PDA

Zobacz pełną wersję : oświetlenie z góry w studio

krzysiek1304
29-01-2006, 16:44
Moze ktoś z forumowiczów doświadczenie nt. oświetlenia z góry w studio ?
Nie chcę pchać się w pantografy i podobnego typu systemy zawieszenia sufitowego, gdyż lokal w ktorym chce zrobić studio, nie jest moją własnością.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://brilliantphoton.com/forums/new_studio_01.jpg)

Myślałem nad takim zestawem jak na zdjęciu. statyw z wysięgnikiem + odpowiednia lampa z softboxem. Lampa przydała by się z panelem sterującym. Jednak nie wiem w jaką markę pchać się (czy w tym przypadku, trzymac sie zasady czym wieksza liczba juli w lampie to lepiej ?) oraz jakich rozmiarów softbox. Tym badziej gdzie to kupić. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady. Mam do wydania 3000 pln na całość.

Jacek_Z
29-01-2006, 20:47
przede wszystko napisz jak wysokie masz studio. jesli pod lampa bedzie stala osoba to odległość od głowy jest decydująca dla doboru mocy lampy - bo po co ci dużo WS jak będzie tam 1 metr? wyjdzie ci F32 i bedziesz miał problem jak to zgasić.
bardzo ważne - jak lampa ma być skierowana w dół to musisz mieć lampę z wentylatorem w środku. Bez tego po pewnym czasie się przepali. Pilot daje duzo ciepła które leci do góry - w lampę i elektronika po kilku godzinach wysiada.

krzysiek1304
29-01-2006, 21:49
wysokosc ~ 3,20 m
na jaką lampę zwrócić uwagę (z wentylatorem) ? finansowo w grę pewnie wchodzi elfo/markoflash/ ew. tanszy bowens. tylko jaki model ?

Jacek_Z
30-01-2006, 01:33
czyli jak modelka ma 1,7 m, a lampa ma tez swoje wymiary plus wymiary softboxu to bedziesz miał faktycznie to metr od głowy. Wystarczy ci w zupełnośći 500 - 600 WS ale koniecznie z wentylatorem. A czym bedziesz świecił to zalezy jakie światło chcesz uzyskać - moze być czasza, może softbox. jeśli lampa bedzie trochę z kontry a nie tylko od góry to tez wrota bo swieci w obiektyw. Przy zdjęciach całej postaci okaże się, że lampa oswietla tylko górę osoby, bo ma do niej blisko, a nogi juz nie. natęzenie światła spada z kwadratem odległości. 3,2 m wysokości to nie jest dużo. lepiej by było 4 albo 5 m, no ale na to nie masz wpływu.
Co do producenta - obojetne. Byle wentylator i podział mocy i to spory - jak chcesz pracować przy portrecie na otwartym obiektywie to bedziesz pracował na ułamku mocy.
Z elfo Quant pro 600 WS - ma sterowanie z kabla, można pracowac o 5 przysłon słabiej - (zobaczysz przyda się) dobre przy d70 gdzie nie ma 100 ISO, jest kłopot nadmiaru swiatła.
bez sterowania na kablu jest Quant 250 - tez można regulować o 5 przysłon, nie wiem czy ma wentylator - spytaj producenta. Mobylight - sa nawet słabsze, 125 WS i mają regulację 3 przysłon, ale to może wystarczyc przy słabej lampie. nie wiem co z wentylacją. Ale taka lampa nie jest zbyt uniwersalna, bo mozna ją zdemontować i uzywać do czegoś innego - a tu moc jest do innych celów za mała. Nie wiem na jakich przysłonach chcesz / lubisz pracować. Przymykać do 11, czy na 2,8 - to spora różnica w potrzebnej mocy swiatła.
ceny - Quant pro 600 - 2.300 plus sterowanie z kabla 290 i zostaje coś na czasze i softbox.
Nie wiem jakie masz inne lampy w studiu, bo to tak jak z bagnetem w aparacie - będziesz mógł między lampami wymieniac nasadki. Czyli wybierasz system.

krzysiek1304
31-01-2006, 01:18
Jacek_Z dziękuje za odpowiedź. Napewno zdecyduję się na lampę 500-600ws z wentylatorem. Otrzymałem także ciekawą odpowiedź od jednego z producentów wyposażenia. Co o niej sądzisz ?

Nie jestem zwolennikiem rozwiązania pokazanego na zdjęciu. Jest
to zdecydowanie mało bezpieczny sposób zwłaszcza gdy przeciwwaga jest 5 kg
obciążnik. Mamy wypróbowany nieporównywalnie mobilniejszy, a przede wszystkim
bezpieczniejszy sposób mocowania lamp z różnego rodzaju nasadkami w oparciu
o dwa statywy oraz składającym się z dwóch odcinków szynę jezdną po której
porusza się lampa na wózku. Koszt takiego rozwiązania to: Statyw 3m 2x200zł=400, szyna jezdna z łącznikiem=280zł, wózek jezdny=43zł

Jak widać jest to nieporównywalnie lepsze niż statyw typu żuraw. Zwłaszcza
pod względem bezpieczeństwa pracy z ludźmi, które jest dla mnie
najważniejsze. Statywy typu zuraw są importowane z Chin i nie są najlepszej
jakości.

Jacek_Z
31-01-2006, 01:30
ma trochę racji. Ale to tez może się przewrócić. Najlepiej na stałe podwiesić pod sufit (tanio w dodatku), ale nie bedziesz mógł przesuwac lamp do przodu - tyłu tylko przesuwac bedzie trzeba modelke. Chyba ze chcesz to pod legitymacyjne i wtedy jest jedno miejsce i nic nie trzeba ruszać.
Najfajniej by było zamiast tych statywów co on pisze kupic dwa monopody Manfrotto i między nie tą szyne o której on pisze. Ale te monopody z klamrami mocującymi to nie bedzie 400 zł a 1000 zł niestety.