Zobacz pełną wersję : Adobe Camera Raw z odczytem D200 do pobrania
Wyglada na to ze wreszcie jest:
ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/3.x/Camera_Raw_3_3.zip
Pawel Pawlak
20-01-2006, 03:04
no i radzi sobie z tymi nefkami moim zdaniem lepiej niż nieźle... :)
no i radzi sobie z tymi nefkami moim zdaniem lepiej niż nieźle... :)
A ja miałem nadzieję, że będzie sobie radził zdecydowanie lepiej. W porównaniu do C1 - straszne kolory. To samo zdjęcie - po ustawieniu kroplomierzem WB na szarej karcie w C1 mam normalne kolory i WB jak trzeba a w ACR koszmar jakiś - kolory rozjechane i księżycowy WB. Wielka szkoda - bo wyjątkowo lubię ACR-a za wygodę i obsługę DNG.
Pzdr
Krzysiek
no ja wlozylem rawa z 3200 i wyglada to tragicznie :|
to chyba jeszcze nie jest wersja finalna
To samo zdjęcie - po ustawieniu kroplomierzem WB na szarej karcie w C1 mam normalne kolory i WB jak trzeba a w ACR koszmar jakiś - kolory rozjechane i księżycowy WB.
Tez to zauwazylem -- wlasnie przy zabawie z kroplomierzem. Wydaje mi sie, ze kroplomierz w ACR jest chyba "skopany". Konkretniej -- moze po prostu pobiera informacje z dokladnie jednego piksela (w samym PhotoShopie te tolerancje mozna ustawiac dla obszarow na 1x1, 3x3, 5x5). A wiadomo, ze nawet obraz zrobiony przy ISO 100 -- w przypadku jednolitego koloru -- tak na prawde nie jest jednolity. Kolory pikseli nawet na zdjeciu szarej karty sa baaaardzo rozne.
przepraszam... otworzylem plik z D2x (byl taki tescik D2x vs D200)
yyyy ... nie wiem kto wpadl na pomysl wsadzenia do D2x iso 3200
z D200 iso 3200 wyglada juz ok.. (ufffffff....)
...moze po prostu pobiera informacje z dokladnie jednego piksela (w samym PhotoShopie te tolerancje mozna ustawiac dla obszarow na 1x1, 3x3, 5x5).
no dokladnie... brakuje mi takiej opcji ACR ktora jest z tego co pamietam w C1, ze balans bieli mozna zdefinowac ramka, na pewno wychodziloby to o niebo lepiej... 8)
http://zbigniewkruk.com/d200/ACR_3_3_ISO_TEST.jpg
1600 wyglada jak 800 z D70 albo troche lepiej
3200 nie gubi tylu szczegolow jak 1600 z D70
wg mnie jest ok
Tak panowie, ale balans bieli, który można "doustawić" suwaczkiem to nie wszystko - ACR daje chore kolory, niestety, podobnie zresztą jak w przypadku S3. Najlepiej to widać na zdjęciach z ludźmi - kolor skóry i na wszelkich odmianach czerwieni (która jest "zazieleniona"). Walczyłem z tym wszystkimi suwakami ale takich wyników kolorystycznych jak z C1 czy choćby HyperUtility (s3) nie udało mi się uzyskać.
Tak panowie, ale balans bieli, który można "doustawić" suwaczkiem to nie wszystko - ACR daje chore kolory, niestety, podobnie zresztą jak w przypadku S3. Najlepiej to widać na zdjęciach z ludźmi - kolor skóry i na wszelkich odmianach czerwieni (która jest "zazieleniona"). Walczyłem z tym wszystkimi suwakami ale takich wyników kolorystycznych jak z C1 czy choćby HyperUtility (s3) nie udało mi się uzyskać.
Zgadzam sie. Co prawda w glownej mierze kolory to tez wina D70, niemniej jednak w samym ACR jest duzo wiekszy problem z poprawnym ustawieniem kolorow -- przede wszystkim skory wlasnie.
