PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mgły w Woodburn

swiatlo
02-12-2007, 09:36
Zrobione w moim ulubionym miejscu na codzienne poranne wypady - Woodburn, Oregon.
Tutaj poranne mgły są prawie że permanentne.

http://www.themarts.com/galeria/woodburn01_900.jpg

http://www.themarts.com/galeria/woodburn18_900.jpg

http://www.themarts.com/galeria/woodburn22_900.jpg

andre84
02-12-2007, 09:51
Trudne mgliste warunki, jak dla mnie 3 najlepsza.
Jedynka ciekawa.

boobass
02-12-2007, 10:02
Coś ponure strasznie jak na ciebie ;)

Nikuś
02-12-2007, 10:26
Jest klimat :) raz, dwa, trzy ;)

Podoba mi się.

pozdrawiam

borregaard
02-12-2007, 10:35
Takie......za mało kolorowe.....:-D
Żartuję,b.fajne...
Jedynka jakoś nie podchodzi mi,nie wiem jeszcze dlaczego,ale dla mnie jest zbyt "niespokojna" jak na to co ma przedstawiać...Dla mnie za dużo dołu...
2 i 3 podobają mi się.
Pzdr
Andrzej

sradek
02-12-2007, 10:57
Coś ponure strasznie jak na ciebie ;)

Też spodziewałem się super kolorków. Mimo wszystko :) zdjęcia bardzo fajne.

jm
02-12-2007, 11:22
Jedynka jakoś mnie drażni zbyt dużą ilością dołu i ciachniętymi drzewami...
2 i 3 to klasyka:)
Z tym, że jak dla mnie rządzi numer 3! Lepiej tu czuję plany i przestrzennośc kadru.

Le Sir
02-12-2007, 14:11
Czy to są foty szykowane na niedoszły pojedynek ?
Na jedynce zdecydowanie za dużo tych liści.
Dwójka to typowe drzewo we mgle, dobry kadr, ładna fota, choć typowa. W sumie ciężko coś wymyślić w tej kwestii.
Za to na trójce kadr jakiś taki nijaki. Trzeba by to chyba wspadzić w kwadrat, ewentualnie w pion. Niby nie centralny, ale jednak nie taki jak trzeba.

swiatlo
02-12-2007, 14:43
Czy to są foty szykowane na niedoszły pojedynek ?
Na jedynce zdecydowanie za dużo tych liści.

Ilość liści i powstała w ten sposób perspektywa jest tematyką tego zdjęcia.
Hmmm, no trudno, być może nie utrafiłem z gustami. Wiem że jedynka jest moim absolutnie #1. Byłem bardzo podekscytowany po jej zrobieniu.

baku127
02-12-2007, 14:51
Ja stawiam na 1.

Onsajt
02-12-2007, 15:10
Dla mnie 1-ka, za perspektywe, ciekawe drzewa i wlasnie ten dywan lisci - chyba dobrze wykombinowales rozklad pionowy tzn. duzo dywanu a mniej drzew - jest bardziej...intryguajca:), zazwyczaj w tego typu kadrach to drzew probuje sie pokazac wiecej...2,3 ka - poprawne i kadrowo i technicznie, ale nie..."emanuja swiezoscia":) no chyba, zeby z nich zrobic dramatyczne BW - zart, zart, zart:)

bombel
02-12-2007, 15:29
Wiem że jedynka jest moim absolutnie #1. Byłem bardzo podekscytowany po jej zrobieniu.

Ja byłbym po zrobieniu trójki - do mnie akurat najbardziej przemawia spokój i powaga tego właśnie obrazka. Życzyłbym sobie tylko podobnego kadru co na dwójce - to znaczy więcej światła i przestrzeni na lewej flance, i analogicznie troszkę po prawej, tyle ile trzeba.

Poza tym naprawdę drobnym zastrzeżeniem trójka w moim prywatnym rankingu jest o paarę długości przed jedynką.

jarek76
02-12-2007, 15:48
Mnie najmniej podchodzi jedynka
Nie leży mia taki kadr, właśnie ta duża ilość dołu najbardziej mi przeszkadza no i oczywiście brak drzew od początku kadru. Pozostałe dwa są ok.

lechupe
02-12-2007, 16:02
Ciekawe, co tak Cie podekscytowało w 1-ce ? Mz nie jest to jakaś szczególnie interesująca kompozycja, drzewa są zbyt agresywnie cięte, zdjęcie układa się na dwie połówki, nie ma wyraźnego punktu głównego - takie kadry odbiera się ciężko, stąd tez nie dziwie sie tym, którym coś "instynktownie" nie lezy.
Dodatkowo fotografia jest blada i płaska, przy czym rozumiem, ze cyknąc plastyczną mgłę jest trudno, bo wymaga to głównie bardzo specjalnej kombinacji światła.

