Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300,kupil bys jeszcze raz???

fotouśmieszek
07-12-2007, 18:35
Mam prosbe do Sąsiadow z Forum. Jest na forum duzo d300,ktore juz pracuja.Moze podzielicie sie swymi uwagami z takimi jak ja,ktorzy wlasnie kompletują kase na to cudo.Jest zamieszanie ktore i mnie sie udzielilo.Tyle info w necie...Czy ta buda jest RZECZYWISCIE warta zachodu? Czy kupilibyscie ją, dysponując dzisiejsza wiedza? Prosze,postarajcie sie byc obiektywni;) jezeli to mozliwe;) Przyznam,ze jestem zdezorientowany
pzdr
st.

jurgen
07-12-2007, 18:37
:shock:

jacoslavgth
07-12-2007, 18:43
Mam prosbe do Sąsiadow z Forum. Jest na forum duzo d300,ktore juz pracuja.Moze podzielicie sie swymi uwagami z takimi jak ja,ktorzy wlasnie kompletują kase na to cudo.Jest zamieszanie ktore i mnie sie udzielilo.Tyle info w necie...Czy ta buda jest RZECZYWISCIE warta zachodu? Czy kupilibyscie ją, dysponując dzisiejsza wiedza? Prosze,postarajcie sie byc obiektywni;) jezeli to mozliwe;) Przyznam,ze jestem zdezorientowany
pzdr
st.

ale o so chodzi ?

ghost_rider
07-12-2007, 18:56
ale o so chodzi ?

Moze o to czy warto wymienic D80 na D300 ? spojrz na stopke

jacoslavgth
07-12-2007, 19:30
Moze o to czy warto wymienic D80 na D300 ? spojrz na stopke

no to to wiem, tylko temat byl juz tak walkowany, sample omawiane, opisywane, oczytywane :)

loki_p
07-12-2007, 19:35
tylko temat byl juz tak walkowany, sample omawiane, opisywane, oczytywane :)
Wszystko prawda, tylko zanim aparat trafil w rece wiekszej rzeszy uzytkowników. Wiecej było gdybania niż tytułowych pierwszych wrazen...

Jachu
07-12-2007, 19:35
Obecnie posiadam D80 i za tydzień "przesiadam" się na D300 wtedy po kilku dniach testów będę mógł odpowiedzieć. Myślałem o zmianie na D200 (różnica cena spora) jednak po zapoznaniu się z opiniami i oglądnięciem na żywo nowości Nikona uważam że nie warto się cofać.

pafelek
07-12-2007, 19:40
Ja jestem posiadaczem D300 od kilku dni i nie zaluje, ze go nabylem, a to dlatego ze ja sie przesiadlem z D50 wiec sprawa oczywista :)

U mnie problem teraz stanowi szklarnia i bedzie ona skompletowana w najblizszych miesiacach. Mam teraz czas na nauke obslugi samego body i nefow. D50 robil swietne jpegi a d300 po pierwszym wypadzie na kosza bo jak narazie na tyle mialem czasu wypada slabo (robilem tylko jpegi) ale tylko dlatego bo ja sie nie spisalem :neutral:

Wzielem super puszke D300 a wyniki takie sobie. Mam teraz pole do popisu dla siebie i sporo nauki :mrgreen:

FOTOGRAFII dzieki D300 ucze sie dealej i z pewnoscia da mi to wiele radosci i zadowolenia. Nie zaluje zupelnie zakupu :-D

piter670
07-12-2007, 19:53
Mam D300

Jestem zadowolony, nawet bardzo zadowolony.
Sampli było mnóstwo więc nie ma co wrzucać po raz kolejny.
IMO bardzo dobra puszka - daje mnóstwo możliwości. Dla większości amatorów absolutnie wystarczalna. Dla profi w dużej mierze też.
Większość rozczarowań wynika z porównywania D300 do pełnej klatki (czy to D3 czy to 5d). Jest oczywiste, że dx będzie gorszy ale moim zdaniem przynajmniej w stosunku do 5d niewiele
Sama puszka (jestem praworęczny) ergonomicznie bez zastrzeżeń.
Materiały ok.
Bateria naprawdę trzyma
AF szybki i celny
WB ok.
Szumy jak dla mnie absolutnie ok.
Menu przejrzyste i intuicyjne
Możliwości własnych ustawień przeogromne.
Live View niezbyt mi podchodzi ale może to brak przywyczajenia do tej funkcji.

Rada prosta: jeżeli jest to ci potrzebne albo poprostu masz kasę to wsiadasz na D3. Jeżeli nie to D300. Tylko wtedy musisz mieć świadomość że jet to kompromis ... gdzieś za rogiem czai się D3:twisted:

fotouśmieszek
07-12-2007, 20:33
Ja jestem posiadaczem D300 od kilku dni i nie zaluje, ze go nabylem, a to dlatego ze ja sie przesiadlem z D50 wiec sprawa oczywista :)

U mnie problem teraz stanowi szklarnia i bedzie ona skompletowana w najblizszych miesiacach. Mam teraz czas na nauke obslugi samego body i nefow. D50 robil swietne jpegi a d300 po pierwszym wypadzie na kosza bo jak narazie na tyle mialem czasu wypada slabo (robilem tylko jpegi) ale tylko dlatego bo ja sie nie spisalem :neutral:

Wzielem super puszke D300 a wyniki takie sobie. Mam teraz pole do popisu dla siebie i sporo nauki :mrgreen:

FOTOGRAFII dzieki D300 ucze sie dealej i z pewnoscia da mi to wiele radosci i zadowolenia. Nie zaluje zupelnie zakupu :-D

No wlasnie!! Moj d50 tez mial swietne jpegi a skore interpretowal idealnie.D80 wymaga wiecej postroboty.Widze ze d300 nie ulawtwi mi zycia wnioskując z tego co tu czytam. Kurde jestem na rozdrozu.Jezeli d300 jest tylko o niecale EV lepszy w szumach to zostaje na d80.Dzieki za odp:-)
pozdrawiam

Calme
07-12-2007, 20:37
Rece opadaja normalnie - to, ze komus nie wyszly jpg nie oznacza, ze tak jest juz wszedzie - jpg wychodza swietne moim skromnym zdaniem - mozesz podbic ostrosc na 9 (co i tak jest juz za wysoko) i bedzie zyletex - mozesz wlaczyc Active D-lighting, mozesz wgrac dodatkowe profile kolorow - kombinowac i zmieniac te co istnieja - jest mnostwo naprawde mnostwo opcji - tylko jest jedno ale trzeba chciec - a nie lykac pierwsza z brzegu lepsza opinie i na jej podstawie wyrabiac sobie zdanie. Ale co kto lubi.....

Kaleid
07-12-2007, 20:41
Jezeli d300 jest tylko o niecale EV lepszy w szumach to zostaje na d80.

Więcej. 6400 jest w D300 lepsze niz 3200 w D200. A D80 i D200 jesli chodzi o szumy to to samo. Poza tym są jeszcze inne parametry. D200 i D80 na wyzszych czulosciach bardzo tracą saturację, D300 nie. 300 tka jest znacznie lepsza w światłach. Dochodzą do tego pewne detale jak wyraźnie lepsza rozpiętość tonalna, oraz wyższa ostrość. W samym jpgu jest też dużo bardziej konfigurowalny niż 200 czy 80. Po tygodniu używania stwierdzam że poprawa jest spora. Poprawiono w zasadzie wszystko co było słabe w D200 i dołozono masę nowych rzeczy.

mswilk
07-12-2007, 21:32
Przesiadłem się z D80 + MB-D80 na D300 + MB-D10.

