PDA

Zobacz pełną wersję : Błysk z D70s i SB-800. Czy to możliwe?

MarFli
02-12-2007, 13:53
Czy jest możliwe takie ustawienie D70s i SB-800 (lampa zdalna) aby błyski były emitowane i z aparatu i lampy.

szymony
02-12-2007, 13:57
Czy jest możliwe takie ustawienie D70s i SB-800 (lampa zdalna) aby błyski były emitowane i z aparatu i lampy.

Jakie błyski? Przy pracy zdalnej, w budowany błyskograt emituje tylko przedbłyski pomiarowe i sterujące. Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie). Lampa zdalna nie emituje przedbłysków pomiarowych, tylko oświetla scenę. W D70 jest to jedyny tryb pracy zdalnej.

MarFli
02-12-2007, 14:05
Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście że chodzi o błyski do wykonania zdjęcia.
Czemu piszesz: "Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie)." Czy rzeczywistość jest inna?

andar
02-12-2007, 14:18
Działa to tak ... SB-800 w trybie REMOTE ... wyzwalanie przez fotocele ... Błyskasz aparatem błyska i Sabina .. :D (przy odrobinie szczęścia / umiejętności dobrze naświetlisz scenę) :D
Ciekawe w sumie bo nigdy nie sprawdzałem czy błysk pomiarowy z puszki TTL nie odpala przedwcześnie Sabinki.

Jak się ustawi lampę w aparacie na tryb manualny błyskają synchronicznie.

a może ja się nie znam, ale u mnie tak to działa.

BugsBunny
02-12-2007, 16:46
nie bardzo rozumiem
a nie można po prostu:
-lampa D70s w trybie commander w TTL
-SB800 jako lampa zdalna

i już, powinny błyskać obie, czy nie?

kronos28
02-12-2007, 17:43
Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście że chodzi o błyski do wykonania zdjęcia.

Tryb Master podczas którego wbudowana lampa bierze też udział w ekspozycji (oprócz trybu Commander podczas którego wbudowana lampa nie bierze udziału w ekspozycji a tylko to zdalna czyli sb-600/800) masz dopiero w d80/d200.

tu masz wszytko na temat wireless lightning system :) http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm

BugsBunny
02-12-2007, 18:13
Tryb Master podczas którego wbudowana lampa bierze też udział w ekspozycji (oprócz trybu Commander podczas którego wbudowana lampa nie bierze udziału w ekspozycji a tylko to zdalna czyli sb-600/800) masz dopiero w d80/d200.

tu masz wszytko na temat wireless lightning system :) http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm
w D200/D80 lampa wbudowana jak najbardziej bierze udział w ekspozycji, chyba że się ją zdezaktywuje - można przecież ustawić dla niej tryb błysku i kompensację, różne od nastawów lamp zdalnych, tak jak na załączonym obrazku:
http://www.nikonians.org/nikon/d200_and_cls/d200_and_cls_2.html

nie mam już pod ręką D70s, czy tam jest inaczej poza tym, że nie można ustawiać wszystkiego z osobna, tylko jest jedno ustawienie dla wszystkich lamp ( wbudowanej i grupy ) ?

szymony
02-12-2007, 20:01
nie mam już pod ręką D70s, czy tam jest inaczej poza tym, że nie można ustawiać wszystkiego z osobna, tylko jest jedno ustawienie dla wszystkich lamp ( wbudowanej i grupy ) ?
Ano właśnie jest tylko jedno sztywne ustawienie i wbudowany błyskograt nie bierze udziału w ekspozycji.

Czemu piszesz: "Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie)." Czy rzeczywistość jest inna?

Praktyka przeważnie mija się teorią. Cały pic, polega na tym że ostatni błysk sterujący wyzwala lampę zdalną. A to juz jest w czasie ekspozycji. Jest słaby, ale w określonych sytuacjach można go "zlokalizować" na fotach. Przykłady były prezentowane na forum. Sam nikon choć głośno się do tego nie przyznaje, to jednak do lampek R1, daje taki ficzer (SW-10 bodajże), który ma na celu właśnie zlikwidowanie wpływu światła sterującego na ekspozycję.

MarFli
03-12-2007, 20:51
Generalnie to "złe wiadomości".
Postanowiłem przetestować wszystkie możliwe tryby i ustawienia.
Stwierdzam, że lampa w D70s niezależnie od ustawień tylko wyzwala błysk w lampie zdalnej. Wykorzystanie błysku sterującego z aparatu to czysty przypadek i tak naprawdę jest bezużyteczne. Szkoda, bo kupując lampę byłem przekonany, że będę miała dwa źródła źródła światła, nad którymi można zapanować, a tym czasem jest jak piszę.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udział.

qooba
03-12-2007, 20:57
Możesz zapanować, jak najbardziej. SB-800 w tryb SU-4 (fotocela), lampa wbudowana na M i sam sterujesz oświetleniem. SB-800 w trybie SU-4 możesz ustawić na A lub M. W trybie commander lampa wbudowana d70s niestety również bierze niewielki udział w ekspozycji :( Oczywiście można ją umiejętnie zasłonić np. ręką.

BugsBunny
03-12-2007, 21:00
a jeżeli chcesz mieć 2 lampy w CLS/iTTL, to niestety musisz zmienić korpus lub dokupić SB600

qooba
03-12-2007, 21:06
Równie dobrze możesz kupić jakąkolwiek lampę z fotocelą i samodzielnie (bez ttl) używać z D70 wiele lamp. Jakieś wyjście to jest, bardziej pracochłonne, ale im większe doświadczenie i świadomość zaplanowanego celu, można się obyć bez TTL.

Poza tym o ile pamiętam D70s obsługuje w CLS do trzech lamp?

MarFli
05-12-2007, 09:31
Odpowiedź gooba

"SB-800 w tryb SU-4 (fotocela), lampa wbudowana na M i sam sterujesz oświetleniem. SB-800 w trybie SU-4 możesz ustawić na A lub M."

w zupelności wystarcza. Wszystko działa jak należy. Dziękuje.

tomtytus
05-12-2007, 10:50
...a z moich doświadczeń wynika, że jak ustawimy lampę wbudowana na tryb TTL a lampę zewnetrzną na SU-4 - scena doświetlana jest zarówno lampą wbudowana jak i zewnętrzną...

MarFli
05-12-2007, 12:40
Tak też próbowałem: D70s na TTL, lampa na SU-4 i A, ale ewidentnie błysk lampy z aparatu powodował że lampa zdalna błyskała za słabo. Prawdopodobnie błysk z lamp przy aparacie fałszował odczyt czujnika w lampie zadlnej. W trybie lampu SU-4 i M nie ma problemu.

Czyba się nie mylę, a może ?

qooba
05-12-2007, 13:17
Jeśli lampa wbudowana jest ustawiona na TTL, wysyła błyski pomiarowe, więc to one wyzwalają fotocelę. Stąd słabe błyski S-800.

bialy260
07-12-2007, 22:47
Witam posiadam SB 800 oraz D80 jakie ustawienia sposowoduja wylaczenie lampy wbudowanej aby blyskala bezprzewodowo tylko sabinka

Piotr_
07-12-2007, 23:02
Witam posiadam SB 800 oraz D80 jakie ustawienia sposowoduja wylaczenie lampy wbudowanej aby blyskala bezprzewodowo tylko sabinka

W D80 w trybie Commander mode ustaw Built-in flash na -- . Będzie wykonywała tylko błyski sterujące.