Zobacz pełną wersję : D80 jaki obiektyw
Mam zamiar kupić D80 i zastanawiam się czy kupić samego body i dokupić obiektyw innej firmy? Jeśli tak to
jaki byłby najlepszy za rozsadną cene. Interesuje mnie również obiektyw do zdjeć krajobrazowych, może też macie jakieś pomysły na dobry za rozsadną cene.
Przemek Paśnik
06-12-2007, 22:11
standardowy: Tamron 17-50, polecam przejrzeć Forum, duuuużo było o nim
ewentualnie Nikkor 50/1.8 - zajefajnie ostre szkiełko i cena zachęca :)
Nikkor 18-70 na początek jest git. 50/1.8 jeszcze bardziej ;) I było o tym 1000x. Poszukaj.
zdecydowanie polecam N18-70 da się nim zrobić dobre amatorskie zdjęcia , ile rozterek poza mną podczas przegladania działu sprzedam , a koledzy wyprzedają szkiełka żeby kupić lepszy korpus :), bez urazy koledzy
warto rozważyć zakup N18-200VR, ale to już wydatek ok 2300 zł
Przemek Paśnik
06-12-2007, 22:52
oj, z 18-200 to bym tak nie szalał, zakres ogniskowych kusi, ale niestety nic za darmo, poszukaj na Forum postów, wiele już powiedziano o tym Nikkorze, niestety nie zawsze dobrego...:(
Ja zaczynałem od N18-70. Bardzo fajne szkiełko, mam cały czas i jestem zadowolony :) Mimo, ze nie najjaśniejsze to naprawde POLECAM.
Ksiazkiewicz
06-12-2007, 23:13
również przyłączam się do wypowiedzi prz3mo
Ameryki nie odkryję polecam Nikkora 18-70 a jeżeli fundusze pozwolą to Tamrona 17-50.
A jakby ktoś pytał o ostrość tego szkiełka... :)
Dwa takie tam kadry z szuflady :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img127.imageshack.us/img127/9996/dsc35962fn2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/128/dsc35972eg4.jpg)
A ja polece sigme 17-70. 2.8-4.5 macro
Jezeli chodzi o 50/1.8 to nie polecam jako jedyne szklo poniewaz wg mnie ma waski zakres zastosowan i mozesz sie troszke meczyc
A tak wogole to moglbys podac granice tej rozsadnej ceny
Przemek Paśnik
06-12-2007, 23:30
A ja polece sigme 17-70. 2.8-4.5 macro
Jezeli chodzi o 50/1.8 to nie polecam jako jedyne szklo poniewaz wg mnie ma waski zakres zastosowan i mozesz sie troszke meczyc
ale myśleć uczy!!! jak dla mnie to szkiełko idealne na start. Zdziwiłbyś się, w jak wielu sytuacjach się sprawdza. Mówię tu oczywiście o tematach możliwych do zrealizowania, jeśli tylko chce nam się kawałek podejść, a nie zoomem kręcić. Wiadomo, że np. do podglądania ptaków już się nie sprawdzi, ale to już inna specyfika
Niekoniecznie :) Jak ktos porobi kilka fotek pięćdziesiątką i zobaczy potem efekty w postaci piekielnie ostrych fotek to będzie kombinował by używać tego szkła nawet kosztem wygody, czyli odchodzenia od obiektu fotografowanego etc...
Fakt, w cyfrze 50mm jest takie troche nijakie, ale wiele osob udowodniło, ze mozna robic tym szkiełkiem nieziemskie fotki, nawet na forum jest osoba (nie pamietam nicka), która robi głownie 50mm fotki na ślubie i są świetne.
Przemek Paśnik
06-12-2007, 23:33
oo, widzę, że Prz3mo też zacnie prawi :)
około 300f, ale licze sie z wiekszym wydatkiem. Jestem za biedny by tanio kupować :mrgreen:
a obiektyw musi mi starczyć na dłuższy czas.
Chce troszeczkę eksperymentować i nie wiem jeszcze co mnie zaciekawi. Na te chwile to zwierzeta i krajobrazy (wybieram sie do amazonii). A może dwa obiektywy? Słyszałem o specjalnych do robienia zdjec krajobrazu. Czy np z nikkor 18 200 nie bedzie z tym problemu?
