PDA

Zobacz pełną wersję : bardzo "czuły" spust w gripie D300

krzysztof jot
13-12-2007, 01:44
pytanie do posiadaczy.
spust migawki w gripie MB-D10 do D300 w moim egzemplarzu jest niewiarygodnie "czuły" tzm. ma zdecydowaniem mniejszy "jałowy" skok jak spust z body, co powoduje ze zdjęcia "robiem choć nie chcem" :) - bo dopiero planuje złapac ostrość... a tu juz pstryk-pstryk . Ten typ tak ma ? a czy tylko mój tak ma ?

mswilk
13-12-2007, 10:14
faktycznie spust w gripie jest czulszy niż w body - kwestia przyzwyczajenia ;)

Calme
13-12-2007, 10:47
Jest bardzo czuly to fakt - ale do opanowania :)

krzysztof jot
13-12-2007, 11:44
Jest bardzo czuly to fakt - ale do opanowania :)

no do opanowania, jednak jak sie robi jakis czas body i przekładasz na gripa to masz "inne wyważenie" palca i wymaga przyzwyczajenia... w D100 / D200 było równo

kabanos
13-12-2007, 16:11
w gripie do D80 tez byl bardzo czuly

Calme
13-12-2007, 16:14
Dokladnie - mam wlasnie odniesienie do tego z d80 i powiem tak na pocieszenie - gorzej nie jest ;)

pdzran
13-12-2007, 16:16

Dokladnie, w nikonowskim gripie do d80 to samo bylo, nawet pytalem na Forum czy tak ma byc, myslac, ze cos jest nie tak.

Pawel

luxius
14-12-2007, 02:09
ja mam na to swoja teorie, ze to nie kwestia spustu
tylko napiecia miesni i sciegien
nadgrastek jest zgiety w inny sposob gdy trzyma sie aparat poziomo , przylozony do oka a w inny gdy aparat jest przylozyny do oka pionowo trzymajac za grip:)
ptsrykanie "wchodz w krew", polaczenia neuronowe rozwijaja sie w okreslony sposob i moze potem przy pionowym, zwlasza nowym uchwycie sciegna pracuja trosze za sztywno, kestia przyzwyczajenia
wystaczu wziasc do reki aprat z gripem, uchwycic go poziomo obiektywem do gory i nacisna palcem wskazujacym spust na gripie, teraz obrocic o 45 stopni i nacisna spust na body, obydwa wydaja sie takie same w tym ulozeniu:)

zaraz mnie pewnie zje jaki doktor za moje herezje:)

pafelek
14-12-2007, 22:51
qrcze a ja myslalem ze cos nie tak jest z moim gripem

Dlaczego te same przyciski w body i gripie tak sie roznia ? Moze jakis szybki kurs jak to opanowac, bo ja jak bylem na koszu popstrykac to szkoda pisac ile strzalow poszlo do odstrzalu :twisted:

Nie podoba mi sie to i mam nadzieje ze przywykne, ale naprawde jak narazie sprawia mi to klopot :-?

krzysztof jot
15-12-2007, 01:48
Nie podoba mi sie to i mam nadzieje ze przywykne, ale naprawde jak narazie sprawia mi to klopot :-?

bo moim zdaniem to wada fabryczna, spust powinien byc identyczny. Miałem gripa do F100, F5, D100 i D200 i takich jaj nie było, tu trudno wywazyć palec i spokojnie pomierzyć bo juz leci seria.... zobaczymy, jak Nikon sie nie przyzna ze coś nie teges to będe szukał później z innej partii... na szczescie nie jest drogi.