Zobacz pełną wersję : Jaki aparacik - dobry obiektyw, zoom, szybki af
Witam
Jaki aparacik polecicie , zalezy mi na tym aby mial :
- stosunkowo dobre szkielko ;
- zoom 10x lub wiekszy ;
- szybki af ;
Wstepnie wyszukalem :
Canon S5 IS
Panasonic DMC-FZ50
Panasonic DMC-FZ8
Sony DSC-H9
Olympus SP-560 UZ
Duzym plusem Olympusa i jednego Panasonic'a jest to, ze jest mozliwy zapis w formacie RAW.
O ile przykladowe fotki znalazlem, zoom latwo odszukac w specyfikacjach o tyle zastanawia mnie szybkosc AF.
Mialem Fuji S9600 i tam AF wydawal sie slamazarny ...
pozdrawiam
Pawel
sokrates
29-11-2007, 15:09
z twojej listy to Canon albo Sony.... ew. Olympus dla formatu RAW. ale nie spodziewaj się szybkości AF jak w szkłach z AF-S :-) na pewno będzie sporo wolniej niż w twojej D80
a tak wogóle to te wszystkie twoje życzenia spełnia Nikkor 18-200 VR :-) zapięty do dowolnej cyfrowej puchy Nikona
A ktory z nich ma najszybszy AF ?
Czy w Panasie przyda sie RAW, jest to to samo co w lustrzankach czy jakas lipa ?
Pawel
Nie zastanawialem sie nad tym ale z tego co widze to tylko Panasonic FS50 ma ustawianie zoom-u za pomoca pierscienia na obiektywie , pozostale przyciskiem lub niby pokretlem.
Chyba jednak zdecyduje sie na FS50 , chyba , ze macie jakies inne proopozycje - czyli zoom 10x lub wiekszy i ustawianie zoomu za pomoca pierscienia.
pozdrawiamPawel
FZ50 lub FZ30, tylko szumią niemożliwie.
FZ50 lub FZ30, tylko szumią niemożliwie.
Wogole czy od jakiego ISO w gore ?
Jesli tak to zrezygnuje z zoomika kreconego Panasonica i wezme Canona S5 IS.
Pawel
Don_Pedro_123
05-12-2007, 12:13
Mogę Ci "pchnąć" mojego Canona S3 IS, bo leży w szafie nieużywany. Jakby co, to daj znać na PW.
Ok , pomysle.
Podjade do sklepu obejrzec Panasonic'a i Canon'a.
Widzialem fotki na dpreview i nie szumi jakos tragicznie , sa wystawione fotki przy ISO 400 , 800 - jak je po swojemu odszumilem to nawet elegancko wygladaja.
Pawel
Juz prawie zdecydowalem sie na Lumix'a ale zobaczylem, ze jest soft do Canona, ktory odblokowuje RAW, nawet na aparacie sa gry ;)
Czy uzywa ktos tego softu w jakimkolwiek aparacie Canona (jest wersja do wielu modeli) ?
Jesli bylby RAW to wzialbym pewnie S3 , jesli nie to FZ8 moze FZ18.
Pawel
Don_Pedro_123
07-12-2007, 23:10
S3 nie robi w RAW-ach, ale w jpg. Ale soft jest...