Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Łódka na podwórku (+ bonus)
Witam -
Cudownym zrządzeniem losu odnalazła się płyta ze zdjęciami, o której sądziłem, że bezpowrotnie zaginęła w pomroce dziejowej (i burdelu jaki mam w płytach). Sam nie wiem, czy ma mi się to zdjęcie podobać czy nie, i dlaczego... Co myślicie?
PS
Pozazdrościłem Nemethowi łódek. :)
http://img249.imageshack.us/img249/6152/lodkanapodworkuse9.jpg
Ale "zyleta"...jak ty to robisz? i piekne kolorki (tez nie wiem jak je robisz:)....pionowosc budunkow trudno ocenic ze wzgledu pewnie, iz w naturze nie sa pionowe i ledwo sie kupy trzymaja:)....ciezko sie do czego przyczepic..moze niech wyjadacze cos znajda..tylko po co?
Pozdrawiam
nawet wiem gdzie robione ;) Mnie sie podobaja wlasnie te budyneczki... no i kadr jest wzorcowy
cyrusvirus
26-11-2007, 14:53
Wspaniałe kolory bardzo miłe dla oka :)
Gra muzyka :) musze kiedys poplywac w takiej gondolce hehe
Rafał_Sz
26-11-2007, 16:15
O w mordę! Wypas kolego!
Podoba mi sie odbicie w wodzie . Kadr bardzo ładny kolorki też .
Witam
No bomblu!
Gratuluje :)
Tylko niebo takie... ten tego...no wiesz ;)
Naprawdę podoba mi sie to zdjęcie.
pozdr.
...może odrobinę za ciasno skadrowane od góry. Ale poza tym fotka "najwyższej próby". Pozdrawiam
copywriter2000
26-11-2007, 16:35
Bombel! Teraz wiem czemu jesteś tutaj takim WYMIATACZEM!
Gratulejszyn!
Witam
Tylko niebo takie... ten tego...no wiesz ;)
Że tak powiem "Mało Dramatyczne " :)
Wiem, wiem... To było wtedy, kiedy nie czytałem jeszcze tego forum i nikt nie przytruwał o dramatycznych niebach i w ogóle... :)
Wiem, wiem... To było wtedy, kiedy nie czytałem jeszcze tego forum i nikt nie przytruwał o dramatycznych niebach i w ogóle... :)
hehehe:)
Zdjęcie super - ostrość, kolory i kadr:)
...zaleciało samokrytyką ;)
...zaleciało samokrytyką ;)
:)
A niebo rzeczywiścxie i bezsprzecznie było mało dramatyczne, żeby nie powiedzieć nudne do porzygania (patrz odbicia w wodzie). Oczywiście mógłbym je udramatycznić - armaggedon i te rzeczy - ale stwierdziłem, że akurat na tym obrazku nie niebo jest najistotniejsze - może się zresztą mylę, sam nie wiem...
Wiecie jak jest - łatwo oceniać cudze (i widzi się błędy), a swojego już nie bardzo (a błędów to w ogóle nie zauważam, mimo że muszą gdzieś być).
(...)
Wiecie jak jest - łatwo oceniać cudze (i widzi się błędy), a swojego już nie bardzo (a błędów to w ogóle nie zauważam, mimo że muszą gdzieś być).
Gdzieś na pewno ale nie w tym zdjęciu. ;)
grzegorzant
26-11-2007, 21:28
dla mnie fotka za ostra, ale jestem świeżo po wizycie u kolegi, który trzasnął serię pięknych akwarel z Wenecji, a więc bąblu sam rozumiesz ;)
btw akwarele machał z fotek, które wcześniej tam zrobił - taki leń - i te fotki mówie wam słabeeeee. Ale jak się zabrał do szopa - analoga to... ech nie chce się gadać.
pozdrawiam
Piękne.
Łódka gotowa do jazdy, tylko siadać, bo ciekawi, co jest za zakrętem jednym i drugim...
Darek Jankowiak
26-11-2007, 21:47
Wsiąść do gondoli, popłynąć i zobaczyć co jest za rogiem. Podoba mi się bo jest (dla mnie) takie ciepłe. Ogarnęła mnie nostalgia, choć nigdy tam nie byłem.
