PDA

Zobacz pełną wersję : Sesje w plenerze/portret - ustawienia programu

sympatex
09-12-2007, 13:05
Jakie ustawienia do zdjec portretowych stosujecie - slepo program Portret? a moze mieszacie cos w Custom...? Dla mnei Portret jest ciut miekki przy 85mm1.4 - bardziej wyostrzam, a Wy - jakies doswiadczenia...? Jakis inny tryb koloru? saturacja, hue, kontrast - chodzi mi o portrety i sesje w plenerze
pozdrawiam!

Patio
09-12-2007, 13:08
RAw

sympatex
09-12-2007, 13:25
RAw

w Raw-ach nie ma znaczenia czy wybierze sie Portret czy cos w Custom? co wlasciwie ma wplyw na kolory,nasycenie itd. w Raw-ach? czy w ogole cos ma czy jest to efekt dalszej obrobki?

Patio
09-12-2007, 13:33
Raw jest jak film w analogu
ustawiasz iso, f, czas, a reszta martwi sie laborant

thor88
09-12-2007, 13:37
ciekawe od kiedy w D100,200,300 jest program portret:):) hehe... ja nie będę zachwalał rawa.... on się sam zachwala gdy obrabiasz foty na komputerze.

PS. Program portret to nie to samo co optymalizacja na portret!!! ale domyślam się, że o to ci chodziło... jednak z przekory musiałem to napisać.

sympatex
09-12-2007, 13:42
ciekawe od kiedy w D100,200,300 jest program portret:):) hehe... ja nie będę zachwalał rawa.... on się sam zachwala gdy obrabiasz foty na komputerze.

PS. Program portret to nie to samo co optymalizacja na portret!!! ale domyślam się, że o to ci chodziło... jednak z
przekory musiałem to napisać.

sluszna uwaga ;)
wiec jak najlepiej ustawic wszystko na portret i jak najwierniesze oddanie tonacji skory? kazdy ma pewnie wlasny sposob, mnie osobscie trudno sie zdecydowac, moze ktos podpowie jak sobie do tego typu zdjec ustawiac aparat?

thor88
09-12-2007, 13:46
najlepiej to tryb M i popróbuj troszkę z ustawieniami koloru, ostrości... wyjdzie na pewno tak jak tego chcesz tylko troszkę pokombinuj. Pozdrawiam

rex rex
11-12-2007, 01:17
poiem tak nie ma jakiegoś ustawienia standart portret to temat trudny można miękko można kontrastowo przedewszystkim musi być kadrowo :) tutaj temat rzeka :) a w 200-TCE nie ma ustawień ala portrait .pozd

Lege Artis
11-12-2007, 13:41
Ja najczęściej wykonuję portrety na priorytecie przysłony z ew. kompensacją ekspozycji lub na manualu. Oczywiście RAWy. Pomiar światła z reguły punktowy na twarz. O kolory skóry, kontrasty, ostrości i inne bajery martwię się dopiero w PS. Podobno Fuji S5 bardzo wiernie oddaje kolor skóry, tak że nie trzeba poprawiać. Ale to tylko zasłyszane opinie. Jak sobie kiedyś kupię to sprawdzę:-D