Zobacz pełną wersję : dziwne artefakty we włosach(D 50)
Ostatnio zauważyłem dziwne artefakty na drobnych przedmiotach(włosy, sierść zwierząt).
Ma to miejsce w NEFie , jak również w JPG.
Nie wiem, czy to wina wadliwej matrycy, czy objaw ten podlega reklamacji, czy ktoś miał podobny problem.
Poniżej wklejam 100% krop, a zainteresowanym z chęcią podeślę nefa:
http://img99.imageshack.us/my.php?image=dsc2244pcw1.jpg
(mam problem z umieszczeniem zdjęcia na forum:))
kronos28
28-11-2007, 00:33
...ciemność, wiedzę ciemność, ciemność widzę...
nie jest to wina kompresji, bo jak wspominałem, artefakty widoczne są już w NEFie po otwarciu w NC.
Typowa mora (mają tak D70, D70s i D50) spowodowana użyciem słabego filtra AA. Masz ostre foty ale i more, chcesz mieć mydło i brak mory to kup D200 :)
Typowa mora (mają tak D70, D70s i D50) spowodowana użyciem słabego filtra AA. Masz ostre foty ale i more, chcesz mieć mydło i brak mory to kup D200 :)
jesteś pewien, że to typowa mora(w sumie też o niej myslałem)?
ja u siebie na monitorze oglądając NEF widzę to zdecydowanie wyraźniej( niż w powyższym linku) i to są takie dziwne kolorowe artefakty(błędy w strukturze obrazu). Jeśli tak mają D 50tki, to ok. , ale chcę wyeliminować wadliwą przypadłość mojej matrycy i ew. reklamować.
jestem pewien bo zrobiłem z 60tyś fotek D70 więc się naoglądałem, ja wolę morę od mydła więc się do niej przyzwyczaiłem
jesteś pewien, że to typowa mora(w sumie też o niej myslałem)?
To mora, bardzo typowa, na włosach dachach, barierkach i niektórych tkaninach. W D50 i D70s występuje, po jakims czasie się człowiek uczy i wie z reguły przed pstryknięciem, czy będzie czy nie. Dla mnie nie jest to aż takie uciązliwe zjawisko, znaczy rzadko mnie męczy.
Masz ostre foty ale i more, chcesz mieć mydło i brak mory to kup D200 :)
W tym wzgledzie jest kompromis - D80 :) Mory brak, a i fotki całkiem ostre :)
Ja tam osobiście wolę ostrość D70s, D2x i C5D, zobaczymy jak będzie D3
Ja tam osobiście wolę ostrość D70s, D2x i C5D, zobaczymy jak będzie D3
Pierwsze słysze, ze D70s ma ostrzejszy obraz niż D80.
W tym względzie nie ma kompromisów - albo jest mora, albo mydło. Tertium non datur. Zobacz sobie jak wygląda zdjęcie z D200 w którym zdjęto ten przeklęty filtr (obok - dla porównania - zdjęcie z D200 z filtrem):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dreamshine.com/images/MaxMax/D200%20HR/D200%20Charts2.jpg)
W tym względzie nie ma kompromisów - albo jest mora, albo mydło.
"Mydło" to pojecie wzgledne. Ja w D80 mory nigdy nie uświadczyłem, fotki są jak dla mnie ostre :)
Na pokazanych zdjeciach roznica jest duza, to fakt.
Zbigniew
28-11-2007, 11:56
U mnie w D200 nie ma ani mory, a ani mydła. Może dlatego, że korzystam tylko z NEFów i sensownych szkieł ? :-D
Może dlatego, że korzystam tylko z NEFów i sensownych szkieł ? :-D
No wlasnie, podpinając np. 50mm 1.8 tez uwazam obraz za żylete :)
I prawidłowo. Grunt to satysfakcja z posiadanego sprzętu :D
Chyba skasuję to co napisałem bo zaraz będzie kolejna wojna :)
ostrość jest pojęciem względnym tak samo jak mydło więc każdy ma prawo inaczej interpretować to co widzi, dla jednego jest mydło dla drugiego super ostro, najważniejsze aby użytkownik danego sprzętu był zadowolony i tyle.
