Zobacz pełną wersję : Capture NX albo jestem ślepy albo nie wiem...
wicher123
30-11-2007, 16:25
Witajcie,jako,że nie mam CS2(w nim obrabialem RAW z D80,camera raw) dostalem program Capture NX.Niestety zadowolony narazie nie jestem z niego,gubie sie strasznie ale może z czasemmm bedzie lepiej..Sukam w tym programie jednej opcji w której mogę zmienić balans bieli(w camera raw to bylo i moglem sobie korygowac suwakiem slonce,chmurka itp) a tutaj w Capture NX NIE UMIEM tego znaleść,myslę,że już przeszukałem wszystko i nie wiem.. NIE ma takiej możliwości albo ja jestem SLEPY? Mógłby ktoś mi w tym pomóc,chce pare fotek wywołać z RAW ale chce miec możliwość zmiany balansu bieli,czy ten program daje taką możliwość??
Jesli tak to gdzie jest ta opcja :(
W oknie "Edit List" rozwijasz pozycje 1 base adjustments
następnie camera adjustments
I tam masz "White balance" - kilka różnych możliwości ustawienia
Przejrzyj cale base adjustments - masz tam kupe opcji do ustawiania (kompensacja, wyostrzanie, d-lightening, ...) jak "wywoływać" nefa do jpg.
wicher123
30-11-2007, 17:28
OK dziekuje już lece to sprawdzać...
BugsBunny
30-11-2007, 18:34
jw tylko dokładnie edit list>>base adjustments>>RAW adjustments
nie w zakładce camera
wicher123
30-11-2007, 18:40
nie w zakładce camera
A ja z przyzwyczajenia zagladalem tylko w zakładki górne w tym programie.. jakoś te po prawej stronie nie zwrocily mojej uwagi a to błąd.Dzieki.
BugsBunny
30-11-2007, 18:44
też mi się nie podoba, bo przyzwyczaiłem się do NC a tu całkowita rewolucja i się gubię, że o prędkości litościwie nie wspomnę...
nie chcem ale muszem
A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy jest możliwe, aby po zapisaniu jpg w Capture NX, otwierał się od razu Photoshop?
A może jest jakiś plugin do Photoshopa, aby nefy otwierały się właśnie NX
BugsBunny
30-11-2007, 19:15
A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy jest możliwe, aby po zapisaniu jpg w Capture NX, otwierał się od razu Photoshop?
A może jest jakiś plugin do Photoshopa, aby nefy otwierały się właśnie NX
możesz skonfigurować polecenie open with tak aby otwierało plik od razu w PS
http://www.capturenx.com/
polecam ...
a program przynajmniej dla mnmie jest doskonały i jestem baaardzo zadowolony..... :D
Władca Pixeli
01-12-2007, 05:28
nie w zakładce camera
O ile dobrze pamiętam to piersze wersje NX miały też korekty w zakładce camera.
P.S.
Niestety nie mogę patrzeć na NX.
wicher123
01-12-2007, 10:16
P.S.
Niestety nie mogę patrzeć na NX.
Tak cię od niego odrzuca??
Władca Pixeli
02-12-2007, 06:14
Tak cię od niego odrzuca??
1. Wolny
2. Otwierane okienka ciągle "latają" po ekranie.
3. Można otworzyć tylko jedno okienko i za każdym razem trzeba je zamykać
4. Otwierane okienka często zasłaniają połowę zdjęcia !!!
W NC 4 raz ustawiłem okienka i wszytko cały czas pozostaje takie same.
Nic nie wyskakuje, nic się nie zmienia, jednym kliknięciem kopiuje się bezpośrednio do PhotoShopa.
Komu w Nikonie to przeszkadzało :twisted:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/nc4.jpg)
Nie chcę zaśmiecać działu więc pozwolę sobie tutaj zadać pytania :
1. Jak "wsadowo" obrobić większą ilość zdjęć (chociaż zmiana WB)??
2. W poprzedniej wersji miałem możliwość zmian z pozycji programu "Camera Setting" w nowej wersji jaką otrzymałem z aparatem nie mam takiej możliwości ??