Podsumowanie tego co napisaliście: to 3 zauwazyłem:
159f to nie za wysoka cena ale czy nie moge kupić nic lepszego do 300f
http://www.amazon.co.uk/Nikon-AF-S-Zoom-Nikkor-18-70mm-Lens/dp/B0001YEOCU
nikkor 18 200 za 450f jest drogi ale czy uwazacie że wart ceny?
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_ce?url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=nikkor+18+200
Tamron 17-50 tez mieści się w cenie
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_ce?url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=Tamron+17-50
znalazłem taki zestawik:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000HK5ZNK/ref=amb_link_38414765_7?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-6&pf_rd_r=1EBQKEKBR09CN3JYK11J&pf_rd_t=101&pf_rd_p=165747291&pf_rd_i=10201471
nasuwa się jednak pytanie czy taki obiektyw pozwoli mi na uniwersalnośc.
Ja bym postarał sie wykosztowc na Tamron 17-50 i Nikona AF-S 70-300VR. To chyba taki rozsądny duecik. Z tym, ze Tamrona (jak sygnalizują koledzy) trzeba delikatnie potestować przed zakupem, czy ostrzy w punkt. Kitowy 18-70 jest ok, ale teraz już bym go nie kupił...
maciekjak
07-12-2007, 08:42
ale myśleć uczy!!! jak dla mnie to szkiełko idealne na start. Zdziwiłbyś się, w jak wielu sytuacjach się sprawdza. Mówię tu oczywiście o tematach możliwych do zrealizowania, jeśli tylko chce nam się kawałek podejść, a nie zoomem kręcić. Wiadomo, że np. do podglądania ptaków już się nie sprawdzi, ale to już inna specyfika
sam mam taki zestawik i narazie jako poczatkujacy jestem bardzo zadowolony
Maciej Służenko
07-12-2007, 09:40
Kazdy poleci coś innego. Zazwyczaj to co ma, często nie mając odniesienia do innych szkieł. Nic nie piszesz o cenie... Ile możesz dać za szkło ? Jak tanio, to najlepszym moim zdaniem wyborem jest 18-70 Nikkora. Tanie, uniwersalne i naprawdę dobre szkło. Do pejzażu pewnie kupiłbym coś w stylu 12-24. najciekawsza wydaje się być (cena, opinie) Tokina, ale sam nie miałem więc się nie wypowiadam. Kup 18-70, potem możesz dokupić 50/1,8 tanie, bardzo ostre szkło.... Chociąz dla mnie ma fatalny bokeh i zakres raczej mało użyteczny to i tak pewnie będziesz piał z zachwytów. Tamrony, sigmy to loteria. Na początek nie polecam.
50 jest ok, ale jako jedyna może się nie sprawdzić - bardziej uniwersalna byłaby już 35 co po cropie daje nam standard. Tu już można poszaleć zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, choć zapewne żeby przekonać się do 35 trzeba się najpierw 50 zachwycić. Oczywiście to prawda, że są ludzie co mają tylko 50 i świetnie sobie radzą.
Wolałbym mieć samą 50 niż kita..;)
Z wyminionych tu zdecydowanie polecam Tamrona 17-50/2.8 - mnie tylko jego jeszcze brakuje (ew. czegoś szerszego ale to już nie jest niezbędne). Kitem da się świetne zdjecia robić i na pocżątek jest OK, ale wystarczy pobawić się trochę 50, żeby poczuć tę różnicę w jakości i jasności...:)
Ja się cały czas waham miedzy Tamronem 17-50 a N18-200VR. Jeszcze wczoraj byłem zdecydowany na ten drugi, ale dzisiaj sam już nie wiem. Mącicie mi w głowie :P
Wiadomo, że obiektyw trzeba dobrać do tego, co się foci no i w tym jest problem, bo ja focę wszystko :)
Rozważałem 2 opcje:
1. Tamronem 17-50 + N AF-S 70-300VR
2. N18-200VR + jakieś stałki (na początek jakieś50mm)
PS mój pierwszy post na forum, pozdrawiam wszystkich :)
kilka moich fotek: http://http://plfoto.com/uzytkownik.html (http://plfoto.com/uzytkownik.html)
everyman
07-12-2007, 13:25
...miałem N18-70 - nie jest zły, ale szału nie robi (głównie przez to, że jest ciemny)
teraz mam tamrona 17-50 i z czystym sumieniem mogę polecić to szkło (w jego klasie)
...na 50mm często niektórzy narzekają
do ciasnego portretu za szeroko, do wielu innych rzeczy zbyt ciasno :p
ja jednak tą ogniskową sobie chwalę - zoom w nogach i można szaleć ;)
Sam posiadam D80 (własnie wystawiłem je na aukcje) i zaczynałem od 18-200 bo też fotografowałem wszystko. I nadal jest to świetne rozwiązanie na spacer, Zostawiasz plecak zabierasz tylko aparat+obiektyw i robisz 95 procent ujęć. Potem była stałka i szeroki kąt.
