PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowe zasilanie do Nikon SB800

JASY
13-12-2007, 19:28
Może ktoś wie jakie są parametry elektryczne trzech styków dodatkowego zasilania w lampie Nikon SB800. Interesuje mnie opis kolejnych trzech styków lampy, najlepiej od lewej (najbardziej zagłębiony), środkowy (lekko niżej) i prawy, dlaczego są trzy styki? Jaka jest ich finkcja i parametry elektryczne. Zamierzam wykorzystać do lampy grip flesza Minolty, w którym także są trzy styki. Czy może się zdarzyć, iż mają one dokładnie takie samo przeznaczenie? Grip wykorzystuje 6 baterii AA (czyli podobnie jak Nikon). Czy w dodatkowych pojemnikach zasilania lam siedzi jakaś wyrafinowana elektronika, czy jest to zwykła puszka na baterie? Mój niepokój budzi właśnie obecność trzech styków, bo gdyby była to zwykła puszka z bateriami styków powinno nie być więcej niż 2 !!

RBT
28-12-2007, 23:57
Parametrów styków nie znam. Miałem zasilacz SD 8, nie różniący się od obecnego chyba niczym innym jak kształtem wtyku zasilającego. Na elektronice sie nie znam, ale na pewno zasilacz dawał na wyjściu wysokie napięcie, być może zasilał bezpośrednio kondensator wyładowczy.