Bombel, na budynku po prawej przy pomoście, jasna ściana od wysokości jakiegoś kabla (drutu, rury) zaczyna ciemnieć. Tak było w realu czy to efekt obróbki a może ND ?
ND, a może już winiety, któż to może teraz pamiętać?
o dajcie spokój ale łódka...
Kordian d70
26-11-2007, 22:21
i jak zwykle mnostwo pochwal do ktorych dolaczam i moje
Po prostu - bombelkowo i tyle ;-)
Piękna, ręczna robota.
Wbrew zapowiedziom, jestem przekonany, że o mankamentach tego zdjęcia wiesz więcej niż niejeden z komentujących (w tym ja) ale po co się tym przejmować? Analogię w komentarzu mam taką: nie lubię charakterystycznym znamion na twarzy, pieprzyków, "myszek" a jakby ktoś Cindy Crawford w postprocesingu usunął ten pieprzyk a górną wargą, upie.......ł bym mu łapy gdzieś koło łokcia.
Pozdrawiam.
bombelu -naturalnie ,świetnie dobrane kolory ,jakość ,przeszkadza mi tylko jedna rzecz w tej fotce nie wierzę żeby nikt tego nie zauważył ale jakoś nikt o tym nie pisze -mianowicie to nienaturalne połozenie sciany prawego budynku ,wiem że rog nastepnego jest idealnie w pionie i nie jest to Twoja winą ale to taki lekki dysonans do tej pięknej fotografii
ps.widzę że David555 odpuścił sobie pisanie opinii bo zapewne rozpisał by się na ten temat ,szkoda bo niejednokrotnie miał trafne uwagi ktore zmuszały do myślenia
pozdrawiam Cie serdecznie bomblu :-D
...ale jakoś nikt o tym nie pisze -mianowicie to nienaturalne połozenie sciany prawego budynku...
Ja mam wrażenie, że ten budynek jest tak krzywy w rzeczywistości. Patrzę na inne punkty odniesienia i jestem przekonany, że te krzywizny to problem architektoniczny a nie fotograficzny.
Zresztą niech autor się tłumaczy. ;]
Ja mam wrażenie, że ten budynek jest tak krzywy w rzeczywistości. Patrzę na inne punkty odniesienia i jestem przekonany, że te krzywizny to problem architektoniczny a nie fotograficzny.
architektura jest mocno wygimnastykowana zobacz rynny :D
heh, ani myślę się tłumaczyć - choć dwa słowa wyjaśnienia się należą... Co do budynku - rzecz jasna nie pamiętam, jakie miał ściany naprawdę, choć nie sądzę, żeby aż takie były pochyłe. Z drugiej strony budynki są tam naprawdę różne - pospinane klamrami na wszystkie możliwe strony, krzywe, proste, takie-śmakie, z dziwnymi wybrzuszeniami... Co tu dużo gadać; Wenecja ma też swoją krzywą wieżę, i to chyba nawet bardziej krzywą niż ta słynniejsza kuzynka w Pizie. Słowem - nie wiem, czy to krzywe ściany, czy krzywe zdjęcie. Obstawiam, że trochę tego i trochę tego.
No dobrze, potłumaczę się teraz trochę. :)
Na tym zdjęciu najważniejszy (przynajmniej dla mnie) jest szalony kontrast pomiędzy dość zapyziałym w gruncie rzeczy podwórkiem przy pomniejszym i bocznym kanale - a pięknem lśniącej, czarnej gondoli, która była piękna jak damskie cycki (pozwólcie, że zacytuję). Ta gondola, spokojnie zaparkowana w anturażu jaki widać była piękniejsza niż połączenie Rolls-Royce'a Solver Ghosta i DBS razem wzięte... Pmiętam szok, jaki tam przeżyłem w związku z tą sytuacją.
Kto w ogóle patrzy na geometrię ścian w takiej sytuacji? :)
PS
Zauważyliście, że gondole są dość mocno niesymetryczne?
borregaard
27-11-2007, 11:54
Schrzanione.....bombelkowo...:-D
Jedna z fajniejszych fotek jakie ostatnio widziałem...
Pzdr
Andrzej
Schrzanione.....bombelkowo...:-D
Jedna z fajniejszych fotek jakie ostatnio widziałem...