Maly test. Kolorystyka ustawiona tak, aby kolor skory jak najbardziej przypominal naturalny.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/6227/rat95304hm.jpg)
i w efekcie mamy niebieskie sciany, ktore w rzeczywistosci byly szare. :)
W C1 jest z tym lepiej, ale tez nie idealnie.
stig, ale moim skromnym zdaniem na skorze wciaz jest zafarb w kierunku blekitu. Odrobina suwaka w kierunku zolci wcale nie przeszkodzi a wyciagnie szarosci ze sciany. Byc moze moj Eizo T962 juz slabiej swieci ale sadze ze mozna wyciagnac sporo lepszy kolor skory.
stig, ale moim skromnym zdaniem na skorze wciaz jest zafarb w kierunku blekitu.
Nieee.. To subiektywne odczucie ze wzgledu na otoczenie.
Odrobina suwaka w kierunku zolci wcale nie przeszkodzi a wyciagnie szarosci ze sciany.
Hmmm... Tak to wyglada po wyregulowaniu sciany na szarosc. Nieciekawie prawda? :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2070/rat295305zx.jpg)
Oczywiscie, nie mam z tym problemow, zeby zrobic i odpowiedni kolor skory i idealnie szara sciane, niemniej jednak wg regul sztuki korekcji barwnej -- to samo z siebie nie wyjdzie. W przypadku zdjec z D70 -- w odcieniach skory -- zawsze bedzie za duzo zoltego.
Wg mnie D70 ogólnie nienajlepiej oddaje kolor skóry. Choć spory udział ma w tym 18-70
Wg mnie D70 ogólnie nienajlepiej oddaje kolor skóry. Choć spory udział ma w tym 18-70
Z zadnym nie jest dobrze. Powyzszy przyklad robilem Tamronem 90
A jak to wygladalo w poprzedniej wersji plug-in'a?
Z zadnym nie jest dobrze. Powyzszy przyklad robilem Tamronem 90
No niestety... Mam w związku z tym tematem spore oczekiwania w stosunku do d200.
A jak to wygladalo w poprzedniej wersji plug-in'a?
Tak samo. Zreszta -- ja to robilem na 3.2. Problem jednak dotyczy ogolnie -- samej rejestracji koloru skory przez matryce D70tki. Niemniej -- ACR ma ogolnie najwieksze problemy z oddaniem jak najblizszych oryginalowi kolorow (nie tylko jesli chodzi o skore).
a mi sie wydaje ze mialas odrobine mieszane swiatlo... bo cienie na obydwu pilkach sa w roznych kolorach... na tej po lewej jest cieplejszy cien... wynikac z tego moze prosty wniosek... sciana i twarz sa oswietlone roznym swiatlem i dlatego jest problem...
a mi sie wydaje ze mialas odrobine mieszane swiatlo... bo cienie na obydwu pilkach sa w roznych kolorach... na tej po lewej jest cieplejszy cien... Ojej... :lol: Bo roznia sie materialem z jakich zostaly wykonane i wiekiem. Ta po lewej jest juz po prostu stara.
wynikac z tego moze prosty wniosek... sciana i twarz sa oswietlone roznym swiatlem i dlatego jest problem... Jak wyobrazasz sobie w tej sytuacji oswietlenie sciany i twarzy innym swiatlem? Sciana jest za kolesiem w odleglosci 0,5 m. Do pomieszczenia wpadalo troche swiatla dziennego rozproszonego przez biale verticale. Czyli w 75% swiatlo z tego zdjecia, to swiatlo z lampy blyskowej, ktora odbilem od bialego sufitu. Przy takim rozproszeniu nie ma mowy, zeby obiekty oddalone od siebie o kilkadziesiat centymetrow byly oswietlone roznym swiatlem (ktorego i tak nie bylo).
Poza tym -- to co pokazalem -- to przyklad ilustrujacy staly problem, a nie akurat te sytuacje.
yossarian
20-01-2006, 17:03
stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ?
Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.
stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ? Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.
