Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 85mm 1.4 - Jak radzicie sobie z przekadrowaniem???

sympatex
05-12-2007, 23:33
Od niedawna jestem posiadaczem ww. obiektywu - niby rewelacja,natomiast trudno niesamowicie jest przy f 1.4, 1.6, 1,8 ustawic ostrosc na oko osoby fotografowanej, a nastepne ladnie przekadrowac i zrobic to tak by ostrosc byla zachowana... mnie nie zawsze sie to udaje, macie jakies swoje sposoby...???

wronap
05-12-2007, 23:40
Punkty AF albo AF-ON ? ;) Ja innych możliwości nie widzę. Swoją drogą takie szkiełko a takie pytania ;)

Piotr_
05-12-2007, 23:43
Przy tych przesłonach masz kilkumilimetrową GO. Wystarczy minimalny ruch i po ostrych oczkach. Raczej potrenuj zmianę punktów AF tak by unikać przekadrowania.

sympatex
06-12-2007, 08:03
Przy tych przesłonach masz kilkumilimetrową GO. Wystarczy minimalny ruch i po ostrych oczkach. Raczej potrenuj zmianę punktów AF tak by unikać przekadrowania.

wlasnie... zazwyczaj portrety robi sie w pionie... wiec odruchowo ustawilem punktowy pomiar autofocusa na najwyzszym punkcie (D200) i... - i zdjecia sa nieostre!!! mimo braku przekadrowania..., a pyatnie moje pojawilo sie poniewaz powyzszy obiektyw odkupilem jako uzywany, ponoc w idealnym stanie (na co wskazuje wyglad oraz mechanika ob.) obawiam sie, ze moze byc cos nie tak, zmuszony jestem do poslugiwania sie srodkowym/punktowym pomiarem autofocusa, a nastepnie przekadrowaniem. Zmienia sie wtedy os ostrosci, a co za tym idzie - papierowa GO zwyczajnie ucieka, nie wiem czy to normalny objaw...? pytanie kieruje do osob majacych doswiadczenie z tym obiektywem, zalezy mi na obiektywnej opinii, pozdrawiam

Jacek_Z
15-12-2007, 15:03
niestety praca na tych przesłonach sprawia takie problemy. Mam podobne.
Uzycie (w D200) skrajnych punktów AF by nie przekadrowywac nie jest też wcale bdb rozwiązaniem. One są mniej czułe, liniowe, nie krzyżowe. Punkt AF jest duży i czasami łapie brew, czasami oko.
Testuje teraz D3 i może to będzie dobre wyjście. Tam jest tak dużo punktów, że zawsze się znajdzie jakiś położony odpowiednio. Są tez mimimalnie mniejsze niż w D200.

loki_p
15-12-2007, 16:19
Fotografowanie przy tak malej glebi ostrosci najlatwiejsze nie jest i chyba wszyscy maja takie problemy. Przekadrowujac praktycznie zawsze zmienisz plaszczyzne aparatu co przy przyslonie 1.8 i ogniskowej 85 musi skutkowac zgubieniem ostrosci. Albo nie przekadrowujesz albo doostrzasz recznie. To drugie wyjscie tez do latwych nie nalezy. Najlepiej jest poprostu przymknac lekko obiektyw.

sympatex
22-12-2007, 01:30
Fotografowanie przy tak malej glebi ostrosci najlatwiejsze nie jest i chyba wszyscy maja takie problemy. Przekadrowujac praktycznie zawsze zmienisz plaszczyzne aparatu co przy przyslonie 1.8 i ogniskowej 85 musi skutkowac zgubieniem ostrosci. Albo nie przekadrowujesz albo doostrzasz recznie. To drugie wyjscie tez do latwych nie nalezy. Najlepiej jest poprostu przymknac lekko obiektyw.

trening czyni mistrza;) powoli i ja dostrajam sie z obiektywem... i czasem co pozostaje - to reczne doostrzanie, ktore po jakims czasie nie jest takie trudne, troche wprawy i calkiem, calkiem... trudny i wymagajacy obiektyw, ale mozna go poskromic,a wtedy efekty powalaja...;) a i zabawa przednia, to wciaga a w dzisiejszej dobie reczne ustawianie ostrosci to taka mala perelka z lamusa, i jak cieszy...;)

JK
22-12-2007, 02:17
A w D3 (w D300 pewnie też) jest taki fajny i przydatny trick. Ustawiasz w puszce AF-C i tryb 3D (51 pól), ustawiasz ostrość na centralne (na przykład) pole AF, wciskasz spust do połowy i robisz normalnie przekadrowanie, a aparat sam zmienia pola AF tak, żeby utrzymać ostrość w tym punkcie obrazu, w którym początkowo została ustawiona. Warto spróbować, bo efekty są całkiem zadowalające.

data
22-12-2007, 02:25
Wszystkie zdjęcia (albumy) na tej stronie http://gsn.com.pl/dancephoto (http://gsn.com.pl/dancephoto) zostały zrobione z użyciem 85 1.4 (podpiętym pod D50). Kupiłem aparat do focenia tańca. Prawie natychmiast odrzuciłem kitowe szkło - na parkiecie z reguły jest kiepskie światło, przeczytałem gdzieś, że szkło musi być jasne, lecz przeoczyłem informację o tym, że łączy się to z tą tzw "papierową głębią ostrości". Efekt - dopiero po ponad roku, mogę powiedzieć, że zaczynam rozumieć Ten Obiektyw. Jest bardzo wymagający ale fotka, jeśli się prawidłowo "wstrzelimy" może być naprawdę ciekawa. Proszę zauważyć że taniec z uwagi na swą naturalną dynamikę jest mało wdzięcznym tematem zwłaszcza jeśli chodzi o ustawienie ostrości, ale To Szkiełko można nawet tu używać.

