PDA

Zobacz pełną wersję : Kolorystyka d300 vs d200

ekoms
04-12-2007, 00:53
Które kolorystyka jest bardziej naturalna? Które są lepsze? http://www.pbase.com/ronnylight/nikon_d200__d300

prz3mo
04-12-2007, 01:09
Ja proponuje założyć jeszcze tematy:

- plastik obudowy D200, a D300 (smak, pierwsze wrażenie etc..)
- ilosc przycisków D200, a D300 ( z dokładnią do dwóch)
- waga D200, a D300
- ilosc pozycji w menu w D200, a D300
- pasek na szyje w D200, a w D300 ( w tym porównanie napisu NIKON na pasku w D200 i D300 odnosnie odcienia koloru żółtego)
- karton od D200, a od D300 (kolor, uzyty materiał, wrażenia smakowe)
- wymiar LCD w D200, a D300 (który bardziej nadaje się do przeglądania jak w lusterku)
- porównanie aku w D200, a D300 (wymiary, kolor, wrażenia dotykowe)
- grip w D200, a w D300 (na ile cm odkleja się w d200, a na ile w D300)
- kolor spustu w D200, a D300 (dyskusja w odniesieniu do obecnych trendów w tej materii)
- wielkość lampki wspomagającej AF w D200, a w D300
- porównanie wielkosci NEF w D200, a D300 (do dzisięciu miejsc po przecinku)
- test na obecnosc hot pixeli w D200, w odniesieniu do D300 i wyciągniecie odpowiednich wniosków
- ile gwożdzi można przybić body D200 w ciągu minuty, a ile D300 w tymże samym czasie (pogadanka o technice wbijania)
- porównanie mocy obydwu wbudowanych lamp w D200 i D300 (testy labolatoryjne)
- próba sprawnościowa D200 vs D300, polegająca na zrzuceniu ze stołu obudwu korpsuów i porównaniu ich lotu (wnioski, krótka pogadanka)

O szumach już na forum jest, więc pozwoliłem sobie pominąć, aczkolwiek możnaby np. wywołać w NX NEFY z obydwu puszek i porównać zawartośc ilości kolorowych kropek (szumu) na cal kwadratowy, odpowiednio w D200 i D300. Wyliczyć średnią oraz sprawdzić to w poszczególnych wartościach ISO czyli 100, 200, 320, 400, 500 etc....

ps. Sorki, nie mogłem się powstrzymać ;)

Dariusz Walus
04-12-2007, 01:39
[quote=prz3mo;503931]Ja proponuje założyć jeszcze tematy:

- próba sprawnościowa D200 vs D300, polegająca na zrzuceniu ze stołu obudwu korpsuów i porównaniu ich lotu (wnioski, krótka pogadanka)

No, to ci sie najbardziej udalo:-D , chociaz z drugiej strony, dlaczego by nie pogadac troche takze o tych kolorkach? Byc moze bedzie to dla kogos decydujace w wyborze puszki...

qooba
04-12-2007, 01:48
bez osobistych wycieczek proszę...
a co do kolorystyki, to skąd mamy wiedzieć, jakie było na prawdę światło? Nie wiemy tego, więc nie ma co porównywać, jedynie można sobie dywagować, jaki WB został wybrany pre korpus.
ps. jeśli czasy i przysłony te same, to D300 daje jaśniejszy obraz. Ale to pewnie złudzenie przez inny WB.

sprocket
04-12-2007, 03:13
przemo ma racje - kto sie decyduje na D300 czy D200 robi chyba raczej w rawach a tam kolor mozna sobie samemu dobrac.

pinio
04-12-2007, 09:32
przemo ma racje - kto sie decyduje na D300 czy D200 robi chyba raczej w rawach a tam kolor mozna sobie samemu dobrac.
Po to dali możliwość robienia w jpg-ach, żeby czasami można było z nich skorzystać. Na forum pojawiały się posty osób chcących przesiąść się z D200 na D300 m.in. ze względu na zdecydowanie lepsze jpg prosto z aparatu - większa skuteczność oprogramowania w D300. Nie każdy ma ochotę na obróbkę każdego zdjęcia w komputerze.

