Zobacz pełną wersję : śledzenie ostrości - lock-on w d50
Witam,
Zainteresowała mnie funkcja lock-on w d50. Jak działa w Nikonie d50 śledzenie ostrości? Jak ta opcja sprawadza się w warunkach bojowych? wykorzystujecie tę opcję AF w d50 czy raczej nie bardzo?
pozdrawiam
Anonymous
24-01-2006, 02:54
Lock-on to nie sledzenie ostrosci, widac nie masz nawet bladego pojecia o D50.
Fakt nie mam pojęcia o d50, ponieważ nie posiadam tego aparatu - dlatego pytam. Ale przeczytałem w specyfikacji na stronie Nikona, o takiej możliwości AF jak śledzenie ostrości a przy tym coś takiego jak LOCK-ON TM i ciekawi mnie czy to jest jakiś rewelacyjny wynalazek czy poprostu zwykłe dostosowywanie ostrości na to miejsce w którym jest akurat ustawiony AF.
Widzę, Tumbler, że mimo, że masz d50 nie jesteś w stanie rzucić trochę światła na te tajemnicze funkcje. Szkoda...
Ponawiam pytanie:
Co to jest LOCK-ON w d50?
Jak działa śledzenie ostrości w d50?
pozdrowionka
Anonymous
24-01-2006, 13:17
Aby ustawic ostrosc na obiekcie, ktory w koncowej kompozycji nie bedzie w zadnym z 5 pol ostrosci, mozesz uzyc funkcji blokady ostrosci. Tak wiec komponujesz ujecie, naciskasz spust migawki do polowy i dopoki bedziesz go trzymal wcisnietego do polowy ostrosc bedzie zablokowana. Mozesz zmienic kompzycje. gdy nacisniesz przycisk AE-L/AF-L w czasue gdy spust jest wcisniety do polowy ostrosc bedzie blokowana przez caly czas gdy wcisniety bedzie AE-L/AE-F takze po zwolnieniu spustu migawki.
A co do sledzenia ostrosci czyli AF-C ciagly autofokus. Jezeli ustawiony jest ciagly autofokus to po nacisnieniu spustu do polowy aparat bedzie ustawial ostrosc w sposob ciagly ot i cala filozofia.
Dzięki Tumbler za wyjaśnienie :) ech... myślałem, że LOCK-ON w d50 działa tak, że d50 łapie ostrość na wybranym punkcie kompozycji i później AF trzyma ostrość na tym punkcie dopóki wybrany obszar znajduje się w kadrze i nie ma potrzeby podążania za wybranym miejscem łapania ostrości tylko robi to aparat, czyli pozycji kadru nie zmieniamy tylko AF podąża za obiektem - coś w rodzaju AF-C ale nie do końca. pozdrawiam
Jest taka funkcja sledzenia ostrości obiektu (np. w temacie dziecko), ale jak ona sie nazywa nie pamietam bo od niedawna jestem posiadaczem 50tki
Blady,
A wlasnie ze to ty masz racje :))
Maly cytacik :)):
Dynamic AF with Focus Tracking and Lock-on sounds like something from Star Wars but it means that the AF system will follow a subject as it moves from a priority focus area to any of the other AF areas. Focus Tracking follows a moving subject and Lock-on continues to track the main subject even if the subject is blocked or moves off an AF sensor.
Pamietam ze w specyfikacji mojego starego F-70 tez byl Lock-on przy AF'ie. Tam dzialalo to tak ze aparat jakgdyby przewidywal w ktora strone porusza sie obiekt: do kamery czy w przeciwna strone nawet po wydostaniu sie z pola AF. A w AF'ach wielopolowych doszlo jeszcze przekazywanie sobie obiektu z pola do pola:))
A jak to dziala?? Niestety nie mam pojecia. Ale jakbys chcial wiecej wiedziec o Ukladach pomiaru ostrosci to taki maly sznurek ci sie przyda. Wprawdzie jest to o MultiCAM-2000 z aparatow wyzszej polki ale wielkich roznic poza iloscia pol nie powinno byc:
http://www.digitaldarrell.com/Article-UnderstandingNikonMultiCAM2000AF.asp
Anonymous
26-01-2006, 13:38
jaki71, to co zacytowales sprowadza sie do tego co ja napisalem
jaki71 - dzięki za linki i już wszystko jasne :) To jest rzeczywiście fajny wynalazek w Nikonie i dokładnie to jest to, co miałem na myśli i też chciałbym mieć u siebie... ale! żeby być przekonanym do wynalazku to teraz pojawiają się pytania praktyczne:
- czy takie śledzenie i jak jaki71 ładnie napisał "przekazywanie obiektu z pola do pola" AF działa skutecznie?
- czy włączenie funkcji przewidywania położenia obiektu w stosunku do aktywnego obszaru ostrzenia, nie spowalnia działania całego d50 i nie blokuje spustu migawki? dlaczego tak się może dziać? bo jak aparat zgubi ostrość to a) będzie szukał ostrości b) przewidywanie położenia obiektu może na tyle absorbować elektronikę d50, że może mieć małe "zwisy" zanim podejmie decyzję gdzie jest ta właściwa ostrość.
Oczywiście mam nadzieję, że wszystko działa skutecznie i spust migawki przy włączonych wszystkich wspomagaczach ostrzenia ma priorytet oraz użytkownicy d50 korzystają z tego wynalazku, a nie jest on tylko na papierze w dokumentacji albo reklamie d50...
pozdrowionka
ps Tumbler niedokładnie to co napisałeś, sprowadza się do tego co napisał jaki71, to co opisałeś ma każdy dslr, to co opisał jaki71, jest już rzadziej występującą funkcjonalnościa.
Anonymous
27-01-2006, 01:34
Ale tak wlasnie dziala AF-C, jezeli obiekt znajdzie sie w ktoryms z pol ostrosci, aparat ustawi na nim ostrosc sam
Tak masz rację Tumbler, ale z AF-C to Ty musisz podążać z całym kadrem i wybranym punktem AF za obiektem na który ostrzysz. A tu chodzi o to, że trzymasz kadr statecznie i to pola łapania ostrosci się zmieniają. Chyba, że AF-C w d50 to co innego niż znam do tej pory...