Zobacz pełną wersję : D50 nie zamyka sie lampa wbudowana :(
Witam,
mam taki problem, że nie mogę zamknąć lampy :( Robiłem zdjęcie i jedna osoba weszła tak ostro w kadr ze po tej kolizji nie moge zamknac lampy. Lampa - na szczescie - pozostala na swoim miejscu. Nie wydaje mi sie zeby cos peklo, ale cos sie musialo stac niedobrago. Lampa dziala. Na auto nie ma wielkiego problemu. Bo moge ja recznie wlaczac i wylaczac. Gorzej na M, P, A. Aparat widzi otwarta lampe, nie moge jej recznie wylaczyc, chyba ze palcem przytrzymam "zamknieta" lampe, wtedy nie "strzeli".
Czy wiecie moze czy to jest duzy problem. Czy gwarancja moze to obejmowac. Pech to pech. Dba sie o aparat i cos takiego. Ale jestem wkurz....
Pls o rady gdzie sie moglbym udac (Warszawa) do serwisu, duzo przeczytalem o serwisie na Forum i jeszcze bardziej sie zdolowalem.
Pozdrawiam
Albert44
12-12-2007, 19:44
Tu powinna być instrukcja serwisowa: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=27438&page=2 zobacz, może coś wypatrzysz na rysunkach. Powodzenia.
Dzięki. Sam boję się grzebać. Ale warto poczytać.
Niestety link nie dziala :(
Przygotowuje sie do wizyty w serwisie. Mozecie mi polecic inne niz NIKON Polska, gdyby okazalo sie ze na taka naprawe musze czekac 3 miesiace?
Albert44
12-12-2007, 20:22
Niestety link nie dziala :(
Przygotowuje sie do wizyty w serwisie. Mozecie mi polecic inne niz NIKON Polska, gdyby okazalo sie ze na taka naprawe musze czekac 3 miesiace?
Jak to nie działa?
działa ten: http://www.ozarek.jawnet.pl/rozne/NikonD50ServiceManual.zip
i ten http://rapidshare.com/files/33367428/Nikon_D50_Service_Manual.pdf.html
Ja wiem co się zepsuło.... aparat się zepsuł ;) :) :) przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać...:twisted:
Średnio śmieszne. Ale racja. Popsuł się, stąd mój post.
sokrates
13-12-2007, 08:38
skoro ktoś ci wlazł w aparat to niech teraz pokryje koszty...
Zobaczymy, dzwoniłem do serwisu, dowiedziałem się, ze w ramach gwarancji to zrobią. Pytanie ile będę bez ukochanego sprzętu.
tomtytus
13-12-2007, 11:23
Moment!!!!!!
Miałem to samo - zaraz znajdę link.
EDIT
Do szału doprowadza mnie wyszukiwarka forumowa, kiedyś zakładałem wątek na temat niezamykającej się lampy w moim d70s.
Spróbuję jeszcze raz w skróce opisać problem:
Objawy miałem identyczne: lampa działała, wszystko o., ale nie zamykała się tak jakby haczyk, który jest umieszczony na body nie wchodził w dziurkę, która jest w lampie – i tak też było.
Znajomy przyjechał i stwierdził, że to na pewno jest przyczyną i że to na pewno kwestia regulacji:
Otóż po otworzeniu lampy w body znajdują się dwie małe śrubki(widać je patrząc na aparat od góry) i takie same śrubki znajdują się w lampie (widać je patrząc na aparat od dołu).
Po kilku delikatnych przekręceniach śrubek (tylko nie pamiętam, czy tylko tych w body, czy tylko w lampie, czy i tych i tych) usterka zniknęła.
Wydaje mi się, że można najpierw poeksperymentować samemu: nie jest to przecież jakaś powazna ingerencja w sprzęt, ważne, żeby robić to z wyczuciem.
Moment!!!!!!
Miałem to samo - zaraz znajdę link.
Znajomy przyjechał i stwierdził, że to na pewno jest przyczyną i że to na pewno kwestia regulacji:
Otóż po otworzeniu lampy w body znajdują się dwie małe śrubki(widać je patrząc na aparat od góry) i takie same śrubki znajdują się w lampie (widać je patrząc na aparat od dołu).
Po kilku delikatnych przekręceniach śrubek (tylko nie pamiętam, czy tylko tych w body, czy tylko w lampie, czy i tych i tych) usterka zniknęła.
Wydaje mi się, że można najpierw poeksperymentować samemu: nie jest to przecież jakaś powazna ingerencja w sprzęt, ważne, żeby robić to z wyczuciem.
Dokładnie jest jak piszesz-można to wyregulować. W moim D50 pozostawała lekka szczelina miedzy lampą a korpusem i po przekręceniu śruby(w domu sprawdze której) lampa pasuje idealnie. Sruba jest na imbus 2 lub 2.5 mm
W takim razie moze w serwisie zrobią to od ręki. Dzięki za słowa otuchy, że to raczej nic poważnego.
invictus
21-12-2007, 10:22
mialem to samo niestety w D70s i to po tygodniu uzytkowania :/
oddalem oczywiscie na gwarancji,a ze serwis nikona jest jaki jest to mi go 3 tyg trzymali, ale juz wszystko dziala i jest ok! :)
U mnie dziś stało się dokładnie to samo i nie wiem, co z tym zrobić.
Nie wiem, o których mówicie śrubkach mówicie.