PDA

Zobacz pełną wersję : [problem:] wbudowana lampa (D80)

everyman
02-12-2007, 19:50
Witam,
...jeśli pytanie zalicza się do głupich to nie bijcie ;)

Ostatnio natrafiłem na taki problem:
Raz na jakiś czas wbudowana lampa (w D80) błyska mocniej niż powinna, po czym blokuje się na dłuższą chwilę. Problem ten zauważyłem używając jej do zdalnego wyzwalania SB800 (w przypadku takiego 'nieprawidłowego' błysku SB nie zostaje odpalona). W standardowym trybie TTL również się to zdarza - wtedy zazwyczaj przepala ujęcie. Akumulator naładowany jest praktycznie na maksa.
I tu pojawia się pytanie - coś jest nie tak?

Dzieje się tak, ponieważ:
a) to d80 (czasami tak ma)
b) za dużo chłopie błyskasz (daj odpocząć aparatowi)
c) nieraz aparat źle zmierzy światło i wtedy tak się dzieje
d) życie flash'a dobiega końca :(
e) inna odpowiedź (jaka?).........................................

...pozdro

irek6311
02-12-2007, 19:57
w trybie Auto 1/60 czas migawki z Flash ,
może czasy niedopasowane do błysku stąd przepał ,
nastawów sterujących nie rozgryzłem ale Auto tryb nieżle doświetla z Flesha ,
może za szybko fotki robisz i zintegrowana lampa niegotowa do błysku jest .

everyman
02-12-2007, 20:16
Auto praktycznie dla mnie nie istnieje...
...zawsze preselekcja lub M

czasy przeważnie od 1/40 do 1/100 (bez lampy wychodzi ostro niedoświetlone)
za szybko raczej nie: czas ponownej gotowości lampy jest krótki, a po tym błysku (pełna moc?) może dochodzić nawet do 30sek
...ewentualnie zbyt często

who
03-12-2007, 07:06
coś jest raczej nie tak, bo ja u siebie nic takiego nie zaobserwowałem, a zdarzało mi się robić i z 10 zdjęć z lampą w ciągu 1 minuty
może spróbuj to dogłębniej poobserwować, to znaczy przy jakich dokładnie ustawieniach to się dzieje, czy za każdym razem są to inne, czy może jest jakaś powtarzalność, chociaż i tak chyba wizyta w serwisie niestety byłaby wskazana :/

Maciek321
03-12-2007, 11:42
Jesli jest tak piszesz, ze czasem zdaza sie ze blyska pelnym swiatlem i tez ze jesli błysnie wlasnie tak to nie wyzwoli blysku w zdalnej lampie, na 100% masz cos uszkodzone.

everyman
03-12-2007, 12:51
ech... gwarancja na body jest tylko roczna, czy dłuższa (bo nie pamiętam, a papiery mam gdzieś upchane)?

PS. SB na aparacie w tych samych warunkach zachowuje się poprawnie, czyli jest to raczej wina samego wbudowanego flash'a :/

mmmak
03-12-2007, 20:26
teoretycznie gwarancja to rok a praktycznie masz 2 lata na niezgodnosc towaru z umowa i ten okres nie moze byc krótszy zgodnie z prawem

everyman
03-12-2007, 22:03
...towar był zgodny z umową
...rok minął więc po zawodach :/

ewidentnie jest coś nie tak
miałem nadzieję, że ktoś z forum spotkał się z czymś podobnym
będę jutro próbował dodzwonić się do serwisu nikona (może uda im się zdiagnozować aparat przez telefon)

mmmak
03-12-2007, 22:09
bzdury opowiadasz na kazdy towar zakupiony na terenie Polski masz 2 lata i nie gwarancji a " niezgodności towaru z umowa", gwarancja jest przyznawana przez producenta lub dystrybutora, sprzedawce na towar powyzej terminu niezgodnosci toaru z umowa.

polecam postudiowanie praw konsumenta, pozatym na forum był niedawno obszerny watek n aten temat, wiec jesli body zakupiłes w terminie do 2 lat wiec smiało mozesz reklamowac produkt u spzredawcy

pozdrawiam

everyman
03-12-2007, 22:19
...aaa OK, rzeczywiście - zakręciłem się trochę :p
...dzięki za sprostowanie