Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : P5000 + Picture Project

Tadek
26-11-2007, 10:40
Problem niewielki, ale drażni. Aparat i program, jak w tytule. Windows XP PE. Wszystko zainstalowane, instrukcja przeczytana. Robię zdjęcia, wyłączam aparat, wtykam kabelek, włączam aparat i Picture Project nie uruchamia się sam. Mogę go bez problemu uruchomić ręcznie, przesłać zdjęcia i tak dalej. Zaznaczona jest opcja, że po włączeniu aparatu ma się uruchamiać Picture Project, komputer widzi aparat, a samo nie działa. Macie jakiś pomysł, co ja mogłem przegapić?

maly5
26-11-2007, 13:04
no faktycznie problem ;-) moze masz mass storage ustawione w menu aparatu zamiast tego drugiego.

Tadek
26-11-2007, 13:33
Nie działa przy żadnym z tych ustawień, też próbowałem.

Klimkr
26-11-2007, 17:53
Sprawdź czy w Autostarcie masz NkbMonitor.exe, powinien też być widoczny taki proces w Menedżerze zadań (Ctrl-Alt-Del).

Tadek
27-11-2007, 01:46
Chwilowo nie mam dostępu do tamtego komputera i aparatu, ale gdyby nie było tego wpisu, to co mam zrobić?

Sprawdziłem- jest ten wpis. Więc dalej nic nie wiemy? Aha- Picture Project 1.7

Klimkr
27-11-2007, 19:09
Trudno zgadywać na odległość ale może zrób tak:
1. Ustaw w aparacie tryb PTP, wyłącz aparat, podłącz kabelek i upewnij się, że kabelek jest dobrze podłączony :)
2. Po włączeniu aparatu powinno wyskoczyć okienko, że aparat jest podłączony i jaką akcję wykonać np. Kreator aparatu i skanera, Picasa czy PictureProject. Może też uruchomić się jakiś program.
3. Jeżeli nic się nie dzieje to otwórz Mój Komputer - oprócz napędów powinna pojawić się ikonka z aparatem. Jeżeli jej nie ma to niestety system nie widzi aparatu - trzeba sprówać instalacji driverów i PP jeszcze raz.
4. Jeżeli ikonka jest to kliknij na nią prawym klawiszem myszki i wybierz Właściwości a potem zakładkę Zdarzenia.
5. U mnie zdarzenie jest jedno "Aparat fotograficzny podłączony" i do niego można wybrać dowolną akcję, w szczególności uruchomienie Picture Project.
Powodzenia!

Tadek
27-11-2007, 20:48
Już spieszę z wyjaśnieniami, a życie jest okrutne.
Od początku robiłem dokładnie, krok po kroku tak, jak mówisz. Wszystko jest OK do momentu, gdy nie zapyta mnie, jaką akcję wybrać. Ja mu, że uruchomić PP i on to robi. Ale tytlko ten jeden raz- następnym razem NIC! Chyba rzeczywiście postaram się zainstalować wszystko od nowa, może przy pierwszej instalacji rzeczywiście coś skopałem?
Bo w domu mam PP wersja 1.5 i D70s i od samego początku wszystko działa OK. Idę kombinować, dzięki wszystkim za zaangażowanie na płaszczyźnie działań w zakresie udzielenia pomocy mnie. Howk!

Tadek
02-12-2007, 11:34
Ciąg dalszy- odinstalowałem PP i zainstalowałem ponownie. Żadnej poprawy.