PDA

Zobacz pełną wersję : TTL blysku nie pracuje w D70

arturherda
01-12-2007, 18:24
Witam wszystkich

nie sadzilem, ze bede pisal post na taki temat, ale stalo sie. Wczoraj pstrykalem w domu zdjecia mojemu malenstwu az tu nagle ciemnosc na wyswietlaczu. Patrze lampa podniesiona i blyska a zdjecia ciemne, nic nie widac. Schowalem lampe, zrobilem bez niej, wszystko ok. Posnioslem znow i niestety, zdjecia czarne. Dzieje sie to w trybie TTL tylko, w manualnym trybie lampy wszystko dziala poprawnie. Zauwazylem rowniez, ze lampa nie wysyla przedblysku i blyska pelna moca, duzo, duzo mocniej niz w manualu przy pelnej mocy blysku!!!

Problem wystepuje w kazdym z trybow pracy aparatu. Robilem reset body, update firmware, wyjmowalem baterie na 20 godzin i nic.

Wiem, ze podobne problemy byly juz na forum, lecz nie znalazlem w zadnym rozwiazania, ktos pisal o przeinstalowaniu oprogramowania w body.

Czy ktos zetknal sie z tym problemem? W historii forum przesledzilem, ze problemy wystepowaly w D50, D70, D70s, D80.

Moze w poniedzialek uda mi sie podlaczyc zewnetrzna lampe i sprawdze jak ona sie zachowa.

Zaznaczam rowniez, ze nie jest wprowadzona zadna redukcja blysku.

pozdrawiam i licze na pomoc :)

Grzybu
01-12-2007, 19:18
Coś mi tutaj nie pasuje. Skoro lampa błyska mocniej na TTL to czemu zdjęcia są czarne?? Powinny być prześwietlone. Możesz podać parametry jakie ustawiasz dla obu przypadków?? Poza tym zastanawia mnie to, że bez lampy zdjęcia są OK, a z lampą już nic nie widać. Wygląda na to, że zmieniają Ci się czasy naświetlania. Przy lampie ustawia Ci się automatycznie 1/60 s Chyba że robisz na Slow Synchro.

Antonina
01-12-2007, 19:28
Mam to samo już od dłuższego czasu lampa błyska pełną mocą przed otwarciem migawki, ale pocieszę Cię że przy zewnętrznej jest wszystko ok, czasem lubiła sie otworzyć ale na to pomogło kawałek taśmy izolacyjnej

arturherda
01-12-2007, 20:29
wiec, parametry ktore ustawie kompletnie nie maja znaczenia. Wydaje mi sie, ze zamiast przedblysku lampa wysyla kumulacyjny przedwczesny blysk, dlatego jest tak niesamowicie silny (az slychac glosne pykniecie w trakcie blysku, podobnie jak w duzych zewnetrznych lampach).
Ciekaw jstem co moglo pasc, ktos pisal wczesniej, ze w serwisie zrobili reinstalacje firmware tylko i ponoc mozna zrobic to w warunkach domowych, ot tyle tylko wiem.
Antonina pisze, ze u niej dodatkowo lampa sama wyskakuje :) ja poki co nie mam tego klopotu :)

Cale szczescie, ze kiedys pstrykalem manualnymi lampami i w razie koniecznosci blyskam w manualu :)

pozdrawiam