PDA

Zobacz pełną wersję : Impreza Mikołajkowa w przedszkolu-jak focić

mini21
27-11-2007, 02:24
Witam.
Za jakieś 3 tygodnie będę robił zdjęcia w przedszkolu na imprezie Mikołajkowej.
Głównym celem jest zdjęcie dziecka ze świętym mikołajem.

Chciałem się po prostu spytać, czy macie jakieś rady?
Jaki kadr itp.
Może coś o czasach i przysłonie?

W przedszkolu nie byłem, więc nie wiem jakie jest tam oświetlenie.
Dysponuje D70s + Tamronem 17-50 2.8 i SB-600 (o 55-200 VR nie wspominam, bo to raczej się nie przyda).

Domyślam się, że bez statywu się nie obejdzie.
(tu kolejny problem, poruszany w innym wątku, a konkretnie-jaki statyw + głowica do 350 zł).
A może zamiast statywu monopod?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie rady!

Sever
27-11-2007, 02:39
Statyw? Do czego?

Nie fociłem w przedszkolu, ale z mojego doświadczenia z dziećmi wynika, że statyw nie pomoże... nie da rady robić na długich czasach, bo dzieci są za żywe. W dodatku biegające dzieciaki mogą się przewrócić o statyw i nieszczęście gotowe...
Lampa błyskowa, czas 1/200.
Staraj się nie mieć żadnych dodatkowych klamotów, wchodzisz w tornado ;) jak wyjdziesz żywy i bez strat materialnych to masz szczęście ;)

mini21
27-11-2007, 02:42
Tak, tylko z tego co ja wiem, to będzie zdjęcie typu: dziecko na kolanach mikołaja, więc raczej ruchu tam nie będzie.

Sever
27-11-2007, 02:49
Myślisz, że dziecko usiedzi na kolanach Mikołaja 1 sek bez ruchu? ;)

tak czy inaczej jak focisz z lampą to statyw jest niepotrzebny...
A może stwarzać dodatkowe zagrożenie + 1 rzecz więcej do pilnowania, a napewno dzieci będą ciekawe, a po co ? a dlaczego? i sprawdzą czy na pewno jest stabilny i się nie chwieje.. oraz czy można się na nim powiesić ;)

Proponuję lampa w sufit (lub dyfuzor) i jak najwięcej zdjęć.

mini21
27-11-2007, 02:52
Dzięki za rady.
Tak chyba zrobię.

Najwyżej wezmę statyw i położę w koncie, żeby żadne nie widziało.
Dyfuzor na sabinkę mam, lampa w sufit i może jakoś da radę.

piter670
27-11-2007, 07:24
W nawiązaniu do długu zaciągniętego u kolegi przy upgrade telefonu (małżonka bardzo zadowolona), jakby co 50/1.4 czeka coby być pożyczoną. :mrgreen:

Xathloc
27-11-2007, 09:55
@mini, Tammi jak najbardziej się nada. Statyw sobie odpuść, nie przyda się, chyba że zaserwujesz dziecku eter przed posadzeniem na kolanach Mikołaja. Nie wiem, jak wygląda sala, w której będziesz focił, ale zdażają się całkiem przyjemne. Głównie uważaj na zasłony, czasem dają obrzydliwy zafarb demolując WB. Pojaw się wcześniej i zobacz miejsce dla Mikołaja, dwa razy miałem już Mikiego plecami do wielkiego okna :? Lampa nie jest złym pomysłem, palnik w górę, odbłyśnik z tyłu (ale znowu uwaga na kolor sufitu, przedszkola są nieobliczalne :p). Tyle na szybko.

mini21
27-11-2007, 10:02
Bardzo dziękuje za rady.
W takim razie nie muszę już "na siłę" kupować nowego statywu.

fIlek
27-11-2007, 10:05
Hehe, nie mogę się powstrzymać - mini - NIE DAJ SIĘ ZABIĆ i unikaj wchodzenia na linię ognia ;)

mini21
27-11-2007, 10:12
Hehe, nie mogę się powstrzymać - mini - NIE DAJ SIĘ ZABIĆ i unikaj wchodzenia na linię ognia ;)

Mam 5 letnią siostrę i nie raz chodziłem do przedszkola robić foty, ale nigdy nie na czymś takim.
Ogólnie mówiąc chrzest bojowy już mam :mrgreen:

Niedzwiedz
27-11-2007, 10:33
lap kadry , radosc dzieci ciekawosc prezentow, ogladanie prezentow ! ale fajowy temat zazdroszcze !

mini21
27-11-2007, 10:35
A ja jestem lekko stremowany, bo to moja pierwsza "robota" za kasę.
Dlatego chciałbym się do niej dobrze przygotować.

jacek.gold
27-11-2007, 10:39
A ja byłem raz Młkołajem :) No nie wiem czy się drugi raz dam namówić ;)

Niedzwiedz
27-11-2007, 10:42
jak masz pietra to chetnie pomoge i podziele zyski ;)

mini21
27-11-2007, 10:45
Chyba Niedzwiedz przeceniasz zarobek na tej akcji.
A ile wy za coś takiego dostajecie?

