Zobacz pełną wersję : Porównanie 85/1.8 z 85/1.4
Znalazłem to porównanie (http://www.utopia-photography.ch/lenses/85mm/test03.html) w necie i pomyślałem, że może niezdecydowanym pomoże, tym bardziej, że różnica w cenie spora.
Jeżeli było, proszę skasować.
Witam,
ciekawe... ja nie znałem. Przewaga 85/1.4 dość oczywista - ale też nie powinno być inaczej, biorąc pod uwagę cenę.
Czy 85/1.4 wart tej różnicy?
O, na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
Dla mnie wart.
Pozdrowienia, Art
Tak, potwierdza to co widziałem na zdjęciach z obu szkieł. 85/1.4 w niezbyt odległych planach... :)
Dzisiaj po zachwytach z innych wątków sprawdziłem cenę 85/1.4. Chyba jednak następny obiektyw jaki kupię to jednak 85/1.8. Przynajmniej jakieś 2500 zł zostanie mi w kieszeni więcej... :twisted:
Dzisiaj po zachwytach z innych wątków sprawdziłem cenę 85/1.4. Chyba jednak następny obiektyw jaki kupię to jednak 85/1.8. Przynajmniej jakieś 2500 zł zostanie mi w kieszeni więcej... :twisted:
No to oczywiste, że za taką różnicę w cenie jest lepszy. Pytanie jak bardzo lepszy, czy do naszych zastosowań aż tak dużo lepszy, że warto dopłacać. Zawodowiec odpowie sobie, że mu się to "zwróci"
A amator?
Osobiście jestem wystarczająco zachwycony 85/1.8 i nawet się nie zastanawiałem nad 85/1.4.
Może jak będe miał kiedyś D3...na razie to dopiero zaledwie D300 w planach . ;)
Zawodowiec odpowie sobie, że mu się to "zwróci"
A amator?
Ja mówiłem ze swojej perspektywy czyli amatora :)
Zbigniew
10-12-2007, 20:22
Dyskusja co jest lepsze naturalnie zależy od punktu siedzenia, ale podobna dotyczy wyborów między 50-tkami. Miałem dawniej 50/1.8D, później 50/1.4Ais, 50/1.4D i jeszcze jedna 50-tka Ai się trafiła. Najbardziej przypadła mi do gustu 1.4Ais, choć obiektywnie możnaby się spierać, czy jest np. lepsza od tańszej 50/1.8. Pod względem ostrości niekoniecznie jest, ale na pewno obrazki z niej bardziej podobają mi się pod względem bokehu, kontrastu, kolorów. Pewnie z 85-tkami jest podobnie - na papierze dużych różnic nie ma (poza ceną), ale jak bierzesz do ręki, a potem oglądasz zdjęcia mówisz - ach .... :D
sympatex
11-12-2007, 00:05
moglem wymienic D200 na D300... kupilem 85 1.4... i zaczela sie fotografia!