Zobacz pełną wersję : f 2.8?
Witam
Mam obiektyw 24mm f2.8 i po podłączeniu go do korpusu zamiast najmniejszej wartości 2.8 pokazuje 3.0, nie chce się ustawić przysłona 2.8. Co może być przyczyną?
Może szkło jest jakieś wadliwe (jest używane)?
bo jest to szkło dedykowane pod analogi i w cyfrze nie da rady uzyskać najnizszej "f" :(
Aczkolwiek szkło jest całkiem w porządeczku !
Co za banialuki odpowiadasz!
Podejrzewam, ze problem jest popychaczem przyslony w szkle.
dlaczego banialuki... ? Martini pyta pewnie Sigmę 24/2.8 super wide II ... mam ją też i jeszcze wiem o 3 innych z tym samym "problemem"...
Szczerze mówiąc, to nie słyszałem o poprawnie działajacych modelach WII (f/2.8 ) w cyfrze (w analogu 2.8 osiągalne)... nie wierzę więc w winę mechnicznego uszkodzenia.
Tak samo mam z Tokiną 28-70/f2.6-2.8... deklarowana f/2.6 nieosiągalna w cyfrze... w analogu jest OK!
Tak chodzi mi o sigmę 24mm 2.8.
Tak podejrzewałem że popychacz nie dociąga, dlatego było moje pytanie do was.
Gemini uspokoiłeś mnie, skoro masz taką samą sigmę i mówisz że z cyfrą tak musi być to ok:-D.
Dziękuje wam i pozdrawiam martini.
Tak samo mam z Tokiną 28-70/f2.6-2.8... deklarowana f/2.6 nieosiągalna w cyfrze... w analogu jest OK!
Nieprawda. Żaden analogowy Nikon nigdy nie pokazywał z tą Tokina przyslony 2,6 - różnica w stosunku do 2,8 jest mniej niż 1/3 EV i korpus tego nie pokazuje, chociaż uwzględnia przy naświetlaniu.
Ten obiektyw zachowuje się identycznie z korpusami analogowymi jak i cyfrowymi.
To prawda, analogowe puszki N (C tez) pokazuja przyslone ze skokiem 1/3 lub 1/2 EV wiec nijak nie pokaza 2.6. Co innego przy naswietlaniu, gdzie przyslona jest sterowana bezstopniowo.
charmside
27-11-2007, 13:35
a moja 50mm f/1.8 pokazuje przeslone 1.7 :)
Ja w exifie mam 1,74 :(
Co innego przy naswietlaniu, gdzie przyslona jest sterowana bezstopniowo.
Mam rozumieć że 2,8 nie ustawię ręcznie ale aparat automatycznie może ustawić taką wartość np. w trybie S?
Tak, aparat moze nawet ustawic 2.82 jak mu w trybie P i S bedzie tak pasowac a pokaze Ci 2.8.
W nowoczesnych aparatach migawka i przyslona sterowana jest bezstopniowo a na wyswietlaczu pokazuje sie to co jest najblizsze z typoszeregu. Tak samo w trybie A aparat moze ustawic czas np. 1/113.
Dla nas nie ma to najmniejszego znaczenia, poniewaz roznica w naswietlaniu mniej niz 1/3 jest niezauwazalna (choc to i tak wylazilo na slajdach a nie w RAWie gdzie w post procesie mozesz jechac od -1.5 do +1.5, prawie bez utraty jakosci).
Taaaaak - w analogowym korpusie może?