Nic ci to nie pomoże, deep. I tak jesteś tu już dobrze znany jako mąciwoda, szkłonanista i ostrościofil :lol:
nono zobacz mój awatarek hihi, czekam na nowe stałki AFS to wtedy znów będę mógł się trochę pomądrować :)
patrząc na MTF-y ich ostatnich konstrukcji optycznych, to obawiam się, że pozostawią ci cholernie wąskie pole do narzekań...
albo nie będzie narzekań tylko zmiany, zobaczymy, bardzo na to liczę, szczególnie na AFS28/1.4 i AFS85/1.4
Maciek321
28-11-2007, 14:45
W tym względzie nie ma kompromisów - albo jest mora, albo mydło. Tertium non datur. Zobacz sobie jak wygląda zdjęcie z D200 w którym zdjęto ten przeklęty filtr (obok - dla porównania - zdjęcie z D200 z filtrem):
D80 ma ten filtr? Ile ja sie nakombinowałem zeby miec zdjecia z morą a NIKON mnie tak w Ch.... zrobił. W Mojej D50 jest tak piękna mora... Jak ten filtr wywalić? Gdzie on jest? Zdradzi ktoś? Czy to jest to coś co jest przed matrycą? Chce sie tego pozbyć.
D80 ma ten filtr?
kazdy aparat ma
Jak ten filtr wywalić? Gdzie on jest? Zdradzi ktoś? Czy to jest to coś co jest przed matrycą? Chce sie tego pozbyć.
to jest ten filtr przed matryca, poszukaj opisow jak przerobic d50/d70 do zdjec IR, to jest ten sam filtr. i pozegnaj sie z prawidlowym odwzorowywaniem kolorow jak podczerwien zacznie siac :)
Wszystkie DSLR (poza śp. Kodakami DCS) mają ten filtr cudny (OLPF) - raz słabszy (jak np. w D70), raz mocniejszy (jak np. w D200). Wywalić się tego nie da, bo IR zacznie dawać po garach, rozkalibrowałby się AF i pomiar światła - można to tylko zastąpić filtrem IR o tym samym indeksie refraktywności.
Maciek321
28-11-2007, 14:59
(...) można to tylko zastąpić filtrem IR o tym samym indeksie refraktywności.
Czyli filtrem z D50? Chyba jest gabarytowo taki sam? Który z jakichś serwisów w krakowie moze zrobic cos takiego? Ile moze to kosztować? A ile w ogole moze kosztować wymiana takiego filtra? Czy moze zrobic to tylko serwis autoryzowany?
Zbigniew
28-11-2007, 15:02
albo nie będzie narzekań tylko zmiany, zobaczymy, bardzo na to liczę, szczególnie na AFS28/1.4 i AFS85/1.4
W sumie byłoby bardzo miło, gdyby jeszcze tak połączono to z obniżką cen - np. 4 tys. za obydwie przy kupnie pary ;)
Czyli filtrem z D50? Chyba jest gabarytowo taki sam? Który z jakichś serwisów w krakowie moze zrobic cos takiego? Ile moze to kosztować? A ile w ogole moze kosztować wymiana takiego filtra? Czy moze zrobic to tylko serwis autoryzowany?
A skąd. Filtr z D50 nawet jakby pasował, to pewnie dałby jeszcze większe mydło niż ten z D80. Musi być specjalny filtr IR bez AA, można se taki kupić chyba tylko w Stanach - koszt wraz z instalacją 450$
http://maxmax.com/nikon_d200hr.htm
Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że po założeniu tego cudu mora będzie czasem naprawdę koszmarna - ta z D50 (gdzie wprawdzie był filtr, tylko stosunkowo słaby) to przy niej pikuś.
Wy o tej morze cały czas, a jak tam jeszcze dodatkowo widzę popularny błąd konwersji RAWów: "false colors" to się po angielsku zowie i jego wystepowanie zależy od jakości konwersji RAW.
Maciek321
28-11-2007, 15:10
(...)koszt wraz z instalacją 450$(...)
I tu chyba wszystko zostało powiedziane.
(...)Musi być specjalny filtr IR bez AA(...)
Sorry że marudzę. Co to jest AA?
Filtr Anty Aliasingowy, czyli inaczej OLPF (Optical Low Pass Filter). Składa się bodaj z warstw kryształów dwójłomnych, które są tak dobrane, by usunąć z widma sygnału częstości przewyższające częstotliwość Nyquista - a innymi słowy robią nam mydełko
Wyjaśniła się zagadka. Miałem racje. To nie jest mora ino ficzer konwertera. Na DxO Optics 5.0.1 "mory" brak. Są jedynie delikatne błędy koloru typowe dla obszarów pokroju włosy czy tkaniny, niemniej jest na mój gust o niebo lepiej, niż na tym, co kolega Pedros pokazał.
To raczej brak mory jest ficzerem konwertera. W NC można włączyć opszon "color moire reduction" i też tam mora znika jak sen złoty...
To raczej brak mory jest ficzerem konwertera. W NC można włączyć opszon "color moire reduction" i też tam mora znika jak sen złoty...
Ficzer nie ficzer. Problem leży w konwersji, a nie matrycy. Na pewno nie jest to powód do zanoszenia aparatu do serwisu, tylko na użycie innego konwertera tudzież zbadanie niezbadanych opcji posiadanego (to drugiej raczej jest tańsze). :)