stig
04-12-2007, 09:40
Nie każdy ma ochotę na obróbkę każdego zdjęcia w komputerze.A ile Ty tych zdjec dziennie, w tygodniu, miesiacu robisz, ze nie masz ochoty pobawic sie kazdym z nich?

djbart
04-12-2007, 10:24
Można jeszcze nie mieć na to czasu :D

stig
04-12-2007, 10:28
Można jeszcze nie mieć na to czasu :DHmmm... Pewnie, ze mozna. Tylko nie wyobrazam sobie nie miec czasu na poprawe balansu bieli, a miec czas na samo fotografowanie. Szybko, to mozna sobie obiad zrobic (albo cos innego).

pinio
04-12-2007, 10:28
A ile Ty tych zdjec dziennie, w tygodniu, miesiacu robisz, ze nie masz ochoty pobawic sie kazdym z nich?
Napisałem "nie każdy", co nie jest równoznaczne z "ja" ;)
Ja akurat robię tylko w RAW (mam D70s) :). Jak już będę miał D300, to może zacznę czasami robić w JPG :?:

P.S. Pisząc poprzedni post miałem ochotę wspomnieć o Tobie, jako przykład użytkownika, który ma perfekcyjnie opanowaną obsługę narzędzi obróbki "masowej" - moja opinia na podstawie wielu postów przez Ciebie umieszczonych na forum. Nie zrobiłem tego, ale może wywołałem Ciebie telepatycznie :). Mam nadzieję, że już niedługo ja też nie będę musiał poświęcać całkiem sporo czasu, żeby uzyskać zadowalający mnie efekt - cały czas się uczę.

stig
04-12-2007, 10:36
Napisałem "nie każdy", co nie jest równoznaczne z "ja" ;)
Ja akurat robię tylko w RAW (mam D70s) :). Jak już będę miał D300, to może zacznę czasami robić w JPG :?:A po co ograniczac mozliwosci tak drogiego sprzetu? Robisz 2000 zdjec tygodniowo, zeby nie miec czasu na obrobke?

FStyl
04-12-2007, 10:38
Każdy ma inne podejście do sprzętu, pacy i czasu. Z mojego podwórka mogę tylko powiedzieć, że JPG jest ważny z tego powodu, że czasami robię reporterkę imprez z których max format to 10x15 i większy nie zejdzie, a czasu pracy z NEFami nikt mi nie zapłaci. Pewne zlecenia wymagają jednak dużo większych formatów i w tym przypadku NEF jest zbawienny i bardzo pomocny. Nie można wszystkich mierzyć swoją miarą.

pinio
04-12-2007, 10:50
A po co ograniczac mozliwosci tak drogiego sprzetu? Robisz 2000 zdjec tygodniowo, zeby nie miec czasu na obrobke?
Pewnie zostanę przy RAW-ach - przy D300 dokupię CF, bo jednogigowe to już za mało. 2000 - zdarzyło mi się na wakacjach w dwa tygodnie ;). Niektóre do tej pory czekają na swój dzień :) Gdybym miał tak regularnie trzaskać, to bym zwariował z obróbką - albo zaczął wykorzystywać zaawansowane funkcje dostępnego oprogramowania.

stig
04-12-2007, 10:51
Każdy ma inne podejście do sprzętu, pacy i czasu. Z mojego podwórka mogę tylko powiedzieć, że JPG jest ważny z tego powodu, że czasami robię reporterkę imprez z których max format to 10x15 i większy nie zejdzie, a czasu pracy z NEFami nikt mi nie zapłaci. Pewne zlecenia wymagają jednak dużo większych formatów i w tym przypadku NEF jest zbawienny i bardzo pomocny. Nie można wszystkich mierzyć swoją miarą.Tez robie reporterke. W sobote przytargalem ponad 300 zdjec (NEFy). Zrzucenie do kompa, przejrzenie, odsianie, wybranie najlepszych, minimalna korekta WB, kadrowanie, wygenerowanie JPGow i galerii HTMLowej, wrzucenie na serwer -- wszystko razem 50 minut.

