PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX albo jestem ślepy albo nie wiem...

wicher123
30-11-2007, 16:25
Witajcie,jako,że nie mam CS2(w nim obrabialem RAW z D80,camera raw) dostalem program Capture NX.Niestety zadowolony narazie nie jestem z niego,gubie sie strasznie ale może z czasemmm bedzie lepiej..Sukam w tym programie jednej opcji w której mogę zmienić balans bieli(w camera raw to bylo i moglem sobie korygowac suwakiem slonce,chmurka itp) a tutaj w Capture NX NIE UMIEM tego znaleść,myslę,że już przeszukałem wszystko i nie wiem.. NIE ma takiej możliwości albo ja jestem SLEPY? Mógłby ktoś mi w tym pomóc,chce pare fotek wywołać z RAW ale chce miec możliwość zmiany balansu bieli,czy ten program daje taką możliwość??
Jesli tak to gdzie jest ta opcja :(

Sever
30-11-2007, 17:27
W oknie "Edit List" rozwijasz pozycje 1 base adjustments
następnie camera adjustments
I tam masz "White balance" - kilka różnych możliwości ustawienia

Przejrzyj cale base adjustments - masz tam kupe opcji do ustawiania (kompensacja, wyostrzanie, d-lightening, ...) jak "wywoływać" nefa do jpg.

wicher123
30-11-2007, 17:28
OK dziekuje już lece to sprawdzać...

BugsBunny
30-11-2007, 18:34
jw tylko dokładnie edit list>>base adjustments>>RAW adjustments
nie w zakładce camera

wicher123
30-11-2007, 18:40
nie w zakładce camera

A ja z przyzwyczajenia zagladalem tylko w zakładki górne w tym programie.. jakoś te po prawej stronie nie zwrocily mojej uwagi a to błąd.Dzieki.

BugsBunny
30-11-2007, 18:44
też mi się nie podoba, bo przyzwyczaiłem się do NC a tu całkowita rewolucja i się gubię, że o prędkości litościwie nie wspomnę...
nie chcem ale muszem

mini21
30-11-2007, 18:59
A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy jest możliwe, aby po zapisaniu jpg w Capture NX, otwierał się od razu Photoshop?
A może jest jakiś plugin do Photoshopa, aby nefy otwierały się właśnie NX

BugsBunny
30-11-2007, 19:15
A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy jest możliwe, aby po zapisaniu jpg w Capture NX, otwierał się od razu Photoshop?
A może jest jakiś plugin do Photoshopa, aby nefy otwierały się właśnie NX
możesz skonfigurować polecenie open with tak aby otwierało plik od razu w PS

lavok
30-11-2007, 19:20
http://www.capturenx.com/
polecam ...
a program przynajmniej dla mnmie jest doskonały i jestem baaardzo zadowolony..... :D

Władca Pixeli
01-12-2007, 05:28
nie w zakładce camera
O ile dobrze pamiętam to piersze wersje NX miały też korekty w zakładce camera.

P.S.
Niestety nie mogę patrzeć na NX.

wicher123
01-12-2007, 10:16
P.S.
Niestety nie mogę patrzeć na NX.

Tak cię od niego odrzuca??

Władca Pixeli
02-12-2007, 06:14
Tak cię od niego odrzuca??
1. Wolny
2. Otwierane okienka ciągle "latają" po ekranie.
3. Można otworzyć tylko jedno okienko i za każdym razem trzeba je zamykać
4. Otwierane okienka często zasłaniają połowę zdjęcia !!!

W NC 4 raz ustawiłem okienka i wszytko cały czas pozostaje takie same.
Nic nie wyskakuje, nic się nie zmienia, jednym kliknięciem kopiuje się bezpośrednio do PhotoShopa.
Komu w Nikonie to przeszkadzało :twisted:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/nc4.jpg)

Mont
04-12-2007, 22:31
Nie chcę zaśmiecać działu więc pozwolę sobie tutaj zadać pytania :

1. Jak "wsadowo" obrobić większą ilość zdjęć (chociaż zmiana WB)??
2. W poprzedniej wersji miałem możliwość zmian z pozycji programu "Camera Setting" w nowej wersji jaką otrzymałem z aparatem nie mam takiej możliwości ??
3. Czy jest jakaś polska nakładka do C NX??

BugsBunny
04-12-2007, 23:07

2. W poprzedniej wersji miałem możliwość zmian z pozycji programu "Camera Setting" w nowej wersji jaką otrzymałem z aparatem nie mam takiej możliwości ??
3. Czy jest jakaś polska nakładka do C NX??
1. batch/run batch process, katalog źródłowy i wszystkie nastawy tak jak w NC
2. faktycznie w 1.3 zmiany parametrów są tylko po prawej stronie w edit list/base adjustments
3. o ile wiem - nie ma

Mont
04-12-2007, 23:14
1. batch/run batch process, katalog źródłowy i wszystkie nastawy tak jak w NC

nie rozumiem, jpg zaczęło mi w NEFy zmieniać :???: i jak tu sie wyleczyć z PS ??

BugsBunny
04-12-2007, 23:21
nie rozumiem, jpg zaczęło mi w NEFy zmieniać
no to faktycznie cudowny program :mrgreen:
takie jest defaultowe ustawienie w options, zmień format pliku wynikowego ( select file format ) na jpg

mnie się NX coraz bardziej podoba - w sensie możliwości i jakości wyników. Nie podoba mi się prędkość działania i cena.

Jarosław Woźnica
05-12-2007, 10:59

Pracujesz nad jednym zdjęciem, potem copy settings, otwierasz browser i paste settings na zdjęcia, które chcesz.

Mont
05-12-2007, 19:18
Pracujesz nad jednym zdjęciem, potem copy settings, otwierasz browser i paste settings na zdjęcia, które chcesz.

sprawdzone - przetestowane, dzięki Jarku :)

Jacek B.
08-12-2007, 01:02
a czy jets opcja żeby wstępnie automatycznie ustawić wb a potem tylko trochę dopracować suwaczkami? Zabawa suwaczkami od podstaw to trochę pracochłonna bajka. Przy ilości 200 fotek w raw shooter w 2 godz wszysto oblatywałem a tu widzę że dwa dni to mało. Czy raw shooter ma wersję która czyta nefy z D300?

pinio
08-12-2007, 03:45
Zainstalowałem sobie nowego NX. Ale cholerstwo wolne :(. Gubię się w tych nowych okienkach.
Chyba bez dodania ram-u się nie obędzie, teraz mam 1GB - tylko ciekawe, czy rozszerzenie do dwóch mu pomoże?
A jak to nie pomoże, to w drugiej kolejności może zmiana grafiki?

Poprzednia wersja Capture-a to jest rakieta. Gdyby jeszcze obsługiwała nowe NEF-y.

BugsBunny
08-12-2007, 12:58
a czy jets opcja żeby wstępnie automatycznie ustawić wb a potem tylko trochę dopracować suwaczkami? Zabawa suwaczkami od podstaw to trochę pracochłonna bajka. Przy ilości 200 fotek w raw shooter w 2 godz wszysto oblatywałem a tu widzę że dwa dni to mało. Czy raw shooter ma wersję która czyta nefy z D300?
RawShooter nie będzie już rozwijany ani aktualizowany, nie czyta już NEFów z D80 ani nowszych korpusów

Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym WB - możesz dać jedno ustawienie dla wszystkich zaznaczonych ( znaczy otwórz cały katalog - open folder, zaznacz te które Cię interesują i ustaw WB ) albo dla całego katalogu batcha korzystając z current settings i potem sobie "dosuwać" każde zdjęcie z osobna.

Kamash
09-12-2007, 19:35
- Capture NX 1.3 - Program którego nie znoszę i na który jestem skazany. W porównaniu do starego NX 4 nie ma porównania.

1. Czy jest możliwość żeby te głupie okienka z baru z prawej strony (Base adjustments) otwierały się za każdym razem już rozwinięte?
2. Skonstruowania własnego menu tak jak w NC tylko z tych zakładek które chcemy? (exposure, white balance, vinieting etc)
3. Czy można stary NX 4 zmusić jakoś by czytał nowe NEFy z D3?

Zamiast wywoływać 100 nefów w godz, zajmie mi to 3 dni!! O prędkości działania programu nie wspomnę.. ;(
Nikon postąpił niehumanitarnie. Jestem trochę bezradny. Wywołania NEFÓW w PS3 też nie lubię. Choć na pewno mniej niż mojej przygody z NX 1.3

ekonet
09-12-2007, 19:47
No, nieźle nas wszystkich Nikon użądlił tym NX...

BugsBunny
09-12-2007, 19:56
- Capture NX 1.3 - Program którego nie znoszę i na który jestem skazany. W porównaniu do starego NX 4 nie ma porównania.

1. Czy jest możliwość żeby te głupie okienka z baru z prawej strony (Base adjustments) otwierały się za każdym razem już rozwinięte?
2. Skonstruowania własnego menu tak jak w NC tylko z tych zakładek które chcemy? (exposure, white balance, vinieting etc)
3. Czy można stary NX 4 zmusić jakoś by czytał nowe NEFy z D3?

Zamiast wywoływać 100 nefów w godz, zajmie mi to 3 dni!! O prędkości działania programu nie wspomnę.. ;(
Nikon postąpił niehumanitarnie. Jestem trochę bezradny. Wywołania NEFÓW w PS3 też nie lubię. Choć na pewno mniej niż mojej przygody z NX 1.3
mam te same odczucia, a co do pytań:
1. obawiam się że nie
2. w menu view wybierz hide palettes, potem w menu window wybierz tylko to, co Cię interesuje, i zamknij program. Przy ponownym starcie pojawią się tylko te narzędzia, które wybrałeś.
3. nawet jeśli tak, to byłoby to złamanie licencji

Kamash
09-12-2007, 20:22
Jak tak dalej będzie mi szło z NX 1.3 to wracam do D70. Co mi z wysokiego ISO i subiektywnie lepszej jakości zdjęć, rozpiętości tonalnej, skoro w plikach które prezentuje klientowi 900px x 853px nikt tego nie zauważy a ja będę spędzał 5 x więcej czasu na postprodukcją. Skoro nikon pomyślał na nowym korpusem, to czemu proces ten wyłączył przy konstruowaniu softu, niezbędnego do jego obsługi. Domniemam że nikt w trudnych warunkach nie robi zdjęć w jpg-ach.

BugsBunny. Dziękuje. Schowałem palety. Nie mniej dalej mogę co najwyżej w zakładce Window wybrać edit list (jako widoczne/niewidoczne) a nie jej zawartość.
CS3 - nie otwiera nowych NEF-ów ;(

BugsBunny
09-12-2007, 20:35
Nie mniej dalej mogę co najwyżej w zakładce Window wybrać edit list (jako widoczne/niewidoczne) a nie jej zawartość.
zawartość base adjustments jest i tak niewielka, a w to całe okno edycji dodaje się kolejne parametry klawiszem new step, tak żeby wszystko było w jednym panelu. W sumie to mi się zaczyna podobać, ma bardzo duże możliwości i świetną jakość obrazu, tyle że prędkość działania jest koszmarna. To coś jak przesiadka Nikon>Canon albo odwrotnie - najpierw nie wiadomo gdzie co jest, ale potem robi się całkiem ok.

Kamash
09-12-2007, 20:39
Chciałbym być tak dobrej myśli. Nawet jeśli zacznie się to nam podobać, choć na chwilę obecną nie wiem z jakich względów, to fakt wykonywania danej czynności (wywołanie nefa do tiffa) 5 razy dłużej, przy założeniu że obrabiamy małą sesję 130 nefów, jest nieporozumieniem. I tak na prawdę nie mamy żadnej alternatywy..

BugsBunny
09-12-2007, 20:47
weź pod uwagę że to nie tylko kwestia NX, ale też dużych NEFów. Zobacz jak się pracuje na plikach z D70, wcale nie ma aż takiej dramatycznej różnicy w stosunku do NC, przynajmniej na moim kompie ( no dobra, NX jest wolniejszy ). Na pewno wymaga więcej RAMu niż starszy NC, myślę że 2GB to już będzie ok, a z 20MB NEFem każdy soft chwilę powalczy.

Kamash
09-12-2007, 20:48
Wszystko wygląda fajnie jeśli ktoś hobbystycznie dopieszcza sobie jedną sesję i jest mu to obojętne czy z 10 zdjęć które wywoła spędzi nad nimi 5 czy 15 min. Ale to jest narzędzie również (a może nawet przede wszystkim) dla osób które z fotografii żyją i robią dziennie od 500 zdjęć w górę.

AAA.. Jestem zły.. Mam nadzieje zaraz mi przejdzie ;) i wrócę do tego cudu, odkrywająć ukrytą zakładkę, remdium na moją frustracje..

Kamash
09-12-2007, 20:50
Masz rację... nef nefowi nie równy.. Niebawem zmienię hardware. Może będzie lepiej. Nie mniej procedury 20 klinknięć myszką na jednym zdjęciu nic nie zwróci..

BugsBunny
09-12-2007, 21:24
ja się powoli do niego przekonuję. Na tych samych NEFach jest trochę wolniejszy niż NC, ale głównie w otwieraniu, edycja i zapis idą już dość podobnie, a po dołożeniu RAMu powinno być całkiem znośnie. Mój korpus generuje 20MB NEFy i niestety cudów prędkości nie oczekuję.
Tylko znowu mam problem z kolorami - to co wygląda super w NX, jest blade i wypłowiałe w ACDSee, i niestety również na odbitkach z labu. Poustawiałem wszędzie sRGB, do fotki zapisuje się profil kolorów, i (_I_)

Kamash
09-12-2007, 21:56
Poddałem się.. za namową Stig-a wgrałem najnowszą wersje ACR i wywołuje w CS3. Coś czego nigdy nie lubiłem.. teraz to mniejsze zło. Odbitek jeszcze nie robiłem. Spróbuj roboczo pracować w AdobeRGB i dopiero w końcowym etapie Srgb.

qra
10-12-2007, 15:03
jak w Capture NX wywolac wybrane pliki z folderu? probuje znalezc jakies proste rozwiazanie i nie moge. w wiekszosci tego typu programow Insert dodawal aktywny plik do batcha i wszystko szlo jak po masle.

niedlugo bede leczyl nerwice na koszt nikona przez ten cholerny program

markow
13-12-2007, 11:16
jak w Capture NX wywolac wybrane pliki z folderu? probuje znalezc jakies proste rozwiazanie i nie moge. w wiekszosci tego typu programow Insert dodawal aktywny plik do batcha i wszystko szlo jak po masle.

zaznaczasz wybrane i save as (jpg) i po sprawie

poczytaj archiwum grupy i http://capturenx.com/

krzysztof jot
13-12-2007, 18:07

wolny - fakt, ale zapis z nef'a do jpg czy tif bardzo szybki
pamieciozerny - fakt, ale oprzy obecnych cenach ram spokojnie mozna dac i 4GB
ale nie wymagaj aby miał ustawienia jak PS. To inny program, po prostu sie go naucz ;)

freefly
13-12-2007, 18:58
wolny - fakt, ale zapis z nef'a do jpg czy tif bardzo szybki
pamieciozerny - fakt, ale oprzy obecnych cenach ram spokojnie mozna dac i 4GB
ale nie wymagaj aby miał ustawienia jak PS. To inny program, po prostu sie go naucz ;)

Dla posiadaczy Windows XP 32 bit, 4GB ramu jest nie dostepne, gdyż W XP 32 bit obsługuje tylko do 3GB.
Ale jak ktoś ma conajmniej 2GB to może spokojnie wyłączyć plik stronicowania. Wszystko od razu się przyspiesz.

tomajk
13-12-2007, 19:28
Tak jutro dokładam RAM i mam nadzieję, że troszkę ruszy NX to ospałe d.....psko. :mrgreen:
Pytanko, gdzie wyłączyć zapis EXIF w fotkach, zawsze to KBajty zwiększające ciężar fotki, oczywiście tej do NETA.