Zobacz pełną wersję : osłona przeciwsłoneczna-d70s-kit
tasmaniec
11-12-2007, 00:44
Dla większości pewnie banalne pytanie ale mam nadzieję, że ktoś da radę wyjaśnić moje pytanie.
Czasem znajdę sobie kadr ze słońcem i jakieś plamki i cuda, o których wszyscy wiemy. Chcę kupić osłonę na mój nikkor 18-70mm. Widzę na allegro, ebay, sklepy fotograficzne tulipany-bo chyba ten rodzaj jest lepszy niż pełne okręgi i mocowane są one na gwint przedniej soczewki/filtra kontrowane przy pomocy plastykowego pierścienia, lub śrubek(???-to nie rysze obudowy obiektywu?). Niech ktoś mi wyjaśni jakie mocowanie tulipanów najlepsze do tego obiektywu. Jak się znajduję prawidłowe położenie osłony względem obiektywu. Czy tylko oryginalne osłony dokręcone do końca gwintu są położone prawidłowo względem obiektywu? A co gdy mamy różnej długości gwinty w filtrach? Gdzieś ktoś wspomniał o bagnetach w tulipanach ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa- może ktoś wrzuci fotę tulipana z "bagnetem" w celu wyjaśnienia jak to jest?
Martini30
11-12-2007, 09:45
Tasmaniec osłona bagnetowa to taka, ktorą montuje się wokół przedniej częsci obiektywu (w tzw bagnecie osłony), poniżej filtra. Dzięki temu nie masz winiety na zdjęciach. 18-70 jest wrażliwy na każdy milimetr wkręconego filtra a co dopiero filtr + oslona wkręcana. Taka osłona do 18-70 kosztuje 40-60zł wiec nie ma co kombinowac z innymi...
A kształt tulipanu pomaga w tak wrażliwych rogach uniknąć winiety (dlatego w rogach ma wycięcia).
tasmaniec
11-12-2007, 12:32
Martini30 …..wiem jak wygląda osłona tulipan i rozumiem dlaczego ma taki, a nie inny kształt, tylko nie rozumiem pojęcia – mocowanie bagnetowe. Kojarzy mi się to z jakimś bagnetem, który zatrzyma osłonę w poprawnej pozycji na obiektywie. I nadal pytam o to- w jaki sposób się mocuje taką osłonę? Wkręcając w gwint przedniej soczewki lub filtra? Jeśli tylko wrkęcając to po czym poznać, w którym momencie wrkęcania jest ona już w prawidłowej pozycji - o to mi tylko chodzi. Musi ona mieć taką budowę aby się zatrzymała, "zaskoczyła" w odpowiednie położenie?! Jeśli na przedzie mam filtr u(v) hoya slim i dokręce na to jeszcze osłonę to mimo, że ma wycięcia- nie spowoduje winiety? Pytam tych, którzy używają takiego zestawu w połączeniu z tym obiektywiem. Gdzie kupię oryginalną sołonę za 40PLN?
Martini30
11-12-2007, 13:32
W obiektywie 18-70 jest specjalny "bagnet" do oslony. Zatrzaskuje sie w te tory w odpowiedniej pozycji ;)
Niektóre obiektywy nie mają mocowania bagnetowego oslon i wtedy koniecznoscia są oslony na gwint filtra lub oslony mocowane na sam filtr (sam takową posiadam)
Martini30
11-12-2007, 13:33
tu jest oryginalna oslona w cenie 55zł
http://www.allegro.pl/item282422263_hb_32_oslona_przeciwsloneczna_nikon. html
tasmaniec
11-12-2007, 13:36
Martini30- wielkie dzięki już kumam jak to wskakuje w odpowiednią pozycję. Mówisz, że posiadasz osłonę montowaną na gwint filtra. Czyli nie oryginalną- powoduje winiete w Twoim zestawie?
Można dobrać osłonę na gwint tak by nie było winety. Po prostu trzeba znać kąt widzenia swojego obiektywu.Każdy taki kąt podaje instrukcja.Jak osłona jakaś winetuje to bierzemy inną o większym kącie. Jednak największą wadą jest fakt że zaślepku na obiektyw nie chcą się już na niej wówczas trzymać.
Martini30
11-12-2007, 13:56
Ja mam taki wynalazek ale do 50/1.4. oslonka mocowana na zewnatrz filtra i dokreca sie srubką.
Martini30
11-12-2007, 13:59
Dobieranie osłonek do 18-70 odradzam ;)
Tak jak wczesniej pisalem uzycie grubszego filtra i winieta ;)
Juz pomijam ze ten obiektyw ma oryginalnie problem ciemnymi rogami.
Poza tym HB-32 jest dokladnie zaprojektowany wiec wypośrodkowany miedzy optymalnym chronieniem przed bocznym światłem, jak i chroniacy przed winietą.
tasmaniec
11-12-2007, 17:07
Dobieranie osłonek do 18-70 odradzam ;)
Tak jak wczesniej pisalem uzycie grubszego filtra i winieta ;)
Juz pomijam ze ten obiektyw ma oryginalnie problem ciemnymi rogami.
Tu się zgodzę z Tobą z przykręconym U(V) HOYA PRO1 (3mm) narożniki są ciemniejsze przy pewnych nastawach, a jak do tego dołożę polaryzacyjny 5mm (bo czasem nie chce mi się odkręcać u(v)) to w narożnikach, przy niektórych ogniskowych fotografuje filtr polaryzacyjny. Nawet jak zdejme u(v) i mam tylko Polara, to i tak winieta jest.