Niedzwiedz
27-11-2007, 10:51
pewnie od odbitki dla dziecka

mini21
27-11-2007, 10:55
Niestety nie.
Za wykonanie zdjęć grup + indywidualnych z mikołajem dla każdego dziecka,zgranie na CD - 150 zł

Niedzwiedz
27-11-2007, 11:04
no tak sam plyta , ja myslalem ze ma byc odbitka ladna :)

ozzy
27-11-2007, 19:24
przydałaby się jeszcze jedna SB (może być jakaś starsza- 24, 26 etc) i to w manual (wersja budżetowa) lub drug SB600/800 i CLS.
Aaaa- możesz też założyć filtr ocieplający na lampę

mini21
27-11-2007, 19:41
Niestety, na drugą sabinkę mnie nie stać.
Filtrów niestety nie mam, więc to też odpada.

Zresztą, przecież to są zdjęcia do gazety, tylko kilka fotek dzieciaków z mikołajem.

Sever
27-11-2007, 19:53
Nie kombinujmy za dużo ;) Jak to pierwsza robota to ja nie porywałbym się na dwie lampy i CLS.

A i postawinie drugiej lampy może być problematyczne w przedszkolu ;) Sytuacja analogiczna jak z statywem - napewno będzie ciekawe dla dzieci co i jak dlaczego błyska ;) A co będzie jeżeli się dotknie, zasłoni, przestawi ;)
Moja rada: Masz przy sobie tylko aparat z założoną lampą i jeden założony obiektyw. Resztę toreb, statywów, etc. zostaw u pani dyrektor, w sekretariacie, zamkniętą.

Paprycjusz
27-11-2007, 21:34
Dzieci można wpuszczać pojedynczo, wcześniej przygotować pokój, ustawić mikołaja odpowiednio, w tle można jakąś choinkę, pod nogami prezenty. Mała GO, choinka lekko się rozmyje, mikołajek ostry, prezenty też mogą być lekko nieostre. Nie szalej z WB ustawianym na wzór, ładnie wychodzi ocieplenie zdjęcia. Staraj się utrzymywać te same kadry dla wszystkich.
Mając tą kasę, pomyśl o żarówce błyskowej. Odbij ją od ściany czy sufitu. Możesz sobie na chwilę przed szturmem dzieci wszystko poustawiać żeby cienie ładne były etc.

Ale znając życie, to nawet jak byś niedoświetlił o 2EV, kadr zrobił krzywy o 45 stopni, obciął pół ciała mikołajowi, a np. zrobił podpis "zrobione profesjonalną lustrzanką jednoobiektywową firmy N I K O N" to i tak rodzice będą piać z zachwytu. Niestety...

Jeszcze mam pytanko, w którym przedszkolu będziesz robił?

mini21
27-11-2007, 21:42
Dzieci można wpuszczać pojedynczo, wcześniej przygotować pokój, ustawić mikołaja odpowiednio, w tle można jakąś choinkę, pod nogami prezenty. Mała GO, choinka lekko się rozmyje, mikołajek ostry, prezenty też mogą być lekko nieostre. Nie szalej z WB ustawianym na wzór, ładnie wychodzi ocieplenie zdjęcia. Staraj się utrzymywać te same kadry dla wszystkich.
Mając tą kasę, pomyśl o żarówce błyskowej. Odbij ją od ściany czy sufitu. Możesz sobie na chwilę przed szturmem dzieci wszystko poustawiać żeby cienie ładne były etc.

Ale znając życie, to nawet jak byś niedoświetlił o 2EV, kadr zrobił krzywy o 45 stopni, obciął pół ciała mikołajowi, a np. zrobił podpis "zrobione profesjonalną lustrzanką jednoobiektywową firmy N I K O N" to i tak rodzice będą piać z zachwytu. Niestety...

Jeszcze mam pytanko, w którym przedszkolu będziesz robił?

Bardzo dziękuje za rady.
Na pewno je wykorzystam (chyba, że przedszkole będzie miało własny pomysł).
Kombinuje, bo nie chciałbym zrobić dzieciom i ich rodzicom zawodu, że zdjęcia wyszły ok, a przy okazji załatwił bym drugi problem, a konkretniej-mądre wydanie 350 zł.