Zobacz pełną wersję : Wydruk fotki na drukarce
Witam
Jestem "lajkonikiem" w temacie.
Mam fotki wykonane w w Adobe RGB , wywoluje je w Bibble do JPG , drukuje z IrfanView i mam ... masakre z kolorami.
Na ekranie monitora jest ok, tzn. kolory wygladaja naturalnie.
Co powinienem zrobic przed wydrukiem ?
Mam papier foto , drukarke laserowa kolorowa Konika 2430DL.
Co powinienem pokombinowac z profilami ?
Czy dobrze kombinuje, ze powinienem miec profil ICC drukarki - o ile jest ?
Prosze Specjalistow o pomoc :)
pozdrawiam
Pawel
Musisz zmienić profil z Adobe RGB na sRGB i wszystko dobrze skalibrować, tzn. drukarka też srgb i monitor to samo.
A czy moge wstawic do drukarki profil Adobe RGB sciagniety ze strony Adobe i pozostawic fotke Adobe RGB ?
Jak mam fotke , to jaka ustawic rozdzielczosc i jaka wartosc DPI aby sie ladnie wydrukowalo ?
Poki co mam fotke 3880x2608 , 300x300 dpi (pion i poziom).
Pawel
Musisz zmienić profil z Adobe RGB na sRGB i wszystko dobrze skalibrować, tzn. drukarka też srgb i monitor to samo.
Jak znam życie to to żadna drukarka nie pozwoli na sRGB. Nawet się do niego nie zbliży. SRGB jest za "szeroki" dla drukarek.
1. Znajdź profil drukarki i zainstaluj w programie, w którym przygotowujesz zdjęcia.
2. Drukuj. Jeśli masz właściwie skalibrowany monitor, na wydruku będziesz miał to co na ekranie.
Hmm, zainstalowalem Adobe RGB i drukujac z Bibble wybieram profil fotki Adobe , profil drukarki takze , 600 dpi (tyle ile na drukarce) i jest jak dla mnie ok, pod warunkiem, ze mialem fotke z ISO ponizej 400.
Problemem sa fotki, ktore sa mocno zaszumione - niestety ISO 640 na D80 i wychodzi kasza jak trzeba ... nie wiem czy ja jestem taki lamer czy tak juz jest z wyzszym ISO ?
Fotki robilem malemu dziecku, malo swiatla, nie moglem walic lampa po oczach ...
Pawel
Jeśli chcesz sobie sobie drukować na drukarce domowej to nie możesz drukować w Adobe RGB gdyż tego typu urządzenia to sprzęt działający w oparciu o sRGB (sprawdź w dokumentacji drukarki).
Monitor ustawiony na temp. 5000 stopni, gdyż wszystkie profile mają taką temperaturę zakodowaną w sobie. Fotki do druku korygujesz przy takim ustawieniu monitora, tylko że te same pliki oddane do labu na papierze foto bedą koszmarnie wygladać.
Jest wiele artykułów na ten temat w necie.
Jak znam życie to to żadna drukarka nie pozwoli na sRGB. Nawet się do niego nie zbliży. SRGB jest za "szeroki" dla drukarek.
1. Znajdź profil drukarki i zainstaluj w programie, w którym przygotowujesz zdjęcia.
2. Drukuj. Jeśli masz właściwie skalibrowany monitor, na wydruku będziesz miał to co na ekranie.
Czy tobie coś się nie pomyliło z Argb?
Dokładniej mówiąc, podczas konwersji z sRGB (lub AdobeRGB) do CMYK (a w takiej przestrzeni barwnej pracują urządzenia drukujące) zawsze traci się część kolorów. Dodatkowo może zachodzić przesunięcie braw - jest do uzależnione od jakości profilu icc drukarki.
Generalnie - trzeba się napracować żeby mieć na wydruku to samo co na monitorze.
Trudno powiedzieć bez znajomości drivera tej drukarki. Jeżeli nie dokonuje on jakiejś niejawnej konwersji, to proponuję znaleźć profil drukarki i skonwertować zdjęcie do tegoż profilu, a drukując powyłączać wszelkie ew. opcje ingerujące w kolorystykę (czasem jest to niemożliwe).
Jeżeli drukarka to ciężki przypadek, dokonuje niejawnych konwersji i korekt "podnoszących jakość" - pozostaje rozpaczliwa konwersja do sRGB, która to przestrzeń jest w miarę strawna dla większości urządzeń biurowych. Tak czy owak cudów się wtedy raczej nie osiągnie.