Zobacz pełną wersję : Pare pytań o plecak.(mekko)
Witam. Zastanawiam sie nad tym plecakiem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=274937471 i mam w zwiazku z tym pare pytań.
1. Czy ktoś z forumowiczów taki posiada lub miał z nim styczność??
2. Jesli tak to jak jest z jakością?? Wiem ze moge kupic za niewiele wiecej mini trekkera ale w tym podoba mi sie pare rozwiazan. Prosiłbym również o zmierzenie go ( srodek i na zewnątrz) bo nie zawsze wymiary podane na stronie sa prawdziwe.
3. Mam body, 2 lampy i 2 obiektywy i raczej nie powiekszy mi sie sprzet. Czy taki plecak nie bedzie za duży??
4. Czy do tego plecaka uda mi sie upchac do srodka około 50 cm statyw( dokładnie ten http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5260&sess_id=7eeaa7dd9284f63e4f83c08bdba37cb7)
5. Rozważam jeszcze zakup Naneu Alpha. Który z plecaków bardziej polecacie??
Prosze o pomoc poniewaz do zakupu plecaka przymierzam sie juz pare miesiecy i nie moge sie zdecydowac a niestety nie mam gdzie pomoacac. Pozdrawiam
Nie znam tego plecaka (używam L.Rover) ale mała sugestia - sprzęt foto trochę waży, zwróć uwagę na system nośny i wyściółkę pleców. Ten Mekko jest całkiem płaski i może być niewygodny na dłuższych wędrówkach. Plecak powinien zapewnić prawidłową wentylację pleców i "opierać" ciężar na krzyżu i biodrach, a nie na ramionach.
daj mi 10 min to napisze cos o nim, bo jeszcze śpię i musze sie umyć :)
wszystko ze stopki mi sie tam nie miesci :)
Witam. Zastanawiam sie nad tym plecakiem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=274937471 i mam w zwiazku z tym pare pytań.
1. Czy ktoś z forumowiczów taki posiada lub miał z nim styczność??
Ja mam z nim styczność codziennie prawie.
2. Jesli tak to jak jest z jakością?? Wiem ze moge kupic za niewiele wiecej mini trekkera ale w tym podoba mi sie pare rozwiazan. Prosiłbym również o zmierzenie go ( srodek i na zewnątrz) bo nie zawsze wymiary podane na stronie sa prawdziwe.
Jakościowo jest bardzo dobry. Mocny materiał. Wszystkie ścianki możesz wyjąć, pozamieniać i wogóle. Wymiary w środku: 43cm długości, 37cm szerokości, 14cm wysokości. Na zewnątrz: 47cm dł, 41cm szer i 22cm wysokości. (no około 1 lub 2 cm + -)
3. Mam body, 2 lampy i 2 obiektywy i raczej nie powiekszy mi sie sprzet. Czy taki plecak nie bedzie za duży??
Mam D50 + tamrona 17-50, sigme 70-200, sb600, nikora 50 i pare pierdół. Wszystko ładnie sie miesci (tulipany trzeba zakładać odwrotnie, ale to chyba nie bedzie problemu). ułożenie mam takie, że d50+17-50 sie meisci w jednej przegródce, a 70-200 na górze, a jak mam podpietą sigme, to razem z body tez sie miesci, a tamron ląduje gdzie jego miejsce. A sprzet keidys ci sie powiekszy pewnie :) wiec chyba nie bedzie za duzy. Zawsze mozna wymontować jakas scianke i wrzucic tam litrową wo(ó)dę :)
4. Czy do tego plecaka uda mi sie upchac do srodka około 50 cm statyw( dokładnie ten http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5260&sess_id=7eeaa7dd9284f63e4f83c08bdba37cb7)
Nie widze go, ale długość to 43cm, wiec 7cm nie zniknie. Ale jest bardzo fajne mocowanie statywu na zewnątrz (jak widać na zdjeciach na allegro). Zawsze można tą półeczkę na statyw zdjąć.
5. Rozważam jeszcze zakup Naneu Alpha. Który z plecaków bardziej polecacie??
Ja tez rozwałzałem, ale ten jest chyba bardziej wytrzymały tak na oko, ale nie chce zniechęcać, bo go nie miałem w ręku.
Prosze o pomoc poniewaz do zakupu plecaka przymierzam sie juz pare miesiecy i nie moge sie zdecydowac a niestety nie mam gdzie pomoacac. Pozdrawiam
Zdecydowanie mogę go polecić. Jedyna jego wada to taka że waży troszke, i jak wrzuce do niego cały sprzet, to po jakiś 5-6h mnie bolą barki :) ale jednak bedzie tam z 8kg. Jest strasznie wygodny, ma nie skończenie wiele pasków :) przy biodrach ma zapiecie na brzuch ktore pomaga przy jakiś dłuższych wędrówkach i przy klatce. Paski można schować do plecaka, co przydaje sie do samolotu np.. I po jakiś 2tygodniach posiadania plecaka zorientowałem się, że pod plecakiem jest rzep a tam materiał przeciw deszczowy. Ciężko się go jakoś zaklada, ale mysle ze to kwestia wprawy (tak jak składanie).
Mam nadzieje że pomogłem :) Ogólnie, jak się gdzieś wybieram na mniejszą wyprawę z mniejszą ilością sprzetu to biore TopLoada 2 (lampa i D50+17-50 sie zmieści). Bo po co brac wszesko jak bedzie nie potrzebne :) I nie pamietam cz napisałem, ze kupiłem tez od tego allegrowicza. Paczka szybko przyszła (zapłaciłem w poniedzialek wieczorem i w środe juz przyszła (pocztą polską)). Solidnie, kieliszek by się tam nei stłukł :) Wiec plecak i allegrowicza polecam :)
najt masz wielkiego browara!!Dzieki!! Jeszcze napisze wieczorem na pw do Ciebie!!Pozdro!
na wieeelkiego browara zawsze :)
po to jest forum zeby sobie pomagać :)
Ja mekko nie używałem, ale mam plecak Naneu Pro Alpha więc mogę coś napisać.
Alpha ma chyba trochę mniej miejsca na sprzęt.
Natomiast przegroda na dodatki jest duża i można w niej sporo zmieścić.
Jedno co wiele narzeka, to miejsce na statyw (z boku) ale mi to akurat nie przeszkadza.
Co do max. obciążenia.
Ja w Alphie noszę:
D70s + grip
55-200 VR
17-50 2.8
SB-600
ładowarkę
databank
akumulatorki
1.5 litrową wodę
statyw
i zostaje jeszcze sporo miejsca.
I nie ma z nim żadnych problemów.
Wytrzymuje ten ciężar.
Co moim zdaniem jest atutem w Neneu to sposób umiejscowienia sprzętu (za plecami).
Nie ma obawy, że ktoś wyciągnie ci coś z plecaka.
mini21 dzieki za opis. Jednak dzieki koledze najt zdecydowalem sie na mekko. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!!