Nie moge, bo jestem juz w domu, a zdjecie w pracy. :)
C1 robi to nieco lepiej. A wlasciwie -- ustawienie temperatury barwowej wystarcza do poprawnego oddania kolorystyki (mowie o ogolnej kolorystyce, bo kolory skora zawsze stanowily problem w fotkach z D70 -- tzn. ich wspolgranie z reszta odcieni). W ACR niestety oprocz ustawienia temperatury, trzeba sie niezle nawachlowac pozostalymi suwaczkami, zeby osiagnac taki efekt jak w C1 (jesli chodzi o "czystosc" obrazu i zgodnosc kolorow).
yossarian
20-01-2006, 17:34
Mam prośbę, jeżeli będziesz pamiętał będąc w pracy, to wrzuć to zdjęcie.
Ja jestem totalny neptyk, ale takie porównanie pokaże mi, na co patrzeć (mam nadzieję).
Mam prośbę, jeżeli będziesz pamiętał będąc w pracy, to wrzuć to zdjęcie.
Tyle, ze to nic nie da. Roznice sa generalnie niewielkie. A sens mojej pierwszej wypowiedzi (poprzedzajacej zdjecia) -- mial zwiazek po prostu z wiekszym problemem w uzyskiwaniu dorbych rezultatow kolorystycznych w ACR w stosunku do C1. Problem prawidlowego oddania odcieni skory i tak pozostaje. A to nie kwestia softu -- przynajmniej nie tego w komputerze...
Jezeli mowimy o jpg, to D70 nic nie oddaje najlepiej. Jezeli bierzemy pod uwage NEFy to Twoja teza jest najzwyklej w swiecie nieprawdziwa, chyba ze uzywasz jakiegos szajsu w stylu ACR. Dwa dni kalibrowalem ACR-a i dwa dni poszly w piach, do piet nie dorasta C1-ce. Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2006 ]
stig, a możesz pokazać ten sam obrazek po przepuszczeniu przez C1 ? Pomogło by to zobaczyć na ile jest to wada aparatu, a na ile konwertera.
Nie moge, bo jestem juz w domu, a zdjecie w pracy. :)
C1 robi to nieco lepiej. A wlasciwie -- ustawienie temperatury barwowej wystarcza do poprawnego oddania kolorystyki (mowie o ogolnej kolorystyce, bo kolory skora zawsze stanowily problem w fotkach z D70 -- tzn. ich wspolgranie z reszta odcieni). W ACR niestety oprocz ustawienia temperatury, trzeba sie niezle nawachlowac pozostalymi suwaczkami, zeby osiagnac taki efekt jak w C1 (jesli chodzi o "czystosc" obrazu i zgodnosc kolorow).
C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :(
C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :(
Wiem. I nawet nie wpadlem na to, zeby uzywac C1 z tym co proponuje producent. :) Efekty sa swietne, to prawda, ale nadal nie zmienia faktu, ze jesli ustawisz szarosc pod szarosc, to kolory skory z D70 beda zażółcone...
C1 tez trzeba skalibrowaz zeby dzialalo z D70, ale efekty sa swietne. Orginalny profil w C1 nie jest najszczesliwszy :( A jak myślisz, dlaczego trzeba kalibrować? Bo d70 za mocno smaży w zielonym i czerwonym, a za słabo w niebieskim.
jesli ustawisz szarosc pod szarosc, to kolory skory z D70 beda zażółcone...
Nie zauwazylem tego u siebie. Skory u mnie raczej nie sa zazolcone, przynajmniej nie przy swietle dziennym. Dodatkowo tony skory z D70 sa po prostu o niebo lepsze niz te co mialem z Canona. Pozdrawiam
Jak to zainstalować ? Mam PS CS2 i wrzuciłem to do katalogu \\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików. Przy próbie otwarcia pliku typu NEF pochodzącego z D70s pojawia się komunikat Nie można wykonać polecenia ponieważ nie jest to prawidłowy typ dokumentu.
Jak to zainstalować ? Mam PS CS2 i wrzuciłem to do katalogu \\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików
A czy widziales w tym katalogu (nadpisales) poprzednia wersje ACR? Podpowiem: nie. Wiec jak chcesz, zeby dzialalo? :)
Prawidlowa sciezka dla ACR w PhotoShopie CS2, to:
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\Camera Raw.8BI
(oczywiscie nazwy katalogow dotycza wersji angielskiej).
No masz rację - już działa. Dzięki bardzo za pomoc.