Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 VR vs. Tokina AT-X 80-400
Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych obiektywów. Będę używał z nikonem d200. Niestety mam ogromny dylemat, który z nich wybrać. Każdy z nich ma dużo zalet i troche wad. Może ktoś miał do czynienia z nimi i moze się podzielic spostrzeżeniami, które pomogą w wyborze.
GrzegorzPPP
13-12-2007, 09:48
400mm w tokinie nie jest zbyt mocne, ja bym brał Nikkora
kiedys tez mialem podobny dylemat, ale wybralem Nikusia, VR sie bardzo przydaje + ostrosc na 300 mm jest calkiem dobra. W Tokinie to tak jak pisal Grzegorz 400mm kiepsko.
400mm w Tokinie kiepsko, ale do 300 podobno dobrze wypada. Powyżej 300 jest rzeczywiście niby słabo ale nie tragicznie. Może ktoś próbował obydwu i wie rzeczywiście jak te obiektywy się zachowują. Może ktoś ma jakieś fotki na skrajnych ogniskowych. Sigma dg macro 70-300 też za ostra nie była, ale troche fajnych fotek udało mi się zrobić. Zaletą Tokiny jest zakres do 400mm przy F/5.6. Mam ogromny dylemat i ciężko jest mi podjąć decyzję.
Jestem szczęśliwym użytkownikiem owej Tokiny. Miałem ten sam problem co ty ale wolałem nie ruszać tego tematu na forum tylko sam przetestować i wybrać szkło.
Bezapelacyjnie wszystko przemawiało za Tokiną. A to że Nikon ma VR to jeszcze nic nie znaczy bo sami wiemy jak w praktyce to wyglądea przy ogniskowej 300 mm. A teraz najlepsze , nikon przy 300 mm ma f5.6 a Tokina przy 300 mm ma f 5.0 a to aż o 25% więcej światła więc samo mówi za siebie. Tak czy owak życzę w nowym roku wszystkim najcelniejszych strzałów.
natura2008
01-01-2008, 12:44
mam N70-300VR. AF-S się nie myli, VR działa jak należy, ostro! :-) Niestety f5.6 na końcu, więc tego obiektywu używam jedynie w pełnym słońcu. W lesie to szkło jest mało przydatne (za dużo cieni), w mieście trochę lepiej, ale też bez szaleństw (zakładam, że nie kupujesz tele aby focić architekturę czy landszafty :-) .
To szkło jest idealne do nowych puszek nikona, które mniej szumią niż mój d80. Gdy kiedyś kupię puszkę z używalnym ISO800-1600 (w ciemnym lesie, czy na zacienionej ulicy) to N70-300VR będzie boski :-D
Jestem szczęśliwym użytkownikiem owej Tokiny. Miałem ten sam problem co ty ale wolałem nie ruszać tego tematu na forum tylko sam przetestować i wybrać szkło.
Bezapelacyjnie wszystko przemawiało za Tokiną. A to że Nikon ma VR to jeszcze nic nie znaczy bo sami wiemy jak w praktyce to wyglądea przy ogniskowej 300 mm. A teraz najlepsze , nikon przy 300 mm ma f5.6 a Tokina przy 300 mm ma f 5.0 a to aż o 25% więcej światła więc samo mówi za siebie. Tak czy owak życzę w nowym roku wszystkim najcelniejszych strzałów.
VR w praktyce przy ogniskowej 300 w tym Nikkorze sprawuje się znakomicie.
Tokina 80-400 przy zadnej ogniskowej nie dorównuje temu Nikkorowi w żadnej dziedzinie.
Mialem okazję używać obu obiektywów.
Ta Tokina poza metalową budową nie oferuje nic co by mogło zachwycać - bardzo wolny AF, przy ogniskowaniu obraca sie przednia soczewka, wystepują dośc duże luzy, optycznie bradzo przeciętna - poziom Sigmy 70-300 oraz Tamrona 70-300.
Tokina ma jasność 4,5-5,6 - nie jestem teraz pewien czy ma ona przy ogniskowej 300m otwor 5,0 , ale nawet jezeli jest tak piszesz, to wcale nie jest to dużo - wręcz można to pominąć.
borregaard
03-01-2008, 03:08
Wejdż do działu "Przyroda"......czy tam są jakieś fotki z tej Tokiny......?Niewiele...Jest,natomiast,mnóstwo z 70-300VR....
Co tu marudzić...masz kasę w ręku,to kupuj Nikona...:-D Nie bój się..na 300 i 5,6 całkiem ładnie się sprawuje.....
Pzdr
Andrzej