PDA

Zobacz pełną wersję : Wydruk fotki na drukarce

pdzran
11-12-2007, 10:02
Witam

Jestem "lajkonikiem" w temacie.

Mam fotki wykonane w w Adobe RGB , wywoluje je w Bibble do JPG , drukuje z IrfanView i mam ... masakre z kolorami.
Na ekranie monitora jest ok, tzn. kolory wygladaja naturalnie.
Co powinienem zrobic przed wydrukiem ?
Mam papier foto , drukarke laserowa kolorowa Konika 2430DL.

Co powinienem pokombinowac z profilami ?
Czy dobrze kombinuje, ze powinienem miec profil ICC drukarki - o ile jest ?

Prosze Specjalistow o pomoc :)

pozdrawiam
Pawel

mini21
11-12-2007, 10:41
Musisz zmienić profil z Adobe RGB na sRGB i wszystko dobrze skalibrować, tzn. drukarka też srgb i monitor to samo.

pdzran
11-12-2007, 10:57
A czy moge wstawic do drukarki profil Adobe RGB sciagniety ze strony Adobe i pozostawic fotke Adobe RGB ?
Jak mam fotke , to jaka ustawic rozdzielczosc i jaka wartosc DPI aby sie ladnie wydrukowalo ?
Poki co mam fotke 3880x2608 , 300x300 dpi (pion i poziom).

Pawel

yans
11-12-2007, 23:45
Musisz zmienić profil z Adobe RGB na sRGB i wszystko dobrze skalibrować, tzn. drukarka też srgb i monitor to samo.

Jak znam życie to to żadna drukarka nie pozwoli na sRGB. Nawet się do niego nie zbliży. SRGB jest za "szeroki" dla drukarek.

1. Znajdź profil drukarki i zainstaluj w programie, w którym przygotowujesz zdjęcia.
2. Drukuj. Jeśli masz właściwie skalibrowany monitor, na wydruku będziesz miał to co na ekranie.

pdzran
12-12-2007, 00:00
Hmm, zainstalowalem Adobe RGB i drukujac z Bibble wybieram profil fotki Adobe , profil drukarki takze , 600 dpi (tyle ile na drukarce) i jest jak dla mnie ok, pod warunkiem, ze mialem fotke z ISO ponizej 400.
Problemem sa fotki, ktore sa mocno zaszumione - niestety ISO 640 na D80 i wychodzi kasza jak trzeba ... nie wiem czy ja jestem taki lamer czy tak juz jest z wyzszym ISO ?
Fotki robilem malemu dziecku, malo swiatla, nie moglem walic lampa po oczach ...

Pawel

freefly
12-12-2007, 00:29
Jeśli chcesz sobie sobie drukować na drukarce domowej to nie możesz drukować w Adobe RGB gdyż tego typu urządzenia to sprzęt działający w oparciu o sRGB (sprawdź w dokumentacji drukarki).
Monitor ustawiony na temp. 5000 stopni, gdyż wszystkie profile mają taką temperaturę zakodowaną w sobie. Fotki do druku korygujesz przy takim ustawieniu monitora, tylko że te same pliki oddane do labu na papierze foto bedą koszmarnie wygladać.
Jest wiele artykułów na ten temat w necie.

mini21
12-12-2007, 00:31
Jak znam życie to to żadna drukarka nie pozwoli na sRGB. Nawet się do niego nie zbliży. SRGB jest za "szeroki" dla drukarek.

1. Znajdź profil drukarki i zainstaluj w programie, w którym przygotowujesz zdjęcia.
2. Drukuj. Jeśli masz właściwie skalibrowany monitor, na wydruku będziesz miał to co na ekranie.

Czy tobie coś się nie pomyliło z Argb?

yans
12-12-2007, 13:07
Dokładniej mówiąc, podczas konwersji z sRGB (lub AdobeRGB) do CMYK (a w takiej przestrzeni barwnej pracują urządzenia drukujące) zawsze traci się część kolorów. Dodatkowo może zachodzić przesunięcie braw - jest do uzależnione od jakości profilu icc drukarki.
Generalnie - trzeba się napracować żeby mieć na wydruku to samo co na monitorze.

Czornyj
12-12-2007, 13:24
Trudno powiedzieć bez znajomości drivera tej drukarki. Jeżeli nie dokonuje on jakiejś niejawnej konwersji, to proponuję znaleźć profil drukarki i skonwertować zdjęcie do tegoż profilu, a drukując powyłączać wszelkie ew. opcje ingerujące w kolorystykę (czasem jest to niemożliwe).
Jeżeli drukarka to ciężki przypadek, dokonuje niejawnych konwersji i korekt "podnoszących jakość" - pozostaje rozpaczliwa konwersja do sRGB, która to przestrzeń jest w miarę strawna dla większości urządzeń biurowych. Tak czy owak cudów się wtedy raczej nie osiągnie.