Weź Nikkora 18 - 70 bo:
- jest tani - myślę, ze za 550 zł znajdziesz używanego
- jest dobry, a w stosunku jakość/cena jest super
- a przede wszystkim zobaczysz czego oczekujesz po obiektywach. Ja kupiłem do analoga N 50 1,8 bo czytałem, że "bez 50 żaden fotograf się nie obejdzie" Przyszło co do czego to zapiąłem go kilka razy i to tylko dlatego,ze potrzebowałem filtrów a miałem tylko te o średnicy 52 mm. N 50 spodobał mi się dopiero, jak kupiłem cyfrę - po przemnożeniu ogniskowej dawał bardzo pasujący mi kąt widzenia. Mówiąc krótko, każdy przedstawia tu swoje preferencje a Ty swoich nie znasz. Forum jest dobre do porównań obiektywów w jednej klasie (nie klas obiektywów) albo wojen systemowych ;] Kupisz N 18 - 70 i zostanie ci z 200Ł. Będziesz miał za wąsko, dokupisz Tokinę 12-24, będziesz miał za szeroko, dokupisz 70 - 300, będziesz mia za jasno zamienisz na T 17-50, będziesz miał za małą jakość, kupisz sobie stałkę, albo... wystarczy Ci to, co masz :p
A ja Ci proponuję zakupić D80 z Nikkorem 18-200 VR. Z tego, co wydedukowałem w Twoim poście to nie jesteś w tej chwili w Polsce, ale jeżeli miałbyś możliwość przybycia do kraju to polecam odwiedzić Fotojokera - mają właśnie promocję na D80 z tym obiektywem za 4444 zł - daje to ok. 890 funtów. Obiektyw, jak dla amatora, jest świetny, a myślę że i redukcja wibracji ma niemałe znaczenie.
Pozdrawiam
Jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem. W efekcie wybrałem Tamrona 17-50/2.8, a teraz b. ważna sprawa - pojawiało się to już wielokrotnie na forum i w tym poście też już było - trzeba przetestować kilka egzemplarzy, ja tak nie zrobiłem choć czytałem też o tym i mam problem. Jak na złość nie chodzi o ff lub bf (tu jest wszystko ok - ostrzy w punkt) tylko rozmazuje prawą stronę kadru (w zależności od zastosowanej ogniskowej i przesłony mniej lub bardziej ale wyraźnie mocniej niż lewą strone). Czytałem że może być to związane ze źle zamocowaną soczewką. Czy polecam - tak, a dlaczego? ponieważ jest to dobra (jasna) alternatywa dla (ciemnego) kita i gdyby po prawej stronie kadru zachowywałby się tak samo jak po lewej byłby świetnym szkłem.