pinio
04-12-2007, 10:53
Tez robie reporterke. W sobote przytargalem ponad 300 zdjec (NEFy). Zrzucenie do kompa, przejrzenie, odsianie, wybranie najlepszych, minimalna korekta WB, kadrowanie, wygenerowanie JPGow i galerii HTMLowej, wrzucenie na serwer -- wszystko razem 50 minut.
A mówią, że PS mułowaty :) Działasz jak automat ;)

stig
04-12-2007, 10:54
Gdybym miał tak regularnie trzaskać, to bym zwariował z obróbką - albo zaczął wykorzystywać zaawansowane funkcje dostępnego oprogramowania.No coz. Zaawansowane oprogramowanie kupuje sie (uzywa) wlasnie dla tych zaawansowanych funkcji. :)

stig
04-12-2007, 10:55
A mówią, że PS mułowaty :) Działasz jak automat ;)Mulowaty to jest Nikona Capture.

amra
04-12-2007, 10:57
Hmmm... Pewnie, ze mozna. Tylko nie wyobrazam sobie nie miec czasu na poprawe balansu bieli, a miec czas na samo fotografowanie. Szybko, to mozna sobie obiad zrobic (albo cos innego).

Wszystko zależy od odbiorcy. W tym roku miałem kilka takich zleceń, gdzie zdjęcia od razu po zakończeniu imprezy zgrywane były na komputer zleceniodawcy, więc dobrej jakości jpg są przeze mnie bardzo oczekiwane.

waldek
04-12-2007, 11:08

- waga D200, a D300
- pasek na szyje w D200, a w D300 ( w tym porównanie napisu NIKON na pasku w D200 i D300 odnosnie odcienia koloru żółtego)
- wymiar LCD w D200, a D300 (który bardziej nadaje się do przeglądania jak w lusterku)
- kolor spustu w D200, a D300 (dyskusja w odniesieniu do obecnych trendów w tej materii)
- test na obecnosc hot pixeli w D200, w odniesieniu do D300 i wyciągniecie odpowiednich wniosków
- ile gwożdzi można przybić body D200 w ciągu minuty, a ile D300 w tymże samym czasie (pogadanka o technice wbijania)

O szumach już na forum jest, więc pozwoliłem sobie pominąć, aczkolwiek możnaby np. wywołać w NX NEFY z obydwu puszek i porównać zawartośc ilości kolorowych kropek (szumu) na cal kwadratowy, odpowiednio w D200 i D300. Wyliczyć średnią oraz sprawdzić to w poszczególnych wartościach ISO czyli 100, 200, 320, 400, 500 etc....

Niezłe :mrgreen:

Dariusz Walus
04-12-2007, 11:58
A ile Ty tych zdjec dziennie, w tygodniu, miesiacu robisz, ze nie masz ochoty pobawic sie kazdym z nich?

Wkrotce przesiadam sie na D300 , fotografuje wylacznie dla zabawy, bo mam taki kaprys i nie mam najmniejszej ochoty i potrzeby robic zdjec w Raw-ach, a juz zdecydowanie nie mam checi dlubac nad kazdym zdjeciem przy kompie. Wole ten czas poswiecic na zabawe z dziewczyna.

Jacek_Z
04-12-2007, 12:01
to nie w tym problem. Po co robic zdjęcia w RAW i zapychać sobie dysk twardy gdy nie trzeba? Ja często robię tylko jpg, bo nie potrzebuję nic więcej. Nie przerabiam zdjęć, nie koryguje itp. Jestem przyzwyczajony z analoga, że jak zrobię zdjęcie to go nie można zmienić. I wszystko robię przed zdjęciem, ustalam WB pre, dokładne naświetlenie (studio-mam to ułatwione) i lecę w jpg. Nie wiem po co wtedy robić RAW, szkoda na to czasu. pamięci.
Oczywiście sa przypadki gdy robię w RAW (gdy robie pod druk), ale jak nie musze - to od tego uciekam.

