Zobacz pełną wersję : wężyk czy pilot do HDR?
Sloniacz
26-11-2007, 12:50
szukałem w starych postach ale do końca nie mam przekonania. Mam pilota, który niestety nie najlepiej działa z bracketing'iem - niezależnie czy jest ustawiony bracketing czy zdjęcia seryjne po dłuższym przyduszeniu przycisku pilota aparat trzaska zdjęcia aż do puszczenia przycisku czyli dopóki ma miejsce na karcie. Przy HDRach to wkurzające bo zwykle aparat robi za dużo i trzeba potem kasować.
Czy z pilotem rzeczywiście jest tak że jak ustawię bracketing 3 zdjęcia to zrobi mi tylko 3?
Czy kupować oryginalny wężyk za 110-120zł czy wystarczy zamiennik z Allegro za 50zł?
Dobrze mi się wydaje, że wężyk dodatkowo daje możliwość ustawiania i blokowania AF?
Pozdrawiam
Piotr N
No jest to niestety przypadlosc pilota, ze na ogol zawsze pyknie jedna za duzo - ale mz po pewnym czasie dochodzi sie do wprawy i robi 3..
Mialem wezyk - teraz mam pilota i powiem tak. Nie przesiadlbym sie juz na wezyk. Dlaczego ? Jest kilka powodow - na ogol chodzac w plener mialem wezyk na stale wpiety w body - wiadomo wygoda i szybkosc. Chodzac z body przypietym do statywu wezyk wiecznie a to sie dyndal i zaczepial a to o kurtke a to o kaptur a to o jakies krzaki czy inne bedziewie. Czesto tez przez zapomnienie czy nieuwage zdarzalo mi sie go wyjmowac przy wlaczonym aparacie. W koncu skonczylo sie na tym, ze pewnego pieknego pleneru w Kazimierzu niechcacy idac nad Wisle i niosac body na statywie na plecach - wezyk zaczepil sie o krzak i tak nieszczesliwie wyszarpnal sie, iz odlamala sie jedna blaszka w jego wtyku - nie do naprawienia bo gniazdo zalane guma i aby go rozebrac musisz go praktycznie rozwalic :(
Reasumujac moja przygode z wezykiem - niewygodny na dluzsze plenery do noszenia i wyjmowania/wyciagania - a to sie gubi a to mozna nim zaczepic. Przy dluzszym uzywaniu wyginala sie do dolu koncowka wytkowa - mysle, ze kwestia czasu bylo zniszczenie w koncu gniazda w samym body. Oczywiscie jesli ktos uzywa sporadycznie czy od wielkiego swieta to moze nie bedzie mial takich problemow. Ja czesto jezdzac na plenery i chodzac po zadupiach z wpietym wezem :) mialem jak najgorsze doswiadczenia.
Pilot - daje mi wygode i swobode dzialania - nieuzywany laduje w kieszni i jest spokoj.
No ale co kto lubi.
Pytales czy jest blokada - tak jest.
Sloniacz
26-11-2007, 14:07
a miałeś kabelek oryginalny nikonowski czy zamiennik?
a miałeś kabelek oryginalny nikonowski czy zamiennik?
Oryginal za 120zl
Sloniacz
26-11-2007, 14:42
dzięki Calme, chyba rzeczywiście daruje sobie kabelek i zostanę przy pilocie, najwyżej poćwiczę refleks przy puszczaniu przycisku po 3 zdjęciach ;)
dzięki Calme, chyba rzeczywiście daruje sobie kabelek i zostanę przy pilocie, najwyżej poćwiczę refleks przy puszczaniu przycisku po 3 zdjęciach ;)
Nie ma sprawy - ja po prostu napisalem jak to bylo u mnie - ale kazdy wybiera co lubi :)
Ps. jesli chodzi o pilota - mam zamiennik i niestety nie robi czasu bulb...
a po co trzymać przycisk wciśnięty? nie lepiej naciskać po każdym zdjęciu osobno?
a po co trzymać przycisk wciśnięty? nie lepiej naciskać po każdym zdjęciu osobno?
Przy robieniu HDRa liczy sie szybkosc - w zwiazku z tym leci sie na seryjnych... d80 wyrabia 3kl/sek co pozwala w wiekszosci przypadkow zarejestrowac 3 rozne naswietlenia przy np nie przesunietych zbytnio chmurach, itp. Dlatego seryjnie.
Sloniacz
26-11-2007, 16:04
dokładnie tak a żeby 3 razy nadusić w sekundę przycisk to ja taki szybki nie jestem ;)
A nie można sobie ustawić w puszce ile ma zrobić zdjęć ?
Rafał_Sz
26-11-2007, 16:29
Wężyk ma tą zaletę, że ma blokadę spustu. Przydaje się do zdjęć nocnych. A do HDR to jedno i drugie się nadaje, kwestia gustu.
A nie można sobie ustawić w puszce ile ma zrobić zdjęć ?
Nie w każdej puszce jest interval timer.
Sloniacz
26-11-2007, 16:31
sęk w tym że włączasz funkcję bracketing, ustawiasz,że ma zrobić 3 zdjęcia z korekcją ekspozycji dajmy na to -2EV,0,+2EV i potem dusisz pilota i trzymasz a aparat trzaska: -2EV,0,+2EV,-2EV,0,+2EV,-2EV,0,+2EV,-2EV,0,+2EV...... dopóki nie póścisz przycisku. Jeśli nadusisz spust migawki to rzeczywiście po trzech sie zatrzyma. No ale po to się stawia na statyw żeby nie dotykac puszki.