W A R T O

rabijki
07-12-2007, 21:41
tak

yaqb
07-12-2007, 21:46
Przesiadłem się z D50 na D200, a z D200 na D300 i nie żałuje:mrgreen:

fotouśmieszek
07-12-2007, 21:50
Więcej. 6400 jest w D300 lepsze niz 3200 w D200. A D80 i D200 jesli chodzi o szumy to to samo. Poza tym są jeszcze inne parametry. D200 i D80 na wyzszych czulosciach bardzo tracą saturację, D300 nie. 300 tka jest znacznie lepsza w światłach. Dochodzą do tego pewne detale jak wyraźnie lepsza rozpiętość tonalna, oraz wyższa ostrość. W samym jpgu jest też dużo bardziej konfigurowalny niż 200 czy 80. Po tygodniu używania stwierdzam że poprawa jest spora. Poprawiono w zasadzie wszystko co było słabe w D200 i dołozono masę nowych rzeczy.

Kaleid,o taką rzeczową info mi chodziło.Nie jest to przypadkowy strzęp z weba ale poparte codzienną eksploatacja
praktyczne,pożyteczne uwagi.
dzięki:-)
pzdr.
st.

fotouśmieszek
07-12-2007, 21:56
Rece opadaja normalnie - to, ze komus nie wyszly jpg nie oznacza, ze tak jest juz wszedzie - jpg wychodza swietne moim skromnym zdaniem - mozesz podbic ostrosc na 9 (co i tak jest juz za wysoko) i bedzie zyletex - mozesz wlaczyc Active D-lighting, mozesz wgrac dodatkowe profile kolorow - kombinowac i zmieniac te co istnieja - jest mnostwo naprawde mnostwo opcji - tylko jest jedno ale trzeba chciec - a nie lykac pierwsza z brzegu lepsza opinie i na jej podstawie wyrabiac sobie zdanie. Ale co kto lubi.....

Uspokoj sie.Jak tak podbijesz ostrosc - na 9 - to masz kaszanę a nie zrownowazony plik.d-lighting to tez nie cudo.podskakuje szum.jest to po prostu wczesna obrobka.lepiej wylaczyc toto i poprawic w capture albo shopie wg uznania.

Calme
07-12-2007, 21:58
Uspokoj sie.Jak tak podbijesz ostrosc - na 9 - to masz kaszanę a nie zrownowazony plik.d-lighting to tez nie cudo.podskakuje szum.jest to po prostu wczesna obrobka.lepiej wylaczyc toto i poprawic w capture albo shopie wg uznania.

Jestem spokojny :) Napisalem wyraznie, ze 9 mz za wysoko
Nie mowie o D-lightingu w menu retuszu tylko o Active D-lighting, ktory dziala juz przy robieniu samego zdjecia (notabene nie wiem skad informacja, ze podbija szum bo ja nic takiego nie zauwazylem? ).
Ale jezeli zalozyles od poczatku, ze d300 nie ulatwi Ci zycia na jpg to ja bynajmniej nie mam zamiaru Cie przekonywac na sile :)

GrAn
07-12-2007, 22:01
Ta emotikonka z posępną miną w temacie tego postu absolutnie nie pasuje do Twojego nicka, no chyba że ten fotouśmieszek jest szyderczy:mrgreen:

fotouśmieszek
07-12-2007, 22:15
Ta emotikonka z posępną miną w temacie tego postu absolutnie nie pasuje do Twojego nicka, no chyba że ten fotouśmieszek jest szyderczy:mrgreen:

hmm...spostrzezenie tak subtelne ,ze wyglada na damę:-)

fotouśmieszek
07-12-2007, 22:18
Jestem spokojny :) Napisalem wyraznie, ze 9 mz za wysoko
Nie mowie o D-lightingu w menu retuszu tylko o Active D-lighting, ktory dziala juz przy robieniu samego zdjecia (notabene nie wiem skad informacja, ze podbija szum bo ja nic takiego nie zauwazylem? ).
Ale jezeli zalozyles od poczatku, ze d300 nie ulatwi Ci zycia na jpg to ja bynajmniej nie mam zamiaru Cie przekonywac na sile :)

wcale tego nie napisalem.zakwestionowalem tylko pomagajki w rodzaju active d i sharpening.na szczescie to swietna pucha i da sie to powylączac

gmoszkow
07-12-2007, 22:53
Przesiadłem się z Z D70 na D200 a teraz na D300 - zresztą obecnie mam oba (D200 + grip na sprzedaż) i powiem tak:
Przewagi nad D200
1. jpgi z aparatu
2. AF - w szczególności tryb śledzenia
3. rozpiętość tonalna
4. podgląd ostrości zdjęcia na ekranie
5. szumy do 1600
6. saturacja do końca skali
7. detale na wysokich ISO

To tyle co wiem na dziś.