Pzdr
Andrzej
oczywiscie !!! jakość fotki jest poza dyskusja ,zastanowiłem sie tylko nad prawą scianą bo lewa z uwagi na ewidentne skrzywienia i muru i rynny nie budzi zainteresowania
Bomblu jeden ! spłodziłeś super fotkę
Prawie jak Wroclaw w '97 :mrgreen: [zeby nie bylo ze sie nabijam - mialem wystarczajaco duzo wody u siebie ;)]
bomblu.. i Ty u mnie piszesz ze zazdroscisz i podziwiasz... to ciekawe co ja mam u Ciebie napisac... bardzo przyjemna praca :) jedyne czego bym chcial tu uniknac to ciecia lodki na samym dole :) reszta na duuuzy plus!
i Ty u mnie piszesz ze zazdroscisz i podziwiasz...
No jasne! Ja zazdroszczę Ci Azji i egzotyki (i zdjęć :)), a Wenecja... Cóż Wenecja, niby ładna, ale...
Powiem tak: Wenecja byłaby całkiem fajna, gdyby nie te kanały. H hh hh hh hh :D
Ciekawe czy jakbys poczul zapach choudoufu to tez bys mi zazdroscil :mrgreen: :mrgreen:
A tak w ogole to bys tu przyjechal i niebo naprawil... bo bardzo czesto tego wymaga... ;)
Ale zeby nie robic OT to jeszcze raz napisze - sie podoba :D
p.s. W sumie tu [w Chinach] tez Wenecja sie znajdzie ->
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.trial.auto-spec.com.pl/shao/zhujia.jpg)
czyli Zhujiajiao [w Shanghaju...] ;)
Nie jest źle :mrgreen:
Może nawet trochę sie podoba :mrgreen:
Drodzy Koledzy (i niemniej Drogie, choć nieliczne Koleżanki) -
dziękuję za ciepłe słowa. :) Jest mi miło.
Specjalnie dla Was odnalazłem zdjęcie, które daję jako bonus. Starałem się na jednym zdjęciu oddać możliwie dużo atrakcji Wenecji - miasta, które jest samo jedną wielką atrakcją. Mam nadzieję, że się spodoba - jest wszystko, co potrzeba: cudowne mosty, fale, gondole, Rialto, dzwonnica San Marco i Biblioteka, weneckie szkło i nawet para zakochanych, jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć...
Zdjęcie jest tutaj (http://img401.imageshack.us/img401/6817/000000000ty4.jpg). Miłego oglądania!
Bombel wyjatkowe zdjecie! to HDR? bo ilosc szczegolow zaskakuje trudno to ogarnac...tyle sie dzieje! Mogloby sie wydawac (ignorantowi) ze w szklanej kuli odbija sie lampa, ale dla mnie to musi byc Ksiezyc - znakomicie wspolgra z para zakochanych...nostalgiczny klimat, romantyczne miasto...chcialoby sie powiedziec: Chwilo jestes piekna - trwaj wiecznie (chyba zdanie wpasowalo sie w klimat zdjecia)...
Ps. Sam to sobie kupiles? czy dostales za kare?:)
Wstawiam 5 gwiazdek! zaznaczam wylacznie za bonus
borregaard
30-11-2007, 02:25
Ps. Sam to sobie kupiles? czy dostales za kare?:smile:
Wcisnęli mu....:-D..Sympatyczne....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Wcisnęli mu....:-D..Sympatyczne....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Nawet, az za bardzo sympatyczne:)
Sam to sobie kupiles? czy dostales za kare?
Kupiłem znajomym dla zgrywy, ale tak mi się spodobało, że zostawiłem sobie. Dostali co innego. Miałem więcej, ale inni wyszarpali ode mnie i zostały mi tylko dwie (ale różne za to).
Wstawiam 5 gwiazdek! zaznaczam wylacznie za bonus
Teraz już wiem, o czym mówił Światło kiedyś... :)
klasyk..przyjemne. chce sie wiecej....:-)
a Nemeth ...za kazdym razem jak mu pozazdroszcze lodek,to On wystawia nastepna :-)
pozdrowki :-)
(...)
a Nemeth ...za kazdym razem jak mu pozazdroszcze lodek,to On wystawia nastepna :-)
(...)
Zmęczyłem sie tym tematem ;) Na jakiś czas będzie spokój z łódkami ;)
Wesołych Świąt.