Zobacz pełną wersję : Głowice MF / GP?
Niby Nikt
13-12-2007, 19:42
Zamierzam kupić statyw (o czym z resztą pisałam we wcześniejszym poście) do ok 350zł i powiedzmy, że nogi już wybrałam. Teraz pojawił się problem jaką kupić głowicę...
Proponowano mi GP YH410 (6kg udźwigu) lub YH420 (7.5kg udźwigu). Gdy spytałam o kulę to zaproponowaliście YH430 (6kg udźwigu). Szukałam jakichś odpowiedników MF o podobnym udźwigu i o możliwie jak najniższej cenie. Znalazłam 804RC2 (3D; 4kg) i 486RC2 (kula; 6kg).
Chciałam spytać co sądzicie o tych głowicach? Czy ktoś z Was je używa? Któraś z nich ma jakiś wyraźny feler?
Byłabym wdzięczna za wszelkie opinie :)
Z tych lepsza ta druga, ale wszystko zależy od nóg. Sprawdź w katalogu Manfrotto czy będzie nadawała się do Twojego wyboru. Nie oczekuj jednak cudów: głowice na tym poziomie zawsze będą trochę się ześlizgiwać jeśli założysz coś cięższego. Trudno będzie utrzymać kadr.
804RC2
+ precyzja ustawiania
+ łatwość obrotu aparatu w jednej płaszczyźnie
- duże rozmiary (3 sterczące pokrętła)
- długi czas potrzebny do ustawienia kadru
486RC2
+ szybkość ustawiania kadru
+ małe rozmiary (smukła)
- mniej precyzyjne ustawianie kadru (a dokładniej - ustawienie kadru wymaga większej wprawy)
- trudność obrotu aparatu w jednej płaszczyźnie
Ceny obu głowic są niemal identyczne, więc wybór powinien zależeć od własnych preferencji i planowanego zastosowania.
mam 804rc2 i jestem bardzo zadowolony... spokojnie trzyma lustro z gripem i długim szkłem
ale czu kula czy 3D to jest kwestia indywidualna i musisz sam wybrac
... sam ...
Ej, chłopie ....:( taka ładna Pani na zdjeciu...
No to ja dodam swoje 3 gr :)
- glowicy kulowej z tym co sie spotkalem to wyciera sie i przestaje trzymac aparat ( spotkalem sie z tym po zamoknieciu glowicy na deszczu i jak wyschla to juz byla do wymiany). Co do udzwigu to zwroc uwage na to jaki ciezar utrzyma stabilnie bo juz widzialem statywy na ktorych bylo napisane udzwig 25kg no i moze utrzyma taki ciezar i sie nie polamie ale stabilnie to nie potrafil nawet utrzymac body z kitowym obiektywem - oczywiscie mowie o statywie z allegro za 80-100zl teraz to on juz tylko do lampy sb800 sluzy bo do body kupilem o niebo lepszy :)
Ej, chłopie ....:( taka ładna Pani na zdjeciu...
wybaczcie wszyscy..... ups.... :)
No to ja dodam swoje 3 gr :)
- glowicy kulowej z tym co sie spotkalem to wyciera sie i przestaje trzymac aparat ( spotkalem sie z tym po zamoknieciu glowicy na deszczu i jak wyschla to juz byla do wymiany). Co do udzwigu to zwroc uwage na to jaki ciezar utrzyma stabilnie bo juz widzialem statywy na ktorych bylo napisane udzwig 25kg no i moze utrzyma taki ciezar i sie nie polamie ale stabilnie to nie potrafil nawet utrzymac body z kitowym obiektywem - oczywiscie mowie o statywie z allegro za 80-100zl teraz to on juz tylko do lampy sb800 sluzy bo do body kupilem o niebo lepszy :)
Ja od zawsze używam głowic kulowych i jeszcze nigdy mi się nic nie wytarło, a przeżyły już niemało
Może tobie chodzi o te wspaniałe wynalazki typu Goldphoto.
Ja już wiele razy pisałem że za biedny jestem na kupowanie takich wynalazków, kup raz i porządnie to nie będziesz musiała za jakiś czas znowu zmieniać i zastanawiac się co kupić
Pozdrawiam
Ja z powodzeniem używam głowicy kulowej 322RC2 i trzyma tak jak się ją ustawi.
Tylko że kosztuje trochę więcej niż głowice o których pisała Niby Nikt.
Niby Nikt
19-12-2007, 01:13
Ponieważ prosiłam Was o porady postanowiłam powiedzieć na co ostatecznei się zdecydowałam. Do nóg GoldPhoto YH324 zamówiłam w innym sklepie głowicę MF 804RC2. Stwierdziłam, że jednak taka 3-kierunkowa głowica będzie dla mnie odpowiedniejsza póki co. Przyznam, że przeważyły te panoramki:p Sprzęcik zamówiłam kilka godzin temu, więc raczej na Gwiazdkę nie zdążą go dostarczyć:( Ech, już nie mogę się doczekać gdy dostanę ten mój 'prezencik' :D
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Zanim dojdzie to przeczytaj co pisze na temat wyboru statywu i głowic fachowiec: http://www.bythom.com/support.htm
Wiem, że to nie na nasze kieszenie, ale zawsze warto poczytać.
jak wyglada sprawa z 488RC4 ? czy ta glowica podobnie jak rc2 czy tez rc0 ma mozliwosc blokady kulki kiedy chcemy panoramowac?
jak wyglada sprawa z 488RC4 ? czy ta glowica podobnie jak rc2 czy tez rc0 ma mozliwosc blokady kulki kiedy chcemy panoramowac?
Tak, aczkolwiek to jest pseudo-panoramowanie. Tu masz wątek o głowicach do panoramowania: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=44162