PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor Stofen czy tańszy

Efexor
04-12-2007, 21:53
Mam pilne pytanie. Otóż zamierzam kupić dyfuzor do SB600. Tylko mam dylemat. Czym różnią sie te dwa dyfuzory?

1. http://www.allegro.pl/item274314470_dyfuzor_t5_do_nikon_sb600.html
2. http://www.allegro.pl/item275696974_dyfuzor_stofen_do_nikon_sb600_olympu s_fl_36_fl36.html

Czy warto dopłacać te 45zł?? Jest jakaś wielka różnica? Lepiej rozchodzi się światło?? Sam nie wiem na co się zdecydować. Bardzo proszę o szybką poradę, ponieważ chcę w jak najkrótszym czasie zakupić dyfuzor.

prz3mo
04-12-2007, 22:02
Kiedyś był podobny temat, niestety nikt nie napisał czy są jakies roznice... A szkoda, bo sam bym sie chetnie dowiedział.

Efexor
04-12-2007, 22:55
Czy naprawdę nikt nie wie?? Bardzo proszę, jeśli ktoś mógłby pomóc...:(

m_cudny
04-12-2007, 23:01
to tylko kwestia efektu.
do rozproszenia świtła równie dobrze może posłużyć kawałek gazy, kalki czy czegos podobnego. nie trzeba koniecznie używać dyfuzorów za 150 pln, bo to w końcu kawałek plastiku, tak jak wiele innych

Gemini
06-12-2007, 22:05
kiedyś musiałem działać na partyzanta, bo mydelniczki zapomniałem... chusteczka higieniczna złożona po długości na 3 części założona na szkiełko lampki, zapięta do błyskacza gumką recepturką... działa i daje piękny soft light :) koszt 50 gr.
UWAGA: po kilkunastu strzałach wymieniałem chusteczki...jakoś chodziło mi po głowie , ze mogą sie zatlić ;)

Efexor
06-12-2007, 22:11
kiedyś musiałem działać na partyzanta, bo mydelniczki zapomniałem... chusteczka higieniczna złożona po długości na 3 części założona na szkiełko lampki, zapięta do błyskacza gumką recepturką... działa i daje piękny soft light :) koszt 50 gr.
UWAGA: po kilkunastu strzałach wymieniałem chusteczki...jakoś chodziło mi po głowie , ze mogą sie zatlić ;)

Haha, dobre. Zawsze będę miał chusteczki higieniczne w torbie:):D

KJO
06-12-2007, 22:47
Mam pilne pytanie. Otóż zamierzam kupić dyfuzor do SB600. Tylko mam dylemat. Czym różnią sie te dwa dyfuzory?

1. http://www.allegro.pl/item274314470_dyfuzor_t5_do_nikon_sb600.html
2. http://www.allegro.pl/item275696974_dyfuzor_stofen_do_nikon_sb600_olympu s_fl_36_fl36.html

Czy warto dopłacać te 45zł?? Jest jakaś wielka różnica? Lepiej rozchodzi się światło?? Sam nie wiem na co się zdecydować. Bardzo proszę o szybką poradę, ponieważ chcę w jak najkrótszym czasie zakupić dyfuzor.

ja mam T5, dla mnie jedna wada to to że pękł na jednym boku, prawdopodobnie od zakładania na lampę, z drugiej strony jest lepszy niż fabryczny soft dodawany do sb800 imho. sb600 z T5 lepiej rozprasza światło niż sb800 z fabrycznym softem

cyrusvirus
07-12-2007, 00:58
Znajomemu się przypaliła chusteczka na szybce 580EX i skutecznie się z niej wyleczył :) Lampa działa i nie ma to wpływu na pracę lampy ale paskudna skaza pozostała co na wartość się skutecznie przełoży.
Myślę że chusteczki to dobry patent, jednak boję się zaryzykować :)

edit:
Podobno pojemnik po jogurtach jest dobry tylko rozmiar trzeba dobrać ;)

zet-zet
07-12-2007, 17:52
Bardzo długo korzystałem z kalki technicznej "zawiniętej" w kształcie litery D na lampę. Doklejona była kawałkami plastra tak, że nie dotykała szybki, powietrze swobodnie przepływało. Było to jednak w czasach, gdy dominowały baterie cynkowo-węglowe i częstotliwość błysków 1 na 10 sek była wynikiem wspaniałym. O wydajności wspominać nie będę. Jako rozwiązanie doraźne polecam, do sesji np ślub już mniej. Moc lampy i częstotliwość błyskania ma tu bardzo duże znaczenie.
Pozdrawiam ZZ.

Jachu
07-12-2007, 19:39
Zamiast chusteczki można użyć kubeczka po "danio" i to za jedyne 0,99 zł.

Jacek Wrzesińsk
07-12-2007, 21:06
Fakt! Ten dyfuzor co dają do sb-800 nieciekawy! O wiele lepszy kubek po jogurcie! Wogóle ,to już mi chodzi po głowie pomysł jakiegoś dyfuzora,tylko trzeba jeszcze jakiś odpowiedni materiał znaleźć i przetestować.

Xathloc
07-12-2007, 22:30
Stofen ma wewnątrz "kolce" które rozpraszają światło. T5 jest gładki jak dupa niemowlaka, tyle że z mlecznego tworzywa.

żółto-czarny
08-12-2007, 00:18
Wykonanie kolców musi kosztować :)
Też miałem kiedyś taki dylemat, ale nie mogłem nigdzie znaleźć porównania rozpraszania Tumaxa ze STO-FENEM. Więc kupiłem droższy bo... pewnie lepszy. Jakiś forumowicz stwierdził kiedyś, że jego T miał większą "mleczność" (mniejszą przeźroczystość) niż oryginał od Sabiny. Czyli lepsze rozpraszanie, ale słabszy zasięg.