PDA

Zobacz pełną wersję : jak przetestować używaną puszkę

Sever
27-11-2007, 19:21
Kupiłem na Allegro FM-10. Puszka ma przyjść do mnie na dniach.
Zastanawiam się jak ją przetestować...

W sumie w FM nie wiele może paść.., światłomierz i migawka może czasów nie trzymać...
Czy zrobienie według wskazówek światłomierza filmu kolorowego i wywołanie go w labie wystarczy?

kux
27-11-2007, 19:28
ja bym zrobił reczne b&w

ale ja nienormalny jestem... :)

Sever
27-11-2007, 19:45
b&w będzie docelowo.

Z tego co wiem to filmy cz-b mają dużą tolerancje na błedy naświetlania więc nie bardzo się nadają do testów światłowmierza i migawki...
Później będę chciał sam wywoływać filmy, więc chcę mieć pewność że puszka jest ok, a ja np. przewołałem film.

Jaka czułość 100 ? 400 ? jakieś sugestie do marki filmu ? To chyba wszystko jedno?

Czy jakieś sugestie do kadrów?

wkrass
27-11-2007, 20:23
FM a FM-10.....................duza roznica.
Zrob rolke slajdow. Jakichkolwiek. Nie dosc, ze dowiesz sie, czy puszka dziala, to jeszcze dowiesz sie, ile jestes wart w macaniu sie ze swiatlem.

axer
27-11-2007, 20:25
b&w będzie docelowo.

Z tego co wiem to filmy cz-b mają dużą tolerancje na błedy naświetlania więc nie bardzo się nadają do testów światłowmierza i migawki...
Później będę chciał sam wywoływać filmy, więc chcę mieć pewność że puszka jest ok, a ja np. przewołałem film.

Jaka czułość 100 ? 400 ? jakieś sugestie do marki filmu ? To chyba wszystko jedno?

Czy jakieś sugestie do kadrów?

Wsadź w puszkę jakiś lepszy slajd - np. Provię albo Velvię Fuji. Będziesz wiedział, czy migawka i światłomierz są OK.
Jeśli tak (czego Ci życzę), to jeśli dopiero zaczynasz zabawę z b&w to zacznij od Ilforda PAN 100 lub 400, ewentualnie od Fomy. Niedrogie toto i wybaczające wiele. I trzymaj się na starcie jednego wywoływacza, eksperymentowanie zostaw na później, gdy będziesz już orientował się co do czego.
Powodzenia!

kux
27-11-2007, 20:25
ano fakt...! nie pomyślalem..! slajd ma njmniejsza tolerancję....! to bedzie najlepszy test

Sever
27-11-2007, 21:05
Myślałem o slajdach, ale:
- wywołanie droższe (i dłużej się czeka)
- nie bardzo będę mógł ocenić na dużym ekranie ;) nie mam nic do slajdów ;)

stąd pomysł na zwykły film kolorowy.

kux
27-11-2007, 21:14
myśle, że oglądając slajd pod światło juz bedzie mozna cos powiedzieć
tala velvia to juz przy 1EV mocno sie chrzani

axer
27-11-2007, 21:25
Myślałem o slajdach, ale:
- wywołanie droższe (i dłużej się czeka)
- nie bardzo będę mógł ocenić na dużym ekranie ;) nie mam nic do slajdów ;)

stąd pomysł na zwykły film kolorowy.

Jeśli chcesz mieć pewność to tylko slajd. Negatyw kolorowy też wiele potrafi wybaczyć.

mpwt
27-11-2007, 23:21
Nie wiem jak w Łodzi, ale w Wawie bez problemu znajdę lab gdzie w ciągu 2-3h wywołają mi slajd i zeskanują go na koniec. Nie wierzę, że w Łodzi jest tak kiepsko ;)

axer
28-11-2007, 07:47
Nie wiem jak w Łodzi, ale w Wawie bez problemu znajdę lab gdzie w ciągu 2-3h wywołają mi slajd i zeskanują go na koniec. Nie wierzę, że w Łodzi jest tak kiepsko ;)

OK, tylko pamiętaj, by oceniać poprawność naświetlania oglądając slajd (nawet pod światło, bez rzutnika), a nie przeglądając skany.

slaw74
28-11-2007, 20:37
Kupiłem na Allegro FM-10. Puszka ma przyjść do mnie na dniach.
Zastanawiam się jak ją przetestować...

Tak jak radza przedmowcy - slajd na probe.
Mozesz rowniez jesli masz dostep do innego aparatu z pomiarem CW - TTL, porownac wskazania obu aparatow.
Co prawda czasem to zludne jednak wskazania swiatlomierzy az tak roznic sie nie beda. Proponowalbym pomiar jednolitej i rowno oswietlonej tym samym swiatlem plaszczyzny.

FM10 to dosc prosta i malo awaryjna konstrukcja. Ciut delikatna ale lekka, niewielka i mila w uzytkowaniu.

gALL
28-11-2007, 20:56
FM10/FE10 to ma tylko nazwe wspolna z Nikonem. Robila to Cosina, od projektu po produkcje. Tam nie ma sie co popsuc, to ma prawie konstrukcje Zenita tylko z migawka trzymajaca czasy.

Sever
28-11-2007, 22:32
Wiem, że to produkt Cosiny. Ale firmowany przez Nikona.
Właśnie dostałem. Jutro/pojutrze będę testował.

Fakt ma sporo plastiku, ale nie jest źle (porównując do D80/D40 etc)
Trzyma się (z50/1.8) bardzo dobrze.
Całkiem miła w dotyku guma.
Muszę się znowu nauczyć ostrzyć ręcznie.
Bardzo miła zabawka za 170 zł.

doyen
29-11-2007, 13:16
Kiedyś fotografowałem Nikonem FE10. Co prawda to inny sprzęt, ale producent ten sam - Cosina. Automatyka i światłomierz miał tendencję do prześwietlania o 1 EV.

doyen
29-11-2007, 13:19
to ma prawie konstrukcje Zenita tylko z migawka trzymajaca czasy.

Nie wiem co tam widziałeś podobnego z Zenita. Poza przeznaczeniem raczej wszystko różni te aparaty.