PDA

Zobacz pełną wersję : Nie można użyć zoomu na tym pliku

łowcablików
10-12-2007, 22:32
Mam pewien problem z d80. Nie jest to coś wielkiego ale jednak mnie niepokoi. W miejscu dwóch miniaturek zdjęć wyświetla się czerwony prostokąt z iksem w środku, gdy przybliże tak że jedna fota się mieści podczas odtwarzania to ją widze ,lecz powiększyć już jej nie mogę wyświetla się komunikat:NIE MOżNA UżYć ZOOMU NA TYM PLIKU. Być może ktoś z Was spotkał się już z takim problemem jeśli tak to proszę o pomoc. Być może coś z kartą?

loki_p
10-12-2007, 23:31
A masz karte Kingstona?

łowcablików
10-12-2007, 23:33
Nie, dokładna karta podana w podpisie.

loki_p
10-12-2007, 23:44
Ja tak ostatnio mialem z karta kingstona. Do momentu do kiedy zdjecie bylo w buforze aparatu podglad byl dostepny. Po zrobieniu kilku kolejnych zdjec pojawial sie czerwony X i napis ze plik nie zawiera fotografii. Zdazaly sie tez ewidentnie zle zapisane pliki jpeg, w polowie dobre a wpolowie jakies dziwne artefakty. Czasem plik wygladal ok w aparacie a pozniej na komputerze byl nieotwieralny.

łowcablików
10-12-2007, 23:49
czyli uważasz ,że wina leży po stronie karty? Tyle dobrego ,że to raczej nie aparat. Najciekawsze jest to ,że tak jak opisałem jest w aparacie ,a na kompie normalnie wszystko. Czy możliwe ,że tak się dzieje ponieważ karta była uzywana w dwuch d80-tkach ? Swoja drogą pamiętam Cię z ob, pozdr

kazujaman
11-12-2007, 00:25
Ja miałem podobne objawy problemów z kartą,ale było to wynikiem tego,że nie sformatowałem jej po wyjęciu ze starego aparatu (Minolta).Jeżeli nie zapomniałeś sformatować swojej,to nic mądrego mi nie przychodzi do głowy ;)

łowcablików
11-12-2007, 00:29
No nieformatowałem czyli mowisz ,że nową karte należy sformatować:]

kazujaman
11-12-2007, 00:31
Tak,dlatego,ze aparaty roznia sie nieco standardem zapisu na karcie (przynajmniej tak wynika z mojego doswiadczenia). Dlatego zawsze nalezy sformatowac kartę w konkretnym aparacie.Spróbuj,powinno pomóc,chociaż na 100% nie gwarantuję ;) i pamiętaj,żeby zgrać zdjęcia przed formatem ;D

łowcablików
11-12-2007, 00:39
hehe ok będe pamiętać, dzięki pomogleś. A formatować przez aparat? jeśli tak to gdzie znajde taką opcje czy przez kompa?

kazujaman
11-12-2007, 00:45
MENU==>SETUP MENU==>FORMAT MEMORY CARD; PL: MENU==>USTAWIENIA==>FORMATOWANIE KARTY

Tak przynajmniej jest w moim D40,podejrzewam ze w 80 jest podobnie. Formatujesz zawsze w aparacie,nie wiem,czy są nawet programy do formatowania przez PC
Pzdr

łowcablików
11-12-2007, 00:50
ok jeszcze raz dzięki zrobie to jutro odezwe się jak poszło

lordgregius
11-12-2007, 00:53
MENU==>SETUP MENU==>FORMAT MEMORY CARD; PL: MENU==>USTAWIENIA==>FORMATOWANIE KARTY

Tak przynajmniej jest w moim D40,podejrzewam ze w 80 jest podobnie. Formatujesz zawsze w aparacie,nie wiem,czy są nawet programy do formatowania przez PC
Pzdr

nie trzeba formatowac w aparacie mozna formatowac jak partycje albo dyskietke pod windowsem szybsze i lepsze:)

ekonet
11-12-2007, 00:54
Formatujesz zawsze w aparacie,nie wiem,czy są nawet programy do formatowania przez PC
No jak nie ma? Wkładasz kartę w czytnik, potem "Mój komputer", klikasz prawym myszem w ikonę symbolizującą kartę i wybierasz "Formatuj" (typ FAT, nie FAT32).

