Zobacz pełną wersję : Impreza Mikołajkowa w przedszkolu-jak focić
Witam.
Za jakieś 3 tygodnie będę robił zdjęcia w przedszkolu na imprezie Mikołajkowej.
Głównym celem jest zdjęcie dziecka ze świętym mikołajem.
Chciałem się po prostu spytać, czy macie jakieś rady?
Jaki kadr itp.
Może coś o czasach i przysłonie?
W przedszkolu nie byłem, więc nie wiem jakie jest tam oświetlenie.
Dysponuje D70s + Tamronem 17-50 2.8 i SB-600 (o 55-200 VR nie wspominam, bo to raczej się nie przyda).
Domyślam się, że bez statywu się nie obejdzie.
(tu kolejny problem, poruszany w innym wątku, a konkretnie-jaki statyw + głowica do 350 zł).
A może zamiast statywu monopod?
Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie rady!
Statyw? Do czego?
Nie fociłem w przedszkolu, ale z mojego doświadczenia z dziećmi wynika, że statyw nie pomoże... nie da rady robić na długich czasach, bo dzieci są za żywe. W dodatku biegające dzieciaki mogą się przewrócić o statyw i nieszczęście gotowe...
Lampa błyskowa, czas 1/200.
Staraj się nie mieć żadnych dodatkowych klamotów, wchodzisz w tornado ;) jak wyjdziesz żywy i bez strat materialnych to masz szczęście ;)
Tak, tylko z tego co ja wiem, to będzie zdjęcie typu: dziecko na kolanach mikołaja, więc raczej ruchu tam nie będzie.
Myślisz, że dziecko usiedzi na kolanach Mikołaja 1 sek bez ruchu? ;)
tak czy inaczej jak focisz z lampą to statyw jest niepotrzebny...
A może stwarzać dodatkowe zagrożenie + 1 rzecz więcej do pilnowania, a napewno dzieci będą ciekawe, a po co ? a dlaczego? i sprawdzą czy na pewno jest stabilny i się nie chwieje.. oraz czy można się na nim powiesić ;)
Proponuję lampa w sufit (lub dyfuzor) i jak najwięcej zdjęć.
Dzięki za rady.
Tak chyba zrobię.
Najwyżej wezmę statyw i położę w koncie, żeby żadne nie widziało.
Dyfuzor na sabinkę mam, lampa w sufit i może jakoś da radę.
piter670
27-11-2007, 07:24
W nawiązaniu do długu zaciągniętego u kolegi przy upgrade telefonu (małżonka bardzo zadowolona), jakby co 50/1.4 czeka coby być pożyczoną. :mrgreen:
@mini, Tammi jak najbardziej się nada. Statyw sobie odpuść, nie przyda się, chyba że zaserwujesz dziecku eter przed posadzeniem na kolanach Mikołaja. Nie wiem, jak wygląda sala, w której będziesz focił, ale zdażają się całkiem przyjemne. Głównie uważaj na zasłony, czasem dają obrzydliwy zafarb demolując WB. Pojaw się wcześniej i zobacz miejsce dla Mikołaja, dwa razy miałem już Mikiego plecami do wielkiego okna :? Lampa nie jest złym pomysłem, palnik w górę, odbłyśnik z tyłu (ale znowu uwaga na kolor sufitu, przedszkola są nieobliczalne :p). Tyle na szybko.
Bardzo dziękuje za rady.
W takim razie nie muszę już "na siłę" kupować nowego statywu.
Hehe, nie mogę się powstrzymać - mini - NIE DAJ SIĘ ZABIĆ i unikaj wchodzenia na linię ognia ;)
Hehe, nie mogę się powstrzymać - mini - NIE DAJ SIĘ ZABIĆ i unikaj wchodzenia na linię ognia ;)
Mam 5 letnią siostrę i nie raz chodziłem do przedszkola robić foty, ale nigdy nie na czymś takim.
Ogólnie mówiąc chrzest bojowy już mam :mrgreen:
Niedzwiedz
27-11-2007, 10:33
lap kadry , radosc dzieci ciekawosc prezentow, ogladanie prezentow ! ale fajowy temat zazdroszcze !
A ja jestem lekko stremowany, bo to moja pierwsza "robota" za kasę.
