Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dylemat przed zakupem lamp

talaxon
26-11-2007, 22:37
witam
czy może mi ktoś powiedzieć jak spisuje się zestaw SB-R1C1 w fotkografi np.: ślubnej no może przesadziłem powiedzmy portretowej i może do 3m,
oczywiście wiem, że to zestaw specyfikowany do makro, ale nie bardzo mogę ( finanse ) posiadać SB800 i SB-R1C1,

pozdrawiam
mt

m_cudny
17-12-2007, 18:23
to kup sb 800. obawiam się, że z lampą do makro maiłbyś portrety z czerwonymi ślepiami.
a z sb 800 w cls (masz w końcu d70s) zrobisz sporo, nie tylko w makro.

pozdrawiam MC

markB
17-12-2007, 23:00
Można robić portrety z małej odległości tym zestawem makro. Czerwonych oczu nie powinno być bo to ten sam system CLS z przedbłyskami. Ja takich rzeczy nie robiłem, ale jak wrzucisz w Google r1c1 portrait to coś tam wylatuje. Podejrzewam jednak, że z portretami ślubnymi będzie ciężko. Jak oglądałeś przedwczoraj film o Magnum to na pewno widziałes Martina Parra, który trochę innym zestawem (lampa makro bodajże sb29) robił zbliżenia fragmentów twarzy lub rąk spacerując sobie po mieście. Jednak IMO zestaw r1c1 będzie mniej wygodny do takiego fotografowania, bo lampy są cięższe, a bywa, że pierścień się potrafi przekręcac na obiektywie.

m_cudny
18-12-2007, 10:36
z tego co się orientuję, lampy makro są montowane b. blisko osi optycznej obiektywu, a tu jest duuuże ryzyko cz. oczu, a nie zawsze można sobie pozwolić na przedbłyski redukcji cz. oczu.
MZ sb 800 dla kogoś kto chce mieć lampę uniwersalną to o niebo lepszy pomysł. sam niedługo kupuję jako drugą:)

Tomson
21-12-2007, 00:45
Sporo sesji z modelkami robi się lampami pierścieniowymi - z małej odległości ładnie eliminują cienie na twarzy. Zresztą zobacz w jakimś czasopiśmie sesje modową - czasami w oczach modelki widać odbicie ringflasha. Jest nawet ringflash do hasselblada. Ja sam lubię taki efekt. Z doświadczenia wiem, ze ringflash + 90mm z małej odległości (headshot) może dać intrygujący efekt. Z większej odległości pojawia się problem czerwonych oczu.
Fotografia ślubna to dość szerokie pojęcie. Do ujęć portretowych nikonowski zestaw makro może stanowić ciekawą alternatywę SB-800, ale w kościele chyba tym zestawem nie powalczysz.

Dar_on
21-12-2007, 21:21
W niedługim czasie przywioza mi do domu nikona d40 zastanawiam sie nad kupnem lampy do niego.Zdjecia jedynie bede robil na imprezach domowych ewentualnie wieczorowa pora na dworze jaki typ lampy najbardziej bylby odpowiedni dla tego typu aparatu

Maciex
21-12-2007, 22:38
W niedługim czasie przywioza mi do domu nikona d40 zastanawiam sie nad kupnem lampy do niego.Zdjecia jedynie bede robil na imprezach domowych ewentualnie wieczorowa pora na dworze jaki typ lampy najbardziej bylby odpowiedni dla tego typu aparatu

W takich zastosowaniach jak napisałeś - jeśli lampa wbudowana Cię nie zadowoli i chcesz mieć lepsze efekty to SB-600 wystarczy z nawiązką. Tylko ważne żeby nauczyć się jej używać.To dość obszerny temat, ale nie będę się już teraz rozpisywał - bardzo dużo już jest na temat na forum.

Dar_on
21-12-2007, 23:42
dzieki wielkie za odpowiedz nie wiem czt mnie zadowoli czy nie bo jeszcze go nie mam ale wiedziec juz mozna co polecacie

Rafał_Sz
22-12-2007, 10:18
Te lampki do portretów świetnie się nadają. Po odpowiednim pogrupowaniu można uzyskać prawie wszystko. I nie trzeba ich montować na szkle. Mają osobno podstawki, więc dowolność ustawień jest pełna. Jednak SB600-800 do kompletu da jeszcze więcej możliwości.

Dar_on
22-12-2007, 12:00
dokupilem do body d40 dwa nikkory 18-55 i 55-200 ten pierwszy byl w standardzie drogi na dokladke szukalem opisow tych dwoch obiektywow ale opisy sa malo szczegolowe dobre dla poczatkujacych do nikonow z seri dxx bla bla bla moze ktos cos wiecej wie z zycia do czego sie nadaje ten 55-200

hcman
23-12-2007, 11:57
... moze ktos cos wiecej wie z zycia do czego sie nadaje ten 55-200

No nie wiem... Może podepnij do body i jakąś fotę spróbuj cyknąć:)

thor88
23-12-2007, 12:59
poważnie???? to one robią zdjęcia??? :twisted: