PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór zdjęć do fotolabu

AndrzejK
26-01-2006, 18:40
Szanowni Forumowicze,
proszę o pomoc w prostej sprawie. Właśnie wróciłem z wakacji w górach, zrobiłem ponad tysiąc zdjęć. Wrzuciłem je do jednego katalogu. Przeglądam i np. co dziesiate chciałbym wysłać do fotolabu. Czy znacie jakiś prosty programik, w którym podczas przeglądania mozna zdjęcie zaznaczyć i przesłać do innego katalogu, z którego póżniej hurtowo WSZYSTKIE WYBRANE wysłac do labu? Bardzo dziekuję za pomoc, jesli takie pytanie już było, to z góry przepraszam, ale nie natrafiłem na nie.

stig
26-01-2006, 19:42
Jakikolwiek browser; ACDSee czy np. IrfanView... Wiecej nie znam, bo nie uzywam, ale przegladarki z wbudowanym podgladem miniatur w katalogach -- bez problemu powinny spelniac takie funkcje.

AndrzejK
26-01-2006, 20:04
Jakikolwiek browser; ACDSee czy np. IrfanView... Wiecej nie znam, bo nie uzywam, ale przegladarki z wbudowanym podgladem miniatur w katalogach -- bez problemu powinny spelniac takie funkcje.

Ano właśnie mam włączonego IrFanView i nie widzę takiej funkcji...
Można oczywiście zrobić tak: skopiować katalog i podczas przeglądania wyrzucać z niego zdjęcia niepotrzebne, ale nie o to mi chodziło, czasem trzeba bowiem kilka zdjęć porównać, aby zostawic to najlepsze. Może ktoś ma lepszy pomysł?

stig
26-01-2006, 20:12

Ano właśnie mam włączonego IrFanView i nie widzę takiej funkcji...

Jesu! A to musi byc jakas "funkcja"? W trybie przegladania miniaturek, po prostu lapiesz myszka wybrane zdjecie i kopiujesz do wskazanego katalogu (liste katalogow masz przeciez po lewej stronie).
Poza tym -- w trybie zwyklego przegladania, pod klawiszem F8 masz jeszcze mozliwosc kopiowania do innego katalogu. Deklarujesz katalog i jazda.
Dwa sposoby w jednym programie -- jak bys nie chcial -- tak bedzie dzialac.

AndrzejK
26-01-2006, 20:27
A gdybym się dalej upierał i NIE chciał z poziomu "miniaturek" dokonywać wyboru? Na miniaturkach (podkreślam: jak dla mnie) zbyt mało widać, zwłaszcza, że mam wiele zdjęć seryjnych, nie różniących sie zbyt mocno, szczególnie w takiej postaci (tzn. miniaturki).
Do Stiga: A w kontekście "Jesu" proszę pamietać o 2-gim przykazaniu z Dekalogu...

stig
26-01-2006, 20:30
A gdybym się dalej upierał i NIE chciał z poziomu "miniaturek" dokonywać wyboru? Na miniaturkach (podkreślam: jak dla mnie) zbyt mało widać, zwłaszcza, że mam wiele zdjęć seryjnych, nie różniących sie zbyt mocno, szczególnie w takiej postaci (tzn. miniaturki).
No, ale przeciez dwuklikiem mozesz sobie powiekszyc -- to "raz", "dwa" napisalem jak to zrobic rowniez z poziomu pelnego podgladu.

Do Stiga: A w kontekście "Jesu" proszę pamietać o 2-gim przykazaniu z Dekalogu... A czy Dekalog jest jakas czescia ludzkiej biologii, ze musi dotyczyc wszystkich ludzi?

AndrzejK
26-01-2006, 20:30
Stig i F8
dziekuję za pomoc, właśnie o to mi chodziło...

No cóż, jak mamy na takim poziomie rozmawiać o Dekalogu, to wypada mi się tylko z Tobą zgodzić, że nie jest to część biologii...
Mimo wszystko pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję

madmips
26-01-2006, 23:50
Np w w pakiecie Adobe w przeglądarce Bridge masz system dawania ocen - gwiazdek. Potem moze sobie np posortowac wg wlasnie tych ocen, zaznaczasz te wybrane i robisz ctrl+r (jezeli masz nefy) jak chcesz to je jeszcze podrasowujesz i robisz save all - i po kłopocie :)

AndrzejK
27-01-2006, 11:10
Np w w pakiecie Adobe w przeglądarce Bridge masz system dawania ocen - gwiazdek. Potem moze sobie np posortowac wg wlasnie tych ocen, zaznaczasz te wybrane i robisz ctrl+r (jezeli masz nefy) jak chcesz to je jeszcze podrasowujesz i robisz save all - i po kłopocie :)

OK, dzięki za wiadomość, niestety nie mam Bridge...