. jesli pod lampa bedzie stala osoba to odległość od głowy jest decydująca dla doboru mocy lampy - bo po co ci dużo WS jak będzie tam 1 metr? wyjdzie ci F32 i bedziesz miał problem jak to zgasić.
bardzo ważne - jak lampa ma być skierowana w dół to musisz mieć lampę z wentylatorem w środku. Bez tego po pewnym czasie się przepali. Pilot daje duzo ciepła które leci do góry - w lampę i elektronika po kilku godzinach wysiada.
krzysiek1304
29-01-2006, 21:49
wysokosc ~ 3,20 m
na jaką lampę zwrócić uwagę (z wentylatorem) ? finansowo w grę pewnie wchodzi elfo/markoflash/ ew. tanszy bowens. tylko jaki model ?
czyli jak modelka ma 1,7 m, a lampa ma tez swoje wymiary plus wymiary softboxu to bedziesz miał faktycznie to metr od głowy. Wystarczy ci w zupełnośći 500 - 600 WS ale koniecznie z wentylatorem. A czym bedziesz świecił to zalezy jakie światło chcesz uzyskać - moze być czasza, może softbox. jeśli lampa bedzie trochę z kontry a nie tylko od góry to tez wrota bo swieci w obiektyw. Przy zdjęciach całej postaci okaże się, że lampa oswietla tylko górę osoby, bo ma do niej blisko, a nogi juz nie. natęzenie światła spada z kwadratem odległości. 3,2 m wysokości to nie jest dużo. lepiej by było 4 albo 5 m, no ale na to nie masz wpływu.
Co do producenta - obojetne. Byle wentylator i podział mocy i to spory - jak chcesz pracować przy portrecie na otwartym obiektywie to bedziesz pracował na ułamku mocy.
Z elfo Quant pro 600 WS - ma sterowanie z kabla, można pracowac o 5 przysłon słabiej - (zobaczysz przyda się) dobre przy d70 gdzie nie ma 100 ISO, jest kłopot nadmiaru swiatła.
bez sterowania na kablu jest Quant 250 - tez można regulować o 5 przysłon, nie wiem czy ma wentylator - spytaj producenta. Mobylight - sa nawet słabsze, 125 WS i mają regulację 3 przysłon, ale to może wystarczyc przy słabej lampie. nie wiem co z wentylacją. Ale taka lampa nie jest zbyt uniwersalna, bo mozna ją zdemontować i uzywać do czegoś innego - a tu moc jest do innych celów za mała. Nie wiem na jakich przysłonach chcesz / lubisz pracować. Przymykać do 11, czy na 2,8 - to spora różnica w potrzebnej mocy swiatła.
ceny - Quant pro 600 - 2.300 plus sterowanie z kabla 290 i zostaje coś na czasze i softbox.
Nie wiem jakie masz inne lampy w studiu, bo to tak jak z bagnetem w aparacie - będziesz mógł między lampami wymieniac nasadki. Czyli wybierasz system.
krzysiek1304
31-01-2006, 01:18
Jacek_Z dziękuje za odpowiedź. Napewno zdecyduję się na lampę 500-600ws z wentylatorem. Otrzymałem także ciekawą odpowiedź od jednego z producentów wyposażenia. Co o niej sądzisz ?
Nie jestem zwolennikiem rozwiązania pokazanego na zdjęciu. Jest
to zdecydowanie mało bezpieczny sposób zwłaszcza gdy przeciwwaga jest 5 kg
obciążnik. Mamy wypróbowany nieporównywalnie mobilniejszy, a przede wszystkim
bezpieczniejszy sposób mocowania lamp z różnego rodzaju nasadkami w oparciu
o dwa statywy oraz składającym się z dwóch odcinków szynę jezdną po której
porusza się lampa na wózku. Koszt takiego rozwiązania to: Statyw 3m 2x200zł=400, szyna jezdna z łącznikiem=280zł, wózek jezdny=43zł
Jak widać jest to nieporównywalnie lepsze niż statyw typu żuraw. Zwłaszcza
pod względem bezpieczeństwa pracy z ludźmi, które jest dla mnie
najważniejsze. Statywy typu zuraw są importowane z Chin i nie są najlepszej
jakości.
ma trochę racji. Ale to tez może się przewrócić. Najlepiej na stałe podwiesić pod sufit (tanio w dodatku), ale nie bedziesz mógł przesuwac lamp do przodu - tyłu tylko przesuwac bedzie trzeba modelke. Chyba ze chcesz to pod legitymacyjne i wtedy jest jedno miejsce i nic nie trzeba ruszać.
Najfajniej by było zamiast tych statywów co on pisze kupic dwa monopody Manfrotto i między nie tą szyne o której on pisze. Ale te monopody z klamrami mocującymi to nie bedzie 400 zł a 1000 zł niestety.