Grzegorz

krzysztof jot
08-12-2007, 02:16

nie masz racji - wyraźnie jest napisane ze D-lighting w aparacie i w NC to nie to samo. W NC poprawiasz juz zapisany "błednie" (w cudzysłowie) obraz, D-lighting z poziomu aparatu koryguje parametry obrazu przed zapisem, i juz na tym etapie masz inny obraz.

Gawronnek
08-12-2007, 03:14
poza tym Acitv D-lighting wpływa na NEFy a nie tylko na JPGi, zmiany są widoczne w innych programach

kamil
08-12-2007, 03:48

Są tacy, którzy cenią swój czas i nie mają ochoty babrac sie wieczorami z NEFami, skoro puszka w JPEGach pieknie usuwa CA oraz inteligentnie doswietla.
Stworzyl Nikon swietne automatyczne wyciaganie cieni, komentarz -- zle, bo szum podskakuje. Ja tam zaczynam ogladanie zdjecie nie od badania zawartosci szumu w szumie. Przepraszam, ale alegricznie reaguje na takie wypowiedzi. Moze faktycznie dla niektorych najwazniejszą jest informacja czy D300 jest lepszy o 1EV czy 1.33EV. A nowa ergonomia, tonalnosc, kolory, LCD, WB, FPS, grip, obudowa, blablabla - to tylko takie *******y. Najwazniejsze, to zrobic zdjecia testowe np. jakims ceglom, najlepiej ze statywu, koniecznie ISO 100 (bo powyzej to sa szumy!!!!), a potem 'obrobic' je w Capture NX, bo przeciez JPEG jest do dupy. Na koncu skonstatowac, ze ten D300 to wcale taki super nie jest, bo cegly wyszly jakos tak krzywo.

piter670
08-12-2007, 09:08
Wiesz wydaje mi się, że źle podszedłeś do tematu
Wątek "czy kupisz ponownie" opatrzony emotionem "angry" co po "polskiemu" znaczy "zły" nie jest zachętą do obiektywnych ocen. Dlaczego zakładasz z góry, że ktoś miałby być zły?

Trochę wygląda mi to na wątek pod tezę. Tak z ciekawości przeleciałem twoje posty z ostatnich paru dni i czy to w temacie D3 czy D300 ani jednego pozytywu. Tak jakbyś sam siebie chciał przekonać że nie jest różowo.

Zresztą sam napisałeś, że wolałbyś 5d :)

Ale zdjęcia robisz naprawdę super:-D

Jurek Ż
08-12-2007, 13:40
Bez zastanowienia.

KJO
08-12-2007, 13:46
pzdr
st.

zastanów sie do czego potrzebujesz aparat, może będzie łatwiej. Ja stwierdziłem że poziom szumów w d200 nigdy mi nie przeszkadzał (nie używam ponad iso800), ilość Mpix też wystarcza, szybszy AF mi nie potrzebny bo nie robię sportu, tak samo fps. Więc zostałem z d200. Oczywiście d300 jest o niebo lepszy jak widać w każdym względzie (co prawda ja nie mam przyjemności w podniecaniu się i zastanawianiu który aparat defaultowo bardziej wyostrza fotki a który mniej) i jak będę miał ponadprogramową kasę to, hm 24-70 kupię :mrgreen:

