PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Camera Raw z odczytem D200 do pobrania

Irvine
20-01-2006, 00:14
Wyglada na to ze wreszcie jest:
ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/3.x/Camera_Raw_3_3.zip

Pawel Pawlak
20-01-2006, 03:04
no i radzi sobie z tymi nefkami moim zdaniem lepiej niż nieźle... :)

c3po
20-01-2006, 09:58
no i radzi sobie z tymi nefkami moim zdaniem lepiej niż nieźle... :)

A ja miałem nadzieję, że będzie sobie radził zdecydowanie lepiej. W porównaniu do C1 - straszne kolory. To samo zdjęcie - po ustawieniu kroplomierzem WB na szarej karcie w C1 mam normalne kolory i WB jak trzeba a w ACR koszmar jakiś - kolory rozjechane i księżycowy WB. Wielka szkoda - bo wyjątkowo lubię ACR-a za wygodę i obsługę DNG.

Pzdr
Krzysiek

zkruk
20-01-2006, 10:27
no ja wlozylem rawa z 3200 i wyglada to tragicznie :|

to chyba jeszcze nie jest wersja finalna

stig
20-01-2006, 10:35
To samo zdjęcie - po ustawieniu kroplomierzem WB na szarej karcie w C1 mam normalne kolory i WB jak trzeba a w ACR koszmar jakiś - kolory rozjechane i księżycowy WB.

Tez to zauwazylem -- wlasnie przy zabawie z kroplomierzem. Wydaje mi sie, ze kroplomierz w ACR jest chyba "skopany". Konkretniej -- moze po prostu pobiera informacje z dokladnie jednego piksela (w samym PhotoShopie te tolerancje mozna ustawiac dla obszarow na 1x1, 3x3, 5x5). A wiadomo, ze nawet obraz zrobiony przy ISO 100 -- w przypadku jednolitego koloru -- tak na prawde nie jest jednolity. Kolory pikseli nawet na zdjeciu szarej karty sa baaaardzo rozne.

zkruk
20-01-2006, 10:35
przepraszam... otworzylem plik z D2x (byl taki tescik D2x vs D200)
yyyy ... nie wiem kto wpadl na pomysl wsadzenia do D2x iso 3200

z D200 iso 3200 wyglada juz ok.. (ufffffff....)

pooley
20-01-2006, 10:41
...moze po prostu pobiera informacje z dokladnie jednego piksela (w samym PhotoShopie te tolerancje mozna ustawiac dla obszarow na 1x1, 3x3, 5x5).

no dokladnie... brakuje mi takiej opcji ACR ktora jest z tego co pamietam w C1, ze balans bieli mozna zdefinowac ramka, na pewno wychodziloby to o niebo lepiej... 8)

zkruk
20-01-2006, 10:45
http://zbigniewkruk.com/d200/ACR_3_3_ISO_TEST.jpg
1600 wyglada jak 800 z D70 albo troche lepiej
3200 nie gubi tylu szczegolow jak 1600 z D70
wg mnie jest ok

c3po
20-01-2006, 10:50
Tak panowie, ale balans bieli, który można "doustawić" suwaczkiem to nie wszystko - ACR daje chore kolory, niestety, podobnie zresztą jak w przypadku S3. Najlepiej to widać na zdjęciach z ludźmi - kolor skóry i na wszelkich odmianach czerwieni (która jest "zazieleniona"). Walczyłem z tym wszystkimi suwakami ale takich wyników kolorystycznych jak z C1 czy choćby HyperUtility (s3) nie udało mi się uzyskać.

stig
20-01-2006, 11:06
Tak panowie, ale balans bieli, który można "doustawić" suwaczkiem to nie wszystko - ACR daje chore kolory, niestety, podobnie zresztą jak w przypadku S3. Najlepiej to widać na zdjęciach z ludźmi - kolor skóry i na wszelkich odmianach czerwieni (która jest "zazieleniona"). Walczyłem z tym wszystkimi suwakami ale takich wyników kolorystycznych jak z C1 czy choćby HyperUtility (s3) nie udało mi się uzyskać.

Zgadzam sie. Co prawda w glownej mierze kolory to tez wina D70, niemniej jednak w samym ACR jest duzo wiekszy problem z poprawnym ustawieniem kolorow -- przede wszystkim skory wlasnie.

Maly test. Kolorystyka ustawiona tak, aby kolor skory jak najbardziej przypominal naturalny.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/6227/rat95304hm.jpg)

i w efekcie mamy niebieskie sciany, ktore w rzeczywistosci byly szare. :)
W C1 jest z tym lepiej, ale tez nie idealnie.

admin
20-01-2006, 11:58
stig, ale moim skromnym zdaniem na skorze wciaz jest zafarb w kierunku blekitu. Odrobina suwaka w kierunku zolci wcale nie przeszkodzi a wyciagnie szarosci ze sciany. Byc moze moj Eizo T962 juz slabiej swieci ale sadze ze mozna wyciagnac sporo lepszy kolor skory.

stig
20-01-2006, 12:10
stig, ale moim skromnym zdaniem na skorze wciaz jest zafarb w kierunku blekitu.
Nieee.. To subiektywne odczucie ze wzgledu na otoczenie.

Odrobina suwaka w kierunku zolci wcale nie przeszkodzi a wyciagnie szarosci ze sciany.
Hmmm... Tak to wyglada po wyregulowaniu sciany na szarosc. Nieciekawie prawda? :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2070/rat295305zx.jpg)

Oczywiscie, nie mam z tym problemow, zeby zrobic i odpowiedni kolor skory i idealnie szara sciane, niemniej jednak wg regul sztuki korekcji barwnej -- to samo z siebie nie wyjdzie. W przypadku zdjec z D70 -- w odcieniach skory -- zawsze bedzie za duzo zoltego.

Czornyj
20-01-2006, 12:24
Wg mnie D70 ogólnie nienajlepiej oddaje kolor skóry. Choć spory udział ma w tym 18-70

stig
20-01-2006, 12:27
Wg mnie D70 ogólnie nienajlepiej oddaje kolor skóry. Choć spory udział ma w tym 18-70
Z zadnym nie jest dobrze. Powyzszy przyklad robilem Tamronem 90

admin
20-01-2006, 12:30
A jak to wygladalo w poprzedniej wersji plug-in'a?

Czornyj
20-01-2006, 12:32
Z zadnym nie jest dobrze. Powyzszy przyklad robilem Tamronem 90
No niestety... Mam w związku z tym tematem spore oczekiwania w stosunku do d200.

stig
20-01-2006, 12:33
A jak to wygladalo w poprzedniej wersji plug-in'a?
Tak samo. Zreszta -- ja to robilem na 3.2. Problem jednak dotyczy ogolnie -- samej rejestracji koloru skory przez matryce D70tki. Niemniej -- ACR ma ogolnie najwieksze problemy z oddaniem jak najblizszych oryginalowi kolorow (nie tylko jesli chodzi o skore).

pooley
20-01-2006, 14:05
a mi sie wydaje ze mialas odrobine mieszane swiatlo... bo cienie na obydwu pilkach sa w roznych kolorach... na tej po lewej jest cieplejszy cien... wynikac z tego moze prosty wniosek... sciana i twarz sa oswietlone roznym swiatlem i dlatego jest problem...

stig
20-01-2006, 14:17
a mi sie wydaje ze mialas odrobine mieszane swiatlo... bo cienie na obydwu pilkach sa w roznych kolorach... na tej po lewej jest cieplejszy cien... Ojej... :lol: Bo roznia sie materialem z jakich zostaly wykonane i wiekiem. Ta po lewej jest juz po prostu stara.

wynikac z tego moze prosty wniosek... sciana i twarz sa oswietlone roznym swiatlem i dlatego jest problem... Jak wyobrazasz sobie w tej sytuacji oswietlenie sciany i twarzy innym swiatlem? Sciana jest za kolesiem w odleglosci 0,5 m. Do pomieszczenia wpadalo troche swiatla dziennego rozproszonego przez biale verticale. Czyli w 75% swiatlo z tego zdjecia, to swiatlo z lampy blyskowej, ktora odbilem od bialego sufitu. Przy takim rozproszeniu nie ma mowy, zeby obiekty oddalone od siebie o kilkadziesiat centymetrow byly oswietlone roznym swiatlem (ktorego i tak nie bylo).
Poza tym -- to co pokazalem -- to przyklad ilustrujacy staly problem, a nie akurat te sytuacje.

yossarian
20-01-2006, 17:03
stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ?
Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.

