Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kosciółek
Tumba-małe miasteczko w Szwecji posiadające przepiękny XIII-sto wieczny kosciółek ,cały z kamienia -niestety nie mogłem zrobić wnętrza ponieważ trwała msza a jest w nim sarkofag z brązu w tym samym co kosciół wieku
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img530.imageshack.us/img530/2605/dsc2081wyj2ak7.jpg)
2
źródło (http://img147.imageshack.us/img147/368/dsc2078vl7.jpg)
3
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/29/dsc2057kopia4yb3.jpg)
Bardzo mi sie podoba, lubie taki klimat.............
Maryla
P.s. pozdrowienia od Pawla :)
gargamel06
09-12-2007, 13:27
bardzo fajne przypominaja mi troche koscioly ktore mam gdzies na zdjeciach z irlandii
Janusz Ja może jako nieliczny wiem ile się napracowałeś, przy tym kościółku. I powiem Ci szczerze, że w cały czas jestem w szoku, jak cudowny uzyskałeś końcowy efekt.
Teraz czas na mnie bym sie nauczył trochę techniki i zaczął pokazywać w tym dziale coś swojego.
Pozdrawiam serdecznie.
irek6311
09-12-2007, 14:31
Fotki ładne ... Kadr też Ok ;-)
trzecie bardzo fajne, ale abstrahując od samych zdjęć, to kościółek bardzo mi się podoba
Bardzo ładny kościółek.
Janusz Ja może jako nieliczny wiem ile się napracowałeś, przy tym kościółku. I powiem Ci szczerze, że w cały czas jestem w szoku, jak cudowny uzyskałeś końcowy efekt.
Jestem bardzo ciekawy jak wyglądały zdjęcia przed obróbką. Pokażesz?
Bardzo ładny kościółek.
Jestem bardzo ciekawy jak wyglądały zdjęcia przed obróbką. Pokażesz?
dzieki wszystkim za oceny:-D pozdrawiam
Korchez-poszło pw :-D
widzę że znowuż ktoś bawi się w zdejmowanie gwiazdek -ale skoro Cię to bawi to zdejmuj --ja znam wartość swoich fotek więc takie robienie mi na złość nie przemawia do mnie wcale
bo w robieniu zdjęć znajduję pasję i ogromną przyjemność tworzenia fotografii -nawet się domyślam kim jesteś !!!
Znawcą tego tematu nie jestem:) Ale 2 i 3 mi się podoba, na jedynce brakuje mi troszkę nieba nad czubkiem wieży. Jak będę wybierał się do Szwecji to wiadomo do kogo uderzę po porady:)
widzę że znowuż ktoś bawi się w zdejmowanie gwiazdek
O co chodzi, w tym zdejmowaniu gwiazdek? Bo ja widzę 4 sztuki, i myślałem, że można dać ileś ale nie odjąć. Jak odjąć, kto mi powie?
skulinski
10-12-2007, 05:03
widzę że znowuż ktoś bawi się w zdejmowanie gwiazdek -ale skoro Cię to bawi to zdejmuj --ja znam wartość swoich fotek więc takie robienie mi na złość nie przemawia do mnie wcale
bo w robieniu zdjęć znajduję pasję i ogromną przyjemność tworzenia fotografii -nawet się domyślam kim jesteś !!!
harb.. bez przesady.. kazdy ocenia jak uważa. Nie przesadzajmy z poszukiwaniami winowajcy znikniecia gwiazdki i typowaniu podejrzanych bo z tego to tylko niezdrowa atmosfera wyjdzie.
Mi sie na ten przykład zdjecia nie podobają .. kompozycyjnie moze i prawidlowe .. ale tylko prawidlowe wg mnie. Na kazdym kosciol swieci na zółto - strasznie sie to gryzie z pochmurnym niebem. Sztucznie wyszlo po obrobce.
No i w drugim i trzecim kardynalne błedy - piony. w drugim tylko wieza chyba trzyma pion.. prawa strona juz sie nachyla. do tego mam wrazenie ze horyzont tez leci w lewo.
W trzecim niewiem czy w przesadziles z korektą czy robiles z wysoka i pochyliles paarat lekko w dol ale tu z kolei lewa odchodzi od pionu.
skulinski
10-12-2007, 05:05
O co chodzi, w tym zdejmowaniu gwiazdek? Bo ja widzę 4 sztuki, i myślałem, że można dać ileś ale nie odjąć. Jak odjąć, kto mi powie?
Stawiam ze fizycznie odjac nie mozna. Mozesz dac mało i w wyniku usrednienia oceny "odejmiesz" gwiazdke ;)
witaj Bombello -pytasz jak z gwiazdkami ,otuż to juz chyba trzeci wątek w ktorym ktoś zaniża ocenę nie pisząc dlaczego stawia dwie gwiazdki balansuje się ocena i pojawiają się trzy ,zawsze następuje to wkrótce po pojawieniu sie wyższej oceny gwiazdkowej -w tym wątku też tak było ,ale ktoś musiał postawić aż pięć ażeby z trzech ponownie zrobiło się cztery
więc odejmowanie jest proste :-D pozdrawiam
harb.. bez przesady.. kazdy ocenia jak uważa. Nie przesadzajmy z poszukiwaniami winowajcy znikniecia gwiazdki i typowaniu podejrzanych bo z tego to tylko niezdrowa atmosfera wyjdzie.
Mi sie na ten przykład zdjecia nie podobają .. kompozycyjnie moze i prawidlowe .. ale tylko prawidlowe wg mnie. Na kazdym kosciol swieci na zółto - strasznie sie to gryzie z pochmurnym niebem. Sztucznie wyszlo po obrobce.
No i w drugim i trzecim kardynalne błedy - piony. w drugim tylko wieza chyba trzyma pion.. prawa strona juz sie nachyla. do tego mam wrazenie ze horyzont tez leci w lewo.
W trzecim niewiem czy w przesadziles z korektą czy robiles z wysoka i pochyliles paarat lekko w dol ale tu z kolei lewa odchodzi od pionu.
witaj -tak jak wszyscy forumowicze masz prawo oceny moich fotek i mają Ci się prawo niepodobać ,mam tylko jedną prośbę bądż uczciwy w swej ocenie (i nawet jeżeli któraś się spodoba nie stawiaj ocen gwiazdkowych ,bo widać że ten system się niesprawdza -pisałem też o tym w wątku Marka-frotki http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43171 i nie chodzi mi o tylko urażoną ambicję ale własnie o uczciwą ocenę)
dla wyjaśnienia-kosciółek jest z żołtego piaskowca i część jego uroku to kolor
co do pionów -dostałem kiedyś za to na forum straszne baty i szczególnie jestem uczulony na krzywizny w swoich fotkach wydaje mi się że jest dobrze ,ale skoro twierdzisz że nie ....... jednak nie będę mierzył linijką bo nie o to w fotografii chodzi
nr 3 jest robiona z kamiennego murku okalającego kosciół o wysokosci około 80cm
jeżeli chodzi o typowanie winnych jak widzisz nie ma o tym mowy -ja tylko sygnalizuję ponownie temat a wcześniej inni w innych wątkach też o tym pisali
to chyba tyle -pozdrawiam
galileo1967
10-12-2007, 10:31
Ale bajeczka.... fiu fiu brawo za zatrzymanie klimatu.Podobają mi sie wszystkie.
Na marginesie dodam że widzę bardzo stare groby których nikt nie zdewastował. Aż zazdroszczę że gdzieś są tak urokliwe miejsca...
skulinski
10-12-2007, 10:35
(...)mam tylko jedną prośbę bądż uczciwy w swej ocenie (i nawet jeżeli któraś się spodoba nie stawiaj ocen gwiazdkowych ,bo widać że ten system się niesprawdza -pisałem też o tym w wątku Marka-frotki http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43171 i nie chodzi mi o tylko urażoną ambicję ale własnie o uczciwą ocenę)
Nie postawilem jesczez zadnej oceny gwiazdkowej.. z reguly nie stawiam.. ale nie bardzo rozumiem dlaczego mialbym nie dawac nizszej oceny niz jest jesli uwazam ze jest za wysoka. Jesli sytsem prawidlowo usrednia to wg mnie sie sprawdza i to wlasnie bedzie uczciwa ocena.
