PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + N AF 50 1.8 - AF nie działa

ptica
01-12-2007, 22:57
Witam rycerzy NI :) I od razu wrzucam zagwozdke (przynajmniej dla mnie) - kupilem stałkę 50mm, żeby mieć coś jasnego do D80. A tu niespodzianka - AF nie działa, lata od jednego końca skali do drugiego bez zatrzymania. Jestem zdziwiony, bo wg wszelkich zestawień zgodności Nikonów z Nikkorami, ta para powinna działać (z małym ograniczeniem - AE nie działa przy TTLu) bez problemu. Jest to używany obiektyw 50mm AF 1.8 (bez D). Spotkał się może ktoś z takim problemem? Jak dla mnie to albo niekompatybilność albo obiektyw jest uszkodzony - tylko jak to potwierdzić?

fader_audio
02-12-2007, 00:07
Witam widze że też sie monty paintona ogladało, pamiętaj tylko by nie mówić ni do starszych kobiet. Teraz poważnie mam też 50 ale z "d" chodzi bez zarzutu. może wersja bez d nie podaje odległości obiektu od aparatu z tą jest problem, może coś na stykach, mimo wszytsko wydaje mi się ze powinno chodzić bez zarzutu, jak masz możliwość sprawdz w innym aparacie.. pzdr

mpwt
02-12-2007, 00:11
Zakładając, że masz KITa i te same sceny ostrzy bez problemu to wszystko wskazuje, że masz coś uszkodzone (body albo obiektyw z naciskiem na to drugie). D czy nie D nie powinno mieć żadnego wpływu.

Jak ostrzysz ręcznie to kropka z informacją o ustawieniu ostrości zapala się?

jm
02-12-2007, 00:53
a ja mam inną diagnozę - a nawet dwie opcje diagnozy:
1. niechcący przestawiłes przełącznik na MF - body lewa strona na dole
2. masz niezablokowany pierścień przysłon i wybraną (na pierścieniu!) przysłonę inna niż f22

Opcja druga wydaje mi się bardziej prawdopodobna - ale najpierw sprawdź czy masz body ustawiona na AF.

A potem sprawdź pierścień przysłon - ma byc nastawiony na 22 i zablokowany - czyli przełącznik przed pierścieniem przysłon - w pozycji pomarańczowa kreska na równo z biała kropką:)
I jak zadziałało???

mpwt
02-12-2007, 01:16
Ad 1. Jak by tak było to obiektyw nie ostrzył by w kółko.

Ad 2. fEE i nic więcej nie zrobisz.

Więc to chyba żadne z powyższych.

jm
02-12-2007, 01:19
no właśnie teraz doczytałam, że obiektyw "lata" tam i z powrotem.... więc jakby AF działał....
Myślę, że ptica sprawdza podane opcje a może nawet już znalazł rozwiązanie...i teraz foci zamiast czytac forum?;)

Choc w sumie jak kupił uzywany...to wszystko jest możliwe...:(

ptica
02-12-2007, 01:33
Dzięki za szybkie (p)odpowiedzi. Po kolei więc. Inne obiektywy, AF-S, działają poprawnie. Przy ostrzeniu manualnym lampka miga cały czas (swoją drogą, przy innych obiektywach też mi się nie udaje jej zapalić na stałe). Oczywiście nie przestawiłem na Manual, bo wtedy by mi AF nie kręcił ostrością z jednej strony w drugą. Pierścień przysłony mam na 22, bo inaczej w ogóle nic nie działa. Zablokowany jest również. Więcej pomysłów nie mam, zostaje tylko dorwać kolegę z 1.8D i pozamieniać. Zdjęcie obiektywu wrzuciłem tutaj - http://ptica.gniazdo.org/temp/N50mm.jpg

Przy okazji - bo właśnie jestem na etapie rozpracowywania nowego nabytku i wychwytuje różne nowe, ale i niepokojące rzeczy. Na przykład:
- przy całkowicie wyładowanej baterii (oryginalnej), lampka na ładowarce zaświeca się na stałe (co ma oznaczać koniec ładowania) po ok. 1,5h - po wsadzeniu do aparatu, w symbolu baterii są jednak tylko 3 z 5 kresek oznaczających stopień naładowania, a sprawdzenie stanu baterii w Menu pokazuje 55% (nawet po kolejnych 90 min. ładowania),
- niestety pojawia mi się tzw. amp noise (nie wiem jak to jest po polsku) w górnej, środkowej części kadru - tak jak to gość pokazuje w recenzji - http://www.bythom.com/d80review.htm Z tym, że u mnie rogi są czyste.
- balans bieli i szumy przy ISO => 1600 są zdecydowanie większe niż się spodziewałem, niestety
A poza tym to bardzo fajny aparat :)

mpwt
02-12-2007, 01:39
No cóż, to zrobił bym jak napisałeś. Zamień się z kolegą na inne 50/1.8 i sprawdź czy problem jest ten sam.

Amp noise? Normalne, przyzwyczaj się.
Szumy? Normalne, na pociesze weź pod uwagę to, że na odbitkach 10x15 są nie widoczne.

jm
02-12-2007, 01:41
Obiektyw kupiłeś jako używany. Aparat też?
Co do baterii - były już takie wątki, gdzie ludzie opisywali podobne kłopoty z akumulatorami..... ponoc jakaś wadliwa seria...:(

Pozostaje sprawdzic Twój aparat z innymi obiektywami (czy ta dioda zapali się na stałe przy ostrzeniu ręcznym), jak również Twoją 50tkę z innym body. Tylko taka krzyżowa konfrontacja może doprowadzic do rozwiązania łamigłówki.

ptica
02-12-2007, 01:52
Długą wachtę macie :) Mało mnie pociesza niewidoczność niektórych niedomagań aparatu na odbitkach, bo tych praktycznie nie robię. Może więc zacznę :) A co do tych baterii - to poszukam, może znajdę, ale ciekawy jestem czy to bateria czy ładowarka. Aparat jest nowy, 50-tka używana. I coś podejrzanie ciężko się ją zdejmuje - muszę wręcz przełamywać opór materii na siłę, bojąc się, że coś pęknie - a wkręca się łatwo i żadnych podejrzanych rzeczy na gwintach nie widzę. Może spec od aparatów coś będzie wiedział, podejdę w tygodniu.

Zbigniew
02-12-2007, 02:17
- balans bieli i szumy przy ISO => 1600 są zdecydowanie większe niż się spodziewałem, niestety

Ale co - balans bieli też szumi ? Chyba za dużo dziś wypiłem ...
Jak chcesz lepiej, to rób NEFy i wywołuj odpowiednio !

mpwt
02-12-2007, 04:22
Hmmmm... jak ciężko chodzi zapinanie 50 to sprawdź może przy okazji styki...

ptica
02-12-2007, 12:08
Będziem badać u pana dochtora, powiadomim o diagnozie.