Vadim
22-12-2007, 02:25
...
w dzisiejszej dobie reczne ustawianie ostrosci to taka mala perelka z lamusa, i jak cieszy...;)

No, no, tylko nie lamusa...:)

Pozdrawiam

Jacek_Z
22-12-2007, 02:40
A w D3 (w D300 pewnie też) jest taki fajny i przydatny trick. Ustawiasz w puszce AF-C i tryb 3D (51 pól), ustawiasz ostrość na centralne (na przykład) pole AF, wciskasz spust do połowy i robisz normalnie przekadrowanie, a aparat sam zmienia pola AF tak, żeby utrzymać ostrość w tym punkcie obrazu, w którym początkowo została ustawiona. Warto spróbować, bo efekty są całkiem zadowalające.
Będę musiał spróbować. Dzięki za pomysł, nie wpadłbym na to. Nigdy nie myślałem, że w portrecie będe używał AF-C :-D. Przeszkadza mi trochę te 51 pól - bo gdy np zmienie kadr z pionu na poziom to musze przelecieć dużo punktów AF, by miec punkt AF tam gdzie chcę. A jak ograniczy się liczbę punktów - to z kolei jest ich za mało i trzeba po staremu - przekadrowywać. Nie podoba mi sie tez to, że nie widać przed naciśnięciem spustu do połowy gdzie będzie aktywne pole AF. No i pole obejmowane przez wszystkie "punkty" AF jest nienajwiększe. Mam nadzieję, że w kolejnym body FX zrobią nowy (zmodyfikują) Multi-Cam.

JK
22-12-2007, 10:35
Jacku, też na początku nie wiedziałem jak sobie poradzić z tymi 51 polami AF, ale już mnie to nie rusza. Na manualne ustawianie tych pól chyba szkoda czasu. W trybie 3D z AF-C puszka podświetla na bieżąco te punkty, w których jest złapana ostrość, a na dodatek sama "pilnuje" przekadrowania (oczywiście w granicach rozsądku). Przecież dla AF nie ma różnicy, czy porusza się obiekt w kadrze, czy aparat, więc stara się trzymać ostość tam, gdzie została ustawiona. Jeśli punkt wybrany przez puszkę lekko "zjedzie" z celu, to zawsze mozna delikatnie poprawić i jest po sprawie.

Kaleid
22-12-2007, 11:02
Potwierdzam, ten sposób działa bardzo dobrze również z D300 :) W koncu ten sam moduł af.

Jacek_Z
22-12-2007, 11:08
Potwierdzam, ten sposób działa bardzo dobrze również z D300 :) W koncu ten sam moduł af.
dobrze, a nawet lepiej. Pola AF sa na prawie całej klatce. W D3 wystarczą do prtretu, półpostaci. Plan amerykański - juz średnio, cała postać - skrajny jest za mało skrajny, nie wystarcza i ta metoda nie może być tu używana. W kazdym razie nie może być użyta głowa jako miejsce nastawienia ostrości (w D3 zaznaczam). Ale problem w fotografowaniu całej postaci jest niewielki - bo robi sie ja najczęściej całą w GO (postać gdy stoi).

sympatex
22-12-2007, 12:19

pod warunkiem, ze ma sie D3 ... ;(

sympatex
22-12-2007, 12:20
No, no, tylko nie lamusa...:)

Pozdrawiam

ups... same D.. D takie i owakie, a tu ktos F3 - chyle czola...;)

Radek Radziszewski
22-12-2007, 12:45
dziwny problem z tym 1.4 uzywam często 1.8 i nie widzę problemów z lapaniem ostrości na oczach i przekadrowaniem następnie

JK
22-12-2007, 12:46
....... Pola AF sa na prawie całej klatce. W D3 wystarczą do prtretu, półpostaci. .....
Ten kij ma oczywiście dwa końce, bo w D300 ich efektywna powierzchnia jest przeszło dwa razy większa niż w D3. Nie wiadomo co lepsze, ale ja wolę te mniejsze. :wink:

AF-C ma przy takich zdjęciach jeszcze jedną istotną zaletę, Przy bardzo jasnych szkłach, na bieżąco koryguje wszelkie zmiany położenia aparatu, a w konsekwencji zmiany położenia GO. Koryguje też ewentualne luzy w bardziej "rozklekotanych" obiektywach.

sympatex
23-12-2007, 23:37
dziwny problem z tym 1.4 uzywam często 1.8 i nie widzę problemów z lapaniem ostrości na oczach i przekadrowaniem następnie

hmmm... zazdroszcze wprawy...

Gawronnek
23-12-2007, 23:54
ja tez jestem oczarowany AF-C i trybem 3D, a najfajniejsze jest to ze spokojnie można wybrać tylko 11 punktów AF a 3D i tak korzysta z 51

sympatex
04-01-2008, 01:01
powoli, powoli... w tym przypadku f 1.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img186.imageshack.us/img186/5961/park14fu7.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img181.imageshack.us/img181/2503/23xii0702jr2.jpg)