PDA

Zobacz pełną wersję : instrukcja do F601M po polsku.(tylko)

zdaszek
19-01-2006, 21:33
kupiłem sobie aparat na allegro.niestety koleś instrukcji nie posiadał.
to jest mój pierwszy aparat więc żadnego obeznania nie mam.
pilnie poszukuję instrukcji do nikona F-601M.tylko po polsku.

sinner
19-01-2006, 22:29
zwróć się do Nikon Polska

zdaszek
20-01-2006, 21:28
tzn.gdzie?byłem na www.nikon.pl,ale instukcji tam nie mają.jakbyś dał jakiś link...
obsługe podsawowych funkcji już posiadłem,ale nic więcej.zdjęcia (w miarę dobre) umiem robić tylko za automatem (preselekcją przysłony).

Valdek_Tychy
20-01-2006, 21:59
Jesteś tu nowy więć nie wiesz,że na tym forum nie sprzedaje się,nie kopiuje się i wypożycza instrukcji itp. bo narusza to prawa autorskie i jako takie stanowi czyn zabroniony przez prawo.Jeśli Sinner mówi o Nikon Polska to ma na myśli firmę w Warszawie gdzie dostępne są instrukcje do sprzętu nikona ale odpłatnie

Ps. Nikon 601 jest prostym w obsłudze aparatem więc dość szybko połapiesz jego funkcje i instrukcja będzie leżała w szufladzie.Szkoda kasy

zdaszek
20-01-2006, 23:16
więc,dlaczego można na tym forum znaleźć linki z instukcjami do innych aparatów?tego już prawa autorskie nie obejmują?

JK
21-01-2006, 00:45
Valdek_Tychy. Trochę chyba z tym przestrzeganiem praw autorskich przesadziłeś. Instrukcji nie wolno kopiować, publikować w internecie itp., ale nikt nie może zabronić ci nieodpłatnego pożyczenia tej instrukcji znajomemu lub podarowania komuś takiej instrukcji. Jeśli jest to egzemplarz legalny - kupiony lub otrzymany ze sprzętem - to możesz go oddać koledze, pozyczyć mu na jakiś czas lub wyrzucić na śmietnik. Ten egzemplarz jest twój, bo za niego zapłaciłeś i możesz z nim robić co tylko chcesz, poza kopiowaniem i publikowaniem.

Valdek_Tychy
21-01-2006, 12:51
więc,dlaczego można na tym forum znaleźć linki z instukcjami do innych aparatów?tego już prawa autorskie nie obejmują?

udostępnienie linku nie narusza prawa to jedno a drugie to to,że przynajmniej ja nie spotkalem się z linkami do stron na których byłyby instrukcje nikona w j.polskim
Ściągnij sobie ze strony nikona instrukcje w j.angielskim.Zapewniam Cię,że jest b.jasno napisana i rozrysowana i nawet osoba która o j.angielskim wie tyle,że jest połapie się.

[ Dodano: Sob 21 Sty, 2006 ]

Valdek_Tychy. Trochę chyba z tym przestrzeganiem praw autorskich przesadziłeś. Instrukcji nie wolno kopiować, publikować w internecie itp., ale nikt nie może zabronić ci nieodpłatnego pożyczenia tej instrukcji znajomemu lub podarowania komuś takiej instrukcji. Jeśli jest to egzemplarz legalny - kupiony lub otrzymany ze sprzętem - to możesz go oddać koledze, pozyczyć mu na jakiś czas lub wyrzucić na śmietnik. Ten egzemplarz jest twój, bo za niego zapłaciłeś i możesz z nim robić co tylko chcesz, poza kopiowaniem i publikowaniem.

Hmm... przesadziłem?? jeśli chodzi o wypożyczenie to może faktycznie ale w pozostałej części nie. Ale nie chodzi tu o wypożyczenie istrukcji lecz o kupno,skopiowanie itp. o co (w domyśle) pyta pytający :mrgreen:

JK
21-01-2006, 14:25
Jeśli tak, to zgoda.

zdaszek
23-01-2006, 20:39
a ile taka instrukcja może kosztować?
może macie jakieś książki warte polecenia,chętnie poczytam? :mrgreen: