Zobacz pełną wersję : Błyski stroboskopowe z sb26
Kupiłem lampę sb26, będzie współpracowała z f80. Powoli ją rozgryzam ale nie posiadam instrukcji obsługi i największy kłopot sprawia mi temat nastawów do obsługi błysku strboskowego. Jeżeli ktoś wie i mi pomoże jak optymalnie należy dokonać ustawień na lampie i jak na aparacie by coś z tego wyszło. Będę używał filmu 400.
fotouśmieszek
09-12-2007, 18:07
swietna lampa.na strobo nastawiasz na "trzy blyskawice" i NORMAL.Reszta ustawi sie sama.Nawet dostosuje sie do zooma jezeli przypniesz go do puszki. REAR oznacza na ostatnią lamelkę migawki.w pozycji pod kataem ok 90% zapali sie wskaznik zasiegu lampy.to pelna automatyka.ustawi to,co jest w aparacie.nie wiem tylko czy f80 ma juz dttl.wtedy lampa bedzie miala klopoty z praca TTL.ale nie jestem pewien. sam uzywam jej z f90x.rewelacja!
powodzenia
st.
Wielkie dzięki. Będę próbował do skutku. Jeżeli dostanę więcej cennych rad, to będę wdzieczny.
fotouśmieszek
10-12-2007, 14:15
Wielkie dzięki. Będę próbował do skutku. Jeżeli dostanę więcej cennych rad, to będę wdzieczny.
po prostu pytaj.Uzywam ją czesto,nawt na d80 ale wtedy nie mam ttl-a.wtedy lampa mierzy dlugosc blysku tyrystorem.
pozr:-)
Wtej opcji są możliwe ustawienia na lampie: częstotliwości błysku,poziomu natężenia światła, czestości powtórzeń. Jaka kombinacja tych nastawień z praktycznego punktu przynosi najbardziej korzystny efekt. Czy na aparacie ustawienie migawki Man - B jest jedynym rozsądnym nastawem? Jeszcze jedno pytanie. Czy nasadka dyfuzorowa eliminuje efekt matrycowego ustawienia na lampie i pracę na zwykłym ttl?
fotouśmieszek
11-12-2007, 12:50
Wtej opcji są możliwe ustawienia na lampie: częstotliwości błysku,poziomu natężenia światła, czestości powtórzeń. Jaka kombinacja tych nastawień z praktycznego punktu przynosi najbardziej korzystny efekt. Czy na aparacie ustawienie migawki Man - B jest jedynym rozsądnym nastawem? Jeszcze jedno pytanie. Czy nasadka dyfuzorowa eliminuje efekt matrycowego ustawienia na lampie i pracę na zwykłym ttl?
kombinacje nastawien musisz wyeksperymentowac sam w zaleznosci od obiektu fotografowanego
mozesz sprobowac ust.P mnie sie sprawdza
ani nasadka ani odbicie od sufitu/sciany nie eliminuje pomiaru matrycowego
:-)
Bardzo dziękuję za uwagi. Teraz muszę poeksperymentować nad ustawieniami. Otym czy mi się udało postaram się napisać w późniejszym czasie.