PDA

Zobacz pełną wersję : Dymek z lampy SB 600

spawnik
08-12-2007, 15:09
Witam,
Fotografowalem sobie jabluszka ;) na 2 lampy w CLS, na pelna moc.
Po jakims czasie uslyszalem pukniecie w jednej. Zerknalem i plastik do ropraszania przyjarany.
No coz przegrzalem. Wyczyscilem ochłodzilem i znow pstrykam, wszystko dziala, ale... smierdzi to pikus... ale co gorsze po pewnej chwili idzie dymek.... nie bardoz wiem co z tym fantem poczac ...
prosze o rade :D

Przemek Paśnik
08-12-2007, 15:21
jeśli masz jeszcze gwarancję - Warsaw welcome to...

spawnik
08-12-2007, 15:31
hmmm... tylko ze na tym plastiku jest slad od 'przegrzania'... uwzglednia to? co dziwne ona jeszcze dziala... a w trojmiescie szybkiego serwisu nie ma?

Valdek_Tychy
08-12-2007, 17:11
hmmm... tylko ze na tym plastiku jest slad od 'przegrzania'... uwzglednia to? co dziwne ona jeszcze dziala... a w trojmiescie szybkiego serwisu nie ma?

Nie da się przegrzać lampy nawet używając jej z pełną mocą błysku,jeśli powstał jakiś ślad po przegrzaniu to z powodu uszkodzenia elementu wewnątrz lampy a nie w skutek intensywnego używania.

spawnik
08-12-2007, 19:48
nie rozumiem... na tym plastikowym dekielku, do szerokiego kata, mam okragly slad od spalenia... lampa dziala, poki co... jednakze po paru strzalach uchodzi lekki dymek... tzn. ze w srodku jakis elektroniczny element sie pali? i to nie od przegrzania? intesywnego uzywania?

Ksiazkiewicz
08-12-2007, 20:40
Chyba tylko do serwisu możesz ją oddasz, nie możemy stwierdzić diagnozy na odległość....

who
08-12-2007, 21:59
Sabiny mają zabezpieczenie od przegrzania, jeżeli jest za gorąca to sama się wyłączy i dopiero chyba po 15 minutach będziesz mógł jej używać (jeżeli dobrze pamiętam z instrukcji ten czas).
Więc wal do serwisu i się nie zastanawiaj, bo jak będziesz używał uszkodzoną lampę to może pojawić się problem, bo ci powiedzą że powinieneś od razu do nich oddać sprzęt a nie używać dalej i może być wtedy problem z gwarancją.

spawnik
08-12-2007, 22:06
wlasnie spojrzalem.... gwaracja wygasla... 08.2007... zalamka...

Valdek_Tychy
08-12-2007, 23:06
wlasnie spojrzalem.... gwaracja wygasla... 08.2007... zalamka...

Jakoś dziwnie sprzęt nawala kiedy tylko skończy się gwarancja,moja SB zaczęła wariować dokładnie miesiąc po gwarancji

spawnik
08-12-2007, 23:11
nie wiem co robic teraz, czy ja dobic czy jak? :) moze gdzies oddac do naprawy?

mini21
08-12-2007, 23:16
Chciałem tylko przypomnieć, iż gwarancja trwa 12 miesięcy, ale jest jeszcze coś takiego jak "niezgodność towaru z umową", czyli tzw. ustawa konsumencka, na którą można powołać się przez okres 24 miesięcy.
Więc udaj się do sprzedawcy z paragonem i powołaj się na w/w poprawkę.

Co do samej lampy, u mnie nigdy nic takiego się nie stało.