Zobacz pełną wersję : Sesje w plenerze/portret - ustawienia programu
sympatex
09-12-2007, 13:05
Jakie ustawienia do zdjec portretowych stosujecie - slepo program Portret? a moze mieszacie cos w Custom...? Dla mnei Portret jest ciut miekki przy 85mm1.4 - bardziej wyostrzam, a Wy - jakies doswiadczenia...? Jakis inny tryb koloru? saturacja, hue, kontrast - chodzi mi o portrety i sesje w plenerze
pozdrawiam!
sympatex
09-12-2007, 13:25
RAw
w Raw-ach nie ma znaczenia czy wybierze sie Portret czy cos w Custom? co wlasciwie ma wplyw na kolory,nasycenie itd. w Raw-ach? czy w ogole cos ma czy jest to efekt dalszej obrobki?
Raw jest jak film w analogu
ustawiasz iso, f, czas, a reszta martwi sie laborant
ciekawe od kiedy w D100,200,300 jest program portret:):) hehe... ja nie będę zachwalał rawa.... on się sam zachwala gdy obrabiasz foty na komputerze.
PS. Program portret to nie to samo co optymalizacja na portret!!! ale domyślam się, że o to ci chodziło... jednak z przekory musiałem to napisać.
sympatex
09-12-2007, 13:42
ciekawe od kiedy w D100,200,300 jest program portret:):) hehe... ja nie będę zachwalał rawa.... on się sam zachwala gdy obrabiasz foty na komputerze.
PS. Program portret to nie to samo co optymalizacja na portret!!! ale domyślam się, że o to ci chodziło... jednak z
przekory musiałem to napisać.
sluszna uwaga ;)
wiec jak najlepiej ustawic wszystko na portret i jak najwierniesze oddanie tonacji skory? kazdy ma pewnie wlasny sposob, mnie osobscie trudno sie zdecydowac, moze ktos podpowie jak sobie do tego typu zdjec ustawiac aparat?
najlepiej to tryb M i popróbuj troszkę z ustawieniami koloru, ostrości... wyjdzie na pewno tak jak tego chcesz tylko troszkę pokombinuj. Pozdrawiam
poiem tak nie ma jakiegoś ustawienia standart portret to temat trudny można miękko można kontrastowo przedewszystkim musi być kadrowo :) tutaj temat rzeka :) a w 200-TCE nie ma ustawień ala portrait .pozd
Lege Artis
11-12-2007, 13:41
Ja najczęściej wykonuję portrety na priorytecie przysłony z ew. kompensacją ekspozycji lub na manualu. Oczywiście RAWy. Pomiar światła z reguły punktowy na twarz. O kolory skóry, kontrasty, ostrości i inne bajery martwię się dopiero w PS. Podobno Fuji S5 bardzo wiernie oddaje kolor skóry, tak że nie trzeba poprawiać. Ale to tylko zasłyszane opinie. Jak sobie kiedyś kupię to sprawdzę:-D