Zobacz pełną wersję : Błysk z D70s i SB-800. Czy to możliwe?
Czy jest możliwe takie ustawienie D70s i SB-800 (lampa zdalna) aby błyski były emitowane i z aparatu i lampy.
Czy jest możliwe takie ustawienie D70s i SB-800 (lampa zdalna) aby błyski były emitowane i z aparatu i lampy.
Jakie błyski? Przy pracy zdalnej, w budowany błyskograt emituje tylko przedbłyski pomiarowe i sterujące. Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie). Lampa zdalna nie emituje przedbłysków pomiarowych, tylko oświetla scenę. W D70 jest to jedyny tryb pracy zdalnej.
Dzięki za odpowiedź.
Oczywiście że chodzi o błyski do wykonania zdjęcia.
Czemu piszesz: "Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie)." Czy rzeczywistość jest inna?
Działa to tak ... SB-800 w trybie REMOTE ... wyzwalanie przez fotocele ... Błyskasz aparatem błyska i Sabina .. :D (przy odrobinie szczęścia / umiejętności dobrze naświetlisz scenę) :D
Ciekawe w sumie bo nigdy nie sprawdzałem czy błysk pomiarowy z puszki TTL nie odpala przedwcześnie Sabinki.
Jak się ustawi lampę w aparacie na tryb manualny błyskają synchronicznie.
a może ja się nie znam, ale u mnie tak to działa.
BugsBunny
02-12-2007, 16:46
nie bardzo rozumiem
a nie można po prostu:
-lampa D70s w trybie commander w TTL
-SB800 jako lampa zdalna
i już, powinny błyskać obie, czy nie?
kronos28
02-12-2007, 17:43
Dzięki za odpowiedź.
Oczywiście że chodzi o błyski do wykonania zdjęcia.
Tryb Master podczas którego wbudowana lampa bierze też udział w ekspozycji (oprócz trybu Commander podczas którego wbudowana lampa nie bierze udziału w ekspozycji a tylko to zdalna czyli sb-600/800) masz dopiero w d80/d200.
tu masz wszytko na temat wireless lightning system :) http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm
BugsBunny
02-12-2007, 18:13
Tryb Master podczas którego wbudowana lampa bierze też udział w ekspozycji (oprócz trybu Commander podczas którego wbudowana lampa nie bierze udziału w ekspozycji a tylko to zdalna czyli sb-600/800) masz dopiero w d80/d200.
tu masz wszytko na temat wireless lightning system :) http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm
w D200/D80 lampa wbudowana jak najbardziej bierze udział w ekspozycji, chyba że się ją zdezaktywuje - można przecież ustawić dla niej tryb błysku i kompensację, różne od nastawów lamp zdalnych, tak jak na załączonym obrazku:
http://www.nikonians.org/nikon/d200_and_cls/d200_and_cls_2.html
nie mam już pod ręką D70s, czy tam jest inaczej poza tym, że nie można ustawiać wszystkiego z osobna, tylko jest jedno ustawienie dla wszystkich lamp ( wbudowanej i grupy ) ?
nie mam już pod ręką D70s, czy tam jest inaczej poza tym, że nie można ustawiać wszystkiego z osobna, tylko jest jedno ustawienie dla wszystkich lamp ( wbudowanej i grupy ) ?
Ano właśnie jest tylko jedno sztywne ustawienie i wbudowany błyskograt nie bierze udziału w ekspozycji.
Czemu piszesz: "Sam nie bierze udziału w ekspozycji (teoretycznie)." Czy rzeczywistość jest inna?
Praktyka przeważnie mija się teorią. Cały pic, polega na tym że ostatni błysk sterujący wyzwala lampę zdalną. A to juz jest w czasie ekspozycji. Jest słaby, ale w określonych sytuacjach można go "zlokalizować" na fotach. Przykłady były prezentowane na forum. Sam nikon choć głośno się do tego nie przyznaje, to jednak do lampek R1, daje taki ficzer (SW-10 bodajże), który ma na celu właśnie zlikwidowanie wpływu światła sterującego na ekspozycję.
Generalnie to "złe wiadomości".
Postanowiłem przetestować wszystkie możliwe tryby i ustawienia.
Stwierdzam, że lampa w D70s niezależnie od ustawień tylko wyzwala błysk w lampie zdalnej. Wykorzystanie błysku sterującego z aparatu to czysty przypadek i tak naprawdę jest bezużyteczne. Szkoda, bo kupując lampę byłem przekonany, że będę miała dwa źródła źródła światła, nad którymi można zapanować, a tym czasem jest jak piszę.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udział.
Możesz zapanować, jak najbardziej. SB-800 w tryb SU-4 (fotocela), lampa wbudowana na M i sam sterujesz oświetleniem. SB-800 w trybie SU-4 możesz ustawić na A lub M. W trybie commander lampa wbudowana d70s niestety również bierze niewielki udział w ekspozycji :( Oczywiście można ją umiejętnie zasłonić np. ręką.
BugsBunny
03-12-2007, 21:00
a jeżeli chcesz mieć 2 lampy w CLS/iTTL, to niestety musisz zmienić korpus lub dokupić SB600
Równie dobrze możesz kupić jakąkolwiek lampę z fotocelą i samodzielnie (bez ttl) używać z D70 wiele lamp. Jakieś wyjście to jest, bardziej pracochłonne, ale im większe doświadczenie i świadomość zaplanowanego celu, można się obyć bez TTL.
Poza tym o ile pamiętam D70s obsługuje w CLS do trzech lamp?
Odpowiedź gooba
"SB-800 w tryb SU-4 (fotocela), lampa wbudowana na M i sam sterujesz oświetleniem. SB-800 w trybie SU-4 możesz ustawić na A lub M."
w zupelności wystarcza. Wszystko działa jak należy. Dziękuje.
tomtytus
05-12-2007, 10:50
...a z moich doświadczeń wynika, że jak ustawimy lampę wbudowana na tryb TTL a lampę zewnetrzną na SU-4 - scena doświetlana jest zarówno lampą wbudowana jak i zewnętrzną...
Tak też próbowałem: D70s na TTL, lampa na SU-4 i A, ale ewidentnie błysk lampy z aparatu powodował że lampa zdalna błyskała za słabo. Prawdopodobnie błysk z lamp przy aparacie fałszował odczyt czujnika w lampie zadlnej. W trybie lampu SU-4 i M nie ma problemu.
Czyba się nie mylę, a może ?
Jeśli lampa wbudowana jest ustawiona na TTL, wysyła błyski pomiarowe, więc to one wyzwalają fotocelę. Stąd słabe błyski S-800.
bialy260
07-12-2007, 22:47
Witam posiadam SB 800 oraz D80 jakie ustawienia sposowoduja wylaczenie lampy wbudowanej aby blyskala bezprzewodowo tylko sabinka
Witam posiadam SB 800 oraz D80 jakie ustawienia sposowoduja wylaczenie lampy wbudowanej aby blyskala bezprzewodowo tylko sabinka
W D80 w trybie Commander mode ustaw Built-in flash na -- . Będzie wykonywała tylko błyski sterujące.