kazujaman
11-12-2007, 01:06
No ja nie posiadawszy czytnika kart,więc ciemny jestem,wiesz ;P A nie wiem,czy jest sens i możliwość nawet formatowania karty przy aparacie podłączonym do PC,o to mi chodziło ;)

piotr37
11-12-2007, 09:22
powiem więcej - 80-ka ma przycisk formatowania na zewnątrz, nie trzeba nawet wchodzić w menu trzeba natomiast .... poczytać instrukcję :) tam jest wszystko na ten temat
pozdrawiam
Piotr

Danek
11-12-2007, 10:21
O to chodzi, o to chodzi,
z instrukcją to trzeba żyć w przyjaźni i nie czytać - tylko studiować. Tam jest wszystko napisane.
Po prostu wstyd zadać takie pytanie.

prz3mo
11-12-2007, 10:49
Troche mnie wlasnie to dziwi, ze wiara kupuje sprzety za niemałą kase... a nawet nie raczy zerknąć w instrukcje obsługi.... eeehhh...

piotr37
11-12-2007, 10:54
a po co zaglądać w instrukcję? - ważne że to LUSTRZANKA, co niektórzy sądzą że sama będzie robić foty no i do tego jak ładnie się prezentuje na pasku ...:)

kazujaman
11-12-2007, 13:08
To klasyczny RTFM,zgadza się,ale już tak nie jedźcie po koledze jak po psie,po to jest forum,żeby sobie pomagać i podpowiadać.

piotr37
11-12-2007, 13:09
nie miałem w zamiarze złośliwości - jesli tak to zabrzmiało to przepraszam

łowcablików
11-12-2007, 13:44
tak to zabrzmiało ale mniejsza z tym ,jednej rzeczy nierozumiem... niewiem jak na podstawie kilku zdan na forum mozesz Piotr wysnuc swoje teorie typu "ważne że to LUSTRZANKA, co niektórzy sądzą że sama będzie robić foty no i do tego jak ładnie się prezentuje na pasku" -pod pojeciem niektórzy miales na mysli mnie? tak naprawde niewidzialeś moich prac, niewiesz ile sie tym zajmuje i niemasz o mnie zielonego pojecia. Myslisz ze aparat za 3,5 tys kupilem dla szpanu bez zadnej znajomosci fotografii? zeby ladnie wygladal na pasku? Myslisz ze mam w hooj hajsu i moze sobie kupie lustro a moze co innego?... powiem tylko ze nie niejesta tak jak sobie to w glowie ubzdurales. A skoro na przyszlosc nie masz w zamiarze złośliwości to daruj sobie durne nic niewnoszące docinki... kolega Kazujaman zachowal sie w porzadku- bo jak widzicie niezawsze jest czas zeby studiowac instrukcje jak go mam to to robie.. wyglupilem sie? ok ale nienawidze gdy ktos na podstawie praktycvznie zadnej wiedzy wysuwa bezsensowne wnioski

vasper31
11-12-2007, 14:45
róbcie zdjęcia...

piotr37
11-12-2007, 15:37
"róbcie zdjęcia" ....
ale najpierw przestudiujcie instrukcje :) oj - łowcablików się widzę troszkę "zagotował" - przeprosiłem, nie doczytałeś? - może i moja uwaga była durna ale taka uwaga jakie pytanie i tyle

P.s. "tak to zabrzmiało ale mniejsza z tym" ... a później cały elaborat .... ech, nie mozna się było powstrzymać, nie?

łowcablików
11-12-2007, 16:28
ok jak dla mnie blat niebylo sprawy zgoda sory i wogule wesołych świąt;)