Zobacz pełną wersję : Klopot (?) z sb800
Boguslaw
08-12-2007, 12:21
Witka,
Wykopalem moje sb800, ktorego dawno nie uzywalem (nawet bardzo). Chcialem zdalne wyzwalanie, ale cos nei zdiala... W aparacie ustawilem TTL commander (tylko to?) w lampie na master (tylko to?) no i wlasnie nie dziala;/ Poza tym chyba cos sie zacielo bo jak wchodze do menu gdzie ustawiam master to niem oge wrocic... poprosze o rade:)
Jeśli aparat jest commander, a lampa master, to kto czym ma sterować? Tak mi się tylko wydaje, że jednak powinieneś lampę na slave ustawić..
Boguslaw
08-12-2007, 12:39
Jeśli aparat jest commander, a lampa master, to kto czym ma sterować? Tak mi się tylko wydaje, że jednak powinieneś lampę na slave ustawić..
yyy. Pierwsze slysze:D mam master, master rpt, remote i su-4.
No to, kurde, remote chyba, nie? :) Nie mam body, coby potrafilo CLS-em zagrać sabince, to nie zaglądałem :)
Boguslaw
08-12-2007, 13:10
No to, kurde, remote chyba, nie? :) Nie mam body, coby potrafilo CLS-em zagrać sabince, to nie zaglądałem :)
Moj przyjacielu nadal nic:) Ale zmieniem na commander oraz su-4 i kurde zadzialalo:D Daaawno tego nie uzywalem i sie zapomnialo, teraz ostal sie jeden klopot. Jak mam wrocic do podstawowego menu? Tylko klopoty z ta Sabinka:)
Ale SU-4 to tylko fotocela. Chyba, że o to Ci chodziło... A powrót do podstawowego menu, to przytrzymanie SEL przez kilka sekund.
Boguslaw
08-12-2007, 13:26
Ale SU-4 to tylko fotocela. Chyba, że o to Ci chodziło... A powrót do podstawowego menu, to przytrzymanie SEL przez kilka sekund.
Chodzilo mi, aby mogl zrobic zdjecie z lampa trzymajac ja w reku a nie na korpusie. Aby wyzwolic Sabinke zdalnie (swiatlem?:)
Przytrzymywanie SEL wlasnie nie dzialalo, i tym sie martwilm. Teraz sie odblokowalo (raczej) i dziala. Ciekawe jak dlugo:D Ktos chce kupic SB-800. Prawie jak nowa. moze z 3 razy baterie zmieniane:P
Dziekuje za pomoc.
Najbardziej pożądany tryb to Remote, oprócz tego po włączeniu tego trybu (oczywiście w lampie) należy sprawdzić, czy jest ustawiony kanał 3 i grupa A, zaś w aparacie - tryb Commander. MUSI działać.
BugsBunny
08-12-2007, 13:32
a tak dla porządku - lampę w korpusie oczywiście otworzyłeś?
Boguslaw
08-12-2007, 13:57
Najbardziej pożądany tryb to Remote, oprócz tego po włączeniu tego trybu (oczywiście w lampie) należy sprawdzić, czy jest ustawiony kanał 3 i grupa A, zaś w aparacie - tryb Commander. MUSI działać.
hmmm, tak tez dziala:) To czym sie rozni su-4 od remote 3 i A? Skoro oba dzialaja?
>a tak dla porządku - lampę w korpusie oczywiście otworzyłeś?
hehe, no juz oto nie musisz sie martwic:) Ale dzieki, czasami najprosciej przegapic cos oczywistego:)
hmmm, tak tez dziala:) To czym sie rozni su-4 od remote 3 i A? Skoro oba dzialaja?
>a tak dla porządku - lampę w korpusie oczywiście otworzyłeś?
hehe, no juz oto nie musisz sie martwic:) Ale dzieki, czasami najprosciej przegapic cos oczywistego:)
bo jedno to po prostu fotocela (SU-4) a drugie to wznoszony pod niebiosa CLS ;) a te cyferki smieszniaste to wybor kanalu i grupy lamp (jak masz ich wiecej mozna je fajnie pogrupowac i kazdej grupie przypisac np. inna korekcje).
BugsBunny
08-12-2007, 14:13
w su-4 po prostu błyśnie
w remote błyśnie z nastawami które poda główny sterownik, w tym wypadku korpus