3. Czy jest jakaś polska nakładka do C NX??
BugsBunny
04-12-2007, 23:07
2. W poprzedniej wersji miałem możliwość zmian z pozycji programu "Camera Setting" w nowej wersji jaką otrzymałem z aparatem nie mam takiej możliwości ??
3. Czy jest jakaś polska nakładka do C NX??
1. batch/run batch process, katalog źródłowy i wszystkie nastawy tak jak w NC
2. faktycznie w 1.3 zmiany parametrów są tylko po prawej stronie w edit list/base adjustments
3. o ile wiem - nie ma
1. batch/run batch process, katalog źródłowy i wszystkie nastawy tak jak w NC
nie rozumiem, jpg zaczęło mi w NEFy zmieniać :???: i jak tu sie wyleczyć z PS ??
BugsBunny
04-12-2007, 23:21
nie rozumiem, jpg zaczęło mi w NEFy zmieniać
no to faktycznie cudowny program :mrgreen:
takie jest defaultowe ustawienie w options, zmień format pliku wynikowego ( select file format ) na jpg
mnie się NX coraz bardziej podoba - w sensie możliwości i jakości wyników. Nie podoba mi się prędkość działania i cena.
Jarosław Woźnica
05-12-2007, 10:59
Pracujesz nad jednym zdjęciem, potem copy settings, otwierasz browser i paste settings na zdjęcia, które chcesz.
Pracujesz nad jednym zdjęciem, potem copy settings, otwierasz browser i paste settings na zdjęcia, które chcesz.
sprawdzone - przetestowane, dzięki Jarku :)
Jacek B.
08-12-2007, 01:02
a czy jets opcja żeby wstępnie automatycznie ustawić wb a potem tylko trochę dopracować suwaczkami? Zabawa suwaczkami od podstaw to trochę pracochłonna bajka. Przy ilości 200 fotek w raw shooter w 2 godz wszysto oblatywałem a tu widzę że dwa dni to mało. Czy raw shooter ma wersję która czyta nefy z D300?
Zainstalowałem sobie nowego NX. Ale cholerstwo wolne :(. Gubię się w tych nowych okienkach.
Chyba bez dodania ram-u się nie obędzie, teraz mam 1GB - tylko ciekawe, czy rozszerzenie do dwóch mu pomoże?
A jak to nie pomoże, to w drugiej kolejności może zmiana grafiki?
Poprzednia wersja Capture-a to jest rakieta. Gdyby jeszcze obsługiwała nowe NEF-y.
BugsBunny
08-12-2007, 12:58
a czy jets opcja żeby wstępnie automatycznie ustawić wb a potem tylko trochę dopracować suwaczkami? Zabawa suwaczkami od podstaw to trochę pracochłonna bajka. Przy ilości 200 fotek w raw shooter w 2 godz wszysto oblatywałem a tu widzę że dwa dni to mało. Czy raw shooter ma wersję która czyta nefy z D300?
RawShooter nie będzie już rozwijany ani aktualizowany, nie czyta już NEFów z D80 ani nowszych korpusów
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym WB - możesz dać jedno ustawienie dla wszystkich zaznaczonych ( znaczy otwórz cały katalog - open folder, zaznacz te które Cię interesują i ustaw WB ) albo dla całego katalogu batcha korzystając z current settings i potem sobie "dosuwać" każde zdjęcie z osobna.
- Capture NX 1.3 - Program którego nie znoszę i na który jestem skazany. W porównaniu do starego NX 4 nie ma porównania.
1. Czy jest możliwość żeby te głupie okienka z baru z prawej strony (Base adjustments) otwierały się za każdym razem już rozwinięte?
2. Skonstruowania własnego menu tak jak w NC tylko z tych zakładek które chcemy? (exposure, white balance, vinieting etc)
3. Czy można stary NX 4 zmusić jakoś by czytał nowe NEFy z D3?
Zamiast wywoływać 100 nefów w godz, zajmie mi to 3 dni!! O prędkości działania programu nie wspomnę.. ;(
Nikon postąpił niehumanitarnie. Jestem trochę bezradny. Wywołania NEFÓW w PS3 też nie lubię. Choć na pewno mniej niż mojej przygody z NX 1.3
No, nieźle nas wszystkich Nikon użądlił tym NX...
BugsBunny
09-12-2007, 19:56
- Capture NX 1.3 - Program którego nie znoszę i na który jestem skazany. W porównaniu do starego NX 4 nie ma porównania.
1. Czy jest możliwość żeby te głupie okienka z baru z prawej strony (Base adjustments) otwierały się za każdym razem już rozwinięte?
2. Skonstruowania własnego menu tak jak w NC tylko z tych zakładek które chcemy? (exposure, white balance, vinieting etc)
3. Czy można stary NX 4 zmusić jakoś by czytał nowe NEFy z D3?
Zamiast wywoływać 100 nefów w godz, zajmie mi to 3 dni!! O prędkości działania programu nie wspomnę.. ;(
Nikon postąpił niehumanitarnie. Jestem trochę bezradny. Wywołania NEFÓW w PS3 też nie lubię. Choć na pewno mniej niż mojej przygody z NX 1.3
mam te same odczucia, a co do pytań:
1. obawiam się że nie
2. w menu view wybierz hide palettes, potem w menu window wybierz tylko to, co Cię interesuje, i zamknij program. Przy ponownym starcie pojawią się tylko te narzędzia, które wybrałeś.
3. nawet jeśli tak, to byłoby to złamanie licencji
Jak tak dalej będzie mi szło z NX 1.3 to wracam do D70. Co mi z wysokiego ISO i subiektywnie lepszej jakości zdjęć, rozpiętości tonalnej, skoro w plikach które prezentuje klientowi 900px x 853px nikt tego nie zauważy a ja będę spędzał 5 x więcej czasu na postprodukcją. Skoro nikon pomyślał na nowym korpusem, to czemu proces ten wyłączył przy konstruowaniu softu, niezbędnego do jego obsługi. Domniemam że nikt w trudnych warunkach nie robi zdjęć w jpg-ach.
BugsBunny. Dziękuje. Schowałem palety. Nie mniej dalej mogę co najwyżej w zakładce Window wybrać edit list (jako widoczne/niewidoczne) a nie jej zawartość.
CS3 - nie otwiera nowych NEF-ów ;(
BugsBunny
09-12-2007, 20:35
Nie mniej dalej mogę co najwyżej w zakładce Window wybrać edit list (jako widoczne/niewidoczne) a nie jej zawartość.
zawartość base adjustments jest i tak niewielka, a w to całe okno edycji dodaje się kolejne parametry klawiszem new step, tak żeby wszystko było w jednym panelu. W sumie to mi się zaczyna podobać, ma bardzo duże możliwości i świetną jakość obrazu, tyle że prędkość działania jest koszmarna. To coś jak przesiadka Nikon>Canon albo odwrotnie - najpierw nie wiadomo gdzie co jest, ale potem robi się całkiem ok.
Chciałbym być tak dobrej myśli. Nawet jeśli zacznie się to nam podobać, choć na chwilę obecną nie wiem z jakich względów, to fakt wykonywania danej czynności (wywołanie nefa do tiffa) 5 razy dłużej, przy założeniu że obrabiamy małą sesję 130 nefów, jest nieporozumieniem. I tak na prawdę nie mamy żadnej alternatywy..
