PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Przygotowania do świąt

harb
27-11-2007, 13:36
w Sztokholmie między innymi w ten oto sposob przypomina się o nadchodzących świętach

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/117/dsc1883kopia2fe2.jpg)

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/1589/dsc1886ru6.jpg)

shaolin
27-11-2007, 13:40
Jak dla mnie - tylko jedyneczka, bo przy dwojeczce przeszkadza mi takie dopalenie... :) tutaj swieta Bozego Narodzenia to tylko kolejna okazja do robienia zakupow... ;)

odii
27-11-2007, 13:44
zdecydowanie jedynka! 2 to jak dla mnie do kosza...

harb
27-11-2007, 13:56
Jak dla mnie - tylko jedyneczka, bo przy dwojeczce przeszkadza mi takie dopalenie... :) tutaj swieta Bozego Narodzenia to tylko kolejna okazja do robienia zakupow... ;)

coś mnie podkusiło i zamiast iTTL -u przeskoczyłem na TTL i widać skutek

mjr
27-11-2007, 14:05
coś mnie podkusiło i zamiast iTTL -u przeskoczyłem na TTL i widać skutek

A nie przypadkiem Januszu miałeś poziomo palnik lampy :?:
Ja często się na tym łapie i muszę powtarzać w ustawieniu pionowym.

harb
27-11-2007, 14:18

akurat polozenie palnika w tym momencie nie ma znaczenia ,to miał byc błysk dopełniajacy przy zastanym -a wiadomo jest że TTL bardziej dopala i to cała teoria nie ma też wielkiej straty jedynka jest dobra poza tym jest to foto ciekawostka

yousei
29-11-2007, 15:30
no mi 2 też nie leży, ale milo zobaczyc przedświąteczny Stockholm, nawet tylko na zdjeciach :)

LaughterAfter
29-11-2007, 15:37
Fantastyczny klimat!...szczególnie dobrze zaprezentowany na zdjęciu nr 1 ;-)

jakubs
29-11-2007, 23:29
Muszę Cię zasmucić, albo pocieszyć... powinieneś kupić jakiś normalny obiektyw, a tymczasem w tym, który masz nieco szerzej otwierać przesłonę f/8 to raczej masakra... jeśli chciałeś dopalić światło zastane... widać to na pierwszym zdjęciu, zszedłeś z czasem do 1/20s i od razu jest lepiej, ale jeszcze lepiej by było przy 5,6, a najlepiej 4 :), dlatego proponuję pod choinke spraw sobie coś 2,8 ;)
mi nie pasuje też ta pomarańczowa dominanta, no i warto czasem kucnąć i pochodzić wokół tematu ku poprawie perspektywy
ale sobie pomarudziłem...

jednak ogólnie kierunek słuszny :)

harb
29-11-2007, 23:57
napisał Jakubs

Muszę Cię zasmucić, albo pocieszyć...
nie zasmuciłes wiedzialem że dwojka jest zbyt mocno dopalona a mimo to dla dopełnienia jedynki ja wystawiłem ,natomiast jedynka podoba mi sie i to bardzo ,coż są rożne gusta -pomarancz jest może zbyt intensywny ale jak wiesz lubie nasycone fotki ponadto Sztokholmska starowka ma takie wlasnie kolory bardzo mocne ,specyficzne (odsyłam Cie do mjego wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42349) ale zapewne widziałeś ,obiektyw jest oczywiscie w planach ale chyba jeszcze w tym roku nie zmieszcze sie w budżecie :)pozdrawiam

mikkay
30-11-2007, 01:18
coż są rożne gusta -pomarancz jest może zbyt intensywny ale jak wiesz lubie nasycone fotki ponadto Sztokholmska starowka ma takie wlasnie kolory bardzo mocne ,specyficzneobiektyw jest oczywiscie w planach ale chyba jeszcze w tym roku nie zmieszcze sie w budżecie :)pozdrawiam

Jedynka jest bardzo dobra.... szkoda tylko przyciętej choinki z prawej... a nasycenie... MZ dobre, klimat jest, kadr też ok (poza tą choinką). Śmiem twierdzić, że to twoje najlepsze zdjęcie na forum Harb :)

obiektyw jest oczywiscie w planach ale chyba jeszcze w tym roku nie zmieszcze sie w budżecie :)pozdrawiam

Niewiele do nowego roku zostało :P

swiatlo
01-12-2007, 01:22
Janusz, widzę żeś sobie nowy sprzęt sprawił pod choinkę. Tego D200 to chyba przedtem w Twojej stópce nie było...? :)

sebah
01-12-2007, 01:24
jedynka bardzo fajna, taka klimatyczna

ekonet
01-12-2007, 01:28
A co by w tym przypadku dało odpalenie lampy w niebo...?

"Dwójka" niepotrzebna - wystawiając dwa podobne tematycznie zdjęcia zmniejszasz ich siłę wyrazu.

harb
01-12-2007, 08:40
Mikkay dziekuje za pozytywa ciesze sie ze Ci sie podoba

Janusz, widzę żeś sobie nowy sprzęt sprawił pod choinkę. Tego D200 to chyba przedtem w Twojej stópce nie było...? :)

witaj Czarku -D200 jest u mnie od sierpnia i cały czas był
teraz jestem chory na Nikkora 14-24mm 2.8 ale cena dla mnie jest chorondalna (lecz kto wie ?)
:-D pozdrawiam

fotograf dziekuje za opinie

ekonet_pth -zapamietam ,dziekuje za rade

pozdrawiam wszystkich :-D

vanve
01-12-2007, 20:04
Nie, nie ,nie Janusz jeszcze nie koniec jeszcze ja, 1 i 2 to dwa inne zdjecia, kazde z nich odbieram inaczej i podobaja mi sie obydwa ,a najbardziej to mi sie podobaja kolorki "miodzio".
Pozdrawiam.

Skrzat
02-12-2007, 19:38
No i jeszcze ja (mam małe zaległości).
Pisałam kiedyś, że jesteś wszechstronny, masz oko i wrażliwość.
Te fotki to dowodzik:-D
Super "maszyna", super kolorki, tematyka i klimat.
Podobają mi się obie i tu podzielam zdanie vanve w 100%, że każda z nich jest inna.

harb
03-12-2007, 11:54
Vanve ,Skrzat -dzieki za oceny ,milo mi że się wam podoba :-D pozdrawiam