stig
04-12-2007, 12:11
Wole ten czas poswiecic na zabawe z dziewczyna.No wiesz... Niektorzy maja juz ten etap za soba i bardziej odkrywcze jest swiadome fotografowanie. ;)

Rafał_Sz
04-12-2007, 12:18
Wkrotce przesiadam sie na D300 , fotografuje wylacznie dla zabawy, bo mam taki kaprys i nie mam najmniejszej ochoty i potrzeby robic zdjec w Raw-ach, a juz zdecydowanie nie mam checi dlubac nad kazdym zdjeciem przy kompie. Wole ten czas poswiecic na zabawe z dziewczyna.
Jako kaprys może być.
:)

stig
04-12-2007, 12:19
I wszystko robię przed zdjęciem, ustalam WB pre, dokładne naświetlenie (studio-mam to ułatwione) i lecę w jpg. No wlasnie. Podales Jacku sytuacje wrecz idealna. Wiesz jednak, ze nie zawsze jest tak kolorowo, a wtedy RAW jest po prostu wrecz niezbedny.

Nie wiem po co wtedy robić RAW, szkoda na to czasu. pamięci.Ale jakiego czasu? :D Ustawienie lepszych efektow generowania JPG z RAWa niz robi to soft puszki, trwa kilka sekund. A tym bardziej jak masz stale parametry, to te kilka sekund tyczy sie zarowno jednego jak i 100 zdjec. No chyba, ze to kwestia przeznaczenia. Jesli wiesz, ze robisz zdjecia tylko dla swojego banku twarzy (cial), to faktycznie moze nie byc sensu. W moim przypadku jednak bywa roznie. Zdjecia po imprezie leca do netu, a rok pozniej ktos kupuje je do druku wielkoformatowego albo offsetowego. I nie jest to sytuacja jednorazowa. Tak sie dzieje non-stop. :)
A pamiec? NEF zajmuje raptem 2x wiecej miejsca niz JPG. A i tak wiadomo, ze wszystko na plyty leci.

Dariusz Walus
04-12-2007, 12:24
No wiesz... Niektorzy maja juz ten etap za soba i bardziej odkrywcze jest swiadome fotografowanie. ;)

He,he, no nie powiem, udal ci sie ten tekst:-D

krzysztof jot
04-12-2007, 13:13
No wlasnie. Podales Jacku sytuacje wrecz idealna. Wiesz jednak, ze nie zawsze jest tak kolorowo, a wtedy RAW jest po prostu wrecz niezbedny.

(...)
Ale jakiego czasu? :D .

ta, poruszacie skomplikoane kwestie :) ale one wynikaja ze specyfiki pracy. Sam mam takie właśnie dylematy - bywa ze robie kilka tysięcy zdjęc non stop (taki np. TdP). Lubie też mieć do dyspozycji doskonałą jakoś, wiec RAW, ale... musze np godzine po imprezie z laptopa wysłać 30 obrazków w siec. Tu zabawa z RAW'ami nie ma szans. Robie wiec mase megabajtów składajac RAW+JPG zmodyfikowany w puszcze tak, aby potem tylko szybki wsad w laptopa, kadrowanie, drobna niezbedna korekta i w pocztę.
I bywa, że do RAWów nie zaglądam wcale, ale mam :). Bo własnie potem - czasem za kilka miesiecy - zaczyna sie wyszukiwanie materiału do folderów, na plakaty, reklamy itp no i oczywistym jest, iż fotografujac w warunkach polowych zawsze jest coś, co wymaga korekty aby zrobić B1. I wtedy RAW jest niezbędny, daje pole manewru i mogę sprzedac temat dając wypasionego TIFa bez wstydu, że daje kichę, i niech sie ktos martwi co z tym dalej.