BugsBunny
09-12-2007, 20:47
weź pod uwagę że to nie tylko kwestia NX, ale też dużych NEFów. Zobacz jak się pracuje na plikach z D70, wcale nie ma aż takiej dramatycznej różnicy w stosunku do NC, przynajmniej na moim kompie ( no dobra, NX jest wolniejszy ). Na pewno wymaga więcej RAMu niż starszy NC, myślę że 2GB to już będzie ok, a z 20MB NEFem każdy soft chwilę powalczy.
Wszystko wygląda fajnie jeśli ktoś hobbystycznie dopieszcza sobie jedną sesję i jest mu to obojętne czy z 10 zdjęć które wywoła spędzi nad nimi 5 czy 15 min. Ale to jest narzędzie również (a może nawet przede wszystkim) dla osób które z fotografii żyją i robią dziennie od 500 zdjęć w górę.
AAA.. Jestem zły.. Mam nadzieje zaraz mi przejdzie ;) i wrócę do tego cudu, odkrywająć ukrytą zakładkę, remdium na moją frustracje..
Masz rację... nef nefowi nie równy.. Niebawem zmienię hardware. Może będzie lepiej. Nie mniej procedury 20 klinknięć myszką na jednym zdjęciu nic nie zwróci..
BugsBunny
09-12-2007, 21:24
ja się powoli do niego przekonuję. Na tych samych NEFach jest trochę wolniejszy niż NC, ale głównie w otwieraniu, edycja i zapis idą już dość podobnie, a po dołożeniu RAMu powinno być całkiem znośnie. Mój korpus generuje 20MB NEFy i niestety cudów prędkości nie oczekuję.
Tylko znowu mam problem z kolorami - to co wygląda super w NX, jest blade i wypłowiałe w ACDSee, i niestety również na odbitkach z labu. Poustawiałem wszędzie sRGB, do fotki zapisuje się profil kolorów, i (_I_)
Poddałem się.. za namową Stig-a wgrałem najnowszą wersje ACR i wywołuje w CS3. Coś czego nigdy nie lubiłem.. teraz to mniejsze zło. Odbitek jeszcze nie robiłem. Spróbuj roboczo pracować w AdobeRGB i dopiero w końcowym etapie Srgb.
jak w Capture NX wywolac wybrane pliki z folderu? probuje znalezc jakies proste rozwiazanie i nie moge. w wiekszosci tego typu programow Insert dodawal aktywny plik do batcha i wszystko szlo jak po masle.
niedlugo bede leczyl nerwice na koszt nikona przez ten cholerny program
jak w Capture NX wywolac wybrane pliki z folderu? probuje znalezc jakies proste rozwiazanie i nie moge. w wiekszosci tego typu programow Insert dodawal aktywny plik do batcha i wszystko szlo jak po masle.
zaznaczasz wybrane i save as (jpg) i po sprawie
poczytaj archiwum grupy i http://capturenx.com/
krzysztof jot
13-12-2007, 18:07
wolny - fakt, ale zapis z nef'a do jpg czy tif bardzo szybki
pamieciozerny - fakt, ale oprzy obecnych cenach ram spokojnie mozna dac i 4GB
ale nie wymagaj aby miał ustawienia jak PS. To inny program, po prostu sie go naucz ;)
wolny - fakt, ale zapis z nef'a do jpg czy tif bardzo szybki
pamieciozerny - fakt, ale oprzy obecnych cenach ram spokojnie mozna dac i 4GB
ale nie wymagaj aby miał ustawienia jak PS. To inny program, po prostu sie go naucz ;)
Dla posiadaczy Windows XP 32 bit, 4GB ramu jest nie dostepne, gdyż W XP 32 bit obsługuje tylko do 3GB.
Ale jak ktoś ma conajmniej 2GB to może spokojnie wyłączyć plik stronicowania. Wszystko od razu się przyspiesz.
Tak jutro dokładam RAM i mam nadzieję, że troszkę ruszy NX to ospałe d.....psko. :mrgreen:
Pytanko, gdzie wyłączyć zapis EXIF w fotkach, zawsze to KBajty zwiększające ciężar fotki, oczywiście tej do NETA.