Zobacz pełną wersję : Komp nie otwiera mi NEFów.D80/D70s
bastek73
10-12-2007, 20:57
Mam pytanie.Przedtem miałem ( mam jeszcze - do sprzedania teraz:)Nikona D70s .
Komputer bez problemów otwierał mi NEFy( przy D70s) a teraz z D80 ich nie otwiera.O co chodzi????
Do d80 trzeba było mieć jakiś nowy sterownik czy coś.
A czym otwierasz nefy?
Ściągnij ze strony Microsoftu plugina do otwierania nefów.
bastek73
10-12-2007, 21:02
To chyba trzeba mieć legal Windowsa????
Aaaa tego już nie wiem.
A np. jakiś program ze stajni Fast Stone?
Nazywał się chyba Image Viewer i wydaję mi się, że był za darmo.
To chyba trzeba mieć legal Windowsa????
Nie, każdy soft trzeba mieć legal. Weź sobie pobierz RAW Therapee - za free i legalnie nefy z D80 obsługuje.
bastek73
10-12-2007, 21:11
Dzięki za pomoc.
bastek73
10-12-2007, 21:15
Legal mam , chodziło mi o płatność.
Poizdrawiam
sciagnij Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer
ze strony:
http://download.chip.eu/pl/download_pl_128905.html?tab=3
program jest darmowy
Do prostego i szybkiego podglądania NEFów dobry jest Nikon ViewNX, darmowy, do ściągnięcia ze stron supportu Nikona.
Połowa osób pisze i nie wie sama o czym.
W jakim programie otwierasz NEFy? Najprawdopodobniej robiłeś to w Photoshopie. Musisz ściągnąć ze strony adobe wtyczkę Camera Raw. Tylko uważaj, od którejś wersji [bodajże 4.x] wtyczki działają tylko pod photoshopem CS3. Musisz zobaczyć jakiego ty masz photoshopa i ściągnąć najnowszą wersję Camera Raw pod niego [na stronie przy każdej wersji jest opisane z którymi PSami współpracuje].
erin bastek73 nie napisal w czym bedzie otwieral nefy dlatego podalem mu podstawowy program do ogladania w windowsie plikow nef
dirtyfrank
29-01-2008, 13:34
cześc,
ja mam taki problem w D80, że robiąc w nef-ach zdjęcia mogę otworzyc w np: Nikon Capture Editor, acdSee, ale nie mam pełnego podglądu na zdjęcia, no w sumie jest tylko jest całe czarne. w NCE mam tylko podgląd na małe ikony a jak chcę dedytowac zdjęcie to wyświetla się komunikat "NEF is not a supported image file. You may need an updated version of this software to open this image."
a tak się dzieje od momentu przesyłu zdjęc na kompa, wystąpił jakiś błąd - górny ekran w aparacie zwariował.
wyłączyłem aparat ale częśc zdjęc uraciłem, a ta częśc co zdążyła się przegrac jest nie do edytowania.
z jotpegami nie ma problemu.
mój pierwszy wpis. i od razu problem.
czyżby czekał mnie serwis :(
NC pewnie za stary. Zainstaluj nowego Irfana na probe
(i odpowiednio poustawiaj).
W aparacie ustaw USB/Mass storage i normalnie kopiuj pliki
(bez zadnych glupawych udziwnien).
A na poczatku najlepiej zresetuj puche i sformatuj karte.
dirtyfrank
30-01-2008, 15:16
JUZ WSZYSTKO OK
DZIEKI.
otworzyłem dzięki Nikon Capture NX.
pzdr
U mnie xnview bezproblemowo obsluguje format nef. polecam program. Maly i za free.
Połowa osób pisze i nie wie sama o czym.
W jakim programie otwierasz NEFy? Najprawdopodobniej robiłeś to w Photoshopie. Musisz ściągnąć ze strony adobe wtyczkę Camera Raw. Tylko uważaj, od którejś wersji [bodajże 4.x] wtyczki działają tylko pod photoshopem CS3. Musisz zobaczyć jakiego ty masz photoshopa i ściągnąć najnowszą wersję Camera Raw pod niego [na stronie przy każdej wersji jest opisane z którymi PSami współpracuje].
Najnowsza wersja Camera RAW bez problemu pracuje wraz z Photoshop Elements 5.
Pozdrawiam.