Zobacz pełną wersję : Profile kolorów a wywoływanie w labie
gregoire7
27-01-2006, 22:02
Witam, mam pytanie, wiadomo że zdjęcie ma przyporządkowany jakiś określony profil kolorów sRGB, Adobe RGB, itp, obrabiając je w np. Photoshopie możemy ten profil pozostawić lub zmienić, i teraz sedno problemu, czy oddając zdjęcia do wywołania w labie należy w jakiś sposób ingerować w te profile, wiadomo że dobrze by było aby np. nasz monitor był wykalibrowany odpowiednio względem profilu kolorów maszyny w której będą wywoływane zdjęcia, załóżmy że mam ten profil zainstalowany już w PSie, mam testową fotkę z laba w/g której kalibruję monitor, ale jeżeli konwertuję profil zdjęcia do tego z laba to jaki wybrać sposób konwersji, w PSie dostępne są:wizualny, nasycony, względny kolorymetryczny i absolutny kolorymetryczny ?, jak postępować przy tej operacji ?
kolaczek
28-01-2006, 00:32
Ja zawsze ustawiam sRGB lub prosze lab o profil maszyny. Co do drugiej czesci Twojego pytania to nie znam odpowiedzi ;)
wiadomo że dobrze by było aby np. nasz monitor był wykalibrowany odpowiednio względem profilu kolorów maszyny w której będą wywoływane zdjęcia
To najgorsze co możesz zrobić.
Monitor ma być skalibrowany odpowiednio, a nie pod maszynę. Po to kilka lat temu wprowadzono w PS zarządzanie kolorem "device independent", aby nie robic takich akcji.
Zakładając, że masz prawidłowo ustawiony monitor (jak to zrobić było już na forum conajmniej kilkakrotnie) zrobiłbym tak:
1. dowiedział się jak maszyna w labie do którego oddajesz zdjęcia jest ustawiona (na 99% olewa profile przestrzeni barwnych osadzone w plikach bo tak łatwiej i na tym się skupimy)
2. pobrałbym od labu profil maszyny (na 90% jest nieaktualny albo "ogólny" ściągnięty gdzieś z sieci)
3. przeprowadziłbym konwersję przestrzeni barwnej zdjęcia (Profile to profile) do profilu labu
4. skorygował jak trzeba
5. oddałbym do labu
6. modlił o dobry efekt
Efekt końcowy zależy od kilku czynników: trafności kalibracji monitora, trafności profilu maszyny, oka przygotowującego i jego doświadczenia.
Życzę udanych efektów.
edit: konwersję zrób "względny kolorymetryczny" albo zapytaj laborantów czy mają jakieś sugestie
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 3:32 pm ]
Jeszcze w kwestii przestrzeni barwnych.
Jeśli macie wtyczkę VRML przeglądarce to możecie obejrzeć jak wyglądają względem siebie różne przestrzenie barwne w 3D.
Z tego co pamiętam w bazie jest też przestrzeń D70 i przestrzenie różnych maszyn uzyskiwane na różnych podłożach.
PORÓWNANIA (http://www.drycreekphoto.com/tools/printer_gamuts/index.html)
radziu.art.pl
23-02-2006, 11:25
i jeszcze jedno powiedz loboludkowi zeby nie modyfikowal Twoich fotek bo niektorzy wiedza lepiej i wywoluja po swojemu ;]
A ja proponuję zerknąć na zaprzyjaźnione CB i przestudiować wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?p=132391#post132391
Chłopaki mądre rzeczy też umią pisać, mimo że inne puszki obsługują. :wink: