PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kamienie i dramatyczna plaza...

Onsajt
28-11-2007, 22:39
Tak wiem..czarno-biale i przedramatyczne niebo:) ...ale by dojsc do czegos trzeba probowac roznych rzeczy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/1923/kamioeniefinalbp4.jpg)

Byly glosy o wesje kolorowa - w sumie jeden wiec wstawiam...teraz widze tez pewne niedorbki - niedokladne maskowanie kamienia i styk gory z niebem..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/7213/plazakolorkamieniepx0.jpg)

diZaster
28-11-2007, 23:45
foto is karentli not awejlebl, pliz traj lejter.

Kordian d70
28-11-2007, 23:46
siakos nie widze tej fotki

Shooter
28-11-2007, 23:47
mi najder ;)

Przemek Paśnik
28-11-2007, 23:49
mi tu, łat a szejm

bombel
28-11-2007, 23:51
Lejter, lejter, i dalej nafin'.

Onsajt
28-11-2007, 23:56
szud bi nal

bombel
28-11-2007, 23:59
No dobra, jest wreszcie.

CO to znaczy przedramatycznione!? Jest dobre!

Zdjęcie jest dobre (bombel approved!) :D

Przemek Paśnik
29-11-2007, 00:00
ajm imprest, weri najs. Aj lajk dat kajnd of pikczers, it izynt es macz dramatik, ez Ju sejd

fIlek
29-11-2007, 00:01
No dobra, jest wreszcie.

CO to znaczy przedramatycznione!? Jest dobre!

Zdjęcie jest dobre (bombel approved!) :D

Bombel - zrób taki stempelek na transparentnym layerku, będziesz rozdawał ;)

madmips
29-11-2007, 00:01
mnie się podoba, zwłaszcza, że siedzę w ciepłym mieszkanku :D

Onsajt
29-11-2007, 00:07
Senk ju for opinions, ewrybody is so gut et forejn lenglidzes hir:)
A powaznie...zrobilem dramatyczne bo bylo dramtaycznie - zbieralo sie na ulewe, wialo a przed kazdym strzalem koszulka w ruch i po obiektywie - sciereczki jeszcze sie nie dorobilem:)

bombel
29-11-2007, 00:09
Bombel - zrób taki stempelek na transparentnym layerku, będziesz rozdawał ;)

Bez jaj! Myślę, że po 4€ będzie (dla forumowiczów zniżka). :)

Onsajt
29-11-2007, 00:17
Bez jaj! Myślę, że po 4€ będzie (dla forumowiczów zniżka). :)

To juz zlotowki niefajne....ale sie ludziom poprzewracalo:)

bombel
29-11-2007, 00:28
Nie, no - nie martw się, naprawdę. I zniżeczka będzie, i kurs będzie przyzwoity...

Bez nerwów. :)

PS
A zdjęcie dalej dobre.

Onsajt
29-11-2007, 00:31
Nie, no - nie martw się, naprawdę. I zniżeczka będzie, i kurs będzie przyzwoity...

Bez nerwów. :)

Jesli beda: firmowe dlugopisy, ciasteczka i kawa w przerwach to wchodze w to...

Acha, dopisze cos o zdjeciu bo bedzie OT:) zrobione na polwyspie Inishowen, Donegal...po dlugiej i ciekawej podrozy autobusem, wesolej nocy w 12-osobowym pokoju (hostel) z grupa Z Nowej Zelandii i po ilus tam dialogach z miejscowa ludnoscia, ktorej "angielski" odbieralem na takim samym poziomie jak suahilli....

diZaster
29-11-2007, 00:44
fajne, ale tak odruchowo przescrollowalem w prawa przegladarke, a tu zonk i pusto, wiec mnie brakuje prawej ;)

cyrusvirus
29-11-2007, 01:14
Bardzo mi się podoba :) Kamienie się super prezentują jak i całość. Gratuluję

Marta Baranowska
29-11-2007, 01:42
mnie sie podoba, a moze kolory?

swiatlo
29-11-2007, 03:47
Wersja b/w nie za bardzo mi się podoba, to znaczy niby OK, ale nie ma w nim nic specjalnego. Dopiero w kolorze widać klasę tego zdjęcia. Niebo widać że wisi, wręcz czuć jego wypukłość, podczas gdy w b/w po prostu zwykłe wykontrastowane niebo.
Oryginał ma w ogóle bardzo ciekawe kolory, które na b/w są po prostu zastąpione zwykłą szarością. Oryginał ma także ładne kontrasty oparte na naturalnej kolorystyce, a nie sztucznie wywołane PS-owskimi krzywymi na wersji b/w.
Cała trójwymiarowa plastyka z wersji kolorowej ginie na wersji b/w. Zamiast tego są dramatyczne czernie i sztuczne kontrasty nie przystające do atmosfery pokazanej sceny.
Jakbym miał te dwa zdjęcia wystawione na ścianie, to obok b/w bym przeszedł nie zauważając go, natomiast przy kolorze bym przystanął zaciekawiony.
Widać że nie zawsze b/w służy zdjęciom...

jarek76
29-11-2007, 09:17
Tu się zgodzę z kolegą swiatlo, ponieważ mnie tez dużo bardziej przypadła do gustui wersja kolorowa:)
Pozdrawiam

