PDA

Zobacz pełną wersję : Temat rzeka - aRGB sRGB Color LCD....pomocy ludzie

philig
12-12-2007, 10:51
Witam :)

rzadko kiedy robilem w rawach, nauczyłem się dobrze żyć z jpg - problemów nigdy nie było przy obróbce zdjęć.
Przesiadka na D200, własne studio, robienie NEFów w adobe RGB, obrabianie na MacBooku i CS3, wołanie w camera raw...i jest problem z którym sobie nie radzę.

Jest o tym wiele tematów na różnych forach, problem się często pojawia u niedoświadczonych użytkowników. Kompletnie się nie łapię w tych wszystkich ustawieniach.

Fotka obrobiona wygląda tak jak bym chciał, jednak po jej zapisaniu (niezaleźnie od tego, czy implementuję jakąś tam paletę barw, czy nie, czy zmienię wcześniej na CMYK, czy nie), wygląda kompletnie inaczej i nie nadaje się do niczego.

Przykładowy zrzut ekranu - po lewej fotka w CS'ie, tak jak bym chciał, po prawej wrzucona na przykładowe plfoto.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img68.imageshack.us/my.php?image=picture5zs9.jpg)

Proszę o pomoc

Grzybu
12-12-2007, 11:47
Widzę, że nikt nie pisze, to ja w takim razie podam jakie mam ustawienia kolorów. Nie wiem dokładnie w czym tkwi problem, może przeglądarka internetowa ma też jakieś profile. W każdym razie w programie graf. mam ustawione AdobeRGB i na tym profilu pracuję. W systemie operacyjnym mam jednak ustawione sRGB i żeby wszystko było ok, pliki które wysyłam i które oglądam na kompie (IrfanView) konwertuje do tego profilu. Jak Windows wykrywał mi profil monitora, nie zawsze miałem poprawne wyniki. Teraz to musisz sobie "przekonwertować" na Maca i może zadziała.

wasylek
12-12-2007, 12:06
z tego co widzę w PS pracujesz w CMYKu a fotkę chcesz wrzucać w internet

musisz zrobić konwersję z CMYK do profilu sRGB i będzie dobrze

wasylek
12-12-2007, 12:11
nie wiem czy InfranView wogóle uwzględnia profil przy wyświetlaniu, na pewno robi to iViewMediaPro

philig
12-12-2007, 12:21
To akurat jest screen, gdzie był CMYK, chwytam się wszystkiego i robię już po prostu wszelkie permutacje, może coś zadziała. Ustawiłem w CS3 paletę sRGB, fotka wygląda jak ma, zapisuję jako, zaznaczam, że ma być sRGB, wrzucam na neta i fotka wygląda strasznie.

Strasznie dużo o tym tematów w necie ale odpowiedzi na ten konkretny problem nie ma kurczę :/

wasylek
12-12-2007, 13:42
czy dołączasz profil do pliku ?

philig
12-12-2007, 13:47
tak dołączyłem w tym przypadku

Czornyj
12-12-2007, 13:49
Problem polega na tym, że w PS działa system zarządzania barwą, natomiast w przeglądarce już nie. CMM odczytuje profil przestrzeni, w jakim utworzona była fotka, potem odczytuje profil monitora i wyświetlając zdjęcie dokonuje korekty barw tak, by były kolorymetrycznie jak najbardziej zgodne.

W przypadku Windows XP wyjściem jest konwersja pliku do sRGB i edycja zdjęcia z włączonym softproofingiem na "monitor RGB", dzięki czemu wyłączamy działanie systemu zarządzania barwą. Co do Maczka nie jestem tego taki pewien...

freefly
12-12-2007, 14:11
Wszystko zależy od tego czy w PS konwertujesz do określonego profilu, czy też przydzielasz profil.
Zrób sobie doświadczenie. Otwórz jakąś fotkę w PS i wykonaj na nim operacje o których wspomniałem .
Sam zobaczysz jaka jest różnica.
Przestrzeń domyślna dla internetu to sRGB i taka obsługują przeglądarki.

pX
12-12-2007, 15:42
Strasznie dużo o tym tematów w necie ale odpowiedzi na ten konkretny problem nie ma kurczę :/
Bo mało konkretnie opisałeś problem. Diabeł tkwi w szczegółach ustawień CMS i otagowywania plików. Gdzieś popełniasz błąd przypisując niewłaściwy profil przestrzeni barwnej do danego pliku - stąd błędna interpretacja przez przeglądarkę (zakładając, że masz poprawnie skonfigurowany CMS w systemie).

Przestrzeń domyślna dla internetu to sRGB i taka obsługują przeglądarki.
To tylko cześć prawdy. W tej chwili niektóre przeglądarki obsługują CMS (np. Safari - chyba też w wersji Win, FF w wersji 3 beta) i potrafią wyświetlić poprawnie pliki w innych przestrzeniach o ile są prawidłowo otagowane. Więc problem philig'a (z tego co pokazał i opisał) leży w niepoprawnym otagowaniu jpegów.

Czornyj
12-12-2007, 15:52
To tylko cześć prawdy. W tej chwili niektóre przeglądarki obsługują CMS (np. Safari - chyba też w wersji Win, FF w wersji 3 beta) i potrafią wyświetlić poprawnie pliki w innych przestrzeniach o ile są prawidłowo otagowane. Więc problem philig'a (z tego co pokazał i opisał) leży w niepoprawnym otagowaniu jpegów.
W takim razie właściwie na jedno wychodzi - ponieważ nie dokonał konwersji, to właśnie źle otagował plik ;)
Tak czy owak lepiej, żeby skonwertował do sRGB, bo o ile Safari i FF Beta mają jakiś CMM, to pozostała (lwia większość) już raczej nie ma i wstawianie plików w aRGB (nawet poprawnie otagowanych) do netu jest póki co chyba jeszcze nienajlepszym pomysłem...

pX
12-12-2007, 15:56
Podpisuję się pod tym.
Tyle, że jego problem (obawiam się) leży gdzieś na początku procesu, gdzie nieprawidłowo przypisuje przestrzeń barwną do pliku. No, ale żeby mieć pewność to trzeba by zobaczyć ustawienia CMS w PS i usłyszeć (przeczytać) krok po kroku co się dzieje podczas obróbki.

philig
12-12-2007, 16:03
Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jak tylko znajdę znów dłuższą chwilę na obrabianie zdjęć - opiszę dokładnie co i jak.