APELUJE: SPRAWDZAJCIE SWOJE PRZYSZŁE TAMRONY LUB SIGMY JEŻELI NIE CHCECIE MIEĆ PROBLEMÓW I ZSZARPANYCH NERWÓW
Ja się chyba jednak zdecyduje na 18-200. Na początek styknie, a jak już będę wiedział, co chcę fotografować dokupię odpowiednie szkła :) No i na jakiś czas (do zakupu 2 obiektywu) będę miał spokój z czyszczeniem matrycy.
polecam odwiedzić Fotojokera - mają właśnie promocję na D80 z tym obiektywem za 4444 z
To chyba nie we wszystkich, bo ja dzisiaj byłem w Fotojoker w Galerii Łódzkiej i zestaw N D80 + N18-200 VR kosztował ponad 4700zł.
ja zaczynalem od 28-80 a pozniej wymienilem go na T17-50 :)
powiem tak - szklo jest naprawde rewelacyjne :) ale nie kupuj go wysylkowo, tylko sprawdz FF/BF na swoim body, testujac go w sklepie (przy okazji wez ze soba laptopa - bedzie ci latwiej :) )
zalety tamrona:
- jest jasny (2.8) - na poczatku sobie nie zdajesz nawet sprawy, jakie to ważne!
- dobry stosunek cena/jakość
- jest szeroko dostępny :)
- ma go wiele osób, jest to sprawdzone szkło, tyle ze zdarzaja sie problemy z FF/BF'ami - jesli nie masz mozliwosci sprawdzenia tego przed zakupem, ryzyko jest spore
wada:
- na 2.8 szczegolnie na szerokim kacie (przynajmniej u mnie) - ostroscia nie grzeszy :P
- to "tylko tamron" - alternatywna firma
- AF z body (np 18-70 ma IF, jesli sie nie myle :P )
alternatywnie polecic mozna N18-70 - jest tani, ostry, sprawdzony, szybki i celny AF, ale ma slaby punkt- jest ciemny :)
jesli chodzi o N18-200 - to jesli planujesz miec tylko d80, plus max jedno-dwa szkła, do tego moze sabine 600/800, sprzet uzywac tylko amatorsko lub jako hobbysta - byloby to bardzo ciekawe i alternatywne rozwiazanie. Jednak pamietaj ze przez swoja uniwersalnsoc cierpi na tym obiektyw, a co za tym idzie - jakosc zdjec. Porownaj (popatrz) na pare przykladowych fotek (bez obrobki) - i ocen czy ich jakosc - Ci wystarcza :)
jesli tak - to pomysl o 18-200, jesli nie - kompletuj, opcji jest wiele :)
/pozdrawiam
ja zaczynalem od 28-80 a pozniej wymienilem go na T17-50 :)
powiem tak - szklo jest naprawde rewelacyjne :) ale nie kupuj go wysylkowo, tylko sprawdz FF/BF na swoim body, testujac go w sklepie (przy okazji wez ze soba laptopa - bedzie ci latwiej :) )
Do testów BF/FF dodam jeszcze, ze warto tez porobic kilka fotek obiektow oddalonych o kilkadziesiat metrów..
Kiedys testowalem T17-50, na tablicach testowych itp.. ostrzył w punkt (na 17mm minimalny, akceptowalny doslownie BF). Jednak na zdjeciach gdzie obiekt był daleko AF głupiał i nigdzie nie było ostrosci (mimo potwierdzenia w wizjerze). Były to prawda zdjecia dosc kontrastowe i w trudnym swietle, ale N18-70 poradził sobie bardzo dobrze, Tamron niestety nie.
już pisałem że chciałbym wydać jakieś 1500zł (300f), ale oczywiście jeśłi bede miał coś droższego też biore to pod uwage
ciekawy wydawał się Nikkor 18-135 mm ale poczytałem test na www.cyfrowe.pl i zmieniłem zdanie. Z tych opisanych w testach tylko nikor 18-200 zebrał dobre opinie.
Swoją droga jaki w tej klasie moge kupić dobry obiektyw? Mam do wyboru tylko 3 firmy? Nikor, sigma, Tamron
nic wiecej? Może jakiś b.dobry prosze o wytyczne, popatrze na ceny i testy.
Przypominam również że musicie czasami bardziej czytelnie pisać, nie zawsze nadażam za slangiem fotograficznym
Które obiektywy sa dobre do krajobrazów? A może naprawde 18-200 bedzie dobry do wszystkiego?
marcinekmm
07-12-2007, 22:37
Nie ma rzeczy "do wszystkiego". Kup w końcu cokolwiek; najwyżej sam stwierdzisz z jakiego zakresu korzystasz i ewentualnie zmienisz szkło z bardziej odpowiednim zakresem ogniskowych.