2-ka to jest oczywiście bardzo dobry technicznie klasyk, dodatkowo korona drzewa jest dość interesująca, być może należało by te drzewo trochę wzmocnić (kontrast), ale to juz indywidualne upodobania twórcy.

Ostatnie zdjęcie, moim zdaniem, ma niewykorzystany potencjał. Gdy na nie patrze, to aż sie prosi przesunąć sie z aparatem w lewo, tak aby droga poszła bardziej w poprzek kadru, natomiast ledwie widoczne kontury drzew za pierwszym, zajęły wyraźnie drugi plan.
Ale - jak mówisz - że mgieł tych jest tam całe mnóstwo, dostepnych codziennie, zatem bedziesz miał pewnie jeszcze niejedną okazję, coby popstrykać o poranku - a nuż słoneczko wyjdzie...;-)

sniper88
02-12-2007, 16:49
imo #3 najlepsza, wszystkie dobre:)

anchel
02-12-2007, 17:03
Ostatnie zdjęcie, moim zdaniem, ma niewykorzystany potencjał. Gdy na nie patrze, to aż sie prosi przesunąć sie z aparatem w lewo, tak aby droga poszła bardziej w poprzek kadru, natomiast ledwie widoczne kontury drzew za pierwszym, zajęły wyraźnie drugi plan.

Wyjąłeś mi to z ust jeśli mogę się tak obrzydliwie wyrazić. Trochę zbyt centralnie.

A jedynka wierzę, że może się Światłu wyjątkowo podobać. Mi też się szalenie podoba z zastrzeżeniem, że rzeczywiście przez zbyt poucinany kadr górą, jest trudne w odbiorze. Coś, cokolwiek, gdyby znalazło się w mocnym punkcie - ot postać, jakiś element martwej natury (stary rower oparty o jedno z drzew, przydrożna kapliczka, chochoł, stara, omszała ogrodowa rzeźba - nie wiem wymyślam jakąś aranżację na bieżąco...) to bym to zdjęcie postawił wyżej w mojej prywatnej hierarchii Twoich prac, niż niemal każdy z Twoich Światło perfekcyjnych krajobrazów. Jak masz duży bagażnik, albo pikapa pod ręką to poszukaj czegoś takiego na lokalnej wyprzedaży i czekaj na następny mglisty poranek ;]

volen
02-12-2007, 22:21
A z kolei mi się podoba dwójeczka, jeśli mógłbyś szerzej sfocić, wyciągnąć trochę na prawo... Byłoby powalająco :)

harb
03-12-2007, 08:46
Jedynka jakoś mnie drażni zbyt dużą ilością dołu i ciachniętymi drzewami...
2 i 3 to klasyka:)
Z tym, że jak dla mnie rządzi numer 3! Lepiej tu czuję plany i przestrzennośc kadru.

zgadzam się z Jolą ,jedyneczka chyba ma zbyt mało gory ,natomiast nr 2 i 3 pieknie pokazany motyw głowny z klimatem -listopad ,wiec taka kolorystyka nie przeszkadza a wrecz uzmysławia że to ktoryś z tych ponurych pożno jesiennych klimatow :-D pozdrawiam

ps.dla mnie najlepsza nr 3

andre84
03-12-2007, 08:52
Ja byłbym po zrobieniu trójki - do mnie akurat najbardziej przemawia spokój i powaga tego właśnie obrazka. Życzyłbym sobie tylko podobnego kadru co na dwójce - to znaczy więcej światła i przestrzeni na lewej flance, i analogicznie troszkę po prawej, tyle ile trzeba.

Poza tym naprawdę drobnym zastrzeżeniem trójka w moim prywatnym rankingu jest o paarę długości przed jedynką.

