Zobacz pełną wersję : Synchronizacja na tylną kurtynę migawki
Witam,
Posiadam D40 i od pewnego czasu dręczy mnie pewien temat synchronizacji na tylną kurtynę migawki - REAR.......w instrukcji jest napisane, że błysk jest wyzwalany tuż przed zamknięciem migawki a jak ja chce to sprawdzić w aparacie (pokrętło ustawione na M) to błysk jest na początku i na końcu. Może mi ktoś napisać czy tak ma być czy nie........a i jeszcze jedno ten pierwszy błysk jest chyba trochę słabszy od tego drugiego.
Przemek Paśnik
27-11-2007, 23:32
nie bój żaby, wszystko jest ok, tak powinno być
copywriter2000
27-11-2007, 23:36
Tzw. modelujący... Poczytaj instrukcję. Tam wszystko jest opisane;]
Nie no żaba jest spokojna tylko ja mam jakieś problemy a co do instrukcji to jest przeczytana w 100% dlatego zadaje takie pytanie
... żaba w wodzie nie bodzie:)
Przemek Paśnik
27-11-2007, 23:40
spoko, od tego jest FORUM, cobyśmy sobie pomagali :) pozdrawiam
Tzw. modelujący... Poczytaj instrukcję. Tam wszystko jest opisane;]
Niestety nic takiego nie było napisane w instrukcji
copywriter2000
27-11-2007, 23:56
W takim razie potraktuj moje słowa jako natchnienie Ducha Świętego;]
chyba prościej napisać, że to przedbłysk pomiarowy.
copywriter2000
28-11-2007, 00:10
Uuuu... Teraz namojtałeś;]
Błysk modelujący - służy do podglądu rozkładu światła i cieni... Umożliwia podgląd efektów oświetlenia.
Zrób sobie lepiej tutorial z lampą;] http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=38715&page=5
Wiem, że tylko w trybie S, M działa ta funkcja instrukcja przeczytana
Promachos
28-11-2007, 00:22
ale tu chyba chodzi właśnie o przedbłysk pomiarowy (tak jak to Jacek_Z napisał)- jakoś aparat światło pomierzyć musi.. znaczy powinien przynajmniej... nie jest to to samo co błysk modelujący.Jeśli D40 jest jakiś inny... to wtedy przepraszam :)
Uuuu... Teraz namojtałeś;]
Błysk modelujący - służy do podglądu rozkładu światła i cieni... Umożliwia podgląd efektów oświetlenia
No, ktos namotał. Tylko kto.
Masz rację, błysk modelujący służy do tego co piszesz.
Ale Filip22 zapewne pyta o przedbłysk
Promachos
28-11-2007, 00:24
hehe bo się nam tu czat robi... co odświeżę to jakieś wpisy nowe :)
Dokładnie nie ma błysku modelującego.......to co to za błysk przed tym błyskiem właściwym
trzeci raz piszę. Błysk (przedbłysk) pomiarowy. Na próbę, by lampa dowiedziała sie, jak mocno ma błysnąć błyskiem właściwym.
trzeci raz piszę. Błysk (przedbłysk) pomiarowy. Na próbę, by lampa dowiedziała sie, jak mocno ma błysnąć błyskiem właściwym.
Wielkie Dzieki Jacek_Z :) Tylko zdziwiony jestem tym, co piszą w instrukcji, że jest tylko jeden błysk na koniec a nie jeden przed a drugi po
To mam jeszcze takie pytanie.......to jaka jest różnica między synchronizacją na tylnią kurtynę migawki w programie S i M (REAR) a synchronizacją na tylnią kurtynę migawki z długimi czasami ekspozycji w programie P i A (SLOW REAR)??? Pewnie jest jakaś różnica, ale chciałbym się o tym dowiedzieć :) ......bo tak samo są dwa błyski przed i po.........Z góry wielkie dzięki :)
A nie prościej zrobić zdjęcie samemu i zobaczyć jaka będzie różnica? Zajmie Ci to 40 sek. a przy minimalnym wytężeniu umysłu można zobaczyć różnicę. Sukces murowany a ile frajdy że samemu się odkryło :)
P.S. zrób test w ciemnym pomieszczeniu, będzie łatwiej ;)
Wielkie Dzieki Jacek_Z :) Tylko zdziwiony jestem tym, co piszą w instrukcji, że jest tylko jeden błysk na koniec a nie jeden przed a drugi po
Nie chcieli namotać, ten pierwszy jest przed otwarciem migawki...