Zobacz pełną wersję : Zadanie zmniejaszające i zapisujące do określonego rozmiaru
Witam.
Mam do pomniejszenia kilkaset zdjęć (z "normalnego" rozmiaru do internetowego). Wszystko fajnie tylko nie wiem jakie zadanie zrobić żeby odpowiednio skompresować zdjęcie. Zrobiłem zwykłe zadanie pomniejszające i wsad, ale program robi wszystko automatycznie, nie pytając o kompresję. Macie jakiś pomysł jak to obejść?
Pozdrawiam
Picasa ma kilka funkcji zmniejszających, ale nie wiem czy Cię zadowolą. A jak nie, to pewnie jakiś ImageReady, albo coś innego.
Zapomniałem napisać, że mowa tu o PS CS2.
Pozdrawiam
Czyli masz pliki w formacie PS? Z tego co pamiętam w PS można sobie jakoś "nagrać" to co się robi a potem "odtworzyć" dla grupy zdjęć.
Jeśli to jakieś zwykłe pliki polecam Convert z pakietu Imagemagick ale to tylko dla "wybranych" ;)
Mam do pomniejszenia kilkaset zdjęć (z "normalnego" rozmiaru do internetowego). Wszystko fajnie tylko nie wiem jakie zadanie zrobić żeby odpowiednio skompresować zdjęcie. Zrobiłem zwykłe zadanie pomniejszające i wsad, ale program robi wszystko automatycznie, nie pytając o kompresję. Macie jakiś pomysł jak to obejść?Na koncu akcji (a wlasciwie przed "Close") uzyj Save for Web i tam podaj stopien kompresji.
Czyli masz pliki w formacie PS? Z tego co pamiętam w PS można sobie jakoś "nagrać" to co się robi a potem "odtworzyć" dla grupy zdjęć.No przeciez pytajacy wlasnie tak robi. Przeczytaj chociaz to, co napisal...
No przeciez pytajacy wlasnie tak robi. Przeczytaj chociaz to, co napisal...
Sorry - dopiero teraz zajarzyłem o co chodziło z tym wsadem - nie używam tego określenia ;)
Sorry - dopiero teraz zajarzyłem o co chodziło z tym wsadem - nie używam tego określenia ;)Oprocz tego wspomina o zadaniu. A "zadanie" i "wsad", w kontekscie obrobki seryjnej zdjec -- kojarza sie nad wyraz jednoznacznie.
Stig dzięki. Wcześniej tak robiłem (save for web było elementem zadania) ale później przy wsadzie każdy plik był zapisywany z tą nazwą jak w zadaniu, więc bezużyteczne :(
W ogóle dziwna sprawa bo np w pracy jak przetwarzam wsadowo PS zawsze pyta mnie się o stopień kompresji a w domu próbowałem wszystkich ożliwych konfiguracji i nie chce zapytać :D
Pozdrawiam
Stig dzięki. Wcześniej tak robiłem (save for web było elementem zadania) ale później przy wsadzie każdy plik był zapisywany z tą nazwą jak w zadaniu, więc bezużyteczne :(To nie podawaj nazwy w oknie, tylko kliknij od razu Save. Przeciez logiczne, ze kiedy podasz nowa nazwe, to on ja zapamieta i sila rzeczy bedzie zapisywal kazdy obrabiany plik po ta nazwa. :)
W ogóle dziwna sprawa bo np w pracy jak przetwarzam wsadowo PS zawsze pyta mnie się o stopień kompresji a w domu próbowałem wszystkich ożliwych konfiguracji i nie chce zapytać :D
Pozdrawiam
Być może to nie o to chodzi, ale może masz nie zafajkowaną opcję pokazywania okna dialogowego w zadaniu przy zapisie? :)
Pozdrawiam
W IrfanView można zrobić wsadowe zmniejszanie z wybraną kompresją.