maly5
04-12-2007, 14:01
Tez robie reporterke. W sobote przytargalem ponad 300 zdjec (NEFy). Zrzucenie do kompa, przejrzenie, odsianie, wybranie najlepszych, minimalna korekta WB, kadrowanie, wygenerowanie JPGow i galerii HTMLowej, wrzucenie na serwer -- wszystko razem 50 minut.
chcialbym to zobaczyc.. powaznie. bo jak widze jak mi to idzie czasem to bym sie czegos nauczyl.

stig
04-12-2007, 14:03
chcialbym to zobaczyc.. powaznie. bo jak widze jak mi to idzie czasem to bym sie czegos nauczyl.A z jakim etapem masz problem?

maly5
04-12-2007, 14:10
A z jakim etapem masz problem?
najwiekszy chyba z WB.. ale dla mnie nawet jakbym mial 100 nefow, wybral z tego 30, przykadrowal, jakies levele, kolory .. w godzine ? nie ma mowy

Bonzo
04-12-2007, 14:11
prz3mo podpisuje sie pod tym co napisałes wszystkimi rękoma i nogami i czym sie tylko da :D ja robie fotki a inni się onanizuja sprzętowo :D poczekaj jak zaczną rozkładać aparaty na części pierwsze i będe liczyc z ilu dany model jest składany :D ludzie robcie fotki a nie zajmujcie się pierdołami :)

stig
04-12-2007, 14:16
najwiekszy chyba z WB.. ale dla mnie nawet jakbym mial 100 nefow, wybral z tego 30, przykadrowal, jakies levele, kolory .. w godzine ? nie ma mowy:D Wciagasz wszystkie do ACR, klikasz zaznacz wszystkie, ustawiasz wspolne paramtery dla wszystkich, a potem zmieniasz tylko WB i kadr dla kazdego z osobna (nadal majac je zaladowane w ACR). WB przeciez wstepnie masz chyba ustawione, prawda? Korekta dwoma suwakami to przeciez kilka sekund. Wykreslenie kadru -- kolejne 2 lub 3. I nastepna fotka. Pozniej done, albo od razu Save do zjadliwego formatu i gotowe.

maly5
04-12-2007, 14:56
:D Wciagasz wszystkie do ACR, klikasz zaznacz wszystkie, ustawiasz wspolne paramtery dla wszystkich, a potem zmieniasz tylko WB i kadr dla kazdego z osobna (nadal majac je zaladowane w ACR). WB przeciez wstepnie masz chyba ustawione, prawda? Korekta dwoma suwakami to przeciez kilka sekund. Wykreslenie kadru -- kolejne 2 lub 3. I nastepna fotka. Pozniej done, albo od razu Save do zjadliwego formatu i gotowe.
prawda! :-) tzn generalnie na AutoWB lece zazwyczaj wiec moze to juz lekki blad, ale zazwyczaj jest ok, gorzej jak sie mocniej rozjedzie. a co to jest ACR ? ;p

stig
04-12-2007, 15:00
a co to jest ACR ? ;p Adobe CameraRAW

maly5
04-12-2007, 15:34
czyli sprawa jest jasna - kwestia treningu, wprawy w uzywaniu narzedzi i oka.
dzieki Stig.
:-)

ekoms
04-12-2007, 19:42

- waga D200, a D300

Jestem pod "wrażeniem".
Sorki ale też nie mogłem się powstrzymać.

ekoms
04-12-2007, 19:44
Myślałem, że forum służy do wymiany opinii na różne tematy a nie tylko o szumach. Mnie np. interesuje kolorystka zdjęć z różnych modeli aparatów. Ale cóż...

Ryan
04-12-2007, 20:30

- waga D200, a D300

HEHE, REWELACJA!! Uśmiałem się do łez :)

sprocket
04-12-2007, 23:58
Ja robie tylko rawy i tylko raz tego zalowalem:)
Jak musialem szybko wywolac zdjecia z karty w supersamie.

Browar
08-12-2007, 13:59
Ja robie tylko rawy i tylko raz tego zalowalem:)
Jak musialem szybko wywolac zdjecia z karty w supersamie.

Ja doczepiam Jpegi do Rawow i ten problem znika