dla wyjaśnienia-kosciółek jest z żołtego piaskowca i część jego uroku to kolor
tak, bycmoze to czesc jego uroku. Chodzilo mi o to ze takie natezenie zólci przy takim pochmurnym niebie nie wyglada naturalnie :)
co do pionów -dostałem kiedyś za to na forum straszne baty i szczególnie jestem uczulony na krzywizny w swoich fotkach wydaje mi się że jest dobrze ,ale skoro twierdzisz że nie ....... jednak nie będę mierzył linijką bo nie o to w fotografii chodzi
Łatwym narzedziem jest wrzucenie sobie pionowej linii na warstwie nad. (pionowa linie zrobisz pedzlem trzymajac shift). korygujesz do linii, potem wylaczasz warstwe i nikt sie juz nie przyczepi :D
Pozdrawiam
napisał skulinski
Nie postawilem jesczez zadnej oceny gwiazdkowej.. z reguly nie stawiam.. ale nie bardzo rozumiem dlaczego mialbym nie dawac nizszej oceny niz jest jesli uwazam ze jest za wysoka. Jesli sytsem prawidlowo usrednia to wg mnie sie sprawdza i to wlasnie bedzie uczciwa ocena.
nie rozumiemy się w tym temacie ,być może nie dopisałem wszystkiego -chodzi mi tylko o to aby ocena gwiazdkowa nie była anonimowa (tak jak wspomniałem na forum już był poruszany ten temat kilkakrotnie i z tego co wiem pisemna prośba do moderatorów o zmianę zasad )
obrabiam fotki NX-em i nie znam PS-a ,ale po Twoim poscie jeszcze raz sprawdziłem te krzywizny i moim zadniem jeżeli są to marginalne
poza tym zapewniam Cię że nie ma we mnie ani odrobiny pychy czy też fałszywej dumy ;nie uważam się za geniusza i daleko mi do fotografii bez wad -stąd chcąc zawsze można jakiś błąd znależć,cały czas uczę się i staram rozwijać a cieszę się jak chyba każdy gdy moje fotki się podobają
pozdrawiam :-D Janusz
Bardzo mi się podoba. Dobrze pokazany ciekawy obiekt architektoniczny.
Fotki oddają jego urok, szkoda tylko, że nie mogliśmy zobaczyć wnętrza.
fajne miejsce, pobawiłbym się jeszcze z kadrami...
Zdjęcia są ciekawe ale rzeczywiście sprawiają wrażenie jakby przy być moze balansie WB albo pozniej podkęcona żółć-zieleń i opisując dalej tylko swoje odczucia jest zbyt duzy kontrast między zabudową a niebem, które wydaje się nijakie. Jest roznica w kolorystyce trawki pomiędzy zdjęciami ale to szczegół.
Ogólnie zdjęcia mi się podobają i jezeli mówisz, że tak bylo w przeczywistości to ok:)
Naprawde nie ma co się przejmować gwiazdkami, a były juz propozycje zeby bylo sprawą jasną kto i ile daj gwaizdek.
pozdrawiam
Witam.
Co tam gwiazdki Janusz , jak zdjecia sa dobre to gwiazdki nic nie znacza.
Ty akurat robisz dobre zdjecia , a co do kosciolka to fajna seryjka 1 i 3 podoba mi sie najbardziej.
Pozdrawiam.
Ps.
To nie ludzie odejmuja gwiazdki tylko zazdrosc. :-)
Dla mnie 1-ka, dobrze ujety kosciol i dobry pierwszy plan z nagrobkami...a gwiazdki e..tam licza sie zdjecia:) Masz juz cos z nowego szkla?:)
Pozdrawiam
dziekuję za opinie , gwoli wyjasnienia kolorki są tak jak swiatełko w tym dniu zastane ,nie grzebię nigdy w RGB przy obróbce a że obrabiam w NX-e więc nie ma warstw etc.jedynie kontrastując i nasycając mogę trochę bardziej ingerować w barwę koloru :-D
Rafale co do nowego szkiełka czekam na jakąś sensowną pogodę ,bo ta ostatnio u mnie jest tragiczna:-D
pozdrawiam wszystkich serdecznie:-D