Mam drogi program więc chciałbym aby i w nim była taka możliwość, żeby nie instalować 10ciu programów:)
Stig próbowałem tak jak opisałeś, save for web w nazwie nie wpisuję nic i lipka, nie zapisuje ani nie nagrywa zadania. Mam ogromną prośbę, gdybyś był łaskaw sprawdzić to i ewentualnie krok po kroku jak to zadanie stworzyć. Dzięki z góry
Stig próbowałem tak jak opisałeś, save for web w nazwie nie wpisuję nic i lipka, nie zapisuje ani nie nagrywa zadania. Mam ogromną prośbę, gdybyś był łaskaw sprawdzić to i ewentualnie krok po kroku jak to zadanie stworzyć. Dzięki z góry
1. Otwierasz jakies jedno zdjecie z interesujacego Cie katalogu.
2. Tworzysz nowa akcje, wlaczasz nagrywanie.
3. Miachasz nim, skalujesz, filtrujesz, czy co tam masz do zrobienia
4. Po wszystkim wybierasz "save for web", w tym oknie ustalasz kompresje JPGa, klikasz save (i podwierdzasz w oknie dialogowym (katalog jest niewazny)).
5. Zatrzymujesz nagrywanie akcji.
6. Uruchamiasz batch processing, wybierasz stworzona akcje, ustalasz jaki katalog ma byc przetworzony, i do jakiego katalogu maja byc zapisywane efekty.
To wszystko. Musi dzialac.
Nie działa:/ Wszystkie zdjęcia zapisywane są w najlepszej jakości:( Kurde niedługo będę miał naprawdę dużo zdjęć do obróbki pod www, nie widzi mi się tego ręcznie robić:/
Dodam jeszcze że jak robię save for web, ustalam kompresję, klikam save i potwierdzam w oknie dialogowym nic się nie dzieje, okno dialogowe nie chce zniknąć.
Nie działa:/ Wszystkie zdjęcia zapisywane są w najlepszej jakości:( Kurde niedługo będę miał naprawdę dużo zdjęć do obróbki pod www, nie widzi mi się tego ręcznie robić:/
Dodam jeszcze że jak robię save for web, ustalam kompresję, klikam save i potwierdzam w oknie dialogowym nic się nie dzieje, okno dialogowe nie chce zniknąć.No to masz jakis problem z samym Photoshopem a nie procedura przygotowania akcji. Kiedy nie nagrywasz akcji -- tez przez Save for Web nie da sie zapisac pliku (znaczy, nie znika okno dialogowe)?
Jeśli wskazuję konkretną nazwę okno dialogowe znika i plik się zapisuje, ale tego w wsadzie nie da się wykorzystać. Jeśli zostawiam plik bez nazwy w oknie dialogowym, okno to nie znika. Masz jakiś pomysł jak to obejść? Albo inny sposób jak wprowadzić kompresję we wsadzie?
Jeśli wskazuję konkretną nazwę okno dialogowe znika i plik się zapisuje, ale tego w wsadzie nie da się wykorzystać. Jeśli zostawiam plik bez nazwy w oknie dialogowym, okno to nie znika. Masz jakiś pomysł jak to obejść? Albo inny sposób jak wprowadzić kompresję we wsadzie?
No zaraz zaraz... Wiadomo, ze jezeli plik wczesniej nie byl na dysku, to nie moze miec nazwy, a bez nazwy nie da sie zapisac -- logiczne, prawda? Jakim wiec cudem, po otwarciu pliku z dysku -- u Ciebie gubi on nazwe po calym procesie? Kazde istniejace zdjecie po otwarciu z dysku posiada swoja nazwe i do zapisania go przez zwykle save, save as, czy save for web, nie trzeba podawac nowej nazwy -- wystarczy tylko kliknac save i on sie zapisze.
Moze teraz dla odmiany -- napisz bardzo dokladnie co robisz. Moze wtedy znajde blad w Twoim postepowaniu.