fotouśmieszek
11-12-2007, 13:04
Są tacy, którzy cenią swój czas i nie mają ochoty babrac sie wieczorami z NEFami, skoro puszka w JPEGach pieknie usuwa CA oraz inteligentnie doswietla.
Stworzyl Nikon swietne automatyczne wyciaganie cieni, komentarz -- zle, bo szum podskakuje. Ja tam zaczynam ogladanie zdjecie nie od badania zawartosci szumu w szumie. Przepraszam, ale alegricznie reaguje na takie wypowiedzi. Moze faktycznie dla niektorych najwazniejszą jest informacja czy D300 jest lepszy o 1EV czy 1.33EV. A nowa ergonomia, tonalnosc, kolory, LCD, WB, FPS, grip, obudowa, blablabla - to tylko takie *******y. Najwazniejsze, to zrobic zdjecia testowe np. jakims ceglom, najlepiej ze statywu, koniecznie ISO 100 (bo powyzej to sa szumy!!!!), a potem 'obrobic' je w Capture NX, bo przeciez JPEG jest do dupy. Na koncu skonstatowac, ze ten D300 to wcale taki super nie jest, bo cegly wyszly jakos tak krzywo.

Moze Cie zaskocze,ale dla mnie DSLR to ...gotowe do wydruku jotpegi.Nie lubie babrania sie z postrobota.Idealna pucha to taka co wypluwa zrownowazone jotpegi.I to mnie interesuje PO kupnie puszki. Natomiast PRZED,zanim wywale kasę zmuszam sie nawet, z lekkim wstretem, do badania szumow.Zauwazylem tez ze manipulacje z poziomu aparatu psuja plik ALE sa korzystne dla jotpegow.Na szczescie to mozna wylączyc.Wole miec swiadomosc ze kupilem cos lepszego.
Pozdr:-)

fotouśmieszek
11-12-2007, 13:35
Wiesz wydaje mi się, że źle podszedłeś do tematu
Wątek "czy kupisz ponownie" opatrzony emotionem "angry" co po "polskiemu" znaczy "zły" nie jest zachętą do obiektywnych ocen. Dlaczego zakładasz z góry, że ktoś miałby być zły?

Trochę wygląda mi to na wątek pod tezę. Tak z ciekawości przeleciałem twoje posty z ostatnich paru dni i czy to w temacie D3 czy D300 ani jednego pozytywu. Tak jakbyś sam siebie chciał przekonać że nie jest różowo.

Zresztą sam napisałeś, że wolałbyś 5d :)

:-D

wiesz,moze Cie zaskocze,ale nienawidze babrac sie w sprzecie. Jak juz tu gdzies pisalem dla mnie ideal to czyste jotpegi z puszki do wydruku.Dlubanie przy kompie mnie nudzi.Natomiast PRZED zakupem potrafie zmusic sie do sprawdzenia slynnych szumow i innych pierdul.Co ja poradze ze skórę definiuje najlepiej 5d? Za duzo mam nikkorow zeby sie przesiadac.Jak juz mam nowa puchę zapominam o sprzetomanii.Liczy sie tylko focenie:-)To tyle.Dzieki za tak powazne potraktowanie mojej pisaniny.
pozdrowki
st:-)

fotouśmieszek
11-12-2007, 13:42
Przesiadłem się z Z D70 na D200 a teraz na D300 - zresztą obecnie mam oba (D200 + grip na sprzedaż) i powiem tak:
Przewagi nad D200
1. jpgi z aparatu
2. AF - w szczególności tryb śledzenia
3. rozpiętość tonalna
4. podgląd ostrości zdjęcia na ekranie
5. szumy do 1600
6. saturacja do końca skali
7. detale na wysokich ISO

To tyle co wiem na dziś.

Grzegorz

takie info jest dla mnie bardzo pozyteczne.Serdeczne dzięki.
pozdrowki
st.:-)

Browar
11-12-2007, 14:17
A wiec jesli kupilbym jeszcze raz to mialbym dwa D-300

Pawel Pawlak
11-12-2007, 17:12
zdecydowanie TAK (użytkowałem d70,d80,d200,d2h,d2x).
d2xowi ustępuje ergonomią (myślę, żę można się przyzwyczaić), solidnością (trzeba na niego bardziej uważać ;)), ostrością obrazowania na iso100-400 (NEFy i rejestrowaniem cieni.Nie oznacza to że jest nie ostry. Po prostu d2x na niskich iso był niedościgniony.

PS. nie wiem czy nie kupię jeszcze jedneo... zobaczymy :)