A jeżeli chodzi o jasność obiektywu... jak zapniesz jasne szkiełko już więcej byle czego nie zapniesz :).
Osobiście brałbym tamrona, ale w dla spokoju w Twoim przypadku weż 18-200 i ciesz się zdjęciami!
Tristan a planujesz w przyszlosci cos dokupic (inwestwac) w sprzet foto? Rozumeim ze sprzet bedze sluzyl jako dodatkowa zabawka na rodzinne spacery i wycieczke w góry? Jesli za piewszym razem odpowiedziales NIE a za drugim i TAK - idealny 18-200 :)
jesli za pierwszym razem powiedziales TAK - mozna pomyslec o 18-70, stalce 50 (ale jesli nigdy nie miales doczynienia z lustrem to sie w to nie baw), albo tamron 17-50. A po pewnym czasie sobie dokupisz np 70-300VR, lub tania sigme 70-300 APO! macro.
Przemysl, duzo czytaj zanim cos kupisz.
/pozdrawiam
prz3mo Moj tamron kiedys oszalal i walnol sie z ostroscia o jakies 40cm! (BF)... niewiem co mu wtedy odbilo (bo to praktycznie wyjatek) ale niesmak pozostal. Warto jednak dodac ze wtedy warunki byly fatalne - ciemna pogoda, jakby mglista (taka szara). To byla zima, wiec w gre wchodzi jeszcze poruszenie aparatu (przestawilbym body do przodu o tyle cm? no niewiem...) albo z zimna zaciol sie silnik w body :P
jakby nie bylo, w moim tamroniku z ostroscia nie mam problemu :)
Witam, używałem z 80tka sigmy 24-70 2.8f, ładnie współpracują,
co do 50mm to faktycznie szkło ciekawe na początku,bo jasne i ostre ale mało praktyczne,
pozdr
Nie chce inwestować dwa razy. Kupie 18-200 wydaje mi sie najlepszy.
i chyba sigme 10-20 (do zdjeć krajobrazowych).
Musze kupowac tylko raz poniewaz w tym roku wybieram sie na wycieczke do amazonii, która jest delikatnie mówiac troszeczkę droga. 10 dni i kazdy zapełniony w 80%, a pojade tam tylko raz.
jeszcze jedna sprawa którą dziś usłyszałem w sklepie.
Podobno lepszy jest cannon 400D od Nikona 80D i nie tylko cennowo (bardziej niezawodny itp). Jak jest z tym naprawde? To forum nikona ale gdybyście mieli wybrać to jaki byłby waszym wyborem?
co do 50mm to faktycznie szkło ciekawe na początku,bo jasne i ostre ale mało praktyczne,
Jak dodasz, że mało praktyczne jak dla kogo to się zgodzę... To szkło jak dla kogo jest albo super, albo nie. Zależy co fotografujesz (jak z każdym obiektywem).
po za tym właśnie znalazłem nikona D200 z obiektywem nikkora 18-200 używany za 860f. Za zestaw D80+18/200 musze dać 940. Co lepiej?
mam to traktować za rekomendacje?
Kwestia jeszcze przebiegu tego D200 (ile zdjec ma za sobą). Dane można odczytać ze zdjęcia nim zrobionego, wiec nie bedzie to tajmnicą. Weź to pod uwagę. 400D lepszy od D80... to chyba nieporozumienie ;-)
jak rozumiem na korzyść nikona?
jak rozumiem na korzyść nikona?
dawno temu, tez myslalem nad 400d.... do dzisiaj nie moge zrozumiec polityki canona. W chinskich zabawkach bywa lepszy plastik niz w tym canonie...
ps. Jesli te d200 jest w niezlym stanie, z malym przebiegiem ( uzyj programu "exif", tam znajdziesz ilosc zrobionych wszystkich zdjec - tego nie da sie oszukac :) ) dodatkowo jesli szklo jest w dobrym stanie (nie jest porysowane, brak paproszkow itp) to... nawet nie ma sie nad czym zastanawiac :) (tylko przetesuj je przed zakupem:P)
tylko z gory uprzedzam - ze lustrzanka to nie komapkt - tutaj nie wystarczy nacisnac i już :P
zebys nie byl tym zaskoczony:P
zestaw jest ze stanów wiec nie moge go przetestować
Ma około roku, ale przebieg to używanie okazjonalne.