Tak jak pisałem wcześniej... Jeśli zostawię nazwę, dla przykładu 1.jpg, i zapiszę w ten sposób plik (przy nagrywaniu zadania), przy wsadzie wszystkie pliki zostaną zapisane jako 1.jpg...
Czynności które wykonuję:
1. Otwieram plik
2. Tworzę nową akcję
3. Skalowanie
4. Save for web
...i teraz jeśli zostawię nazwę, w późniejszym wsadzie wszystkie pliki zostaną zapisane jako 1.jpg (program oczywiście się pyta czy zastąpić istniejący plik nowym), innej możliwości nagrania zadania dla save for web nie ma.
Sorry, pewnie popełniam jakiś oczywisty błąd ale siedzę nad tym od przedwczoraj :D
STIG, miałbyś może użyczyć kalendaria na 2008 rok, dziś się dowiedziałem że dziewczyna na sobotę ma zrobić na uczelnię projekty kalendarza i nie wiem skąd wziąć na szybko kalendarium, choć w google jeszcze nie szukałem, zaraz lookne :)
Tak jak pisałem wcześniej... Jeśli zostawię nazwę, dla przykładu 1.jpg, i zapiszę w ten sposób plik (przy nagrywaniu zadania), przy wsadzie wszystkie pliki zostaną zapisane jako 1.jpg...Przy save for web, nie masz robic kompletnie nic, tylko kliknac "Zapisz" w oknie dialogowym. Nie masz ani wpisywac nowej nazwy, ani kasowac starej. Jesli akcja wywolana batchem, probuje zapisywac wszystkie pliki pod taka sama nazwa, to znaczy, ze po prostu wpisales recznie jakas nazwe do okna, a tego nie masz robic. Tam musi byc oryginalna nazwa pliku, ktora mial po otwarciu. Nie masz ani zmieniac na zadna inna, ani kasowac -- ma zostac nietknieta.
STIG, miałbyś może użyczyć kalendaria na 2008 rok, dziś się dowiedziałem że dziewczyna na sobotę ma zrobić na uczelnię projekty kalendarza i nie wiem skąd wziąć na szybko kalendarium, choć w google jeszcze nie szukałem, zaraz lookne :)Wez sobie stad (http://viperprint.pl/index.php?dzial=pobierz)chociazby.
Stig jesteś wielki, teraz tego nie sprawdzę bo prezentację robię ale jutro dam znać jak poszło. Dzięki.
Władca Pixeli
30-11-2007, 07:11
Po co komplikować sobie życie jakimiś akcjami. :mrgreen:
Photoshop/File/Automate/Web Photo Gallery
Ustalamy parametry: katalog wyjściowy, katalog końcowy, wielkość (large images), kompresja...
i w katalogu wyjściowym znajdujemy nasze pomniejszone zdjęcia.
Po co komplikować sobie życie jakimiś akcjami. :mrgreen:
Photoshop/File/Automate/Web Photo GalleryKtora nie robi nic poza prostym resamplingiem. :mrgreen: A jesli kolega chce miec np. inne wymiary dla zdjec o orientacji poziomej i inne dla pionowych? A jesli chce miec podpis na zdjeciu, a wczesniej (po resamplingu) chce je jeszcze podostrzyc? A jesli chce oprocz albo zamiast wymienionych -- zrobic setki zupelnie innych operacji?
Nie upraszczaj niepotrzebnie. Umiejetnosc budowy akcji naprawde sie przydaje, niech ją opanuje.
no wlasnie. to am pytanko. jak w jedenj akcji ustawic inne wymiary przeskalowania dla zdjec "poziomych" a inne dla "pionowych"?
no wlasnie. to am pytanko. jak w jedenj akcji ustawic inne wymiary przeskalowania dla zdjec "poziomych" a inne dla "pionowych"?
Fit Image
ok. to glupie pytanie.
??