stig
20-01-2006, 17:10
stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ? Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.
Nie moge, bo jestem juz w domu, a zdjecie w pracy. :)
C1 robi to nieco lepiej. A wlasciwie -- ustawienie temperatury barwowej wystarcza do poprawnego oddania kolorystyki (mowie o ogolnej kolorystyce, bo kolory skora zawsze stanowily problem w fotkach z D70 -- tzn. ich wspolgranie z reszta odcieni). W ACR niestety oprocz ustawienia temperatury, trzeba sie niezle nawachlowac pozostalymi suwaczkami, zeby osiagnac taki efekt jak w C1 (jesli chodzi o "czystosc" obrazu i zgodnosc kolorow).

yossarian
20-01-2006, 17:34
Mam prośbę, jeżeli będziesz pamiętał będąc w pracy, to wrzuć to zdjęcie.

Ja jestem totalny neptyk, ale takie porównanie pokaże mi, na co patrzeć (mam nadzieję).

stig
20-01-2006, 17:40
Mam prośbę, jeżeli będziesz pamiętał będąc w pracy, to wrzuć to zdjęcie.
Tyle, ze to nic nie da. Roznice sa generalnie niewielkie. A sens mojej pierwszej wypowiedzi (poprzedzajacej zdjecia) -- mial zwiazek po prostu z wiekszym problemem w uzyskiwaniu dorbych rezultatow kolorystycznych w ACR w stosunku do C1. Problem prawidlowego oddania odcieni skory i tak pozostaje. A to nie kwestia softu -- przynajmniej nie tego w komputerze...

arra
20-01-2006, 18:23

Jezeli mowimy o jpg, to D70 nic nie oddaje najlepiej. Jezeli bierzemy pod uwage NEFy to Twoja teza jest najzwyklej w swiecie nieprawdziwa, chyba ze uzywasz jakiegos szajsu w stylu ACR. Dwa dni kalibrowalem ACR-a i dwa dni poszly w piach, do piet nie dorasta C1-ce. Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2006 ]

stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ? Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.
Nie moge, bo jestem juz w domu, a zdjecie w pracy. :)
C1 robi to nieco lepiej. A wlasciwie -- ustawienie temperatury barwowej wystarcza do poprawnego oddania kolorystyki (mowie o ogolnej kolorystyce, bo kolory skora zawsze stanowily problem w fotkach z D70 -- tzn. ich wspolgranie z reszta odcieni). W ACR niestety oprocz ustawienia temperatury, trzeba sie niezle nawachlowac pozostalymi suwaczkami, zeby osiagnac taki efekt jak w C1 (jesli chodzi o "czystosc" obrazu i zgodnosc kolorow).

C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :(

stig
20-01-2006, 18:31
C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :(
Wiem. I nawet nie wpadlem na to, zeby uzywac C1 z tym co proponuje producent. :) Efekty sa swietne, to prawda, ale nadal nie zmienia faktu, ze jesli ustawisz szarosc pod szarosc, to kolory skory z D70 beda zażółcone...

Czornyj
20-01-2006, 21:21
C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :( A jak myślisz, dlaczego trzeba kalibrować? Bo d70 za mocno smaży w zielonym i czerwonym, a za słabo w niebieskim.

arra
20-01-2006, 21:50
jesli ustawisz szarosc pod szarosc, to kolory skory z D70 beda zażółcone...

Nie zauwazylem tego u siebie. Skory u mnie raczej nie sa zazolcone, przynajmniej nie przy swietle dziennym. Dodatkowo tony skory z D70 sa po prostu o niebo lepsze niz te co mialem z Canona. Pozdrawiam

Piotr72
03-02-2006, 21:54
Jak to zainstalować ? Mam PS CS2 i wrzuciłem to do katalogu \\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików. Przy próbie otwarcia pliku typu NEF pochodzącego z D70s pojawia się komunikat Nie można wykonać polecenia ponieważ nie jest to prawidłowy typ dokumentu.

stig
03-02-2006, 23:03
Jak to zainstalować ? Mam PS CS2 i wrzuciłem to do katalogu \\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików
A czy widziales w tym katalogu (nadpisales) poprzednia wersje ACR? Podpowiem: nie. Wiec jak chcesz, zeby dzialalo? :)
Prawidlowa sciezka dla ACR w PhotoShopie CS2, to:
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\Camera Raw.8BI
(oczywiscie nazwy katalogow dotycza wersji angielskiej).

Piotr72
04-02-2006, 00:30
No masz rację - już działa. Dzięki bardzo za pomoc.