Onsajt
29-11-2007, 11:29
Wersja b/w nie za bardzo mi się podoba, to znaczy niby OK, ale nie ma w nim nic specjalnego. Dopiero w kolorze widać klasę tego zdjęcia. Niebo widać że wisi, wręcz czuć jego wypukłość, podczas gdy w b/w po prostu zwykłe wykontrastowane niebo.
Oryginał ma w ogóle bardzo ciekawe kolory, które na b/w są po prostu zastąpione zwykłą szarością. Oryginał ma także ładne kontrasty oparte na naturalnej kolorystyce, a nie sztucznie wywołane PS-owskimi krzywymi na wersji b/w.
Cała trójwymiarowa plastyka z wersji kolorowej ginie na wersji b/w. Zamiast tego są dramatyczne czernie i sztuczne kontrasty nie przystające do atmosfery pokazanej sceny.
Jakbym miał te dwa zdjęcia wystawione na ścianie, to obok b/w bym przeszedł nie zauważając go, natomiast przy kolorze bym przystanął zaciekawiony.
Widać że nie zawsze b/w służy zdjęciom...

Dziwne, ze wczesniej nie przylozylem dwoch zdjec kolo siebie i ich nie ocenilem...nie twierdze, ze przestalo mi sie "podobac" czarno-biale, ale zaczalem tez inczej patrzec na kolor - chyba plastyka wygrywa...a jak juz pisalem - nie jestem na etapie jakiegos zdeklarowanego stylu - musze poprobowac roznych potraw by sprobowac samemu zaczac tworzyc przepisy:)..poza tym ostatnio kupilem pare angielskich gazet a tam temat dramatycznych BW jest na topie:)...

Dzieki w ogole za komentarze...jak juz gdzies pisalem przez to pare miesiecy na forum zaczalem inaczej na pewne rzeczy patrzec i to mnie mobilizuje...po prostu ucze sie Tu

T_P_
29-11-2007, 11:36
Witaj.

Co tu dużo pisać- 2 jest świetna. Wszystko wyszło idealnie, kolorki perfekcyjnie dopasowane, czego jak już wspomnieli poprzednicy, nie widać w B&W ;).

T_P_

harb
29-11-2007, 12:08
cześć Rafale kolor bomba ,swietna fotka B/W nie dorasta mu do pięt -pisałem już kiedyś że bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia moim zdaniem powinieneś robić fotki w kolorze bo o wiele bardziej zyskują uzasadnię dlaczego, w B/W szukasz dramatyzmu szczegolnie na niebie i nie zawsze widoczne jest jego zrożnicowanie ,a ponieważ większość Twych fotek jest w rozmyślnie przez Ciebie wybranych pięknych miejscach ktore mają już w sobie dosyć dramatyzmu więc nie ma (moim zdaniem ) po co szukać go więcej lepiej skupić się na innych aspektach tak jak to zrobiłeś wyżej---uznanie !!! :-D stawiam cztery gwiazdki

shaolin
29-11-2007, 12:52
A mi podobaja sie obie... :) kolor jest fantastyczny! swietny klimat, piekne niebo, wspaniale kolorki... ale BW ma w sobie cos takiego ze i od niej ciezko mi oderwac wzrok... dobra robota! czekam na wiecej... :)

ArtX
29-11-2007, 13:27
ja stawiam na kolor! kontrast kolorow tego fajnie fakturowanego piasku i nieba bardzo ladnie wspolgra :)
pozdrawiam

Darek Jankowiak
29-11-2007, 13:31
Bardzo podoba mi się wersja kolorowa. Tylko jakoś te kamienie na piewszym planie tak bardzo dominują...

nothing
29-11-2007, 18:24
e tam, obie są bombowe! Nie miałeś do tej pory propozycji zakupu Twoich fotek na potrzeby przemysłu muzycznego? Chodzi mi o wykorzystanie ich do projektowania okładek płyt ;-)

Onsajt
29-11-2007, 18:29
e tam, obie są bombowe! Nie miałeś do tej pory propozycji zakupu Twoich fotek na potrzeby przemysłu muzycznego? Chodzi mi o wykorzystanie ich do projektowania okładek płyt ;-)

Ciekawe do jakiej muzyki?:) ....propozycji nie mialem - to nie ten etap:)

nothing
29-11-2007, 18:34
Industrial, Heavy Metal. Psychodeliczna i równie dobrze każda inna. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam.

swiatlo
29-11-2007, 19:36
Industrial, Heavy Metal. Psychodeliczna i równie dobrze każda inna. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam.

My tutaj chętnie nasze zdjęcia posprzedajemy :-D! Zwróci nam to trochę te nieskończone koszty. Masz propozycje kupna? :)

Onsajt
29-11-2007, 20:14
My tutaj chętnie nasze zdjęcia posprzedajemy :-D! Zwróci nam to trochę te nieskończone koszty. Masz propozycje kupna? :)

A idealem by bylo sprzedawac te, ktore naprawde chcielismy zrobic by nie tracic tej swobody-marzenia:)

Skrzat
29-11-2007, 22:52
Wszystko zostało już powiedzine. Świetna fota.
Ja należę do tych którzy preferują (akurat w tym przypadku) kolor.

nothing
30-11-2007, 10:40

mój kolega w czerwcu wydaje płytę - Zespół Myopia. Właśnie z grafikiem ślęczą nad projektem okładki. Pokaże mu zdjęcia Onsajta, które wyglądają jakby pochodziły z Marsa. Ich muzyka też jest trochę kosmiczna ;-) O ustaleniach zainteresowani zostaną powiadomieni.