No to mam zagwotke z tym aparatem.
(...)jeszcze jedna sprawa którą dziś usłyszałem w sklepie.
Podobno lepszy jest cannon 400D od Nikona 80D i nie tylko cennowo (bardziej niezawodny itp). Jak jest z tym naprawde? To forum nikona ale gdybyście mieli wybrać to jaki byłby waszym wyborem?
to nie jest dobre miejsce do zadania tego pytania:)
a wracając do meritum - T17-50 miodzio:) kup, klikaj fotki i pokaż je nam:)
Krzysztof-KP
09-12-2007, 10:23
Aby rozwiać wątpliwości dot. wyboru obiektywu, poniżej zamieszczam 3 teoretycznie takie same fotki wykonane trzema różnymi obiektywami:
1. Nikkor 18-70 f/3.5-4.5
2. Nikkor 50 f/1.8
3. Tamron 17-50 f/2.8
Wszystkie fotki wykonane w takich samych warunkach oświetleniowych, przysłona 4, ogniskowa 50mm.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/obiektywy-2.jpg
źródło (http://www.pietrzak.eu/obiektywy/obiektywy.jpg)
oraz wycinki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/wycinki-2.jpg
źródło (http://www.pietrzak.eu/obiektywy/wycinki.jpg)
Jednak Nikkor 50 f/1.8 w kwestii ostrości jest chyba bezkonkurencyjny.
Pozdrawiam
Krzysztof
Jednak Nikkor 50 f/1.8 w kwestii ostrości jest chyba bezkonkurencyjny.
No to raczej jest oczywiste :)
A jesli chodzi o T17-50 vs N18-70 to gdy porownywalem te dwa szkła to ten drugi zdecydowanie lepiej wypadał w pracy pod ostre światło. Twoj test też to chyba potwierdza.
Krzysztof-KP
09-12-2007, 13:02
Tamron 17-50 f/2.8 pomimo ustawienia tych samych parametrów podczas wykonwania zdjęcia co Nikkor 18-70, wydaje się robić i tak jaśniejsze fotografie. Charakteryzuje się on także nieco inną kolorystyką. Moim zdaniem bokeh ma bardzo podobny do Nikkora 50 f1.8.
Pierwotnie zakupiłem Tamrona z myślą o zastąpieniu nim Nikkora 18-70. Póki co, z Tamrona jestem bardzo zadowolony.
Kwestia szybkości AF raczej wydaje się być w moim przypadku pomijalna. Jakoś nie dostrzegam większej różnicy.
Na dzień dzisiejszy posiadam obydwa obiektywy (Tamron i Nikkor), ale w niedalekiej przyszłości, kiedy nabiorę 100% zaufania do Tamrona - wtedy najprawdopodobniej sprzedam Nikkora.
A czasy na tych 3 zdjęciach też są takie same?
A dlaczego żaden z Kolegów nie proponuje szkieł o ogniskowych 18-50?
Czyżby to było aż takie "dno"? Ja mam do tego body 18-55 Nikkora (Kit od D50) i 55-200 Tamrona. Na to drugie szkło rzeczywiście za dużo dobrego (szczególnie przy maksymalnym wysięgu) powiedzieć się nie da, no ale zawsze to niezła cenowo alternatywa dla 18-200, czyż nie?
A dlaczego żaden z Kolegów nie proponuje szkieł o ogniskowych 18-50?
Czyżby to było aż takie "dno"?
18-70
http://optyczne.pl/23.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-70_mm_f_3.5-4.5_IF-ED_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html
18-55
http://optyczne.pl/25.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html
__martinez__
11-12-2007, 12:31
Aby rozwiać wątpliwości dot. wyboru obiektywu, poniżej zamieszczam 3 teoretycznie takie same fotki wykonane trzema różnymi obiektywami:
1. Nikkor 18-70 f/3.5-4.5
2. Nikkor 50 f/1.8
3. Tamron 17-50 f/2.8
Fajne porównanie - dzięki, rozwiałeś również i moje wątpliwości :)