Zobacz pełną wersję : bardzo "czuły" spust w gripie D300
krzysztof jot
13-12-2007, 01:44
pytanie do posiadaczy.
spust migawki w gripie MB-D10 do D300 w moim egzemplarzu jest niewiarygodnie "czuły" tzm. ma zdecydowaniem mniejszy "jałowy" skok jak spust z body, co powoduje ze zdjęcia "robiem choć nie chcem" :) - bo dopiero planuje złapac ostrość... a tu juz pstryk-pstryk . Ten typ tak ma ? a czy tylko mój tak ma ?
faktycznie spust w gripie jest czulszy niż w body - kwestia przyzwyczajenia ;)
Jest bardzo czuly to fakt - ale do opanowania :)
krzysztof jot
13-12-2007, 11:44
Jest bardzo czuly to fakt - ale do opanowania :)
no do opanowania, jednak jak sie robi jakis czas body i przekładasz na gripa to masz "inne wyważenie" palca i wymaga przyzwyczajenia... w D100 / D200 było równo
w gripie do D80 tez byl bardzo czuly
Dokladnie - mam wlasnie odniesienie do tego z d80 i powiem tak na pocieszenie - gorzej nie jest ;)
Dokladnie, w nikonowskim gripie do d80 to samo bylo, nawet pytalem na Forum czy tak ma byc, myslac, ze cos jest nie tak.
Pawel
ja mam na to swoja teorie, ze to nie kwestia spustu
tylko napiecia miesni i sciegien
nadgrastek jest zgiety w inny sposob gdy trzyma sie aparat poziomo , przylozony do oka a w inny gdy aparat jest przylozyny do oka pionowo trzymajac za grip:)
ptsrykanie "wchodz w krew", polaczenia neuronowe rozwijaja sie w okreslony sposob i moze potem przy pionowym, zwlasza nowym uchwycie sciegna pracuja trosze za sztywno, kestia przyzwyczajenia
wystaczu wziasc do reki aprat z gripem, uchwycic go poziomo obiektywem do gory i nacisna palcem wskazujacym spust na gripie, teraz obrocic o 45 stopni i nacisna spust na body, obydwa wydaja sie takie same w tym ulozeniu:)
zaraz mnie pewnie zje jaki doktor za moje herezje:)
qrcze a ja myslalem ze cos nie tak jest z moim gripem
Dlaczego te same przyciski w body i gripie tak sie roznia ? Moze jakis szybki kurs jak to opanowac, bo ja jak bylem na koszu popstrykac to szkoda pisac ile strzalow poszlo do odstrzalu :twisted:
Nie podoba mi sie to i mam nadzieje ze przywykne, ale naprawde jak narazie sprawia mi to klopot :-?
krzysztof jot
15-12-2007, 01:48
Nie podoba mi sie to i mam nadzieje ze przywykne, ale naprawde jak narazie sprawia mi to klopot :-?
bo moim zdaniem to wada fabryczna, spust powinien byc identyczny. Miałem gripa do F100, F5, D100 i D200 i takich jaj nie było, tu trudno wywazyć palec i spokojnie pomierzyć bo juz leci seria.... zobaczymy, jak Nikon sie nie przyzna ze coś nie teges to będe szukał później z innej partii... na szczescie nie jest drogi.