Zobacz pełną wersję : Dymek z lampy SB 600
Witam,
Fotografowalem sobie jabluszka ;) na 2 lampy w CLS, na pelna moc.
Po jakims czasie uslyszalem pukniecie w jednej. Zerknalem i plastik do ropraszania przyjarany.
No coz przegrzalem. Wyczyscilem ochłodzilem i znow pstrykam, wszystko dziala, ale... smierdzi to pikus... ale co gorsze po pewnej chwili idzie dymek.... nie bardoz wiem co z tym fantem poczac ...
prosze o rade :D
Przemek Paśnik
08-12-2007, 15:21
jeśli masz jeszcze gwarancję - Warsaw welcome to...
hmmm... tylko ze na tym plastiku jest slad od 'przegrzania'... uwzglednia to? co dziwne ona jeszcze dziala... a w trojmiescie szybkiego serwisu nie ma?
Valdek_Tychy
08-12-2007, 17:11
hmmm... tylko ze na tym plastiku jest slad od 'przegrzania'... uwzglednia to? co dziwne ona jeszcze dziala... a w trojmiescie szybkiego serwisu nie ma?
Nie da się przegrzać lampy nawet używając jej z pełną mocą błysku,jeśli powstał jakiś ślad po przegrzaniu to z powodu uszkodzenia elementu wewnątrz lampy a nie w skutek intensywnego używania.
nie rozumiem... na tym plastikowym dekielku, do szerokiego kata, mam okragly slad od spalenia... lampa dziala, poki co... jednakze po paru strzalach uchodzi lekki dymek... tzn. ze w srodku jakis elektroniczny element sie pali? i to nie od przegrzania? intesywnego uzywania?
Ksiazkiewicz
08-12-2007, 20:40
Chyba tylko do serwisu możesz ją oddasz, nie możemy stwierdzić diagnozy na odległość....
Sabiny mają zabezpieczenie od przegrzania, jeżeli jest za gorąca to sama się wyłączy i dopiero chyba po 15 minutach będziesz mógł jej używać (jeżeli dobrze pamiętam z instrukcji ten czas).
Więc wal do serwisu i się nie zastanawiaj, bo jak będziesz używał uszkodzoną lampę to może pojawić się problem, bo ci powiedzą że powinieneś od razu do nich oddać sprzęt a nie używać dalej i może być wtedy problem z gwarancją.
wlasnie spojrzalem.... gwaracja wygasla... 08.2007... zalamka...
Valdek_Tychy
08-12-2007, 23:06
wlasnie spojrzalem.... gwaracja wygasla... 08.2007... zalamka...
Jakoś dziwnie sprzęt nawala kiedy tylko skończy się gwarancja,moja SB zaczęła wariować dokładnie miesiąc po gwarancji
nie wiem co robic teraz, czy ja dobic czy jak? :) moze gdzies oddac do naprawy?
Chciałem tylko przypomnieć, iż gwarancja trwa 12 miesięcy, ale jest jeszcze coś takiego jak "niezgodność towaru z umową", czyli tzw. ustawa konsumencka, na którą można powołać się przez okres 24 miesięcy.
Więc udaj się do sprzedawcy z paragonem i powołaj się na w/w poprawkę.
Co do samej lampy, u mnie nigdy nic takiego się nie stało.