Dlatego chciałbym się do niej dobrze przygotować.
jacek.gold
27-11-2007, 10:39
A ja byłem raz Młkołajem :) No nie wiem czy się drugi raz dam namówić ;)
Niedzwiedz
27-11-2007, 10:42
jak masz pietra to chetnie pomoge i podziele zyski ;)
Chyba Niedzwiedz przeceniasz zarobek na tej akcji.
A ile wy za coś takiego dostajecie?
Niedzwiedz
27-11-2007, 10:51
pewnie od odbitki dla dziecka
Niestety nie.
Za wykonanie zdjęć grup + indywidualnych z mikołajem dla każdego dziecka,zgranie na CD - 150 zł
Niedzwiedz
27-11-2007, 11:04
no tak sam plyta , ja myslalem ze ma byc odbitka ladna :)
przydałaby się jeszcze jedna SB (może być jakaś starsza- 24, 26 etc) i to w manual (wersja budżetowa) lub drug SB600/800 i CLS.
Aaaa- możesz też założyć filtr ocieplający na lampę
Niestety, na drugą sabinkę mnie nie stać.
Filtrów niestety nie mam, więc to też odpada.
Zresztą, przecież to są zdjęcia do gazety, tylko kilka fotek dzieciaków z mikołajem.
Nie kombinujmy za dużo ;) Jak to pierwsza robota to ja nie porywałbym się na dwie lampy i CLS.
A i postawinie drugiej lampy może być problematyczne w przedszkolu ;) Sytuacja analogiczna jak z statywem - napewno będzie ciekawe dla dzieci co i jak dlaczego błyska ;) A co będzie jeżeli się dotknie, zasłoni, przestawi ;)
Moja rada: Masz przy sobie tylko aparat z założoną lampą i jeden założony obiektyw. Resztę toreb, statywów, etc. zostaw u pani dyrektor, w sekretariacie, zamkniętą.
Paprycjusz
27-11-2007, 21:34
Dzieci można wpuszczać pojedynczo, wcześniej przygotować pokój, ustawić mikołaja odpowiednio, w tle można jakąś choinkę, pod nogami prezenty. Mała GO, choinka lekko się rozmyje, mikołajek ostry, prezenty też mogą być lekko nieostre. Nie szalej z WB ustawianym na wzór, ładnie wychodzi ocieplenie zdjęcia. Staraj się utrzymywać te same kadry dla wszystkich.
Mając tą kasę, pomyśl o żarówce błyskowej. Odbij ją od ściany czy sufitu. Możesz sobie na chwilę przed szturmem dzieci wszystko poustawiać żeby cienie ładne były etc.
Ale znając życie, to nawet jak byś niedoświetlił o 2EV, kadr zrobił krzywy o 45 stopni, obciął pół ciała mikołajowi, a np. zrobił podpis "zrobione profesjonalną lustrzanką jednoobiektywową firmy N I K O N" to i tak rodzice będą piać z zachwytu. Niestety...
Jeszcze mam pytanko, w którym przedszkolu będziesz robił?
Dzieci można wpuszczać pojedynczo, wcześniej przygotować pokój, ustawić mikołaja odpowiednio, w tle można jakąś choinkę, pod nogami prezenty. Mała GO, choinka lekko się rozmyje, mikołajek ostry, prezenty też mogą być lekko nieostre. Nie szalej z WB ustawianym na wzór, ładnie wychodzi ocieplenie zdjęcia. Staraj się utrzymywać te same kadry dla wszystkich.
Mając tą kasę, pomyśl o żarówce błyskowej. Odbij ją od ściany czy sufitu. Możesz sobie na chwilę przed szturmem dzieci wszystko poustawiać żeby cienie ładne były etc.
Ale znając życie, to nawet jak byś niedoświetlił o 2EV, kadr zrobił krzywy o 45 stopni, obciął pół ciała mikołajowi, a np. zrobił podpis "zrobione profesjonalną lustrzanką jednoobiektywową firmy N I K O N" to i tak rodzice będą piać z zachwytu. Niestety...
Jeszcze mam pytanko, w którym przedszkolu będziesz robił?
Bardzo dziękuje za rady.
Na pewno je wykorzystam (chyba, że przedszkole będzie miało własny pomysł).
Kombinuje, bo nie chciałbym zrobić dzieciom i ich rodzicom zawodu, że zdjęcia wyszły ok, a przy okazji załatwił bym drugi problem, a konkretniej-mądre wydanie 350 zł.