Zobacz pełną wersję : Co I Jak Z Gwaracnją
Powiedzcie mi czy kupiony aparat d80 ze stanów i odpukac cos by sie popsuło to nikon polska uwzględni gwarancje? czy gwarancja będzie ważna w USA?
W Polsce nic nie załatwisz.
Musisz odesłać do stanów.
Pisałem do Nikon Polska w tym temacie jakiś czas temu... niestety dostałem zwrotnego maila. Jutro spróbuje raz jeszcze, bo sprawa mnie interesuje. Mam ciotkę, która na świeta wbija do Polski, a przy obecnym kursie dolca ceny pryedstawiaja sie bardzo atrakcyjnie:> Więc jak się coś wyjaśni zdam relację.
A tak przy okazji: kupując przykładowo D80 na allegro od kogoś kto twierdzi, że sprzęt jest nowy z gwarancją Nikona. Kupuje i mam pecha! Okazuje się, że sprzęt jest wadliwy i nadaje się tylko do wymiany. Wówczas kto realizuje taką wymianę? Nikon Polska czy osoba, która sprzedała mi ten nowy z gwarancją sprzęt? Taka wątpliwość, na którą nie znam odpowiedzi.
Slawskip
29-11-2007, 22:02
kto realizuje taką wymianę? Nikon Polska czy osoba, która sprzedała mi ten nowy z gwarancją sprzęt?
To zależy.
Gdy kupujesz na alledrogo od osoby prywatnej, to możesz korzystać tylko z gwarancji producenta, czyli gwarancje realizuje nikon, aczkolwiek niekoniecznie polski (jeśli ten nikon pochodzi np. ze stanów, to NP nie musi uznawać gwarancji).
Jeżeli kupujesz na alledrogo od sklepu, to możesz skorzystać z gwarancji, bądź z ustawy konsumenckiej więc albo wysyłasz do NP, albo do osoby która sprzedała aparat.
Powiedzcie mi czy kupiony aparat d80 ze stanów i odpukac cos by sie popsuło to nikon polska uwzględni gwarancje? czy gwarancja będzie ważna w USA?
to ja ci odpowiem szybciej niż nikon polska bo parę tygodni pisałem w podobnej sprawie, tylko że mój nikon z japonii :)
to treść maila którego dostałem:
W przypadku produktów cyfrowych, aparaty zakupione poza Europą, czyli nie posiadające karty gwarancji europejskiej, nie są objęte prawami gwarancyjnymi na terenie krajów europejskich. Zatem nie będzie miał Pan prawa do bezpłatej naprawy/serwisowania aparatu na terenie Polski. Nie będzie Pan również mógł zarejestrować aparatu w europejskim systemie wsparcia technicznego.
Natomiast jeżeli chodzi o obiektyw to w momencie zakupu obiektywu, oprócz gwarancji z poszczególnego kraju powinien Pan otrzymać tzw. Gwarancję Ogólnoświatową (Nikon Worldwide Service Warranty). Wypełniony poprawnie druk (odcinek C) tejże gwarancji wraz z dowodem zakupu, na którym umieszczony jest również numer seryjny zakupionego sprzętu (zgodny z numerem seryjnym na karcie gwarancyjnej) - uprawnia do bezpłatnej naprawy na terenie Polski, ogólniej Europy i całego Świata.
więc aparat jak coś się zwali trzeba będzie wysłać do stanów, mnie to akurat za specjalnie nie rusza bo i tak siedzę w japonii do końca sierpnia 2008, więc gwarancja będzie się kończyć, ale kupowanie przez rodzinę i przywożenie do polski wiąże się jednak z pewnym ryzykiem, więc się dobrze zastanów, bo jak będziesz miał wysyłać aparat do stanów to cena ulegnie zmianie ;)
Rafał_Sz
30-11-2007, 21:00
Ciekawe podejście. Instrukcje wymieniają na PL bezpłatnie, a gwarancja to już problem. Hmmm...
a mi się coś wydaje że to jakiś durny pomysł unii europejskiej :/ bo jeżeli gwarancja na aparat kupiony w Japonii zostanie bez problemu w Ameryce, Azji, to dlaczego nie w unii europejskiej :/
no ale jak pisałem akurat gwarancja na aparat, to mnie mało interesuje, ważne żeby uznawali gwarancje na obiektywy ;)
Dzięki who!
W takim razie odpuszczam sobie dalsze gnębienie Nikona Polska w tej kwestii. Zresztą pomysł z ciotką również:>
Zdecydowałem się na zakup używki od jednego z forumowiczów, tym bardziej, że body jest jeszcze na gwarancji.
Unia Europejska tonie w swoich absurdalnych pomysłach i ustawach...
Pozdrawiam
dud
Instrukcje wymieniają na PL bezpłatnie,
Tak?
Witam wszystkich. Zwątpiłem po odpowiedzi Nikona bo ja właśnie poprosiłem znajomych o to aby mi przywieźli Nikona D40X z obiektywami 18-55 i 55-200. Popatrzyli i podowiadywali się trochę i za dodatkową opłatą wykupili 5 lat światowej gwarancji na body oraz 7 na obiektywy (lub odwrotnie). Cały zestaw kosztował 999 dolarów. Aparat przyjedzie we wtorek więc dopiero wówczas będę miał wgląd w papiery, tymczasem posiadane informacje są tylko od znajomych. Z tego co mi powiedzieli dodatkowe gwarancje przyszły w osobnej przesyłce. Próbowałem dzwonić wcześniej do serwisu ale niestety się nie dodzwoniłem. Jeżeli by się okazało że wywaliłem pieniądze w błoto (dodatkowe 100 dolców) a nikon nie zechce honorować własnych gwarancji to sprawa skończy się w sądzie. Ale może być i tak że aparat bezawaryjnie będzie chodził przez lata i nigdy nie sprawdzę dodatkowej gwarancji czego sobie i wszystkim użytkownikom życzę.
Pozdrawiam
Eskel
Jeśli sprzęt był kupowany w stanach, to najprawdopodobniej wywaliłeś kasę w błoto.
Bardzo dużo można przeczytać o tym, że sprowadzając sprzęt ze stanów, w Polsce gwarancja nie będzie obowiązywać.
Jeśli sprzęt był kupowany w stanach, to najprawdopodobniej wywaliłeś kasę w błoto.
Bardzo dużo można przeczytać o tym, że sprowadzając sprzęt ze stanów, w Polsce gwarancja nie będzie obowiązywać.
Nie wprowadzaj Kolegi w błąd - dodatkowa, wykupiona gwarancja ogólnoświatowa obowiązuje. Zaś w pozostałych przypadkach fakt nieuznawania np. w Polsce czy w Europie gwarancji z USA czy z Japonii jest podyktowany ograniczeniem konkurowania ze sobą oddziałów firmy (w tym przypadku Nikon) na świecie i ochroną rynków lokalnych.
Może i tak.
Nie wiem, na jakich zasadach działa ta gwarancja "wydłużająca".
Ale skoro tak, to się chyba opłacało.
No ja już sobie myślałem, że jak z dokumentem nikona o przedłużonej gwarancji serwis odmówiłby mi serwisowania to był im kota pogonił. Ciekaw jednak jestem czy będę mógł zarejestrować aparat w Polsce.
Jeżeli by się okazało że wywaliłem pieniądze w błoto (dodatkowe 100 dolców) a nikon nie zechce honorować własnych gwarancji to sprawa skończy się w sądzie.
hmm ale nie jest to gwarancja nikon polska :) lepiej zanim zaczniesz czytać te papiery to się dowiedz w nikon polska, a po za tym powinieneś zrobić to przed kupnem aparatu
ja to w ogóle nie dostałem gwarancji światowej, na aparat (na obiektyw i lampę oczywiście są)
Jak jest to gwarancja ogólnoświatowa Nikona - to Nikon Polska uzna (tak jak uznaje gwarancje światowe szkieł).
Ale nie wiem czy można wykupić u Nikona takie przedłużenie... może jest to gwrancja tylko sklepu?
mi z Nikona Polska wyraźnie odpisali, że oni nie uznają innych gwarancji na aparaty niż te wystawione na terenie unii europejskiej, i pierwsze też słyszę żeby nikon oferował przedłużanie gwarancji
ja też niby mogłem przedłużyć gwarancję, ale po roku użytkowania to sklep ją realizował a nikon
Sebastiann
18-12-2007, 10:14
Na miejscu Eskel (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=14586) kierowałbym się raczej do Serwisu w Niemczech i tak ze Ś-cia miałby bliżej.
mam aparat kupiony w USA i naprawili mi gratisowo (tylko koszt wysyłki kuriera), ale to była wada fabryczna (migająca dioda-pisane było na grupie o tym)
nie ma sensu się martwić gwarancją polską. Szybciej reklamuje się aparat wysyłając do USA niż na słynnej ul. Postępu 14.
Wysyłka do USA + naprawa + Przesyłka zwrotna = od 2 do max 4 tygodni. I wcale nie drogi koszt przesyłki. U nas na Postępu wiadomo że zazwyczaj 4 tyg. to minimum i jeszcze się z nimi użerać.
A w USA rekompensuje się nam jeszcze cena. Sam właśnie ściągam sobie sb800 i trochę osprzętu.
Mieszkam w Irlandii i znajomy kupil aparat w USA doplacajac za gwarancje. Tutejszy serwis podchodzi do tego tak ze w przypadku usterki wykraczającej poza jego mozliwosci wysylaja aparat do Niemiec. Z gwarancją nie ma problemu pod warunkiem wykupu dodatkowej na caly swiat.