PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr pomarańczowy i czerwony w D70s i fotografia BW

tomekduda
26-11-2007, 13:52
Witam,

ponieważ zakupiłem nowe body jakim jest D70s, mam krótkie pytanie, dotychczas robiąc bw zakładałem filtr czerwony lub pomarańczowy i w aparacie konwersja na bw - dawało to w miarę pożądany efekt;

czy stosujecie ww. filtry w aparatach typu d70s, które nie konwertują od kopa na bw, jak sobie z tym radzicie;

u mnie po zalożeniu np pomarańczki i wykonaniu zdjęcia efekt jest tragiczny, brak ostrości, pewne partie np ubioru rozmyte, faktura rozmyta, w zrobieniu w PS na bw jeszcze gorzej...

nie pozostaje nic innego jak zdjęcie w kolorze i potem konwersja do bw w PS ? tyle że wszyscy wiemy jakie działanie ma filtr czerw. lub pom. na zdjęcia bw...

:(

dziękuje za pomoc i sugestie

tomekduda
26-11-2007, 14:28
no i coś mi CS3 zgłupiał, nie chce otwierać nef-ów, podając informację o nieznanym formacie :|

dziękuje za odpowiedź;

Xathloc
26-11-2007, 14:46
Przydałaby mu się wtyczka (Adobe RAW)

maly5
26-11-2007, 16:06
nie jestem specem od bw ale calkiem fajne efekty przy obrobce udalo mi sie uzyskac uzywajac filtrow w Capturze NX'e. jest tam przy wywolywaniu RAWow taka opcja

kaktus
26-11-2007, 16:54
Ja tymbardziej ekspertem nie jestem, ale jednak chyba lepiej robic w kolorze (nawet nefach) i konwersja na komputerze do czarno-bialych. A filtry moga tylko spowodowac wariactwo systemow WB w trybie automatycznym - ktore czasami radza sobie wystarczajaco.

tomekduda
26-11-2007, 21:27
Przydałaby mu się wtyczka (Adobe RAW)

pobrałem, podmieniłem, działa, dziękuje...

co do filtrów...polubiłem je ;)))) no ale będe musiał obejść się bez, trza ciągnąć co sie da z nefów;

pozdrawiam

FlashGordon
26-11-2007, 21:59
Scott Kelby "Fotografia cyfrowa - edycja zdjęć" - jest kilka porad na temat osiągnięcia ciekawych B&W w PS (albo w PS Elements, w zależności od wersji książki). A może ktoś zna jakieś ciekawe tutki w internecie?

Moim zdaniem zdecydowanie warto robić kolorowe, a potem konwertować do B&W bo ma się możliwość zastosowania kilku filtrów (np. w programie PhotoFiltre) nawet na jpegu jeszcze kiedy zdjęcie jest kolorowe, albo mieszać kanały... No i zamiast jednego typu b&w ma się kilka różnych.

PiotrGrafik
28-11-2007, 18:48
tutków na ps'a jest mnóstwo...jak coś znajdę to podeślę linka

SPLpolska
18-12-2007, 10:22
Zastosuj filtry fotograficzne w PS na warstwach, mozesz sie bobawic z roznymi ustawieniami i efekt wyjdzie taki jaki chcesz uzyskac.