Jestem tego samego zdania !!!

david555
03-12-2007, 14:19
Zdjęcia są tak wyprane z koloru, że albo, albo.
Albo dodać, albo ująć całkiem.
Tak bym tego nie zostawiał.;)

elmo
03-12-2007, 14:51
jedynka - bardzo fajnie ujęte leżące liście, no i te pnie :)
trójka - za drzewa we mgle w tle :)
dwójka - czegoś tu brakuje... :|

swiatlo
03-12-2007, 21:47
Mnie najmniej podchodzi jedynka
Nie leży mia taki kadr, właśnie ta duża ilość dołu najbardziej mi przeszkadza no i oczywiście brak drzew od początku kadru. Pozostałe dwa są ok.

Pozostaję wierny swojej jedynce. Wszystko na tym zdjęciu ma być jak jest. Każdy detal na tym zdjęciu został przemyślany. Dodatkowej satysfakcji dostarcza mi fakt że to zdjęcie ma bardzo dobre opinie na NPN, czyli takim forum profesjonalnych pejzażystów:
http://www.naturephotographers.net/imagecritique/ic.cgi?a=vp&pr=86264&b=vg2&st=0&la=1015&ph=13&sid=12052&u=12052
Jest to jedno z tych zdjęć które mnie napawa największą dumą.. :) Każdy kolejny dzień utwierdza mnie w mojej opinii :)

Co do sugestii że za dużo liści i za mało drzew: gdyby było mniej liści a więcej drzew to byłoby inne zdjęcie. Jeszcze inne zdjęcie byłoby jakby w ogóle nie było liści, a drzewo byłoby jedno, na niebie by hasały chmurki i tęcza by się świeciła.
A jeszcze inne zdjęcie byłoby jakby koło tego jednego drzewa dzieci bawiłyby się w piłkę.
A jeszcze inne byłoby zdjęcie jakby dzieci nie bawiły się w piłkę, ale grały w piłkę na stadionie... :)

anchel
03-12-2007, 21:55
Pozostaję wierny swojej jedynce. <ciach>

I gratuluję podejścia. Bez cienia sarkazmu.

Skrzat
03-12-2007, 23:20
Za jm 2 i 3 to klasyka, co do 1 to budzi we mnie najwięcej emocji-pozytywnych.
Może faktycznie szkoda troszkę góry drzew ale liście to główni aktorzy tej fotki no i to zamglone światełko w oddali, tak centralnie - jak światełko w tunelu. Bardzo mi się podoba!:)

jchyra
06-12-2007, 17:20
jedynka
za dużo góry, ja bym ciął między jasną plamą tunelu a jasną plamą nieba
odrzuciłbym tu niebo
prześwity z lewej przygasiłbym do poziomu tych z prawej
a może nawet kadrował lekko po bokach
czyli postawił wszystko na jazdę po liściach, odrzucił wszystko co rozprasza a szczególnie chaos gałęzi

dwójka i trójka
w kwadrat

PS
chociaż raz mogłem pojechać sobie po Twoich zdjęciach
po raz pierwszy nie gapiłem się jak sroka w kamień, zauroczony i bezgranicznie zachwycony ;-)

swiatlo
06-12-2007, 19:24
jedynka
za dużo góry, ja bym ciął między jasną plamą tunelu a jasną plamą nieba
odrzuciłbym tu niebo
prześwity z lewej przygasiłbym do poziomu tych z prawej
a może nawet kadrował lekko po bokach
czyli postawił wszystko na jazdę po liściach, odrzucił wszystko co rozprasza a szczególnie chaos gałęzi

dwójka i trójka
w kwadrat

PS
chociaż raz mogłem pojechać sobie po Twoich zdjęciach
po raz pierwszy nie gapiłem się jak sroka w kamień, zauroczony i bezgranicznie zachwycony ;-)

To najlepszy komplement jaki kiedykolwiek usłyszałem! No może obok komplementu mojej córki która sobie te moje obrazki porozwieszała na ścianie swojego nowego mieszkania :)
Co do jechania po moich zdjęciach, to jedź na całego! Po wszystkich! Cały zaszczyt jest po mojej stronie! :)
Co do cięcia nieba na jedynce, to zdaje się że masz rację. Chyba to zrobię. Co do cięcia po lewej stronie to nie jestem pewien. Obrazek straci symetrię. Ale zawsze to jakiś pomysł....

jchyra
06-12-2007, 20:15
Co do jechania po moich zdjęciach, to jedź na całego! Po wszystkich!
Problem polega na tym, że jak dotąd nie bardzo było po czym jechać, ale znalazłem chwilę słabszej formy i nie omieszkałem się odezwać.